Nasveti in napotki ter povpraševanja...

hahehihoh
Uporabnik

Dim iz turbine

Napisal/-a hahehihoh To apr 22, 2014 8:18 pm

Kot kaže, me avto spet zafrkava. Imam peugeot 206 1.4 HDI, 170.000 km. Danes sem se vozil po avtocesti KP-LJ, več ali manj sem ga vozil kolikor je šlo (stopalka do podna), ustavil sem se v Postojni. Pridem ven in nekaj je smrdelo. Mislil sem si, da najbrž nekje kaj kurijo. Vrnem se do avta, v avtu smrdi. Jaz sem si mislil, da sem mogoče zakuril sklopko in se nisem sekiral. Vozim do Ljubljane, malce bolj umirjeno (okrog 130-140, obrati nad 3 tisoč), ko pridem v mesto, odprem okno, zavoham spet smrad. Takrat me je malo primila panika in sem se čez nekaj kilometrov ustavil. Pridem ven iz avta, vidim da se izpod pokrova kadi. Odprem, kadi se točno iz turbine. Zaščita turbine (nekakšna prevleka) je čisto 'zgorela' v roku pol ure. Potem sem par ur bil v Ljubljani, nato pa v easy nazaj do Kopra. Vmes sem se ustavil pri mehaniku, ki mi nadaljnje vožnje ni priporočal, jaz sem šel na vse ali nič in šel nazaj do Kopra, umirjeno, cca 100-110 km/h. Izolacija, ali kakorkoli se ji že reče, ki je okrog turbine, je 'zgorela'.

Do Kopra sem se pripeljal brez problema, je pa resda sem vozil počasi. Ustavil sem se 2x, niti enkrat ni bilo zaznati smrada ali dima.

Zadnji servis je bil narejen pred cca 13.000 km. Naj še enkrat poudarim, da sem po prvem zaznanem smradu prevozil še 150 km bp.

Je potrebno avto zapeljati k strokovnjaku ali je to le zaradi priganjanja?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Dim iz turbine

Napisal/-a Fan To apr 22, 2014 8:29 pm

Pozdravljeni

Predvidevam, da vam je mehanik povedal zakaj odsvetuje nadaljno vožnjo. Vsekakor pa bo potrebno to urediti, dokler so stroški se sprejemljivi.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To apr 22, 2014 8:31 pm

Besede mehanika: ne vem kaj točno bi lahko bilo, lahko da je turbina šla in če se voziš dalje, ti lahko gre cel motor v franže.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To apr 22, 2014 8:44 pm

Pozdravljeni

Pa še prav je povedal, potrebno je preveriti kaj je šlo in to urediti. Lahko je kaj malega, ali pa..................... Mi je kristalno jasno, da ni tlačil roke v pregrete dele.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr apr 23, 2014 8:10 pm

Danes je avto bil odpeljan na servis.

Naj omenim, da je bilo pred 2 mesecema oz. 3.000 km nazaj menjano: katalizator in 2 grelni svečki (avto takrat ni presegel 3000 obr. pod nobenim pogojem)

Morda kdo vidi povezavo s tem?

Namreč na internetu sem zasledil sledeče, citiram: "Če je res olje na izpušni cevi, potem ti spije olja nenormalno veliko, in za teboj se vije moder dim. Najprej moraš ugotovit kje pušča olje, šele nato popravljat. Kadar "spušča" turbina, se olje nabira tudi v katalizatorju, in ga je potrebno obnovit, ali zamenjat."

Res je tudi, da mi je avto tokrat prvič začel piti malo olja. Ne vem koliko, nisem nič dotočil po servisu, ampak ko prižgem avto mi prikaže dve črtice pod maksimumom... Od zadnjega servisa je cca 13.000 km. Olje, ki je bilo nazadnje dano, je 5-W40

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr apr 23, 2014 8:18 pm

Na servisu pa ti bojo zamenjali tisto ALU zaščito in ko mu boš na relaciji KP-LJ naslednjič yebal mater ti jo bo spet spržilo. Kupi si močnejši avto.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr apr 23, 2014 8:24 pm

Če je samo zaščita, sem vesel do kraja. Imam namen kupiti drugi avto, vendar zaenkrat še ni financ za tisto, kar si želim. Ne morem verjeti, da se zaradi enega turiranja par deset kilometrov zgodi takšna stvar. Bomo videli...

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr apr 23, 2014 8:30 pm

Če je vse normalno funkcioniralo sploh ne vem zakaj si ga na servis vlačil.Tam ti bojo pa naštel boga pa pol za zamenjat.Upam da te bojo obveščali kaj je zanič al bojo kar menjali??

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr apr 23, 2014 8:36 pm

čare je napisal/-a:Če je vse normalno funkcioniralo sploh ne vem zakaj si ga na servis vlačil.Tam ti bojo pa naštel boga pa pol za zamenjat.Upam da te bojo obveščali kaj je zanič al bojo kar menjali??

Na servis sem ga peljal, ker je vse okrog turbine ožgano in ne vem, če se je pametno kar vozit... Brez skrbi, nisem ga peljal na pooblaščenca. Sem že imel tam avto in vedno me prvo pokličejo, nato menjajo.

Je pa velik problem, ker rabim avto za vikend za daljšo furo... :?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr apr 23, 2014 8:40 pm

Hipna ustavitev na črpalki pomeni tudi takojšnjo ustavitev mazanja ležajev vrteče turbine. Lahko zakuriš ležaj, ki potem ni nikoli več taprav. Material je 50€, ampak menjava je zapletena in strokovna. Lahko pa je res le zaščita, katera pa ne verjamem, da se kar smodi itd. Mogoče se posvetuj s kom na servisu, ki je tega že kaj več videl.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Sr apr 23, 2014 9:24 pm

joztom je napisal/-a:Hipna ustavitev na črpalki pomeni tudi takojšnjo ustavitev mazanja ležajev vrteče turbine. Lahko zakuriš ležaj, ki potem ni nikoli več taprav. Material je 50€, ampak menjava je zapletena in strokovna. Lahko pa je res le zaščita, katera pa ne verjamem, da se kar smodi itd. Mogoče se posvetuj s kom na servisu, ki je tega že kaj več videl.

Sej ne vem, sej ne vem...
Sex turns gay people into Mexicans.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če apr 24, 2014 7:21 pm

Avto sem dobil nazaj. Naj bi bilo vse v redu, nič ni bilo popravljeno. Zaščito okoli turbine bi bilo dobro menjati. Jo bom naslednji teden, ker jutri z avtom odpotujem. Upam, da bo vse v redu.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če apr 24, 2014 7:56 pm

Kolk pa leti ta stvar, ko ima pedal do podna (ni škoda avta za tako uničevanje)?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če apr 24, 2014 8:03 pm

Morda ga je res škoda, zdaj mi je malo tudi žal. Priznam, da se jutrišnje 300-kilometrske vožnje malce bojim in sem skeptičen, da ne bi spet kaj zažarelo.

Ko ima gas do kraja, gre po števcu slabih 170 km/h.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če apr 24, 2014 8:23 pm

obrati pri teh 170 km/h??

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Če apr 24, 2014 8:26 pm

uros11 je napisal/-a:Kolk pa leti ta stvar, ko ima pedal do podna (ni škoda avta za tako uničevanje)?

Zakaj bi pa uničeval avto,če ga po ac tišči dokonca,če je ogret nima bit kej :)

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če apr 24, 2014 8:35 pm

nalcoq4 je napisal/-a:
uros11 je napisal/-a:Kolk pa leti ta stvar, ko ima pedal do podna (ni škoda avta za tako uničevanje)?

Zakaj bi pa uničeval avto,če ga po ac tišči dokonca,če je ogret nima bit kej :)
Tako vsi pravijo. Dejansko pa lahko kaj zažari ;)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če apr 24, 2014 8:38 pm

Sam ta avto ma pri 170 km/h 4000 obratov končno pa neki čez 180 km/h tko da obstaja varjanta da teb ta avto neki duši.Jaz bi najprej vrgel ven tisti katalizator ki so ti ga montirali,ker najbrž ni original...

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če apr 24, 2014 8:43 pm

Avto ima po specifikacijah najvišjo htrost 168 km/h. Obratov ne vem, koliko vendar najbrž čez štiri tisoč. Pri 130 ima tri tisoč obratov.

Mislim, da je bil notri dan obnovljen katalizator.

Avto potegne normalno.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če apr 24, 2014 8:48 pm

Sem prej po youtubu gledal mal tele mlinčke da vidim kok majo obratov,pogledal sem 2 videa pa sta oba šla čez 170...Čemu ste katalizator sploh dajali gor??Starega bi prebili in čao.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov