Nasveti in napotki ter povpraševanja...

5cenic
Novinec

Odpadla plastika iz podvozja

Napisal/-a 5cenic Ne jan 03, 2016 10:02 am

Zjutraj sem peljal ženo v službo in ko sem se vračal nazaj sem pri uvozu na avtocesto v Šiški zapeljal čez majhen kupček snega in je nekaj zaropotalo pod avtom.
Peljem naprej saj se na avtocesti nemoreš vstavit nakar na razcepu Koseze vidim neko plahto plastike, ki poleti izpod avtomobila. Se ustavim na SOS mestu pred izvozom za Brdo in zgleda moj sprednji konec cel.
Vseeno sem šel nazaj in najdem plahto plastike na razcepu Koseze.

Kako ugotovim ali je plastika iz mojega avtomobila? Ker glede na to, da sem bil s Scenicom, ki ni prav nič športno nizek kar nemorem verjeti, da bi z podvozjem zapel v takem nizkem kupu kot je bil, še manj pa verjamem, da bi bilo to dovolj, da bi plastiko odtrgalo. Tako da dopuščam možnost, da sem plastiko pobral na cestišču (lahko jo je plug zapel nekje in jo pustil tam). Ob hitrem pregledu je pod avtom vse celo, plastika za hladilnikom zgleda cela. Seveda za boljšo oceno moram počakati, da se sneg stopi izpod avta in ga bom malo dvignil in pogledal.
Na plastiki tudi ni nikakršne oznake.

Slika plastike:
Slika

Gre se za Renault Scenic III, če kdo bolj ve kje naj pogledam, da vidim če je iz mojega avta ali ne.

In še eno vprašanje. Ali so Slovenske ceste zavarovane za take primere, če se izkaže, da je res meni tole odtrgalo izpod avta, da mi krijejo stroške na avtu, ki so nastali zaradi nesplužene ceste? Kam naj se v takem primeru obrnem?

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Odpadla plastika iz podvozja

Napisal/-a DePalmo Ne jan 03, 2016 10:50 am

AC so načeloma zavarovane ampak bi moral na mestu ustavit in poklicat policijo da naredi zapisnik, navadne ceste niso nič zavarovane.

Tole zgleda kot zaščita pod motorjem in če ti je pol fali, to takoj vidiš.

Zna pa kar bit problem s temi zaščitami, sem slišal da jo rado trga na novih Peugeot 508 in to ob 5-10cm snega na AC.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne jan 03, 2016 11:01 am

vozi miško naprej... :D
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Ne jan 03, 2016 11:36 am

Po dvigu avtomobila in pregledu odspodaj se bojim, da je tole odpadlo kar iz mojega avta.

Se splača tole popravljat ali je stvar bolj kozmetične narave. Koliko stane nov kos?

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne jan 03, 2016 11:47 am

ne splača se, verjemi
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Ne jan 03, 2016 11:56 am

mrtwelvetrees je napisal/-a:ne splača se, verjemi

Prišravfu mi jo bo itak od brata tast, ker imam v roku 2 mesecev tavelk servis in bo imel avto itak na dvigalki. Videl sem, da se nove prodajajo za okoli 50 evrov, koliko se splača dati za rabljeno, če jo najdem na odpadu?

PS: pač sem pizajzlast in me bo preveč žrl dokler tole ne zrihtam...

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Ne jan 03, 2016 12:06 pm

Plastika se dobi na avto netu. Išči "scenik po delih" ali karambolirano vozilo.

Pa še strokovno vprašanje za forum: ali se je dobro voziti brez zaščite motorja oz kakšne negativne posledice so?
Ali ima plastika funkcijo zaščite motorja pred trdimi delci ali pred vodo in umazanijo?

LP

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Ne jan 03, 2016 12:30 pm

Ta plastika je bolj zaščita zvoka, pa če ti kakšno olje kaplja, da ni takoj na tleh.
Drugače sem se pa vozil kak mesec brez zaščite, ko sem jo zlomil, poznalo se je edino, da je bil avto zelo glasen tačas (dizel stare šole)

Dobro bi bilo preveriti, da ti nemore v teh razmerah svinjarijo metati po turbinmi, daj nevem kje jo imaš nameščeno. Pri meni ni bilo problema, saj je nameščena tik pod pokrovom
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne jan 03, 2016 12:58 pm

če misliš avto obdržat dlje časa in zelo skrbiš za njega, ter ugodno dobiš rabljeno plastiko in ti jo en za piksno pira privije, se splača, drugače pa ne

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 Ne jan 03, 2016 1:05 pm

Pr naši hiši sta dva cliota z enakim motorjem.Clio II 240tkm nima zaščite in ni most nič rjav,Clio III 115tkm ima zaščito in je most na parih mestih rjav.Pod zaščito se nabira umazanija,sol itd.Se pa III ka malo prej ogreje.
PA avta sta isti letnik. toliko o zaščiti z moje strani.

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Kraj: Toti Cjele

Napisal/-a Black_Racer® Ne jan 03, 2016 3:06 pm

To je zaščita pred umazanijo nič druga tk da js osebno bi montiral nazaj gor, seveda boš pa moral malo improvizirat ker glede na to da je bilo privijačeno ter čepi je pri teh zadevah potrgalo dol in bo treba poštimat ;)
1 3 5
2 4 6 R

MuRiCi
Stalni uporabnik

Kraj: Kärnten

Napisal/-a MuRiCi Ne jan 03, 2016 3:25 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:vozi miško naprej... :D

mrtwelvetrees je napisal/-a:če misliš avto obdržat dlje časa in zelo skrbiš za njega, ter ugodno dobiš rabljeno plastiko in ti jo en za piksno pira privije, se splača, drugače pa ne

Daj ne nabiji neki v tri krasne ;) avtor teme,dobi nekje rabljeno ali kupi novo in privij nazaj,še posebej pozimi je ta zaščita dokaj dobrodošla :lol:

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Ne jan 03, 2016 4:36 pm

Turbine nimam, prav tako ni glasen dizel, motor je 1.6 16v. Realno koliko se mi mudi z to menjavo? Ali bo počakalo 2 mesca do glavnega servisa?

Problemov z kakimi čepi in vijaki nebi smeglo biti, saj je odtrgalo samo slabo polovico zaščite, večina jo je še na svoje mestu.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne jan 03, 2016 5:41 pm

Ne vem zakaj se ne bi popravilo zavleklo za dva meseca? Edina ovira je morebiti moteč občutek, da je nekaj na avtu polomljeno, s tehničnega vidika pa tole ni problem. Ta zna bit le, če preostala plastika visi ali je toliko polomljena in razrahljana, da zna med vožno odpasti. Če je karkoli od tega, vrzi dol še preostanek, da ne bo nekdo med vožnjo nehote dobil "darilo".

Kar se pritrdilnih čepov in vijakov tiče, se dobijo na servisu in ponavadi gre v centih na kos.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne jan 03, 2016 5:59 pm

MuRiCi je napisal/-a:
mrtwelvetrees je napisal/-a:vozi miško naprej... :D

mrtwelvetrees je napisal/-a:če misliš avto obdržat dlje časa in zelo skrbiš za njega, ter ugodno dobiš rabljeno plastiko in ti jo en za piksno pira privije, se splača, drugače pa ne

Daj ne nabiji neki v tri krasne ;) avtor teme,dobi nekje rabljeno ali kupi novo in privij nazaj,še posebej pozimi je ta zaščita dokaj dobrodošla :lol:

niče ne nabijam, sam tebe ne razumem

sam sem na 3 sluzbenih avtih to polomil pozimi, 2x na kangooju in škodi roomster
tudi če bi na privat avtu se mi to zgodilo, nebi dajal gor več

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne jan 03, 2016 6:02 pm

Ko sem imel lybro , mi je prav tako odpadla ta plastika, pa je nikol nism dal nazaj gor pa je blo vse ok.
Zdj k mam picassoja, je bla ob nakupu opcija doplacat za to zascito. Je nimam in ni nobenga problema, tko d nevem kolk nujno NAJBRZ ne more bit in je NAJBRZ res sam kozmeticne narave in zto d olje ne kapla po tleh ipd... zihr pa noben ne more bit.

Vseen, ce bi se mi zdj zgodil to kar se je teb, bi ze zard mirnega filinga sou na bolho,poklicu odpade,dau to namontirat v nekem doglednem casu in meu eno skrb manj...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne jan 03, 2016 6:06 pm

edino kaj je, da je manj mašina umazana, ampak spet odvisno od tipa avtomobila

pri kanggoju se mašina ni nič umazala, pri Roomsterju pa kr (TDI)

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Ne jan 03, 2016 6:33 pm

Zaščita je pritrjena z nekaj vijaki (jeklenimi). Vsaj na mojih prejšnjih avtih je bilo tako. Pri menjavi olja je serviser porabil kar nekaj časa za demontažo zaščite.
Ne vem kako je pri novih. Predvidevam, da so vijaki plastični. Da bi se odtrgala, pa je potrebno zatakniti štrlečo oviro. Sneg ne more biti vzrok.

Za 10-20 evrov bi se dalo dobiti rabljeno zaščito. Bolha in avto net, ali avtoodpadi.

LP

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne jan 03, 2016 6:46 pm

Vseeno je če jo daš ali ne. Če jo boš dobil kje poceni jo kupi če pa ne se pa vozi brez.
Pri TDI-ju je pa bolje jo gor dati, ker ima karter oblečen z neko izolacijo, ki po moje rada vpije vodo, kar pa ni dobro
Lp

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Ne jan 03, 2016 7:12 pm

Za zdaj se preostali del močno drži gor tako, da ni problema.

Hvala za odgovore, ste me malo potolažili.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 14 gostov