Nasveti in napotki ter povpraševanja...

enzo
Nov uporabnik

Kako se znebiti umazanega olja v motorju

Napisal/-a enzo So okt 27, 2007 5:41 pm

Pozdravljeni,
Včeraj sem malo gledal v mašino in sem na vrhu videl črno umazanijo in sem se zabrinul kolik je tega.... :!:
Gre za vw polo 1.4 , bencin, l. 1996.
Nikoli nisem nekaj takega videl in ne vem s čem, bi lahko spucal mašino da vsa ta umazanija gre dol...
Če bi zamenjal olje in filter..... mislem da nebi nič pametnega naredil kjer bi se vsa ta umazanija zapacala filter.
Če gdo ve ali je imel podobno situacijo,,, naj pove kaj naj naredim...
Hvala in lp vsem poznavalcem..

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe So okt 27, 2007 5:58 pm

Za take primere so včasih imeli neka čistilna olja.
Treba je bilo investirat v nekaj oljnih filtrov, pa nekaj litrov čistilnega olja. Jaz tega nikoli nisem počel, ker ni bilo treba. Moj fotr pa je, ker je veliko menjal olja v avtu in so se nabrale obloge (mast).
Uglavenm foter je tako naredu: Nov filter, pa olje stočit ven pa nalit čistilnega pa avto segret, pa pustit laufat kakšno uro, dve (na začetku več, potem manj) in to tako trikrat. Ko je šla zaloga čistilnega olja, je not vlil pravega, pa nov filter. Naredil kakih 1000 km in spet naredil menjavo olja (pravo olje, za vozit) pa filter zamenjal.
Potem pa spet menjava, ko je prišel čas za redni servis.
Da je bila mašina res čista, sem dojel, ko je po tistih 1000km zlil olje ven pa sploh ni bilo črno, samo malo temneje je bilo.
Avto je bil bencinar, R12, narejenih preko 400.000 km.
Moj je vedno pripravljen za dogodivščine!

enzo
Nov uporabnik

Napisal/-a enzo So okt 27, 2007 6:50 pm

Živjo.
Hvala za odgovor, ampak mi se ne zdi da bi to mogel počet več krat.
Mislem d bi bilo dovolj enkrat kjer avto ima 110 000 km. In to me zelo moti kjer bom v bistvu zedj mogel vse na novo naredit. Ko sem menjal olj in filtere (lanjski let) nič tega ni bilo. Nevem kako to sploh pride, mogoče zaradi kakšnega nekvalitetnega olja. Yo, by the way, katero olje priporočaš.... LP

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe So okt 27, 2007 7:03 pm

Tisto, ki ga priporoča proizvajalec :-) ...
Čeprav ga ni majstra tukaj, ki bi v svoj avto točil točno tisto olje, ki ga priporoča proizvajalec, ne?
Eni točijo kaj cenejšega mnogi pa precej boljša olja.
Po moje nikakor ne smeš točiti olja, ki bi bilo slabše od priporočenega. Problem starejših avtov pa je tudi "predobro" olje, ki je lahko glede na konstrukcijske lastnosti motorja preredko in potem učinek mazanja ni tak kot bi moral biti, oz. je slabši.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So okt 27, 2007 8:15 pm

VČasih se je olje menjavalo na 5-10 tisoč km...... dans pa po večini na 15 ali celo na 30.... in pol logično da več umazanije ostane not..... že res da so druga olja in druge konstrukcije motorjev.... sam umazanija je pa enaka:) Ko sem zdej po dveh letih po generalni vtrgal petko narazen je bilo od znotraj vse čisto...... ampak olje menjavam na 7-10 tisoč km.... če bi menjaval na 15-20 kkm bi verjetn blo vse dost bolj črno....

Mislim pa da čistilna olja se še danes dobijo... sam ni potrebe po njih povpraš po kakih trgovinah mogoč pa dobiš kje...... pa ponovi postopek menjave ene par krat pa bi mogla bit mašina čista.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

xardas212
Nov uporabnik

Napisal/-a xardas212 So okt 27, 2007 8:35 pm

mene pa neke zanmima pri koči mamo dva dizla in pri enem se okoli kjer natočiš olje na glavi torej začela pojavlati čisto glatka tanka obloga ko neka maščoba mene pa to full moti kak naj to spucam z vapom ne uplem ker je okol full elektronike da nebi ke tjebo aja olje pri natakanju pa se ni nikdar polilo kar smo prvi lastniki avta pa doben ni polil

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So okt 27, 2007 8:36 pm

Da bi popolnoma spucal motor moraš glavo dol vzet pa karter. In vse z benzom prepereš, zapakiraš, frišno olje pa gasa.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So okt 27, 2007 10:27 pm

A tisti MOTOR FLUSH pa ni dober STP in podobni? Morali bi biti v redu ali mogoče tesnila potem puščajo ???

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček So okt 27, 2007 10:59 pm

Pri nekaterih avtomobilih usedline povzročajo velike probleme. Točnega vzroka ne poznam, verjetno je pa kombinacija povečanega nastajanja usedlin in občutljivosti motorja. Zgodi se, da se zapackajo oljni kanali, posledice so pa verjetno jasne :jy .

Pomagajo redne menjave olja (ob večjih obremenitvah tudi na krajše intervale) in po določeni kilometrini se priporoča sneti karter in pokrov ventilov ter očistiti nesnago.

Več na temo: oil sludge, razlaga s slikami in podobno.

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Ne okt 28, 2007 12:33 am

enzo je napisal/-a:Živjo.
Hvala za odgovor, ampak mi se ne zdi da bi to mogel počet več krat.
Mislem d bi bilo dovolj enkrat kjer avto ima 110 000 km. In to me zelo moti kjer bom v bistvu zedj mogel vse na novo naredit. Ko sem menjal olj in filtere (lanjski let) nič tega ni bilo. Nevem kako to sploh pride, mogoče zaradi kakšnega nekvalitetnega olja. Yo, by the way, katero olje priporočaš.... LP

Priporočam ti FUCHS ali ARAL 10W-40 za tvoj motor je to najboljša izbira(original). :vrum

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Ne okt 28, 2007 10:37 am

Sam eni pa mate teme :roll:

Loicno je da z vec kilometri kot jih bos imel, bo pri vsaki menjavi olje bolj crno. Razlog za to je obraba batnih obrockov, ki med delovanjem spuscajo vsakic vec izpusnih plinov v notranjost motorja.

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe Po okt 29, 2007 7:38 am

Marsovček je napisal/-a:Pri nekaterih avtomobilih usedline povzročajo velike probleme. Točnega vzroka ne poznam, verjetno je pa kombinacija povečanega nastajanja usedlin in občutljivosti motorja. Zgodi se, da se zapackajo oljni kanali, posledice so pa verjetno jasne :jy .

Pomagajo redne menjave olja (ob večjih obremenitvah tudi na krajše intervale) in po določeni kilometrini se priporoča sneti karter in pokrov ventilov ter očistiti nesnago.

Več na temo: oil sludge, razlaga s slikami in podobno.

Uf Marsovc! Tole na tvojih linkih je pa strašljivo! Moram priznat, pri vseh svojih avtih česa takega še nisem doživel. Motor z nekaj več kot 350k km (Ford 1.8D) je bil pri zadnji menjavi zobatega jermena, ko je vodna pumpa predčasno spustila skoraj čisto čist. Tole pa, kar sem tamle videl... uf!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po okt 29, 2007 8:41 am

Sodobna kvalitetna olja so sma po sebi detergentna in težav ne delajo. Sem nekaj tesnil karter in sem odprl mašino od spodaj pri 280k km. Vse je kot novo in se sveti. vedno sem točil ELF Synthese 5W50, ki je pravzaprav že starejši tip z nižjo klasifikacijsko številko, pa ni sledu porabe ali oblog. Čistiol, kot se je nekdaj imenovalo to čistilno olje, je bila mešanica nafte in olja HD30 50:50. To naj bi teklo ene 15 minut pod štantgasom , nato so izlili vse ven, zamenjali filter in nalili sveže olje.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov