krentip je napisal/-a:Men se zdi, da je to normalno. Sem zadnjič peljal staro omego (letnik 94) in sem moral na hitro zabremzat je na koncu tud škripnilo.
A ni pri absjih tko, da se izkopijo pri nizkih hitrostih, kar ti zmanjša zavorno pot (vemo, da abs načeloma podaljšuje zavorno pot, vendar omogoča manevriranje vozila) vendar onemogoči manevriranje (zavijanje), ki pa morda res ni več potrebno.
LP
INFINITI je napisal/-a:krentip je napisal/-a:Men se zdi, da je to normalno. Sem zadnjič peljal staro omego (letnik 94) in sem moral na hitro zabremzat je na koncu tud škripnilo.
A ni pri absjih tko, da se izkopijo pri nizkih hitrostih, kar ti zmanjša zavorno pot (vemo, da abs načeloma podaljšuje zavorno pot, vendar omogoča manevriranje vozila) vendar onemogoči manevriranje (zavijanje), ki pa morda res ni več potrebno.
LP
ABS podaljšuje zavorno pot? -FIzika 1 - sedi!
Ko bremzaš brez abs blokiraš kolesa, ko blokirajo kolesa se premaga sila lepljenja na podlago in avto podaljša zavorno pot sili trenja navkljub. Edina podlaga kjer abs dela slabše je globoko zasnežena podlaga; ker zablokirana kolesa naredijo "hribček" iz snega pred sabo in te to prej ustavi kakor če ti dela abs.
Drugače pa z zavorami ni nič narobe; fant opisuje delovanje abs in učinek na pedalko; pa tut če je kolo malo škripnilo pri 10kmh ni nič narobe. Nekateri ste izjavili da abs NIKOLI ne blokira - pa sploh veste kako deluje abs dragi moji? -ko senzor zazna BLOKIRANO kolo odpusti pritisk na zavoro in ga po tem takoj privije nazaj čim se kolesa začnejo obračati, to se dogaja ful hitro; predstavljajte si da je disk krožnik in da se vrti vi pa da ful na hitrco ploskate po njemu - tako nekako zgleda to v praksi pri polnem delovanju.
Se strinjam s tvojo teoretično razlago, vendar na podlagi veliko prebrane literature mnogi strokovnjaki zatrjujejo, da se abs obnese bolje samo na spolskih podlagah; na cesti, kjer je npr. asfalt zelo grob, je bolje zablokirati in s tem "uporabljati" t.i. silo trenja in ne silo lepenja (ne lepljenja kot jo imenuješ ti), ker je v tem primeru koeficient trenja večji od koeficienta lepenja, kar tudi pomeni večjo silo trenja/lepenja.
Zakaj je z absom zavorna pot daljša? Kot si sam napisal, ko abs zazna zablokirano kolo, le-tega popusti - no s tem zgubljaš na zavorni poti, saj je tisti trenutek zavorni efekt na tem kolesu manjši (zavora je popuščena).
Gricko je napisal/-a:infiniti ja sej maš prov da ko zazna , da kolo blokira spusti in na novo zagrab, samo če je hitrost majhna verjetno sploh ne pogrunta, da je kolo blokiralo ampak misli da se je avto že vstavu.
drgač pa povprečen ABS se ne mora kosati z dobro izurjeno nogo glede dolžine zavorne poti ( ampak večina sploh ne zna prov bremzat, zato je ABS bolš)
če pa primerjaš en povprečen Abs in enga, ki malo pozna tehniko bremzanja- (nemislim profijev ampak nekega običajnega smrtnika), ba noga bolša!
če pa vštejemo še vse atke, babice, ženske in moške, ki pač vozijo zato ker "morAjo"
pa je ABS bolši. splohz ker avto vstane vodljiv.
in še nekaj , če ti bremzaš tako kot je treba ( avto ne blokira ampak je malo pred blokiranjem koles) boš hitreje vstavil kot ABS (povprečni spet, ne govorim v tistih hudih avtih, ko ABS košta kot povprečen avto), ki grabi in spušča, grabi , spušča, ker pač računalnik zazna , da blokirajo kolesa , preteče nekaj časa, pol čist spusti in spet prime in zopet rabi neki časa da pogrunta, da je že blokiral!!
pa nemislim se kregat sam men je ABS drek po domače, če hočeš mal hitrej pelat, pol pa hit bremzat, se pa abs vklop in naredi sam sranje.drugače je pa vredi zadeva, sploh po mokrem in za manj izkušene.
lp
Gricko je napisal/-a:ej ne govor neumnost infiniti.
v f1 se prej vstaviš brez ko z abs , je pa fora, da se lohk z absom prpelu v ovink, pa še zmer držal zavoro (ostane avto vodliv), medtem ko pri avti brez absa nimaš kej bremzat v ovinek!
sploh pa kot sem reku tuki so bli DOBRI abs testirani, ne tako kot v povprečnih avtih, kjer je povprečen ABS in le ta sucks!!
Gricko je napisal/-a:aja še neki.
smo mel neki cajta nazaj Sephio z ABSom in ta stvar ni bla vredna pol pic.. mrzle vode!!
zdej ma mat Fabio (2002)letnik in je precej bolš, sam še zmer ni to to, me je pa kolega zadnč pelu v novem Meganu- no to pa je že kar vredi zadeva, me je nalepl na armaturko k svija :P
zato pa pravm odvisno je tudi od ABSa in njegove cene.
Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov