Nasveti in napotki ter povpraševanja...

BlackGuard
Nov uporabnik

Seat Leon mk4 težave

Napisal/-a BlackGuard So jul 06, 2024 10:14 am

V začetku letošnjega leta sem kupil nov avto - Seat Leon. Zanima me, če je na forumu še kakšen lastnik takšnega avta in njegove izkušnje oz. informacije od koga, ki se na ta model spozna in ve ali se da te napake odpraviti. Verjetno je z Octavio in Golfom podobno glede na to, da si med sabo delijo polno delov?

Avto mi je sicer zelo všeč in sem v večini zadovoljen z njim, se pa občasno pojavljajo napake, ki te začnejo jeziti. Bil je že 2x na popravilu, nekaj zadev so odpravili, trenutno stanje je takšno:

1. Občasno se zgodi, da cela enota notranjih lučk za voznika in sovoznika ne deluje (bralnih lučk se ne da vžgati, tudi ostale tipke ne delujejo) - to enoto so 1x že zamenjali. Prejšnja enota je še sama od sebe začela klicati pomoč na cesti in sem moral ročno prekinit klic.

2. Občasno se zgodi, da se ob vžigu avta multimedijska enota ne prižge - ekran ostane črn. Gre za osnovno enoto, ki ima fizične tipke pod ekranom. Na servisu so mi zagotovili, da je bila posodobljena.

3. Ob vožnji vzvratno se občasno pojavi opozorilo "Parking function is currently not available". Takrat vzvratna kamera in senzorji ne delajo, čeprav so čisti in na njih ni umazanije.

4. Zadnjih nekaj dni se dokaj pogosto dogaja, da se ob vžigu avta na multimedijski enoti pojavlja napis "Changing your vehicle setting now". Kot opcijo lahko izbereš OK ali Cancel. Zadeva je moteča, prej se to ni dogajalo.

Ali so takšne "težave" na novodobnih avtih običajne? Prejšnji avto sem imel 13 let in mi v vseh letih ni javil niti ene napake.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Re: Seat Leon mk4 težave

Napisal/-a D12J12 So jul 06, 2024 11:24 am

Čisto običajno pri VW, dokler ne bo Bosch vrgel ven programske opreme bodo takšne težave.

1992Diavolo1992
Novinec

Napisal/-a 1992Diavolo1992 So jul 06, 2024 1:32 pm

Obcasno naletis na gnilo jajce. Čimprej se ga znebi, popolnoma enak avto je lahko brez tezav.

Ne dogaja se to samo v vw koncernu.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 So jul 06, 2024 4:57 pm

Težav z ugašanjem zaslonov, klicanje pomoči in ko zaslon sam od sebe preklaplja je pri VW ogromno, zato so tudi prosili bosch za programsko opremo in zato tudi audi/bentley/porshe zamujajo z paradnimi konji, kateri bodo mogoče ugledali luč sveta 2027, takrat bodo pa ostali že toliko napredovali, da bo vse skupaj lahko brez veze. Tako je če ti programsko opremo razvija indija…

BlackGuard
Nov uporabnik

Napisal/-a BlackGuard So jul 06, 2024 5:23 pm

Sem v dilemi in ne vem kaj bi naredil. Želim si karavana, ker bomo doma potrebovali prostoren avto. Vidim 3 glavne možnosti:

1. Se sprijaznim s temi napakami in še kakšnimi novimi, ki se očitno še bodo pojavile v prihodnje. Na sevisu ne verjamem, da bodo vse popravili.

2. Zamenjam za osveženi model Leona, ki bo kmalu na voljo. Tukaj precej tvegam, ker bo verjetno zadeva podobna kot je s sedanjim avtom. Zaradi tega sem upal, da se javi kakšen lastnik, ki nima težav in mi vlije nekaj upanja.

3. Zamenjam za drugo znamko. Octavia in Golf odpadeta, ker bi lahko bili podobni problemi, Peugeot in Opel odpadeta zaradi nezanesljivega 1.2 motorja, Hyundai i30 je že zastarel kljub prenovi. Od tega kar se mi zdi ostane samo še Corolla karavan, za katero verjamem, da je bolj zanesljiva, a kar dražja.

1992Diavolo1992
Novinec

Napisal/-a 1992Diavolo1992 So jul 06, 2024 6:11 pm

Renault ima dober 1.33 tce bencinski motor.

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus So jul 06, 2024 9:11 pm

Na RTV Slovenija 3 je bila danes oddaja KODA, težave z novim dizelskim Renaultom, če koga zanima. Naj bi bil osamljen oz redek primer, nekaj na napeljavi vozila.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden So jul 06, 2024 9:51 pm

Jaz imam mk3, 2017 facelift in nimam niti ene težave, sploh zgoraj omenjenih ne. Vsake tok se zresetira multimedia, še to pomoje ker imam preko usb vključen neki media box, da mi deluje android auto brez da bi vtikal usb kabla v telefon. Tko da, deluje wireless. Pa še to mogoče 1x mesečno.

Ostalo brez težav,se približujem 160.000km.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So jul 06, 2024 10:53 pm

BlackGuard je napisal/-a:Sem v dilemi in ne vem kaj bi naredil. Želim si karavana, ker bomo doma potrebovali prostoren avto. Vidim 3 glavne možnosti:

1. Se sprijaznim s temi napakami in še kakšnimi novimi, ki se očitno še bodo pojavile v prihodnje. Na sevisu ne verjamem, da bodo vse popravili.

2. Zamenjam za osveženi model Leona, ki bo kmalu na voljo. Tukaj precej tvegam, ker bo verjetno zadeva podobna kot je s sedanjim avtom. Zaradi tega sem upal, da se javi kakšen lastnik, ki nima težav in mi vlije nekaj upanja.

3. Zamenjam za drugo znamko. Octavia in Golf odpadeta, ker bi lahko bili podobni problemi, Peugeot in Opel odpadeta zaradi nezanesljivega 1.2 motorja, Hyundai i30 je že zastarel kljub prenovi. Od tega kar se mi zdi ostane samo še Corolla karavan, za katero verjamem, da je bolj zanesljiva, a kar dražja.

Toyota dražja? Odvisno kaj primerjamo. To je vendar HEV in avtomatik. Tukaj bi pogrešal samo gretje sedežev in matrične luči mogoče.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... %20Corolla
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus Ne jul 07, 2024 7:20 am

Toyota se mi zdi draga za kar dobiš.

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Ne jul 07, 2024 7:40 am

Če gledaš avtomatika, imaš pri pežoju novega 1.2 z verigo in avtomatikom in kar nekaj drugimi spremembami. Ta postopoma nadomešča 1.2 eat8 motor. Sam grem drugo leto najverjetneje po 308 s tem motorjem. Drugi avti mi oblikovno enostavno ne sedejo. Se mi zdi kot da imamo manj izbire v poplavi različnih modelov, da ne omenjam vedno večjega krčenja motornih palet. Res žalostno. Imam pa sodelavca, ki ima leona 1.2 in je zadovoljen z avtom. Star nekje 3 leta mislim da.

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn Ne jul 07, 2024 8:13 am

Nimam Leona imam pa golf 8. In lahko potrdim, da je prva verzija sistema res očitno bila beta, ki jo sploh niso stestirali, ko so dali avto v prodajo. Jaz sem kupil rabljenega in ni imel narejene posodobitve sistema. In sem hitro po nakupi mislil, da sem prvič totalno zasral pri nakupu avta. Avto je sam od sebe metal false alarm. Polno napak, ki so magično izginile ob ponovnem zagonu.. Pogosto tudi za parking senzorje. Nato mi je kolega povedal, da se je njemu dogajalo isto in da ga je potrebno posodobiti. Ko sem avto posodobil, so se vse napake odpravili. Od takrat avto deluje odlično in sem sedaj zadovoljen z nakupom. Ne morem pa verjeti, da so dali takšen avto na tržišče.

Katero verzijo sistema pa imaš nameščeno na avtu? Poglej če je to dejansko zadnja verzija.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne jul 07, 2024 10:56 am

nasamorpheus je napisal/-a:Toyota se mi zdi draga za kar dobiš.

Ne zato kar je imam, ampak, zato ker razmišljam o menjavi, raziskujem in vidim, da tvoja trditev ne drži.

BlackGuard
Nov uporabnik

Napisal/-a BlackGuard Ne jul 07, 2024 11:54 am

Hvala vsem za odgovore.

1992Diavolo1992: Za 1.33 motor sem bral, da ni znanih serijskih napak. Ko sem kupoval, sem pogledal tudi Megana karavan, vseeno bi se tej znamki raje izognil zaradi večkratnih slabših izkušenj na bližnjem servisu.

nasamorpheus: Razmišljal sem, da bi pri prodajalcu zahteval vračilo denarja ali zamenjavo avta. Kljub izpolnjenim pogojem dvomim, da bi mi sploh ugodili. Avto iz oddaje ima hujše napake in jim še niso.

mevden: USB ključa z glasbo nimam več priključenega. Ko ga imam, multimedijska enota še dodatno nagaja.

pleomax: Avtomatika se izogibam. Zanima me kako se bo obnesel novi motor, sploh glede na to, da se sedanji vgrajuje v toliko znamk in modelov.

xxl: Cena se mi v mojem primeru zdi nekaj višja, ker ne iščem avtomatika in tudi ne hibrida. Če bom na koncu zamenjal, pa bo to verjetno Corolla.

mnmn: Super, da si zrihtal avto. Avto si posodobil sam, kako? Si posodobil samo multimedijsko enoto ali še kaj drugega? Pri meni je verzija 1805, ampak je to enota z manjšim zaslonom. Za tisto z večjim ekranom je zadnja verzija 1969, za moj primer pa ne uspem najti katera verzija je tista zadnja.

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn Ne jul 07, 2024 12:06 pm

Ne, avto sem dal posodobiti ob servisu. Preveč vredna stvar, da bi se sam igral s posodobitvami.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po jul 08, 2024 12:25 pm

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... geot%20308
Skoraj kot karavan, morda bo dovolj in park je lažje. Ne vem kateri motor je notri in kako se "verižni" obnese

BlackGuard
Nov uporabnik

Napisal/-a BlackGuard Po jul 08, 2024 5:35 pm

308 mi je vizualno všečen avto, sploh notranjost. Karavan bi bil dovolj velik, žal je motor uganka, tako da se mu raje izognem.

Moram videt kaj bom na servisu uredil ...

Highupthere
Nov uporabnik

Napisal/-a Highupthere To jul 09, 2024 7:21 am

Malo bom piknil... ampak tako pač je, ko avto kupuješ zaradi izgleda. Ne rečem, da to ni pomembno, ampak opažam, da ljudje vedno bolj in bolj gledamo samo še na izgled. Kako je avto sestavljen, kaj se skriva pod havbo itd, nima veze, samo da dobro izgleda.

In zdi se mi, ko omenjaš novo verzijo Leona oziroma Peugeot 308, da ponovno delaš enako napako.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič To jul 09, 2024 8:36 am

Laik se ne spozna na to, kaj je pod havbo. Na to se spozna mogoče tretjina kupcev, ali pa še to ne.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To jul 09, 2024 8:58 am

Zato jaz ne najdem avta zase do cca 35,40 k evra in ko me kdo vpraša, kaj naj mu svetujem do podobnih zneskov, je izbira zelo skopa. Paleta avtov je zelo zožena, pa še vsi so nabili cene na podobno raven. Zdaj še nova uredba črne skrinjice in nadležnih pomagal, katere moraš vsakič izklapljati, lahko pripelje kupce do odločitve, da bodo iskali preverjene rabljene stare šole. Sam bom vsekakor dal prednost tistem novem, ki bo imel zadevo poenostavljeno kot Renault, Dacia kje vse lahko izklopiš na enem stikalu.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov