Nasveti in napotki ter povpraševanja...

traktorist
Novinec

R Clio zadnje zavore

Napisal/-a traktorist Sr nov 07, 2007 7:26 am

Pri Clio-tu 1 sem zamenjal zadnje zavore-pakne in cilindre. sedaj pa je ročne previsoka in ravne šo prime. Zanima me ali se ročna sama nastavlja ali jo je potrebno nastaviti s tistim vijakom na vzvodu ročne na čeljusti. Ali je dovolj da samo zajlo v kabini naštelam. Ko sem sestavljal sem mislil da je ročna samo nastavljiva preko vzvodov in tistega vijaka.
HVALA

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Sr nov 07, 2007 7:49 am

Sej je samonastavljiva samo če nisi sestavil prav nazaj ne bo delovalo drugače pa če je previsoka je ponavadi problem v zrabljenih bobnih. ;)

traktorist
Novinec

Napisal/-a traktorist Sr nov 07, 2007 9:08 am

Bobni mislim da niso preveč obrabljeni, sestavil sem prav, samo me zanima če se po določenih premikanjih ročne sama nastavlja glede na recimo obrabo paken.

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Sr nov 07, 2007 10:28 am

Zajlo nategni! Nekateri avti imajo vijak pod ročico ročne.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr nov 07, 2007 12:29 pm

pri nekaterih avtih se po dolocenih potegih samo nastavi.tko sm meu pr punci k sm menjau zadj pa ni nc delal po po nekaj potegih(po parih dneh) se je sama nastavila in sedaj dobro prime.

Uporabniški avatar
litlleracer
Novinec

Kraj: ilirska bistrica

Napisal/-a litlleracer Sr nov 07, 2007 2:16 pm

ku staviš nazaj bobne gor morajo biti čeljusti čimbližje bobnu....se tako najhitreje naštima ročna
drugače kakor so ti svetovali...zateguj ročno in boš vidu če je kaj bolje
drugače...kula dol..bubne dol..pa ročno naštimat 8)
evo tle maš še slikco če vidiš če si prov nazaj sestavil :D
Priponke
IMG_0750.JPG
....so just trust me........let me drive.......

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr nov 07, 2007 4:06 pm

Tam ko pride not zajla v boben maš en samonastavljiv sistem... ki ga moraš, ko delaš pakne gor ( in ko so narjene gor) mal ročno zašpanat.Tako da so pakne čist na bobnu.... ko probaš mora drset po bobnu ampak ne sme pa štekat..... daš boben gor.... probaš vedno prvo nožno bremzo... in če ta dobro prime pa ti vseen še ročna prime previsoko....maš pod avto na sredini en vijak ( na katerga pride zajla od ročne) zategnep tist vijak ( s tem štelaš zajlo za ročno) in ko začne nekje na tretjem zobu prijemat je dovolj.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Re: R Clio zadnje zavore

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr maj 16, 2012 11:02 am

Zdravo

Tale postopek moram tudi jaz izvesti, da si porihtam zadnje zavore.

Rečite mi samo kakšen je pravi postopek snemanja zavornega bobna po tem ko mam odvit vijak.

Z lesom potolčem po zavornem bobnu in ga snamem z osi ?

Kot sem že enkrat poskušal ne gre ravno rado dol... verjetno se mi bo ležaj razletel in ga bo rja zasvinjala ?

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr jun 25, 2014 10:16 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

triper15
Nov uporabnik

Napisal/-a triper15 Sr maj 16, 2012 3:09 pm

Pozor!!!

Nikoli na cliu pretiravat z zategovanjem ročne zgoraj in spodaj(nad auspuhom) na zajli, saj se lahko zgodi kot se je meni, da okovje zadnjih oblog začne zaradi preveč zategnjene zajle(in ne dovolj na samem koleščku med paknama) - brusiti boben in ga čez čas prežaga, da odpade. Meni se k sreči to ni zgodilo, je pa bil že kar robek na samem bobnu.

Nastavite si najprej na koleščku med paknama, ki ima takšno kovinsko varovalo, da se ne odteguje/zateguje ko ga enkrat nastaviš... Boben sem jaz potolkel, preden sem ga vzel dol, ampak velikokrat ležaj razpade in ga je boljše zamenjat. Da pa boste lažje dobili dol, najprej odtegnite glavno matico na steblu, nato dajte nazaj na boben kolo z 2 vijakoma in boben bi morali dosti lažje odstranit.
yeah lives way too fast

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr maj 16, 2012 3:38 pm

Zdravo

Sem poskušal z navedenim postopkom (z nameščenim kolesom) vendar se je po par mm ustavilo... dobila me je ploha in sem nazaj zaprl ... bom si ta vikend vzel čas.

Zanima me ali je dobro steblo namazati preden sestavim ležaj nazaj, da bo drugič se lažje snelo dol ?

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr jun 25, 2014 10:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 To maj 22, 2012 5:45 pm

Saj ni prijel ležaj na osovino, ampak pakne na boben.
Najlažje bo če si narediš 'abciger'. V ploščico mer 150 x 50 x 5 mm izvrtaš tri luknje v razmaku 50 mm. Zunanji dve 12 mm, sredinsko pa po želji in v njo vrežeš navoj. Čez stranske dve z originalnimi vijaki privijačiš ploščico na boben, z sredinskim vijakom pa oddaljuješ boben od osi. Vmes moraš boben vrteti in tolči po njemu, pa gre dol. Pred tem pa še preveri, če je ročna zavora na zajli popolnoma odtegnjena.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To maj 22, 2012 7:28 pm

Pozdravljeni

Veliko lažje je, če se na nastavitvenem vijaki spusti nastavitev oblog - čez lukjo na bobnu. Seveda to pride v poštev v koliko nagaja rob na zavornem bobnu. V primeru, da je zagrabil ležaj na osovino......................ja v tem primeru pa je najbolje imeti orodje za izvlačevanje ( "apciger" )

@ Nikola_Tesla
- zmeraj pri sestavljanju na tenko namažite osovino z litijovo mastjo - po potrebi je pred mazanjem ščistite ( vodobrusni papir št.cca 300-500 )

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Pe jun 15, 2012 12:27 pm

Zdravo

Opcijo s čiščenjem in mazanjem osovine z mastjo sem imel v mislih takoj ko nisem mogo sneti bobna... ležaj mi je pikno gor.

Sem pa opazil da mi zadnji levi ležaj ruži... vzrok preveč zategnjena matica.

Komaj smo jo z vzvodom uspeli losati... verjetno spet (že tretja najdena) napaka mojstra, ki je zadnje zavorne obloge menjaval.

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr jun 25, 2014 10:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe jun 15, 2012 3:13 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

Opcijo s čiščenjem in mazanjem osovine z mastjo sem imel v mislih takoj ko nisem mogo sneti bobna... ležaj mi je pikno gor.

Sem pa opazil da mi zadnji levi ležaj ruži... vzrok preveč zategnjena matica.

Komaj smo jo z vzvodom uspeli losati... verjetno spet (že tretja najdena) napaka mojstra, ki je zadnje zavorne obloge menjaval.

Lp.

Darko

Tista matica mora bit zategjena do konca....Ker ležaj ni zatisljiv. Vzrok je obrabljen/iztrošen ležaj.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla So avg 25, 2012 11:06 pm

Zdravo

Lisko hvala za info v zvezi s privijanjem matice kolesnega ležaja na zavornih bobnih.

Rečite mi s čim bi se dalo preprosto prečistiti osušene zavorne cilindre. V mislih imam okside ki so se nabrali na zavornem cilindru pod protiprašno gumico.

Zaenkrat sem namazal s pasto za zavorne cilindre a je sedaj po 2 mesecih videti da je mast popolnoma porjavela in bi rad to še enkrat prečistil in ponovo namazal.

Lp.

Darko

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Ne avg 26, 2012 8:25 am

Bat vzameš iz cilindra in vse skupaj očistiš s finim vodobrusnim papirjem... Niti slučajno pa ne pomisli, da bi to počel s kakšnim bencinom ipd...

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr sep 25, 2013 9:39 pm

Zdravo

Zanima me kaj je za storiti .... spredaj sem menjal diske in ploščice (oboje od TRW) ... sedaj pa opažam, da preveč trpijo sprednje zavore ....

zadnje pa kot kaže primejo le za vzorec .... prednji diski so recimo že zelo vroči medtem ko so bobni komaj kaj mlačni .... je to pravilno ?

Je v tem primeru smiselno zadnje obloge in bobne malo pobrusiti s smirkovim papirjem ali bo zadostovala že nastavitev regulatorja zavornega učinka ....

Zadnje obloge so bile menjane pred 3 leti - lani pa prečiščene (takrat je dobro prijemalo so bili oboni lepo ogreti glede na trenutno stanje).

Kako pogosto je potrebno to vzdrževati, da se ohrani zadovoljiv zavorni učinek na bobnih ?

Hvala za odgovor.

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr jun 25, 2014 10:18 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če sep 26, 2013 10:50 am

Normalno je, da prednje primejo bolj kot zadnje. Tudi, če jih primeš z roko nikakor ne morejo biti enako vroči. Odvisno kakšna je bila vožnja- s tipanjem z roko je težko ocenit kaj je problem, kaj prime dobro in kaj slabo... Če je res prehudo-da bi spredaj slučajno kaj blokiralo je treba preverit, če bila menjava opravljena kot mora biti. Če pa imaš občutek, da slabo zavirajo je treba pogledat zavorni učinek, oz. stvar podreti in pregledati. Bobnaste zavore se očistijo vsaj ob rednem servisu.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če sep 26, 2013 1:21 pm

Na ene tehnične pejt na preventivni pregled da vidiš učinek in razliko in če ne bo Ok razdreš pogledaš če cilindri lavfajo,po potrebi donastaviš in mora bit OK.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če sep 26, 2013 6:08 pm

Enak clio....
Na tehničnem ga je iz valjev vrglo kot za šalo....tako spredaj kot zadaj. A če na bilokaki podlagi stisneš do meje blokiranja prednjih koles zadnje ne blokirajo zaboga ne, ker to preprečuje ventil zavornega učinka.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov