Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Merilec naklona - virtualni horizont

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 3:53 am

Na sliki označen z rumeno ( levo spodaj)

Slika

Iščem nek inštrument ki bi bil zmožen merit naklon in vzpon. Ampak niti ne vem kje iskat in kje naj iščem...po dve urnem googlanju sem obupal :oops:

Lahko je tudi digitalen v smislu da prikazuje števlke v stopnijah ali procentih naklona (podobne imajo novi Jeepi v stropni konzoli) ...ali pa analogen ki bo točen in ne bo neko kitajsko sranje....Vem da imajo to tudi malo bolši kompasi....ampak kompas lih ne pride v poštev sploh ne nekje na armaturki....

Še najbolj vesel pa bi bil če bi se tole dalo dobit kot program za rač. , ki bi ustreznimi senzorji zaznaval nagib in naklon....vse skupaj pa bi preko carpc-ja izpisoval na displayu ( in da bi bil v obliki oz. zgledal kot v letalu).
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So dec 29, 2007 6:56 am

Zapel se do marolta in kupi naklonometer. Če ti samo naklonometer ni dovolj si kupi tist "kao" kompas, ki ti kaše vzpon in naklon obenem. Imajo v vsaki malo bolje založeni štacuni z rezervnimi deli.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So dec 29, 2007 11:17 am

Inklinometer hehehehehe...to mam jst na kompasu...samo je bolj kot ne neuporabno, če misliš met v avtu.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So dec 29, 2007 11:37 am

Lisjak, kaj boš probal, pri kolkih stopinjah se da vržt jeepa na bok? :twisted: :vrum :EE
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 11:54 am

Lumpy_ je napisal/-a:Lisjak, kaj boš probal, pri kolkih stopinjah se da vržt jeepa na bok? :twisted: :vrum :EE

To namreč vem:P 45% bočnega pa 100% vzpona :P in tega lih neb rad presegu :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky So dec 29, 2007 11:59 am

poišči kakšnega pajerota 1 generacije. moj je bil letnik 91 in je to imel...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 12:10 pm

Nebivedu vem za tist kompas....sam tist lih ne paše najbolj na armaturko....sploh če nameravam nardit carpc,dvd in tko dalje.....zato bi rad vsaj nekaj v elektronski obliki.
Slika

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky So dec 29, 2007 12:12 pm

SlikaSlika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 12:22 pm

Maky vsaj nekaj takega ja :) Bil bi pa še bolj zadovoljen če bi se dobilo v elektronski obliki.....
Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So dec 29, 2007 1:10 pm

lisko je napisal/-a:Bil bi pa še bolj zadovoljen če bi se dobilo v elektronski obliki.....

torej... neglede na vsebino lahko tudi to?
Slika

ali pa vprasaj za Ford Ranger na servisu koliko pride tista 3-vrstna konzola (kompas, temp., naklon)
samo se mi zdi da je tudi s tem povezano - senzorji

Slika
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 2:42 pm

NO tole pa je že bolj podobno obliki ki jo jaz iščem....Ampak nimam izkušenj niti kje dobit niti izkušenj z ebayem.....

Pa tole je cena dejansko ? kao 15 dolarjev? Ker niti pojma nimam kak se to naroč....najbolš bi blo če bi mi kdo naroču ki že ima izkušnje pa plačam pa je :)
Slika

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d So dec 29, 2007 2:57 pm

lisko je napisal/-a:NO tole pa je že bolj podobno obliki ki jo jaz iščem....Ampak nimam izkušenj niti kje dobit niti izkušenj z ebayem.....

Pa tole je cena dejansko ? kao 15 dolarjev? Ker niti pojma nimam kak se to naroč....najbolš bi blo če bi mi kdo naroču ki že ima izkušnje pa plačam pa je :)

Gres na misijo luna? :lol:
Drugace pa tale zadnji link ko mas ceno 15dolarjev se dodaj postnino ki je vrjetno kar draga pa carino najvrjetneje.
Drugace pa kaki konradtov katalog prelistaj.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 3:06 pm

monster_d je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:NO tole pa je že bolj podobno obliki ki jo jaz iščem....Ampak nimam izkušenj niti kje dobit niti izkušenj z ebayem.....

Drugace pa tale zadnji link ko mas ceno 15dolarjev se dodaj postnino ki je vrjetno kar draga pa carino najvrjetneje.

Pa tud če skupna cena preraste 50 evrov se mi pe ne zdi pretirano....raj 50 evrov pa vem kje sem kot pa tipam kdaj se bo avtek prevrno. Res da so pol izkušnje ampak neki začetek pa je. Drgač pa že dva dni iščem pa brez uspeha...
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu So dec 29, 2007 5:13 pm

Lisko, če boš kako tako elektronsko dobil za izpod 50 evrov potem jo naroči še zame, pa deliva stroške poštnine.
Aja, pa lisko jaz nebi zaupal temu inštrumentu do konca. Je bolj odvisno od terena in lahko te tudi obrne že mnogo pred tistimi 45 stopinjami, lahko jih pa tudi več prevoziš pa ne greš na streho.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 7:28 pm

nebivedu je napisal/-a:Lisko, če boš kako tako elektronsko dobil za izpod 50 evrov potem jo naroči še zame, pa deliva stroške poštnine.
Aja, pa lisko jaz nebi zaupal temu inštrumentu do konca. Je bolj odvisno od terena in lahko te tudi obrne že mnogo pred tistimi 45 stopinjami, lahko jih pa tudi več prevoziš pa ne greš na streho.

Če bom najdu bom.
Drgač pa vem ja , da je mnogo odvisno od terena ( razni pukli in izbokline, ki na hitr povečajo naklon) ...dost odvisn od vzmetenja ( amortizerji predvsem..) . Poleg tega sem se že naučil, da je prekleto nevarno začet jemat hrib z bočne strani... avto se skoraj že poravna s hribom.....potem pa zagrabijo zadnje kole in so prednje u trenutko v zraku....

Pač tolk za nek občutek se gre.
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So dec 29, 2007 8:25 pm

Lahko si ga narediš tudi sam. Obstajajo namenski senzorji - pospeškometri, ki so občutljivi na pospešek v eni smeri, tudi na gravitacijskega. Proizvajalcev mislim da je več, trenutno vem le za Analog Devices. Njihovi taki senzorji se začnajo na črke ADXL. Imaš različne izvedbe (občutljiv na eno, dve ali tri ravnine v prostoru), merilna območja (do 10, 100, 1000 G), in podobno. Izhode pa imajo povečini neposredno analogne. Tako jih lahko priklopiš na računalnik preko AD pretvornika (tisti z LPT in COM portom mislim da ga še imajo). Ali pa si narediš AD pretvornik (čip ICL7107) s prikazovalnikom - za tega imam načrt. Lahko pa seveda tudi z mikrokontrolerjem - skoraj vsi imajo vgrajene AD pretvornike, in nato v njih le še poračunaš malo trigonometrične matematike, da iz dinamične komponente gravitacijskega pospeška dobiš kot v stopinjah.
Mislim da je to že marsikdo naredil v samogradnji, tako da le malo pogooglaš in nebo treba odkrivati tople vode okoli dizajna in lotanja ;)
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu So dec 29, 2007 8:42 pm

Jst razmišljam o tem, da bi si postavil v avto prenosnika s 15 colskim monitorjem in GPS miško.

Če bi še tele senzorje nabavil in jih priklopil na com port, potem bi lahko na monitorju prikazoval nagibe, kar bi bilo odlično.

A se komu da tako zadevo doma izdelat.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So dec 29, 2007 8:46 pm

No točno to iščem.....če se bo komu dalo se tudi sam priporočam.
Slika

Tečko
Nov uporabnik

Napisal/-a Tečko Ne dec 30, 2007 1:07 pm

monster_d je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:

Na strani http://www.carina.gov.si/si/pogosta_vpr ... _posiljke/

piše da bi bilo za tisto na Ebay brez carine če je toliko
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov