Predpriprava: avto na cegle

, stakneš - z akumulatorja, lahko odšravfaš kako svečko (da bo lažje obračati motor).
Potem odstraniš desno kolo, malo okolišnje plastike in z zgornje strani odmakneš kable & kar ti gre na živce

. Odtegneš alternator, s tem popustiš napetost njegovega jermena in ga odstraniš.
Poleg štarterja vidiš eno luknjo v bloku. Skoznjo lahko vtakneš debel žebelj (ali kaj podobnega), ki ti zablokira vztrajnik, da lahko odtegneš glavno jermenico. Zdi se mi, da ima navaden - desni- navoj, a je zelo zategnjena. Ko jo odstraniš, se lahko malo pozabavaš s plastikami, ki pokrivajo spodnji del zobatca.
Zdaj pa bolj zares: motor moraš podpreti s spodnje strani. Jaz sem pod karter dal
debelo plast cunj, nato široko desko in dvigalko. Deska omogoči razporeditev sile, cunje preprečijo deformacije, z dvigalko pa lahko za kak cm dvigneš/spustiš motor.
Desni nosilec motorja odmontiraš, nato še tisti veliki kovinski del, ki pokriva zgornji del zobatega jermena in na katerega pride nosilec. Sedaj bi moral videti jermen; če ga ne - odstraniš še kako plastiko.
Na zgornjem in spodnjem zobniku boš videl oznako, prav tako je oznaka na bloku. Sedaj odstraniš žebelj iz vztrajnika, na matico pesta natakneš kluč + vzvod, menjalnik v 5. in obračaš motor, dokler nista obe oznaki na zobniku poravnani s tistima na bloku. Pomagaj si z ravnilom.
Še enkrat preveri oznake.
Še enkrat preveri oznake
Lahko si zapomniš približno napetost jermena; oceniš jo med črpalko in spodnjim zobnikom. Potem odtegneš napenjalec, ga popustiš in snameš jermen.
And now: assembly is reverse of removal
Najprej namestiš napenjalec, a ga ne zategniti. Nato znova jermen. Na sprednji strani (pri vodni črpalki) mora biti napet, na zadnji ohlapen. Potem potisneš napenjalec k jermenu in ga zategneš. Daš ga približno v tak položaj, kot je bil star, oziroma da je jermen enako napet. (na pol poti med črpalko in sp. zobnikom ga lahko obrneš za ~ 30 stopinj - se mi zdi, ne me držati za besedo!).
Preveriš oznake.
Spet natakni ključ na pesto in naredi enih par obratov motorja. Pojdi na pir in naredi še par obratov, nato preveri, če so oznake še vedno poravnane. Če so, zmontiraj plastiko in nosilce, vtakni žebelj v vztrajnik, zategni jermenico, namesti jermen alternatorja, priklopi akumulator, natakni kolo, odstrani dvigalo, cegle in gas

.
Opisan postopek ne vključuje menjave vodne črpalke. Tudi to ni nič posebnega, le antifriz je treba iztočiti. Še dva nasveta:
1. motor se vedno obrača v smeri vrtenja, ne nazaj.
2. ko po montaži novega jermena obračaš motor, natakni spodnjo jermenico in jo za silo z roko pritegni. Če ne narediš tega, ti bo jermen vleklo z zobnika, pa boš (kot jaz) mislil, da je kaj narobe. Aja, pa ne pozabit vzeti žeblja iz vztrajnika. Preverjeno, avto ne vžge

.
Še ena slikca:
Na zgornjem zobniku je več oznak; pravilna je tista, ki je na zobu. Na moji sliki ima zobatec tam belo črto.