Nasveti in napotki ter povpraševanja...

krizkraz
Nov uporabnik

Zvito platišče ali porabljena pnevmatika?

Napisal/-a krizkraz So maj 21, 2016 6:18 pm

Zdravo,

včeraj sem moral pri razmerova veliki hitrosti (90) močno zavirati, da se je skadilo za mano. Potem pa je avto začel spredaj "rukati". Sem pogledal na cesti, luknje ni bilo, je pa bila (dokaj majhna) vdrtina, čez katero je pri veliki hitrosti zradirala guma.

Kolesi sem snel in že na pogled se vidi, kje sem zaviral - na tistem delu je posnelo precej materiala ( vse okrog je profila 4mm, na tistem delu pa 2,5-3mm !! (a je to normalno od enega, sicer res močnega zaviranja - tudi asfalt je bil kar vroč..?)

- Kaj je bolj verjetno, da je zvilo (jekleni) platišči, ali da dejansko ruka zaradi poradirane in neenakomerne gume??

motom
Stalni uporabnik

Re: Zvito platišče ali porabljena pnevmatika?

Napisal/-a motom So maj 21, 2016 6:45 pm

Dvigni avto in zavrti kolesa. . .prisloni kak predmet tik ob profil

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 So maj 21, 2016 7:04 pm

Pobralo ti je gumo, tako da bo sedaj tresla. Vroč asfalt + vročina zaradi trenja in gumo kar požira oz. trga. Katere gume so namontirane? Če so kašne S+M ni nič čudnega.

krizkraz
Nov uporabnik

Napisal/-a krizkraz So maj 21, 2016 8:11 pm

motom: hja, se nisem tega spomnil, pa sem obe kolesi že dol vzel:/ sicer pa, kako bi s tem ločil, ali je platišče ali guma? potem bi moral meriti razliko - 1mm je posnelo gume, kar je več, je platišče?
se nisem hotel peljati, da bi nabijalo. Verjetno ni najboljše za ležaje/amortizerje/nekaj tretjega?

d12j12: monitrane so Sava Perfecta... niso ne vem kaj, niso pa tudi ne zanič, ampak sem pa vseeno mislil, da zdržijo kak emergency žlajf bolje, kot to.

motom
Stalni uporabnik

Napisal/-a motom Ne maj 22, 2016 8:39 am

Zvito platisce se ugotavlja na mestu kjer guma naseda, se pravi tam kjer bi se nalepila utez in ne tam kjer se utez nabije gor. Tja do 5mm je nekje meja opletanja, ce je prehod pocasen. Odbrusen profil pa je nekaj drugega, ker je to nenadna stopnica. Žal nimam izkusenj s tem. Kar sem napisal sklepam iz opazovanj pri vulkanizerju. Eno jajcasto feltno sem tudi sam ze poravnal z macolo in kosom lesa. Seveda se ravnanje ne pocne na avtu.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne maj 22, 2016 9:56 am

S kakšnim avtom pa si izvajal ta "manever"??

Če avto nima ABS in si blokiral kolesa, potem je normalno, da je pobralo gume na enem mestu in zato zdaj trese in verjetno tudi ropota.

Če pa avto ima ABS (in ta tudi deluje) potem pa nisi mogel zradirati gum na enem mestu in je vzrok nekje drugje...

krizkraz
Nov uporabnik

Napisal/-a krizkraz Ne maj 22, 2016 1:29 pm

motom: prehod ni počasen, je zadeva bolj kot sunkoviti, kratkotrajen impulz - tako da, mogoče pa je res guma. No ne vem, lahko da se tudi platišče tako "točkasto" zvije? Ampak potem se je moralo v radialni smeri, ker aksialno - ko se voziš in gledaš čez okno v kolo, ni videti nobenega kolebanja.

RB: Avto je Fiesta 98 (krivec: srna - jaz bremzal kot nor, ona pa pospešila ko raketa - za las je šlo), sem pa v prvem stavku napisal, da se je kadilo za mano in da sta gumi radirali preko vdrtine v cesti.

Lahko to nabijanje predčasno obrabi ležaje ali amortizerje? Itak bom jutri peljal do vulkanizerja, mogoče pa se ga tisto manjko profila s čim "zvulkanizirat", da nanese malo ekstra guma..?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne maj 22, 2016 2:20 pm

Ne more platišča zvit, če je vmes guma. Bi ti prej gumo presekalo kot zvilo platišče. Približno koliko je bila velika vdrtina (globina, dolžina)? Oster rob?
O ABS-u še vedno nič. :evil: Tudi teža ni nepomembna.

Vulkanizirajo (kvalitetno!) lahko gumo samo tam, kjer jih obnavljajo, ker so za to potrebni kvalitetni dragi stroji (peč), ki jih vulkanizerji nimajo. Če ni kvalitetno, ti lahko odstopi na AC - bi to hotel? In tudi močno dvomim, da ti lahko popravi samo en kos. Dali bi ti cel tekalni del s slabšo gumo (vemo, kako držijo obnovljene gume). Cena bi pa bila seveda mnogo višja od nove enake gume zaradi "ročnega" dela.

Bo treba kar po novo gumo.

krizkraz
Nov uporabnik

Napisal/-a krizkraz Ne maj 22, 2016 3:01 pm

aha se pravi ne more zvit. Torej mora prej gume presekati, da potem udari s platiščem po cesti, da ga lahko zvije?
Sicer pa res ni bila velika vdrtina (dolžina cca. ~7-10cm, globina - pomojem kak 2cm, veliko več ne - rob pa tudi ni bil preoster (recimo oblika vdrtine = V). Hitrost (žlajfajočega) avta preko vdrtine - cca. 75-80km/h? teža avta+ostalo cca 1100kg. 13 colske jeklena platišča.

ABS-a v avtu NI. (sem napisal, da se je kadilo za mano in so gume radirale po cesti)

Hvala za mnenje, če je to tako, potem se res ne splača (tvegati)... bo očitno res treba po novi gumi. (a lahko imaš dve starejši in dve novejši - enak proizvajalec, model, seveda tudi dimenzije? stare zadaj, nove spredaj)

Sicer sem ju začasno mislil montirati zadaj, ampak najbrž ne vpliva blagodejno na vzmetenje in ležaje??

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Ne maj 22, 2016 4:02 pm

Lahko imaš različne letnike, tudi znamke so lahko druge, pač dve po dve pnevmatiki morata biti enaki... Jaz bi kar menjal 2 gumi za ziher, v tvoji dimenziji tako ne bo nek visok strošek...

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne maj 22, 2016 4:04 pm

Na isti osi morata biti enaki pnevmatiki. Na sprednji osi so lahko x pnevmatike, na zadnji y.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne maj 22, 2016 4:06 pm

Ze velikokrat je bilo napisano;boljse gume zadaj,slabse pa spredaj-ce ze morajo kaksne gume biti slab(s)e...

In,ja vazno je da sta na isti osi identicni pnevmatiki, ce pa gledas razlike med spr.in zadaj namescenimi gumami,pa morajo biti iste velikosti in predvsem ne smejo bit spredi zimske,zadi letne ali obratno. Ali vse 4 letne ali vse 4 zimske....
Tko pravi zakon,zelo pametno pa je met vse 4 enake,enako obrabljene,enako stare...

Tko da,do zaupanja vrednega vulkanizerja in/ali mehankarja in naj pogleda... prek foruma jevec al manj tkole use sam tipanje v prazno....

Off topic,brez zamere... avto brez absa in pa sava perfecta... jst bi razmislu o novih , boljsih gumah. Sploh ce bos hotu kupt 1 novo,pa ce niso ostale 3 lih od letos,ti bo vsak normalen svetoval da kups raj par novih in mas VSAJ na isti osi enake gume...

Lp

Blatnik Vojko
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Hrastniku

Napisal/-a Blatnik Vojko Ne maj 22, 2016 4:27 pm

Odbrusilo ti je gumo,zato na tistem delu ni več okrogla ampak ravna,zato tudi ruka.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Ne maj 22, 2016 4:36 pm

Pa da ne bojo vsega Sava gume krive. Če je guma mehka pri žlajfu vsako poradira.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne maj 22, 2016 6:39 pm

Seveda niso gume same po sebi krive da so zablokirale in posledicno da jih je pobralo... kvecjemu so sava med trsimi tk d bi ksne druge vrjetn se bolj pobral... vse kar sm hotu povedat je to,da bi ob menjavi gum jst osebno pomislu na menjavo samega modela gum,ker tele letne savine res slovijo kot precej slabe...

Vem da avtor ni spraseval po mnenju glede kvalitete gum,ampak se nism mogu zadrzat da nisem tega pokomentiral,pac vsako mnenje neki steje... zto sm tud napisu off topic :)

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Ne maj 22, 2016 8:07 pm

Aja ni letel direkt nate, bolj na splošno. :)

krizkraz
Nov uporabnik

Napisal/-a krizkraz Ne maj 22, 2016 10:38 pm

zdaj bom vzel le 2 novi, pa mislim, da kar enaki - Sava Perfecta, imajo nek popust v eni delavnici. iz 34€ na 26€, mislim, da je ok cena. Sploh pa ne vem, katere bi bile za ENAK denar boljše? Kormoran, Fulda? Za kak Dunlop itd pa trenutno ne odpiram tošla (za 20 let star avto, ki se vozi po omejitvah, v glavnem "family mode" ... :)

Ni mi pa jasno, zakaj naj bi šle nove gume nazaj? Glede na to, da je večina zavornega dela opravljenega na sprednji strani? Zadnji bobni itak ne primejo toliko, da bi kolesa zablokirala, s tem pa je nevarnost zanašanja praktično nič. Res da bi moral letos zamenjati tudi zadnje obloge, ampak ... ne vem no.
Te "stare" so še relativno solidne - 4mm profila, četro leto - izmenjujem spredaj/zadaj za bolj enakomerno obrabo.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Ne maj 22, 2016 10:54 pm

Če ti odnese zadnji del vozila je avto veliko težje kontrolirat/popravit, kot če ti odnese prednji del, zato bi se naj dale boljše gume zadaj... Najboljše je pa itak kupit 4 nove gume, jih redno menjavat naprej-nazaj, da se enakomerno izrabljajo in da se potem spet kupijo vse 4 nove... In jaz bi sigurno vzel raje fuldo kot savo za podoben denar...

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Po maj 23, 2016 5:50 am

Si si kr sam odgovoru zakaj boljse gume zadaj;vecino bremzanja opravijo prednje zavore,masina je spredaj kar pomeni da je spredaj vec teze, sploh pri zaviranju... predstavljaj si kako se avto nagne naprej ko bremzas in sploh ce hkrati zaviras in zavijas,bo rit hitro odneslo,se tolk prej ce mas zadej slabse gume... in tko kot je moj predhodnik napisou,lazje bos nos popravil,kot pa zadek ki ga odnasa oz. ODNESE v trenutku... da so prednje gume slabe bos cutil na vsakem koraku ce bos pretiraval,zadnje slabe te bodo pa sam 1x presenetile...

Jst vem d bi raj dodal 5eur po gumi in kupu kej bolsga, 4komade... itk je tvoja dimenzija poceni...

Ce pa je to predrago,vem pr dnarju se vse konca -ceprou sparat na gumah in zavorah (kot si omenil) ni kul,to vsi vemo.... ti pa svetujem da vsaj kupis 2 taki gumi kot jih imas,das nove zadaj in po pameti naprej...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po maj 23, 2016 7:47 am

krizkraz je napisal/-a:zdaj bom vzel le 2 novi, pa mislim, da kar enaki - Sava Perfecta, imajo nek popust v eni delavnici. iz 34€ na 26€, mislim, da je ok cena. Sploh pa ne vem, katere bi bile za ENAK denar boljše? Kormoran, Fulda? Za kak Dunlop itd pa trenutno ne odpiram tošla (za 20 let star avto, ki se vozi po omejitvah, v glavnem "family mode" ... :)

Ni mi pa jasno, zakaj naj bi šle nove gume nazaj? Glede na to, da je večina zavornega dela opravljenega na sprednji strani? Zadnji bobni itak ne primejo toliko, da bi kolesa zablokirala, s tem pa je nevarnost zanašanja praktično nič. Res da bi moral letos zamenjati tudi zadnje obloge, ampak ... ne vem no.
Te "stare" so še relativno solidne - 4mm profila, četro leto - izmenjujem spredaj/zadaj za bolj enakomerno obrabo.
To je dobesedno zastonj, kaj sploh še razmišljaš. Koliko so sicer stare? Če so več kot cca. 4 leta, zamenjaj za tako ceno vse, pa je mir.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov