Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Neo23
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

obrabljeni ležaji v menjalniku

Napisal/-a Neo23 Sr feb 13, 2008 9:40 pm

Lep pozdrav!

obračam na vas, k mam rahle težave z menjalnikom. Namreč med pospeševanjem spušča tak zvok kot da bi v rikverc vozu, isto med bremzanjem z motorjem. V štandgasu poneha ko pritisnem sklopko. Diagnoza mehanika je, da so ležaji v menjalniku že zmahani. Sicer še ni kakšne hude krize, šalta se normalno, edin zvok je nadležen. Zdej je pa taka reč, olje v menjalniku je bilo preventivno menjano skupaj s sklopko cca. 40k km nazaj, od takrat pa je počas odpovedal sinhron iz prve v drugo, pa tud tale "rikverc" zvok je postajal bolj občuten. Mam na sumu kakšno sumljivo olje, vlaga...
Ker popravilo ležajev ne pride v poštev (preveč dela in stroškov), edino menjava komplet menjalnika, me zanima, če bi bilo možno vsaj malo ublažiti simptome obrabljenih ležajev, recimo s kakšnim bolj viskoznim oljem ali dodatnim aditivom.
Veliko dobrega sem tudi slišal o olju Castrol TAF-X, resda je precej drago, ampak baje izboljša in podaljša življenjsko dobo ležajev in sinhronov.

Avto je Toyota Celica 1.6, prevoženih 250k km.

Lp

Neo

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Sr feb 13, 2008 10:15 pm

No tuki na forumu je blo tudi že nekaj govora o Castrol oljih in sicer, da so za en drek! Verjamem, da niso najboljša ampak tudi ne bi reku, da so tako slaba, da bi ti v 40000 km uničla menjalnik!? Mogoče pa le nevem?

Uporabniški avatar
Neo23
Nov uporabnik

Napisal/-a Neo23 Če feb 14, 2008 4:42 pm

sm napisu, da ne vem katero olje je bilo do sedaj notri, samo vprašal sem, če bi boljše olje pripomoglo k manjši obrabi in posledično ležaji ne bi tako ružili.

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Napisal/-a HOLLAND Če feb 14, 2008 9:21 pm

Saj kakšno je blo prej sploh ni pomembno, če si reku, da si ga menju pred 40000 km in ti je zdaj začelo spuščat te zvoke. Se pravi, da, če je krivo olje je krivo to ki je zdaj noter.
Kvaliteta olja je zelo pomembna in pripomore k manjši obrabi, tako, da jaz bi najprej probal zamenjat olje z kakšnim boljšim in potem bi vidu.
Lahko, da bo tudi nehalo, če ni že tako močno zrabljeno.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če feb 14, 2008 10:06 pm

Pred leti sem pametoval in vztrajal na Castrolu, RS 10w60 v mašini in TAF-X v menjalniku. Ko sem bil prisiljen zaradi menjave sklopke zamenjati olje v menjalniku za ELF, je bilo neprimerljivo bolje. Toliko slab, da bi povzročal poškodbe pa ni. Razlika je le v mrazu in visoki vročini.

Uporabniški avatar
Neo23
Nov uporabnik

Napisal/-a Neo23 Če feb 14, 2008 10:26 pm

sej to je men čudno, k to je začel šele pozim, poleti ni blo slišat ležajev. Itak sm mislu najprej zamenjat olje, pol bom pa vidu, kako naprej. Kakšno viskoznost pa priporočate, glede na to, da je menjalnik že mal bogi?

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Napisal/-a HOLLAND Če feb 14, 2008 10:44 pm

Neo23 je napisal/-a:Kakšno viskoznost pa priporočate, glede na to, da je menjalnik že mal bogi?

Takšno kot priporoča proizvajalec in nobeno drugo!!! Če ti dela samo pozimi pa je lahko samo pregosto olje in ti samo olje dela tak hrup, tako, da zamenjaj olje in obvezno daj tako kot ga priporoča proizvajalec!

Uporabniški avatar
Neo23
Nov uporabnik

Napisal/-a Neo23 Pe feb 29, 2008 4:55 pm

sem zamenjal olje v menjalniku s priporočenim, pa ni obrodilo sadov.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe feb 29, 2008 6:50 pm

Na mojem ne samo da cvilii..... tudi ruži ležaj (in to tak nadležno da ko avto stoji pri semaforju raj sklopko držim) in tako ruži že 150.000km... ko sem ga kupo pred petimi leti so vsi majstri rekli da to ne bo šlo več kot 10.000 tisoč...... Je pa ležaj v menjalniku ker sklopka je bila menjana.... tudi "rikverc" zvok je prisoten v drugi in tretji....ampak če že gre tako 150.000km..... bo še šlo.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Neo23
Nov uporabnik

Napisal/-a Neo23 Pe feb 29, 2008 11:16 pm

ok, mal si me potolažu, hehe. Danes sem vlil v menjalnik še en aditiv, ki se imenuje Megalon. Zdej kaj vse navaja proizvajalec, je bl k ne odvisno od same obrabe ležajev, tko da pri meni ni kej dosti nucal, še vedno ruži. Slabš k to že pomoje ne more bit, tko da...upam da se nism zagovoru kej :lol:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov