Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Kje kupiti?

Napisal/-a Proton-Blaž Po maj 28, 2007 10:34 am

Lep pozdrav.

Vprašu bi kje bi kupu dokaj pocen moment ključ? Torej da bi mel nekje območje med 10nM-50nM...Več pa tko al tko ne rabš za osnovn servis avta (pomojm no)...Pa če mogoč ve kolk so cene teh ključov?..

Za odgovor se lepo zahvaljujem.

p.s če nisem dal v pravo kategorijo se opravičujem.

Uporabniški avatar
DonFilipo
Novinec

Kraj: 18S; 172W - najdi na karti

Napisal/-a DonFilipo Po maj 28, 2007 8:23 pm

Bauhaus, sm vidu enkrat to zimo. 9.000 je biu. 5 let garancije. Sm biu kr presenecen ker so ponavadi dosti drazji. Ne vem ce je biu do 50kN (a res rabis tolk?)
--= Hasta La Vista Don =---

Impreza STi 330 SE
440i
R1200 RT

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Napisal/-a Proton-Blaž Po maj 28, 2007 10:08 pm

Amm ja nevem ene 35 bi blo fajn met saj se pr mojm avtu tok čep od karterja zategne...Zj pa nevem dons sm bil v bauhausu in majo od uniorjovega najceneje 125€ v obiju 95€ sam ta je še prevelik tak da nevem...Kje bi se še dal to dobit do nekje 50€??

Uporabniški avatar
Whity1
Nov uporabnik

Kraj: Maribor suburbs

Napisal/-a Whity1 Po maj 28, 2007 10:19 pm

v bauhausu majo tam blizu unijorovih še ene no name moment ključe (vsaj pred mesecem so jih meli!) in so dosti cenejši ampak majo glup razpon momena od 5-25Nm je tak 20centi dolgi ključ od 25-110Nm pa je ze cca 40centi dolg.
sem jih tam malo sukal in so se mi zdeli katastrofa (so po dveh obratih kar zaštekali in pol šli ful rodo) , proti unijoru ki je sicer res dražji od obeh skupaj je pa 1-50Nm dolg cca 30cm in dela ko urca lepo rahlo se suče in ima ful natančno skalo gor.

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp Po maj 28, 2007 10:24 pm

ja, zdej se odloči

se strinjam z whityjem, če boš to še kdaj rabil, kar unior vzami. unior je res zakon, orodje, kot se spodobi!

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Napisal/-a Proton-Blaž Po maj 28, 2007 10:30 pm

Jah tko je...Amm glupo se mizdi dat za ključ 115€ (čeprav vem da je dober),ker nisem avtomehanik in bi imel zadevo za menjavo olja in svečk...Sj do zdj sm delal to po občutku sam bolš naj bo tko kot je prepdisan use skp...Jah majo čudn tale razpon ... 5-25 nM je mal mal 25-110nm pa mi je mal preveč če bi blo od 20nm bi blo glih ql ker sveče se zategujejo od 20-30 nm...

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To maj 29, 2007 8:11 am

Zadnjič spremenil svadreb, dne To maj 29, 2007 8:16 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To maj 29, 2007 8:15 am

Idealno je imeti oba iz Bauhausa, tamalega in tavelikega, sta popolnoma dobra in nič slabša od Uniorja, ki je pretirano drag (mislim kiloključe Wisent). Mali se uporablja za sveče (konične 10 in navadne 25nm) ali sklopke in druge natančne stvari, taveliki pa je za čeljusti bremz, končnike in feltne (90-110nm). Univerzalnih ni, ki bi pokrivali obe zahteve.

CyberMedo
Nov uporabnik

Napisal/-a CyberMedo To maj 29, 2007 8:24 am

Ti se kar lepo sprehodi po trgovinah (predvsem Obi, baumax in - haus, itd. bi mogle to met), pa se na lastne očke prepričaj. Jaz imam namreč en tak poceni noname momentni ključ (kolikor se spomnem, sem ga kupil še v avstrijskem Metroju, sicer že kakih 5 ali več let nazaj), pa ima skalo nekje od 10 do 150 N, skratka primeren za vse, razen za finomehaniko. Unior in podobne zadeve naj bi bile pa precej natančnejše in so potrebne predvsem tam, ko moraš res natančno zategovati (npr. majhni vijaki v aluminij, kjer lahko malenkost večji navor že vtrga navoj), za običajne stvari, kot je zategovanje šraufov na kolesu, svečk ipd, pa meni moj ključ že dolgo in dobro služi, pa mi še nobeno kolo ni odpadlo, pa tudi nobenega šrafa nisem utrgal.

Aja, še eno majhno opozorilce: ne vem, koliko je to serijsko pri ostalih ključih, ampak moj ima tako, da če ga daš v nulto lego (torej da do konca odškrneš ključ), ga togo zablokira in maš v bistvu klasično ragljo - se je očetu zgodilo, da je na tak način potrgal neke šraufe, ker je čakal na klik-klik, pa je prej šrauf naredil klik :lol:

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar To maj 29, 2007 8:56 am

svadreb je napisal/-a:Poglej tukaj:
www.interdiskont.si/on-line/index.php3?kat=03

imam isti moment ključ in ti ga zelo priporočam...pa še najcenejši je (verjetno)

LP

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters To maj 29, 2007 8:56 am

Čudim se, da za vsako najmanjšo malenkost potrebujete moment ključ.

Smo prešraufali že xy število avtov in smo moment ključ rabli zgolj pri zategovanju glave (tam je pač pri različnih avtih predpisano drugače) in nikjer drugje.

Svečke, karter, bremze, kolesa, vse vrste nosilcev... in vse ostalo, vse to se z občutkom zateguje. Še nikoli nisem vtrgal nobenega šraufa (razen, če ni bil že načet) in res ne čutim nobene potrebe po moment ključu...
Zadnjič spremenil peters, dne To maj 29, 2007 9:19 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale To maj 29, 2007 9:17 am

Se sstrinjam z zadnjim!
Momentni ključ rabiš samo za zategovanje glave motorja (tam je edino nujen), pa čisto nikjer drugje. Seveda je vprašanje zakaj bi ti želel imeti tak ključ. Ali nimaš občutka za vijačenje (potem to delo raje prepusti mehanikom, tudi poseben ključ ti ne bo kaj dosti pomagal), ali pa se rad igračkaš. Po moje je to slednje. Moj zaključek: momentnega ključa ne rabiš!

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Napisal/-a Proton-Blaž To maj 29, 2007 9:31 am

Ne da nebi imel občutka za zategovanje ampak naj bo use po tovarniških zategnjeno tko k more ...Glede tistga mi je mal premal kr sveče bi naj ble zategnjene od 25nm-30nm tale pa ma sam do 24nm + tega čep za karter more bit malenkost bl zategnjen (tud v praksi se občut) 33nm-35nm

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To maj 29, 2007 10:00 am

Ne zamerit, ampak si malo čuden! Med 33 in 35 Nm navora ne boš občutil razlike!

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Napisal/-a Proton-Blaž To maj 29, 2007 10:47 am

hehe...Ne mislim sem od 24nm do 35nm se malenkost čuti kako se bl pritegne...Drugač pa sj nevem če bom rabu sploh tak ključ,ker drugač šraufam mopede celo življenje skori in vem kako se kaj zategne,tudi par mašin sem že odprl in nazaj zaprl (popravil prej)...ne me podcenjevat.Pač sem si mislil en tale ključ nabavit.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To maj 29, 2007 11:53 am

aja,
torej, ga misliš imet malo za igračkanje. Potem je prav. kupi si ga in uživaj.
PA: ker delamo orodje za Unior in za še nekatere druge fabrike orodij, ti močno priporočam nakup Uniorja. nikoli ti ne bo žal denarja zanj. glede nizkocenovne konkurence: lahko dela, lahko ne, vsekakor pa crkne na dolgi rok. Pri Uniorju pa veš pri čem si. Poleg tega, da uporabljajo odlične materiale so pri samem izdelku zelo natančni. To loči Unior za 150€ od nekaj drugega za 30€. Me samo, da dela, dela veliko boljše.

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Napisal/-a Proton-Blaž To maj 29, 2007 6:50 pm

tako je bl za igračkanje...Ja glej mi lohk zrihtaš kj bol pocen,pol tkoj uzamem...120€ pa mi je malo preveč...ayde 100€ še dam več pa ne...

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To maj 29, 2007 7:54 pm

Žal ti težko karkoli zrihtam. Uniorjeve orodjarne naročajo pri nas trde prevleke na svojih orodjih, to pa je tudi vse. Lahko pa ti prevlečem kakšen sveder s TiN, TiAlN ali CrN :), sam mora biti popuščan nad 500°C in ne sme vsebovati cinka. No... lahko ti izboljšam delovanje motorja s keramičnimi prevlekami na batu, sorniku, batnem obročku... ta tahnologija se uporablja v F1 in nekaterih najdražjih avtomobilih. Mi to naredimo za .... recimo 1000€. Uspeh pa je zagotovljen = manj trenja, manša poraba olja in goriva, večja moč, krivulja navora se dvigne za cca 15%, maksimalno število obratov se poveča...
Kdo zainteresiran? Prevleke so vsekakor profesionalne, toda komercionalno popolnoma neznane. Delamo v povezavi z Inštitutom Jožef Stefan. :idea:

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Napisal/-a Proton-Blaž Če maj 31, 2007 6:20 pm

Bom kr kupil tistega tavelkega z bauhausa (hvala ostalim za informacije) stane 33€ in ima razpon od 26nm in 110nm, kar mi dokaj ugovarja.Sm mal probavu in zgleda in deluje supr...

Hvala še enkrat lp

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Če maj 31, 2007 7:42 pm

joztom je napisal/-a:Idealno je imeti oba iz Bauhausa, tamalega in tavelikega, sta popolnoma dobra in nič slabša od Uniorja, ki je pretirano drag (mislim kiloključe Wisent). Mali se uporablja za sveče (konične 10 in navadne 25nm) ali sklopke in druge natančne stvari, taveliki pa je za čeljusti bremz, končnike in feltne (90-110nm). Univerzalnih ni, ki bi pokrivali obe zahteve.

ja itak je najbolše oba met.. samo zakaj če pa ti crkne ob prvi uporabi. sem kupo danes, hoto zategnit prvi vijak pa je poknilo vse skupaj :| moment kluč ko sploh ne klikne takrat ko bi mogo :lol: pokne pa pošteno :lol:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973, Google Adsense [Bot] in 9 gostov