JoeLoe je napisal/-a::-) narobe napisu...
Odpre se šele pri cca. 2200 obratih. Dokler motor ne doseže delovne temperature se tudi ne odpre (praviloma).
Služi pa predvsem za regulacijo sestave izpušnih plinov - pri nižji temperaturi izgorevanja je manj dušikovih in žveplovih oksidov (hudo kancerogen plin, nevarna reč) in to pomeni manj dela za katalizator. Včasih so gorivu dodajali svinec, ki je nato nase vezal dušikove in žveplove okside, zato ni bilo katalizatorjev.
Avto z onemogočenim EGR-om ponavadi bolj potegne in manj popije... ampak tak ne naredi tehničnega.
samo mesarec je napisal/-a:EGR ventil ni dobro blindirati, ker ima kar nekaj pomenbnih funkcij, poglavitna pa je ta, da del izpuha vrača v delovno komoro, ta ispuh je dosti bolj vroč kot zrak,ki ga vsesava, tako ne potrebuje delovati s polno energije, da segreje na del.temp. ki je potrebna za brezhibni delovanje motorja, ob enem pa zmanjšuje emisije.
Bolje ga je očistiti občasno.
malo o Egr u, samo bistvene posledice!
V USA ga v avte montirajo, že od 1960 leta in so ugotovili, da poleg povečanja učinkovitosti motorja, zmanjša tudi emisije. Če pride do blokade EGR a, kakor koli, motor postane sčasoma len, pride do ropota in to batov pa še kaj bi lahko naštel. Ventil se tako ali tako odpira po potrebi, ko so zato izpolnjeni določeni pogoji(v motor. delovanju).
samo mesarec je napisal/-a:pa kdo se krega?? ti si problem., z Liskotm si izmenjujeva mnejna. Samo tisto je dober kar napišeš ti. Beri pa boš videl da ni kregarije, napisal sem tisto kar piše na raznih strokovnih straneh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
samo mesarec je napisal/-a:baba ni čula, niti rekla.....
samo mesarec je napisal/-a:verjamem ti, ampak mislim, da tudi če kdo kdorkoli pove ali pa trdi svoje, si lahko vsak razlaga, kot mu odgovarja. Mislim pa da nihče od nas ne more zagotovo trditi, da je 100% prav kar napiše, je pa fajn videt in brat razna stališča drugih. Verjamem, da če bi 10 mehankarjev vprašal, bi zagotovo imel vsak svoje stališče glede tega ali onega. Napisal sem, da ne trdim, samo bral sem o tem.
Sorry, če sem te razjezil.
lisko je napisal/-a: drugi spet pravi da postane motor sčasoma len.......
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov