Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Kraj: Trnovo (LJ in GO)

Termostat

Napisal/-a s.Hio Sr jul 14, 2004 10:59 am

Mene nekaj zanima, zdaj ko imam za zamenjat termostat in okolico le tega pri felicii 1.6

In sicer sem moj termostat ven pobral in ugotovil da ima napisano gor 97 stopinj (se odpira pri 87 stopinjah). Polo ima pa pri 1.6 masini dve razlicici termostata in sicer 87 stopinj in 80 stopinj celzija, in ma je zamikalo da bi dal noter 80 stopinjskega, ter seveda zraven termostikalo in tipalo vode ki se ujema z drugacnim termostatom.

Problem je v tem da se mi vetrnica vzge pri zelo visoki temperaturi (skoraj v rdecem polju) medtem ko se ostalim pri feliciah vzge veliko nizje, seveda tudi se drugim vzge dvakrat, meni pa enkrat pri istih pogojih na istem kraju (merjeno pod stand gasom).

Kaj bi se zgodilo, ce bi vse zamenjal tako kot sem omenil?
Slika
Bolje je imeti kratkega na kratko noter, kot dolgega dolgo zunaj.

Neo
Novinec

Napisal/-a Neo Sr jul 14, 2004 12:10 pm

Oj!
Termostat regulira temperaturo motorja oz. vode!
Termo stikalo pa vklaplja oz. izklaplja ventilator!
Tipicen problem za felicio 1,6 da se ti zelo visoko vklopi not ventilator, se mesec dni pa se ti niti nebo!(Kolega je mel isti problem!)
Daj si zamenjat stikalo, pa bo!Pa ne se cudit, ce ti odpove naslednje leto!
Za termostat, pa toliko, da ni najboljse experimentirati z temp. vode, zaradi tega ker ce bos pre nizkega dal not, bo ti dosti vec casa deloval pod (čokom) in bo ti poraba zrasla!

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr jul 14, 2004 1:07 pm

Pozdravček!

Če bi rad da se ventilator vklaplja nekoliko prej zamenjaj termostikalo na bloku motorja (to vklaplja ventilator), kar mogoče na prihajajočo poletno vročino (upam da bo kaj) niti ni slaba ideja. Poleg tega ti bo takšno termostikalo preprečevalo "pregrevanje" glave motorja, ko ugasneš avtomobil (npr. po daljši vožnji), saj se motor hladi še precej časa potem ko parkiraš, voda v hladilnem sistemu pa ne more krožiti (vodna črpalka ne deluje). Menjava samega termostata z drugačnim pa ni pametna, saj bo avto deloval z nižjo delovno temperaturo, pa še dlje se bo segreval (povečana poraba zaradi avtomatskega čoka).

Lp Tristan01

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jul 14, 2004 2:09 pm

Sam v poduk.... termostikalo je na kilerju in ne na bloku motorja......
Čist po logiki če premisliš.... prvo odrpe termostat se zagreje kiler..... in če se kiler pregreje se uklopi ventilator.
Če bi blo termostikalo na bloku motorja..... bi ventilator deloval tudi takrat ko sploh ne bi rabu ( saj vsi vemo da se motor dost prej ogreje kot pa kiler poleg tega ma višjo temparaturo)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 Sr jul 14, 2004 4:41 pm

Kot prvo ne eksperimentiri preveč...

Če se ti prepozno (pri previsoki temperaturi) vklapla ventilator zamenji termostikalo. Termostat s tem nima veze. Lahko je napaka tudi v senzorju temperature na glavi motorja ki je prikloplen na števc temperature pa ti narobe kaže števc.
Na tvojem mestu bi odpru še termostat (če še ni bil menjan) in pogledu ohišje termostata, ki zna počit in ti termostat ne odpre (serijska napaka pri felicijah 1.6).

Ne daji not termočlenov od polota ker majo drugačen hladilnik...
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Sr jul 14, 2004 5:02 pm

lisko je napisal/-a:Sam v poduk.... termostikalo je na kilerju in ne na bloku motorja......
Čist po logiki če premisliš.... prvo odrpe termostat se zagreje kiler..... in če se kiler pregreje se uklopi ventilator.
Če bi blo termostikalo na bloku motorja..... bi ventilator deloval tudi takrat ko sploh ne bi rabu ( saj vsi vemo da se motor dost prej ogreje kot pa kiler poleg tega ma višjo temparaturo)

Točno tako!!

Lahko da ti samo kaže napačno temp. dela pa prov, sam ne reskiraj in
zamenjaj termostikalo (z istim ) za vsak slučaj!!

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr jul 14, 2004 5:34 pm

Mah zarad enga termostata pa res ni treba tko komplicirat....pač pojdi v trgovino z avto deli pa reč da bi rad termostat za XXX avto,on bo pogledal v katalog al pa tech - doch pa ti bo takšnega dal ki ustreza!

To je vsa umetnost :D

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Napisal/-a s.Hio Sr jul 14, 2004 6:51 pm

No potem bom pa termostat kar vzel tak, ki je primeren, torej lahko vzamem za polota ali pa za felicio, itak sta enaka (beri ista kataloska stevilka), termostikalo, tipalo temperature vode in ohisje termostata.

Hvala za priporocila.
Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr jul 14, 2004 7:22 pm

UPS se opravičujem majhna pomota stikalo za ventilator je res na hladilniku, v mislih sem imel pa naj preveri tudi ono drugo na bloku, ki kaže temperaturo motorja.

LP Tristan01

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 Sr jul 14, 2004 8:08 pm

Termostat maš v plastičnem ohišju tam kjer gre ta ZGORNA cev za vodo iz motorja v hladilnik. Pršraufan je z dvema križnima šraufoma na ta drug plastičn konc.
Odšraufaš tista dva šraufa in daš dol objemko na drugi strani ki drži cev in notr v tistem ohišju maš termostat.
Še enkrat te opozarjam da dobr poglej to plastično ohišje da ni slučajno počeno!!!

Termostikalo maš na levi strani hladilnika (v smeri vožnje) tko iz strani je not ušraufan. K boš šou kupovat novga uzemi starega s sabo ker sta 2 variante termostikal za fel. 1.6

Senzor za temperaturo (t.i. toplotno stikalo), ki daje podatke števcu in vkalaola zaug se pa nahaja na glavi motorja s spredne strani (nad izpušnim kolektorjem isto z leve če gledaš v smeri vožnje). Drži ga ena varovalka in je v gumijastem ohišju. Vn potegneš varovalko, potem pa še senzor...
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Napisal/-a s.Hio Sr jul 14, 2004 11:01 pm

kaj paj naj naredim, ce sem unicil nsvoj noter v ohisju (plsdtiki), zdsj sem dal dalsi srauf in drzi kar dobro. Zdaj sem racunal da me bodo kosi stali prek 20k sit za popravilo avta in mi ni nic kaj vsec a kar se mora se pac mora, delo pa nocem niti vedet koliko bo stalo, a po moje ravno toliko kot deli.

Sam pri feliciah je pomembno tudi redno preverjat pokrovcek raztezne posode, ker se rad hitro unici in zacne prvo brbotat iz nje potem pa kar pihat paro in vlece zrak noter ter se mi je unicil senzor temperature zraka in termostikalo (zrak se bolj zagreje kot voda). Smo po dalsem ugotavljanju z mehanikom ugotovili da ni nic narobe z glavo in tesnili in je samo pokrovcek delal probleme, pa gumiva pri termostatu, kjer je zrak vleklo noter.

Gricko: tak styling nameravam jaz v roku 3 tednov met na avtu, kot mas ti a avatarju, ker mam isti odbijac ze 3 tedne doma pa ni casa in masko mam ze tud eno predelano na tak nacin a ni casa za montirat.
Slika

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 Če jul 15, 2004 12:50 am

s.Hio je napisal/-a:kaj paj naj naredim, ce sem unicil nsvoj noter v ohisju (plsdtiki), zdsj sem dal dalsi srauf in drzi kar dobro. Zdaj sem racunal da me bodo kosi stali prek 20k sit za popravilo avta in mi ni nic kaj vsec a kar se mora se pac mora, delo pa nocem niti vedet koliko bo stalo, a po moje ravno toliko kot deli.

Sam pri feliciah je pomembno tudi redno preverjat pokrovcek raztezne posode, ker se rad hitro unici in zacne prvo brbotat iz nje potem pa kar pihat paro in vlece zrak noter ter se mi je unicil senzor temperature zraka in termostikalo (zrak se bolj zagreje kot voda). Smo po dalsem ugotavljanju z mehanikom ugotovili da ni nic narobe z glavo in tesnili in je samo pokrovcek delal probleme, pa gumiva pri termostatu, kjer je zrak vleklo noter.

Gricko: tak styling nameravam jaz v roku 3 tednov met na avtu, kot mas ti a avatarju, ker mam isti odbijac ze 3 tedne doma pa ni casa in masko mam ze tud eno predelano na tak nacin a ni casa za montirat.

Termostat je 4000sit, ohišje tut neki tazga. Če maš uničinen navoj je najbolš zadevo zamenjat ker bo slej k prej spustila...
Glede posode: verjetno maš še starejšo varianto (kvadratna posoda). Dob nekje okroglo (VW polo, golf, novejše felicie) pa je problem rešen!

Lahk bi pa bolš porabu tist denar za odbijač :D :wink:

Stratus_ : ja tist jetipalo za vodo
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če jul 15, 2004 1:14 am

s.Hio > pa to si eno uro casa vzames in sam zamenjas. Eni mate pa res prevec dnarja, da ga na servisih brezveze puscate. Ali pa mogoce ne znas sam zamenjati ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Napisal/-a s.Hio Če jul 15, 2004 9:16 am

Glede zamenjave ni panike, termostat in okolico zamenjam sam v pol ure brez problema. Posodo imam res kvadratno ampak tudi nove felicie imajo isto, ker une ne vem kje montirat, pa ze tudi imam eno posodo od polota okroglo doma, pa sem jo raje dal od felicie noter, ker originalna posoda mi je pocla.

Super98: da te opozorim, 4000 sit mislim da stane samo tisti pokrovcek termostata in ne celo ohisje, celo ohisje je 20k sit, vsaj tako mi je bilo receno.

Kar se tice pa podvozja ni tako enostavno, ker je kar ene 3-4 ure dela plus optika, pa se ne vem ce bom znal zamenjat koncnik in gumice roke. Pri koncniku moram itak razzagat roko in potem ga spet zakovicit noter. Kup dela.

p.s.: odbijac ni stal toliko kot koncno izgleda, kaj mislite da bi dajal 60k sit za odbijac?
Slika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če jul 15, 2004 9:44 am

s.Hio je napisal/-a:Gricko: tak styling nameravam jaz v roku 3 tednov met na avtu, kot mas ti a avatarju, ker mam isti odbijac ze 3 tedne doma pa ni casa in masko mam ze tud eno predelano na tak nacin a ni casa za montirat.

MM sam tole moje je fiat tipo :P Sem zastopu da maš ti škodo??
Drgač pa men sede :P upam da bo tud teb

Glede termostikala pa ne dat 20k!
Kot je reku super98 tam nekje je cena.
Če sem prov razomel maš nek plastično ohošje čez?A ne morš starga uporabt pa sam not zamenat termostikalo??(nevem kako ma škoda narjen) ampak ponavad maš termostikalo kar kovinsko (medenina?? ne vem ker materjal, sam ne plastika) saj mora dobro prevajati toploto.Pa še čist čip ga je ta zamenat!!

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 Če jul 15, 2004 10:19 am

s.Hio je napisal/-a:
Super98: da te opozorim, 4000 sit mislim da stane samo tisti pokrovcek termostata in ne celo ohisje, celo ohisje je 20k sit, vsaj tako mi je bilo receno.

Ja ja vem kaj mislš...tist konc k pride termostat notr je 4000sit (in ta zna počt)...pokrovček kot mu ti rečeš.
Un konc k prideta ta rečmo temu pokrovček in termostat not ušraufana pa je 20.000sit...sam tist je kr mau večji konc plastike :D
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Napisal/-a s.Hio Če jul 15, 2004 9:26 pm

sem kupu termostat in ohisje (pokrovcek) pa pokrovcek stane 850 sit, pa termostat in senzor temperature pa me je prislo 8k sit, zdaj pa iscem termostikalo, ki odpira 5 stopinj prej in moram zdaj v italiji kuupit, ker v celi ljubljani nimajo, niti v COPEX-u na izanski (uradni uvozniki)
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov