Nasveti in napotki ter povpraševanja...

dejanreni83
Nov uporabnik

Težave pri Ford Mondeu MK4

Napisal/-a dejanreni83 To feb 17, 2015 12:28 pm

Lepo pozdrav!

Sem "ponosen" lastnik Ford Mondeota 1.8 TDCI, letnik 2009, karavan, 5- stopenjski menjalnik, model MK4 in imam naslednje težave z njim:
In sicer sem mi je že drugič v cca. v 8. mesecih pojavila težava z vozilom na način da sem se peljal lepo po lokalni cesti s hitrostjo 60 km/h in kar naenkrat na lepo se v vozilu (v števcu) prižgejo vse možne lučke kar jih je, izpiše se mi " manufaction" (mislim da je pravilni zapis ker v tisti jezi si nisem natančno zapomnil) vozilo ugasne, volan postane trdi oz. kot da več ni servo, pohodiš na plin ne gre nikamor. Nato sem se ustavil ob robu cestišča da sem vozilo ugasnil in ponovno prižgal pa je avto spet normalno peljal naprej. ŠOK!!! Pred cca. 8 meseci pa se je zgodilo isto, lepo iz morja, polno naložen, z otrokom in to na avtocesti pri hitrosti 140 km, glih ko sem prehiteval vozilo, kar naenkrat "ista zgodba kot prej" tako da sem se komaj premaknil na odstavno nišo. In isto ugasnil in nato ponovno prižgal avto ter šel normalno naprej. Pa da to še ni vse mi ponavadi na avtocesti vozilo pri določeni hitrosti "2xcukne" kot da bi zgubil moč, nato pa normalno naprej. Ne vedno ampak ko se mu zahoče! Zaradi tega sem vozilo peljal na pooblaščeni servis Ford kjer pa mi niso znali povedati zaradi česar se to pojavlja, prav tako sem plačal da so mi ga priklopili na računalnik pa ni pokazala se nobena napaka! Povedal je da bi se moral peljati da bi videl kako "cukne" ampak kaj ko pa včasih naredim več kot 300 km in nič, drugič pa naredim mogoče 30 km pa cukne! Tako da sem 50 evrov dal v luft za nič, nato pa plačan 10 evrov pri privatniku pa mu na računalniku izpiše napaka na "duze".Lepo! Pa seveda da ne pozabim jutranje žvižganje v motorju oz. piskanje dokler se motor ne segreje.
Glede na to se mi poraja vprašanje ali je sploh več smisel vlagati v vozilo ker ima prevoženih več kot 160.000 km, (kupljen je bil 2012, rabljen s 110.000 km - baje realni ampak sedaj dvomim) do sedaj sem pa v njega vložil cca. 2.000,00 evrov. ( brez rednih servisov) Upam da se je kdo na tem forumu že srečal s podobnimi težavami ali vsaj eno iz med njimi da bi mi lahko svetoval kaj je narobe? Za vsak odgovor bi bil zelo hvaležen!

LP

Uporabniški avatar
gold hamster
Stalni uporabnik

Re: Težave pri Ford Mondeu MK4

Napisal/-a gold hamster To feb 17, 2015 1:00 pm

Glede cukanja...a števc za hitrost ti takrat normalno dela al pade na 0?
Fordi so sem pa tja cukali po XY km, meni po 240kkm vsake toliko isto cuka kdaj pa kdaj in težava je v senzorju hitrosti vendar me niti ne moti kej preveč, ker itak se zgodi na vsake toliko in nima smisla rihtat...

Sem pa doživu tudi podoben primer, ko smo se z Micko Carismo isto peljal po Lj in je isto crknu, gasa ni nč obrajtu, lučke so se vse vžgale in pol je bil gotov za par dni...potem je kr na lepem delu normalno de serviserja, ko smo ga čez 10 min hotl premaknt za nekaj metrov spet ista težava. Problem je bil v senzorju odmične gredi.

Nevem, probaj kaj v tej smeri raziskat.

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 To feb 17, 2015 1:31 pm

Števec normalno deluje in ne pade na 0. Toliko časa malo cukne kot da zgubi moč in nato takoj naprej kot da se ni nič zgodilo. No mi avto ugasne ga moraš ustaviti dati ponovni kontakt in on gre spet lepo naprej.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To feb 17, 2015 2:15 pm

Kar se tiče prve napake:
Takoj potem, ko se napaka pojavi, ga pelji na tester.
Kar pa se tiče cukanja:
Pelji ga na tester in s preverjanjem parametrov bojo ugotovili, kaj ga mantra.

Samo odčitavanje napak je samo približna pot do napake.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 To feb 17, 2015 4:01 pm

Drugo kot to da ga ponovno na tester dam mi ne preostane! Ampak da plačaš 50 evrov pa ne ugotovijo ničesar mi ni glih jasno.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj To feb 17, 2015 4:05 pm

Nič ti ne pomaga če mehanik ne zna brat testerja oz. ga ne uporablja takrat, ko bi ga moral. Ne hodi na uradni servis (predvidevam po ceni testerja) ampak dobi enga kvalitetnega mehanika (s.p. ali fušarja), ki se bo peljal s tabo in malo poglobil. Ne vem od kod si ampak se klele gor najde kar nekaj majstrov, ki mislim da bi ti znali pomagat. :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To feb 17, 2015 9:22 pm

dejanreni83 je napisal/-a:Drugo kot to da ga ponovno na tester dam mi ne preostane! Ampak da plačaš 50 evrov pa ne ugotovijo ničesar mi ni glih jasno.

Sej to ni nikomur jasno...je pa jasno, da je dobrga majstra za forde, ki zna tudi tester uporabljat in zdravo pamet, je zeloooo težko najti...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 Če feb 19, 2015 9:31 pm

Da bom nadaljeval debato sem pa včeraj v izvedel od sodelavca da je z vozilom Ford Mondeou model MK3 imel enake težave in sicer je moral obnoviti šobe in menjati Bosch pumpo. Baje lep finančni zalogaj pa da ni imel sreče mu je privatnik za cca. 500,00 evrov obnovil, ampak napaka se ni odpravila. Zato je dal šobe ponovno obnoviti baje pri nekem servisu Jelen s.p. (okrog Šentruperta) kjer mu je rekel da ga je lepo okrog prenesel saj sta le on in še eden v Slo specializirana za obnovo šob saj imata zato primerne stroje.
No bom pa v soboto peljal enemu serviserju in ga dal na "tester" pa bom nato znal pokomentirat kaj več! Če mi zna kdo na tem forumu svetovati ali je lahko eventualno to težava ki tare mojega Forda?

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe feb 20, 2015 6:53 pm

Ja, ok.Sam tvoj mond in njegov mond nista enaka monda :) Un njegov mond je imel defektn delphijev sistem vbrizga, tvoj pa mislimda ima siemensa (sicer tudi ni imun na defekte,ampak vseeno ne v taki meri kot delphi).
Dej še to povej:
A zgubi moč, ko cukne in ga moraš ponovno zagnat, da dobi moč nazaj?

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 Po feb 23, 2015 9:11 am

Najprej je cuknil, nato zgubil moč ter vgasnil. Zdaj pa se mi redno dogaja da ko začnem pomali pospeševati dvakrat cukne potem sem mi na novo le prižge rumeno opozorilo "engine malfuction" in ne vgasne ampak se z njim lahko peljem le kakih 80 km/h. Vozilo vgasnem in ponovno prižgem pa pelje naprej. Ampak to se sedaj redno dogaja. Minpa je včeraj avtomehanik priklopil na tester in me je pokazala napaka na 1in 3 dize, ampak je rekel da nemogoče da bi obe hkrati šli. Trdi da bi naj bila napaka nekje na elektroniki. Nevem več.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po feb 23, 2015 9:28 am

Če je tester pokazal te napake potem mora biti nekaj okrog tega. Osebno bi vse 4 dize vzel ven (označi jih, da boš vedel kam paše katera) in jih dal pregledati. Če so ok, potem naprej na konektorje, kjer se priklopijo dize in tako naprej, ampak bi se morla nekje tukaj najti napaka
Lp

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po feb 23, 2015 9:41 am

Jaz pa ne bi dize ven jemal. Najprej je treba vedet kodo napake oz opis napake, da se lahko ugotovi, kaj je narobe. ni mus, da so dize hin. Lahko je le na elektriki. Najprej to, potem pa šele dize ven, če je vse drugo OK.

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 To mar 10, 2015 8:34 am

Da nadaljujem svojo kalvarijo s Fordom. In sicer sem pri "pooblaščenem" serviserju Fordov opravil ponovni tester kjer je bilo ugotovljeno da je napaka na tretji šobi. Po dogovoru z njimi so bile šobe poslane v obnovo k podjetniku Jelen v Grobelno. Šobe so bile obnovljene in za obnovo sem plačal 409 evrčkov. Z njihove strani mi je bilo zagotovljeno da bo vozilo peljalo naprej brez napakice saj so pred tem naredili nekaj voženj in testov ter se ni pokazala nobena napakica. In ko misliš da bo avto šibal kot prej, se po nekaj prevoženih km na avtocesti (250 km) zgodi ponovno isto kot pred obnovo. Odlično avto sem prevzel v petek v pon. pa jim ga ponovno pripeljal. Opravljen je bil ponovni tester kateri jim je pokazal ponovno napaka na tretji šobi. Baje bi lahko šel nek električni del na šobah, ki pa se ne more popraviti (mislim da je neki takega rekel, ker se sam ne spoznam na motorje), zato bodo 3 (na kateri pokaže napako) in 2 šobo zamenjali in če se bo isto zgodilo kot poprej ter bo napaka sedaj 2 šobi bodo vedeli da je ta šoba za fuč. In ko vprašam ceno za šobo mi reče da 390 evrčkov. In si lepo rečem "ko ma vrage mlade jih ima sto"! :evil: :twisted:
Odločil sem se da je to zadnje kaj bom dal popraviti na tem avtu, saj iskreno rečeno nimam nobenega zaupanja v ta avto in si vedno mislim da me bo pustil na cedilu oz. bom saniral šobe bo spet šlo kaj drugega kakšna turbina, itd. Sem se pa menil kar z nekaj lastniki jeklenih konjičkov Mondeotov pa so bile izkušnje enake oziroma skorajda podobne. Epilog zgodbe "alla Ford Mondeo" je bil enak da so ga koncu rajši prodali ker je bil enostavno prevelik strošek popravil ali rečeno drugače "vreča brez dna". Ne rečem da pri drugih znamkah in tipov vozil ni takšni napak ali drugačnih, ampak moja izkušnja s tem vozilo je negativna. Škoda ker mi je vozilo Mondeo izredno lep model, prostoren, preprost itd ampak vozila s takšnim rangom je za pričakovati da ko gre kaj narobe je to malo večji finančni zalogaj. Vem pa oziroma upam da je na tem forumu več pozitivnih kot negativnih lastnikov Fordovih jeklenih konjičkov. Izkušnjo sem delil v vednost v kolikor bi se kdo soočal z enakimi izkušnjami in bi mu to bilo v pomoč. Bom pa mojo izkušnjo po menjavi šob delil še naprej, če bom še vozil ta avto. Komentarji pa so dobrodošli!!!!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To mar 10, 2015 8:56 am

Ne vem zakaj ste dali obnavljat šobe. Če je tester kazal napako na 3 potem recimo 1 zamenjate z 3 in z testerjem vnesete podatke o šobi če je potrebno. Greste na testno vožnjo in se vidi ali je šoba res slaba, ker obnova seveda ni poceni
Lp

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 To mar 10, 2015 11:31 am

Šobe sem dal obnoviti zaradi tega ker so mi tako naročili pri Avtohiši in ker je to krivo za napako na avtu. Sedaj bodo menjali 2 z 3 pa bomo videli!

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s To mar 10, 2015 12:18 pm

Ti kr napiš kera šalabajzerska avtohiša je to.

_Beli_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Beli_ To mar 10, 2015 1:25 pm

Popolnoma enake težave so se dogajale pri Focusu. Najprej je začel crkovati poredkoma, nato pa vse pogosteje. Prižgale so se vse lučke na armaturi, ko sem avto ponovno zagnal je delal normalno dalje. In na začetku se je to dogajalo pri pospeševanju v 5. prestavi, na koncu že v drugi. In če že ni crknil do konca, je pa zgubil skoraj celo moč, dokler se ni restartal. Po menjavi šob, se je avto peljal normalno, tako da nisi edini s tem problemom, očitno je to kar pogosta hiba fordov.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To mar 10, 2015 3:28 pm

dejanreni83 je napisal/-a:Šobe sem dal obnoviti zaradi tega ker so mi tako naročili pri Avtohiši in ker je to krivo za napako na avtu. Sedaj bodo menjali 2 z 3 pa bomo videli!

Seveda njim je nalažje reči, da so šobe za obnovo ker itak boš ti plačal, če bi pa oni krili strošek bi bilo po moje malo drugače in bi 3 šobo sigurno testirali
Lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To mar 10, 2015 5:49 pm

dejanreni83 je napisal/-a:Šobe sem dal obnoviti zaradi tega ker so mi tako naročili pri Avtohiši in ker je to krivo za napako na avtu. Sedaj bodo menjali 2 z 3 pa bomo videli!

No, ker se je izkazalo, da ni bila pravilna odločitev .................. vam lahko vrnejo strošek popravila. Vse to kar nameravajo storiti sedaj, bi lahko že pred obnovo. Sicer pa, uporabnik @TrijoAdijo je lepo napisal, da je pametno najprej preveriti kodo napake in pogledati napeljavo...............................
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

dejanreni83
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanreni83 To mar 10, 2015 6:24 pm

Napeljava je bila pregledana vendar niso zaznali problemov. Smo pa se preko Avtohiše s Jelenom dogovorili da bodo prišli po avto in poskušali ugotoviti napako. To je zadnja opcija pred nakupom nove šobe!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: jure5j in 12 gostov