nebivedu je napisal/-a:Kaj in kako imajo to narejeni drugi avtomobili me ne zanima, zanima me kaj piše v našem zakonu. In tam lepo piše da morajo biti zasenčene luči prižgane tudi podnevi. Ker pa zasenčene luči ne pomenijo samo prednjih dveh luči, tako kot tukaj gor nekateri menijo, ampak tudi zadnje, to pomeni da morajo biti prižgane tudi te.
nebivedu je napisal/-a:In zaenkrat nismo v nemčiji (čeprav se nas trudijo pokupit) ampak smo v sloveniji, tko da me niti ne zanima, kaj in kako imajo oni to tam poštimano. Važno je da je pri nas to zakonsko urejeno in predpisov se je pač treba držat (tudi če so neumni).
peters je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:Kaj in kako imajo to narejeni drugi avtomobili me ne zanima, zanima me kaj piše v našem zakonu. In tam lepo piše da morajo biti zasenčene luči prižgane tudi podnevi. Ker pa zasenčene luči ne pomenijo samo prednjih dveh luči, tako kot tukaj gor nekateri menijo, ampak tudi zadnje, to pomeni da morajo biti prižgane tudi te.
Zakaj po tvoje "zasenčene luči" vključujejo tudi zadnje luči?
sašo5 je napisal/-a:Novi A5 in BMW coupe že imata vezavo tako, da ob dnevnih lučeh(led diode) zadaj ne gori nič, ko pa pade mrak pa normalno s stikalom prižgeš kratke luči in ob enem zasvetijo tudi zadnje - pri zgoraj omenjenih in celo pri passatu(high-line) niti šalterja ni treba več prestavit, ker je senzor za temo vgrajen.
Še kaj nejasnosti?
nebivedu je napisal/-a:Ker mora biti avto viden iz obeh smeri (tudi za avtom se lahko kdo vozi) in če predvidevamo, da so luči vžgane čez dan zaradi varnosti - da se avto prej opazi, potem velja zakon tako za sprednje kot zadnje luči. In še zato ker ima velika večina(99,9%) v sloveniji še vedno stikalo tako narejeno, da ko vklopi zasenčene luči, se vklopijo še zadnje.
peters je napisal/-a:Pri argument je delno smiseln, čeprav je dejstvo, da pri približevanju vozilu najprej opaziš avto, šele potem po dolgem času prižgane rdeče pozicijske, spredaj je pa ravno obratno, ne?
Tadrugi argument je pa smešen - če bi jih 99.9 % ljudi skakalo v Dravo (Savo, Muro...), bi potemtakem pomenlo, da bi nujno morali še ostali...
Sicer pa v zakonu piše:"Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči."
cliort je napisal/-a:sašo5 je napisal/-a:Novi A5 in BMW coupe že imata vezavo tako, da ob dnevnih lučeh(led diode) zadaj ne gori nič, ko pa pade mrak pa normalno s stikalom prižgeš kratke luči in ob enem zasvetijo tudi zadnje - pri zgoraj omenjenih in celo pri passatu(high-line) niti šalterja ni treba več prestavit, ker je senzor za temo vgrajen.
Še kaj nejasnosti?
In tak avto je normalno homologiran, po možnosti še na LPP.![]()
Če bi pa jest peljel avto na homologacijo in bi rekel dnevne luči sem pa tako zvezal da mi samo spredaj sveti zasenčena luč,.....materi bi blo veselo-še dva dni bi me bolela glava.
Še kaj nejasnosti?
sašo5 je napisal/-a:In tak avto je normalno homologiran, po možnosti še na LPP.![]()
Če bi pa jest peljel avto na homologacijo in bi rekel dnevne luči sem pa tako zvezal da mi samo spredaj sveti zasenčena luč,.....materi bi blo veselo-še dva dni bi me bolela glava.
nebivedu je napisal/-a:peters je napisal/-a:Pri argument je delno smiseln, čeprav je dejstvo, da pri približevanju vozilu najprej opaziš avto, šele potem po dolgem času prižgane rdeče pozicijske, spredaj je pa ravno obratno, ne?
Tadrugi argument je pa smešen - če bi jih 99.9 % ljudi skakalo v Dravo (Savo, Muro...), bi potemtakem pomenlo, da bi nujno morali še ostali...
Sicer pa v zakonu piše:"Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči."
Ali so zadnje luči pozicijske?
Misak je napisal/-a:quote]
Da, zadnje luči so pozicijske - če ni drugega argumenta, je pa ta, da ko vklopiš stikalo za pozicijske lučke, se ti prižgejo tudi zadnje. Dost pošteno?
MortaL je napisal/-a:Tudi sam izhajam iz istega misljenja, ki ni nujno da je pravilen. Logicno mi je, da so obvezne zasencene spredaj, da dodatno izboljsamo varnost. Zato tudi so na stikalu za vklop luci 3 pozicije: brez, pozicijske, luči spredaj + pozicijske. V vsakem primeru si bom najverjetneje vzel 1 urco casa pa priklopo se zadnje luci, da se izognem morebitnim nejasnostim.
cordo je napisal/-a:Citiram Zakon:
Uporaba luči na vozilu
...
Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov