Nasveti in napotki ter povpraševanja...

FerrariFan
Nov uporabnik

R5 ne vžge

Napisal/-a FerrariFan Po maj 08, 2006 11:55 pm

Torej sosed mi je dal svojo renault 5, campus, l 91. rekel mi je da je preden jo je upokojil delala normalno, potem pa jo je dal v garažo in skoraj pozabil nanjo. torej stala je približno 3 leta in pol in zdaj ne vžge. zamenjal sem svečke in akumulator pa samo malo kašlja vžge pa ne. Probal sem z zaugom pa z gasom pa nič ne gre. Kaj bi se lahko še z leti pokvarilo?

LP, FerrariFan

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 To maj 09, 2006 12:03 am

a iskro sploh daje? a benz pumpa sploh dela? a je sploh bencin v keslu?
;)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To maj 09, 2006 12:16 am

Damjan19 je napisal/-a:a iskro sploh daje? a benz pumpa sploh dela? a je sploh bencin v keslu?
;)

Ti motorji majo še fergazer motor..... pumpa je mehanska na bloko motorje.... sistem vžiga je preko platin....

Prvo poglej če ma iskro..... potem probi med verglanjem vlit mal bencina direkt u fergazer.... čist mal tko da boš vidu če sploh požene..... če bo vse to špilal pa sprazni kesl in natoči nov bencin..... sistem dovoda goriva dobro prepuč in more zalaufat. Verjetno te jezi lih to ker je stala tko dolg in so se nabrale usedline v dovodih in bencin je verjtn zgubu explozivnost ( tko men enkrat kosilnica ni vžgala ko je stala čez zimo.... ko sem dolil nov bencin pa dela kot nova.)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 To maj 09, 2006 6:01 am

mislim da je to napka kot je rkeel lisko

siskar
Nov uporabnik

Napisal/-a siskar To maj 09, 2006 7:46 am

u drugo predstavo pa porivat gor pa dol, mogoče ti pa vžge tko ka je men :D probat ni greh ;)

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To maj 09, 2006 8:28 am

Mogoče bi bilo treba/je smiselno sčistit in nastavit vplinjač.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

FerrariFan
Nov uporabnik

Napisal/-a FerrariFan To maj 09, 2006 8:47 am

Iskro da, pa bencin sm tut že mal direkt u fergazar nalil pa ne dela, bom sčistu vse cevi za benz pa mogoče bo.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To maj 09, 2006 9:03 am

1. še enkrat nafilaj akumulator, po tem mora vrtet motor z normalno brzino tudi dlje časa (pa ne več kot 20-30 sekund naenkrat)

2. probaj prižgat z ''zaugom'' brez gasa

3. če ne prižge odvij svečke ven. Če so mokre od bencina je vplinjač uredu in ni dobra iskra ali pa si ga ''zazaugal''

4. preveri če so iskre na vseh svečkah dovolj močne in svetle barve (nastavi tudi razmak elektrod na svečkah)

5. če so svečke mokre in da iskro, jih posuši ali pa zamenjaj

6. probaj še enkrat

7. ko motor začne delat čim prej zamenjaj olje, filtre, itd preveri antifriz ali še bolje če ga zamenjaš. Preveri še delovanje bremz, potem pa veselo vožnjo 8)

Pa poročaj če ne bo šlo pri točkah 2-5

Z avtom nima bit veliko narobe če je stal v garaži, razen morda da so gume ratale jajčaste. Če bo med vožnjo treslo jih zamenjaj.

CAB DRIVER
Novinec

Kraj: CELJE

Napisal/-a CAB DRIVER To maj 09, 2006 9:41 am

Po treh letih stanja je olje dober sam za kanal. Zamenjaj tudi olje in oljni filter.
Zamenjaj platine, nastavi vžig in predvžig.

Vžgal bo slej ali prej.

LP Luka

FerrariFan
Nov uporabnik

Napisal/-a FerrariFan To maj 09, 2006 9:41 am

Bom vse probal in vam sporočim ko bo vžgal (upam da bo čimprej). Hvala za odgovore in LP, FerrariFan

FerrariFan
Nov uporabnik

Napisal/-a FerrariFan To maj 09, 2006 9:50 am

Kje pa sploh so platine, kako jih zamenjam in kje in kako nastavim vžig in predvžig. Pa koliko stanejo platine?

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To maj 09, 2006 10:19 am

FerrariFan je napisal/-a:Kje pa sploh so platine, kako jih zamenjam in kje in kako nastavim vžig in predvžig. Pa koliko stanejo platine?

Ne delaj 10 stvari naenkrat!

Če ti da iskro so platine vredu in jih menjaj kasneje. Ne bezaj jih ker lahko samo kaj pokvariš.

Če jih imaš so pod razdelilno kapo (plastični pokrov kamor pridejo vžigalni kabli)

a R5 ima še platine ???

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To maj 09, 2006 3:04 pm

a nisi ti neki hotu sliko kako so kabli za svečke razvrščeni a si jih po pravilnem vrstnem redu priklopil na svečke 1-3-4-2

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk To maj 09, 2006 3:34 pm

men je katra 2 leti stala s praznim tankom, se je tolk smeti nabralo po "lajtengah", da
sem moral ene 4X forgazer ofnat pa izprat. Tudi pumpa je bila čisto "zabita". Če ma
razdelilno kapo, so kontakti ziher oksidirani. Več se trenutno ne spomnim.
LP
Martin

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY To maj 09, 2006 3:38 pm

JA PA ŠE JS SM TI POSLAL SLIKO PA SI REKU DA JE ZDAJ VREDU!
__+__ 2FAST 4YOU__+__

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Re: R5 ne vžge

Napisal/-a Mad To maj 09, 2006 3:52 pm

FerrariFan je napisal/-a:Torej sosed mi je dal svojo renault 5, campus, l 91. rekel mi je da je preden jo je upokojil delala normalno, potem pa jo je dal v garažo in skoraj pozabil nanjo. torej stala je približno 3 leta in pol in zdaj ne vžge. zamenjal sem svečke in akumulator pa samo malo kašlja vžge pa ne. Probal sem z zaugom pa z gasom pa nič ne gre. Kaj bi se lahko še z leti pokvarilo?

LP, FerrariFan

1. Probaj izpraznit rezervar in dat nov bencin not 2 snemi dol črevo benzina pred karburatorjem in potegni z usti bencin vanj ker če je pumpa stala je stekel benz ven in nima moči potegnit 3 poskušaj nekaj časa brez zauha samo z malo gasa pa potem z več pa spet brez ( dodajaj in spuščaj oz pumpaj ) - če ti zaliva čez nekaj časa prime če ga vrtiš... predhodno dobro očisti svečice in jih malo segrej na železni električni plošči potem jih montiraj ... če ni nič od tega poglej iskro na svečici - daj svečko na kabel in jo prisloni na kovinski del motorja - če iskra ni plava je kondenzator če pa iskre ni je bobina ali vžigalna tuljava ... to bi bilo vse... L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad To maj 09, 2006 4:02 pm

Pero je napisal/-a:
FerrariFan je napisal/-a:Kje pa sploh so platine, kako jih zamenjam in kje in kako nastavim vžig in predvžig. Pa koliko stanejo platine?

Ne delaj 10 stvari naenkrat!

Če ti da iskro so platine vredu in jih menjaj kasneje. Ne bezaj jih ker lahko samo kaj pokvariš.

Če jih imaš so pod razdelilno kapo (plastični pokrov kamor pridejo vžigalni kabli)

a R5 ima še platine ???

Da R5 campus še ima platine - če si odprl razdelilno kapo pod rotorjem imaš platine če so zažgane si zariši kako so stale in jih potem ko kupiš nove spet na isto mesto daš - če je delala prej petka uredu bo tudi sedaj brez problema zato predvžiga in platin ne premikaj ...sam ... lahko je tudi tisti črn košček grafita nad rotorjem - ko je avto star lahko ima to porabljeno pa tudi medenino kontaktov v razdelilcu pobrusi z finim brus papirjem in rotor in pošpricaj z malo Wd-ja L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk To maj 09, 2006 4:41 pm

Še nekaj... Smeti lahko naredijo "mostiček" med platinami, ali se pa skup "zašmelcajo".
Eno cunjo med kontakti potegni, škodit ne more.

FerrariFan
Nov uporabnik

Napisal/-a FerrariFan Če maj 11, 2006 2:22 pm

še zmeraj mi ne vžge, no vžge ampak samo če imam do konca gas pa še to dela z cca 300rpm potem pa iz fergazerja poči in crkne, zd se mi kot da bi bilo nekaj zamašeno ampak sem vse cevi dol vzel in fergazar ter vse prečistu, bencin v fergazer normalno priteka nevem samo kako se nastavi vžig, ker iskre so na vseh šterih svečkah lepe in svetle, a bi lahko bil auspuh zamašen čisto na začetku, ker zadnji del sem dal dol pa je isto.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če maj 11, 2006 2:48 pm

nimaš prav razvrščenih vžigalnih kablov al maš platine razštelane al pa predvžig mogoče so tud svečke zanič
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov