Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Ytsejam
Nov uporabnik

Delovanje turbine po menjavi šob

Napisal/-a Ytsejam Pe dec 04, 2015 2:14 pm

Pozdravljeni,

mehanik mi je zamenjal šobe (dizel) z original novimi. Avto ima prevoženih okrog 330.000 km. Ko sem avto dobil nazaj pa sem takoj opazil, da je turbino bistveno bolj slišati kot prej. Sploh ko je avto mrzel začne delovati že na 1400 obratov. Zanima me ali je to stanje normalno? Ali obstaja dejansko kakšna povezava med šobami in turbino? Turbina ima zelo podoben glas kot sirena intervencijskih vozil :o

Vem, da turbina ni nova, vendar me zanima zakaj jo prej skoraj da nisem slišal, sedaj pa je njen zvok bistveno bolj izrazit.

Hvala

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Delovanje turbine po menjavi šob

Napisal/-a pskoda Pe dec 04, 2015 2:20 pm

Tak zvok https://www.youtube.com/watch?v=zPJLWkeiZMQ

Če ima tak zvok jo bo treba obnovit
Lp

Ytsejam
Nov uporabnik

Napisal/-a Ytsejam Pe dec 04, 2015 2:30 pm

Bom posnel zvok, vendar ni tako hudo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe dec 04, 2015 2:40 pm

Ali motor po menjavi šob tiše deluje - posledično se bolj sliši turbino. Kakšne povezave med menjanjem šob in samo turbino pa ni - torej, omenjena menjava ni pokvarila turbine.
Ali se je menjal olje v motorju? Za katero vozilo se to sprašuje?
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe dec 04, 2015 2:42 pm

Mogoče se je snela kaka cev ko je razkopaval avto.Če se sname sesalna zna met avto prav nagravžen zvok.Avto pa je?

Ytsejam
Nov uporabnik

Napisal/-a Ytsejam Pe dec 04, 2015 3:03 pm

Avto je Toyota Avensis 2.0 D-4D. Bom med vikendom posnel zvok in objavil tukaj ...

Sicer mi avto po menjavi šob res lepše deluje, tudi poraba goriva je manjša.

dejc99
Nov uporabnik

Napisal/-a dejc99 Pe dec 04, 2015 6:52 pm

Jaz bi rekel, da se je turbina glasnejša ravno zaradi menjave šob, sedaj vse boljše izgoreva, pretok goriva je večji in posledično se tudi turbina vrti hitreje. Glede na obrabljenost (kilometrina) pa tudi ne moremo pričakovati popolne tišine. Naj se še turbino obnovi/zamenja, pa bo mir.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe dec 04, 2015 7:27 pm

Pretok goriva je večji, poraba pa manjša (beri zadnji avtorjev post !)? Ma bravo..... :roll:

Uporabniški avatar
Novinec1968
Novinec

Napisal/-a Novinec1968 So dec 05, 2015 12:11 am

esem je napisal/-a:Pretok goriva je večji, poraba pa manjša (beri zadnji avtorjev post !)? Ma bravo..... :roll:

O večjem pretoku goriva avtor v tej temi ne piše. To je napisal nekdo drug. Bravo Administrator.

Injektorji drugače lahko zelo vplivajo na glasnost delovanja motorja. Mojster Jelen iz Gomilskega je pred mnogimi leti celo imenoval nadomestne injektorje s katerimi je menjal stare izrabljene kot "brezšumni injektorji" Meni je to naredil na Golfu II GTD, razlika v glasnosti motorja je bila velika, poraba goriva pa skoraj za en liter na 100km manjša.
Če je res vse sestavljeno kot mora biti in sistem polnjenja turbine deluje pravilno, bi mogoče res obnovili še turbino, strošek obnove sedaj, ko še deluje bi znal biti veliko nižji kot kasneje če bo turbina odpovedala.
Mislim (tudi glede na lastne izkušnje) da kar nekaj podjetij v Sloveniji dobro izvede obnovo.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem So dec 05, 2015 10:47 am

Se opravičujem, ker se mi je zdelo, da je povsem očitno, jasno in razumljivo, na kaj se nanaša moj post. Ne vem, zakaj taka domneva, morda zaradi tega, ker sem ga napisal takoj po postu uporabnika dejc99 in se je zdelo očitno, da se nanaša nanj. Morda zato, ker je tisto o pretoku on napisal (in seveda ne avtor, tisto, kar je napisal avtor, sem povedal v oklepaju). Morda zato, ker domnevam, da pisanje na rač. predpostavlja nek minimum znanja in s tem razumevanja.
Kot kaže, ti razlogi nikakor niso dovolj... :roll:

Nič, bomo začeli pisat v angleščini ali še raje v osnovnošolščini (vrtščini? - npr predhodne poste bomo (nepotrebno/nesmiselno) citirali), pa bo morda vsem razumljivo.

lp

dejc99
Nov uporabnik

Napisal/-a dejc99 So dec 05, 2015 11:35 am

esem je napisal/-a:Pretok goriva je večji, poraba pa manjša (beri zadnji avtorjev post !)? Ma bravo..... :roll:

Torej želiš reči, da nove šobe nimajo večjega pretoka v primerjav s starimi, seveda če tvoja noga to zahteva?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem So dec 05, 2015 11:52 am

Avtor je lepo napisal, da mu porabi manj goriva (to, da to predpostavlja "enako" vožnjo, je menda jasno), torej je očitno pretok manjši (v teoriji imaš sicer prav). Morda je natančnejši pretok našel kakšnega konja ali bolje izgori, a pretok je očitno manjši v praksi v njegovem primeru.
Pustimo ta čreva...

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker So dec 05, 2015 12:12 pm

Injektorji drugače lahko zelo vplivajo na glasnost delovanja motorja. Mojster Jelen iz Gomilskega je pred mnogimi leti celo imenoval nadomestne injektorje s katerimi je menjal stare izrabljene kot "brezšumni injektorji" Meni je to naredil na Golfu II GTD, razlika v glasnosti motorja je bila velika, poraba goriva pa skoraj za en liter na 100km manjša.

Ne mešaj šob od 1.6d iz dvojke z novejšimi šobami. To je res, da si takrat lahko kupil glasne, oziroma tihe vložke. Ampak zadnja leta je tehnika kar konkretno napredovala, in so samo še "tihi" injektorji, v kolikor so dobri.

Ytsejam
Nov uporabnik

Napisal/-a Ytsejam Ne dec 06, 2015 9:49 pm

Pozdravljeni,

kot sem obljubil sem med vikendom skušal posneti zvok delovanja turbine.

Ugotovil sem, da avtomobil v prostem teku deluje čisto normalno:

https://youtu.be/HIzzNPmxGbo

Posnel sem pa tudi video med samo vožno. Če pozorno poslušate boste slišali, ta "sirenski" zvok motorja:

https://youtu.be/pHoQWLseLaA

LP

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell Po dec 07, 2015 9:39 am

turbina žvižga bo jo treba dat obnovit počasi

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po dec 07, 2015 9:53 am

dejc99 je napisal/-a:

Torej želiš reči, da nove šobe nimajo večjega pretoka v primerjav s starimi, seveda če tvoja noga to zahteva?

sigurno majo manjši pretok ker ne ščijejo memo,zato tut manjša poraba,ker se nafta bolje razprši...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Malner
Nov uporabnik

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Malner Po dec 07, 2015 10:12 am

Je pa zararadi obnovljenih šob najbrž boljši pretok izpušnih plinov, saj je zgorevanje boljše in bolj enakomerno v prostornini valja. Posledično so višje tudi temperature in pritisk v valju. Pri enakem tlaku v izpušnem sistemu je večji volumski pretok izpušnih plinov, se pravi hitrost izpušnih plinov. To pomeni pa tudi hitrejše vrtenje turbine.
Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po dec 07, 2015 11:20 am

Nič strašnega. Turbina ima malo lufta.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po dec 07, 2015 1:34 pm

Vsaka turbina žvižga. Bodi vesel, da žvižga. Ko bo nehala žvižgat, se pa začni sekirat.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
mel2008
Nov uporabnik

Napisal/-a mel2008 Če dec 10, 2015 8:12 pm

Isti problem sem imel po menjavi nosilcev motorja na avtu VW Passat 2003 l. 1.9 TDI. Mehanik je moral dol dat cevi z turbine da bi lažje prišel do levega nosilca motorja. Med vožnjo od mehanika proti domu mi je začelo piskat, mislil sem da je turbina. Preventivno sem preveril cevi in eno šelno malo premaknil. Po tem piskanja več ni bilo.
Moj nasvet, preglej cevi na turbini in interkulerju, če je potrebno zamenjaj šelne.
Srečno.
Za pravopisne napake ne odgovarjam.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov