Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
avtomobil
Novinec

ali je avto vredno šparat?

Napisal/-a avtomobil Po jan 28, 2008 10:48 pm

So določeni ljudje, ki imajo avte venomer v garaži ali pred hišo. Gledajo na vsak prevožen kilometer, da avto nebi preveč trpel in se strošil, ker jim ga je žal.
Zato me zanima ali malo vožen avto ima toliko višjo življensko dobo, da se ga splača šparat?
Avto,moj partner!!!!!!!!

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Po jan 28, 2008 10:52 pm

To se je splačalo včasih, ko se je avto kupoval za 10 let. Avto je za vozit in ne za gledat na parkirišču, edino če imaš nek fetiš, da rad gledaš kako ti propada vložen denar.
Še vedno pa se splača "šparat" v smislu, da se pred obremenitvami motor primerno ogreje, da se počasi vozi čez grbine in da se ga redno vzdržuje in vsake toliko opere, posesa, da se pač lepo ravna z njim.
Vsaj jaz sem bil naučen, da lepo ravnam s stvarmi, svojimi in tujimi, kar pa opažam da pri nas ni pogosta praksa.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: ali je avto vredno šparat?

Napisal/-a adis Po jan 28, 2008 10:54 pm

avtomobil je napisal/-a:Zato me zanima ali malo vožen avto ima toliko višjo življensko dobo, da se ga splača šparat?

samo večjo škodo se naredi s tem, ko avto stoji doma/garaži in se gleda na vsak prevožen km....avto je narejen da se ga vozi ;)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po jan 28, 2008 11:20 pm

avtomobil je napisal/-a:So določeni ljudje, ki imajo avte venomer v garaži ali pred hišo. Gledajo na vsak prevožen kilometer, da avto nebi preveč trpel in se strošil, ker jim ga je žal.
Zato me zanima ali malo vožen avto ima toliko višjo življensko dobo, da se ga splača šparat?

Je vredno če imaš naprimer BMW Z4 pa TT pa A8 pa še P911 in podobne, ostale pa ne jih je preveč narejenih. :P Passat V8 recimo :idea:

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- Po jan 28, 2008 11:24 pm

jaz pravim tako, avto je tako kot človek, ko je mlad naj dela, ko pa je star pa naj počiva

torej Oldtimerji so za v garažo
SlikaSlika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jan 28, 2008 11:25 pm

@Ivan36: mislis reci W8... pa tudi taksne zverine ce jih ne "laufas" se zacnejo same trosit
na materialu (ni vedno samo problem v teranju)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 28, 2008 11:29 pm

Avto je za vozit!!! in ne za pucat ali nastavljat, da sosedje vidijo, da imaš za avto (sej za bencin itak nimaš in ga samo na dvorišče prestaviš iz garaže).
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 28, 2008 11:31 pm

-=davor=- je napisal/-a:jaz pravim tako, avto je tako kot človek, ko je mlad naj dela, ko pa je star pa naj počiva

torej Oldtimerji so za v garažo

Jst 18 let staro kišto gonim po takem dreku, da je tvoj avto ne bo videl nikoli od blizu, še od daleč najbrž ne, pa ni za v garažo. Bolj ga teram bolje dela. Če ga bom pa pol leta pustil stat v garaži pa se bom potem nekam peljal, bo pa sigurno crknil.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po jan 28, 2008 11:32 pm

MacTron je napisal/-a:@Ivan36: mislis reci W8... pa tudi taksne zverine ce jih ne "laufas" se zacnejo same trosit
na materialu (ni vedno samo problem v teranju)

Ja saj res dvojni W je jih je toolk malo, da ..... sem že pozabil :D no sem mislil do ene 140t km ne pa čež 240 000 km :D Imaš pa res primere z 23 000 do 36 000 km :shock:

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Po jan 28, 2008 11:45 pm

bass je napisal/-a:To se je splačalo včasih, ko se je avto kupoval za 10 let.

A danes se pa ne kupuje več avta za 10 let :?:

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To jan 29, 2008 12:00 am

Se še nekako strinjam, če imaš kako eksotiko doma, da malo bolj gledaš nanj. Ampak še ti imajo povečini pet-mestne števce kilometrov, tako da ga z malo vožnje takoj obrneš :D
Sicer pa pri nas nikoli nismo imeli avtov za šparanje. Kolikor vem:
-Passat let. '73, nas je vozil 18 let in naredil več kot 200 kkm
-Lada karavan, tudi dvakrat obrnili petmesten števec (avto je držala skupaj le še barva)
-Vectra A, letnik '91 in še vozi - 370 kkm trenutno
-VW Transporter, kupljen leta '99 z 125 kkm in prodan prejšnji mesec z 300 kkm (ker je rjav kot lisica, motor pa brez problemov)
-Vectra C, letnik '02, kupljen leta '05 pri 100 kkm in trenutno ima 165 kkm
-Traktor Goldoni 3070, letnik '96, narejenih 5500 ur
-In še en Goldoni, Star 85, letnik '03, narejenih 1600 ur

Ne da se bi se hvalil, ampak kaj se mora se mora :P Če smo pošteno vlagali v njih, pa naj še služijo. Največja škoda se avtu in stroju dela ravno takrat ko stoji.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny To jan 29, 2008 12:39 am

Ne vidim točno pointa v tej temi, šparanje je precej relativno. Če je res ful redek, ga bi verjetno imel v vitrini ja, da se ohrani (prišpara) za poznejše rodove, sicer bi ga pa vozil tu pa tam tudi če je oldtimer, samo veliko bolj pazljivo. Drugače pa ne vem komu na čast ga bi šparal. Čuval ja do neke meje, da pač nimaš nepotrebnih stroškov, sicer pa ne.

Je pa po mojem mnenju razumno pričakovati, da imaš avto vzdrževan in primerno ohranjen, saj s tem do neke mere tudi izkazuješ določene osebne karakteristike, da si tudi kot oseba urejen. Meni se pač ni prijetno voziti v obdelanem, zmatranem in umazanem avtomobilu. Npr.. v službo si ne predstavljam, da bi se lepo oblečen pripeljal v avtu, kjer se komaj ven vidi zaradi umazanije. Tudi malo nevljudno se bi mi zdelo ljudi (kolege npr. ) okoli prevažati v takem avtu. Pa ok, da je avto od A do B, ok če je star, ampak naj bo vsaj primerno ohranjen. In pač "šparaš" ga še na način, kot je že bilo omenjeno, ne furaš čez vsako luknjo, čez ležeče policaje greš bolj počasi, delaš servise, ne tiščiš neogretega in ga ob nekih normalnih intervalih posesaš in opereš.

rini
Novinec

Napisal/-a rini To jan 29, 2008 12:48 am

Šparat se splača. Je pa odvisno kakšen odnos imaš do stvari in kaj razumeš pod šparanje. Nekateri glancajo pleh, takoj zatem pa kurijo gume na cesti in terajo v obrate. Pri meni je ravno kontra.
Zadnjič spremenil rini, dne To jan 29, 2008 8:00 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To jan 29, 2008 1:07 am

Hm, kaj naj rečem, če avto bolj malo rabiš ga šparaš, redno čistiš, itd. Če pa avto uporabljaš za vsak dan in to daljše relacije se ti ga pa ne splača prov preveč merkat. Ni pa v nobenem primeru avto nemarno vozt. Nekateri majo v avtu tako svinjarijo, da bog pomagaj, a jim je tok problem spucat ob nedeljah avto. Ne full jim je težko. No potem pa bom še enkaj za sebe povedu. Mam golfa in ga uporabljam za marsikaj. Zdej merkam ga en, ker pač so hribi, pucam ga recimo, kar pogosto takole ob nedeljah k je lepo zunaj. Perem ga ne pogosto. Zdej vedno prpelem domov poln avto (hrano za živali, gradbeni amterial, .....). Dost praktičen avto je tale golf sploh pa vzdrževanje in poraba.

lp ;)
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To jan 29, 2008 1:47 am

jst avto sparam na tak nacin da cez grbine vozim pocasi ga ne teram mrzlega, na parkplacu ga parkiram stran od drugih(da mi z vrati ne butajo) pa mam ga v garazi(sj zato je garaza,an?)
drgac se pa z njim vozim kar veliko tko da kar se km tice ga ne sparam
p.s.cist pa posesan je pa itak skos.(avto pove velik o lastniku)
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus To jan 29, 2008 2:45 am

Avto je zato da se ga uporablja. To ne pomeni da moraš z njim grdo delat, ampak enostavno ga "lepo" uporabljaš. Torej ne tiščiš mrzlega in podobno.

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd To jan 29, 2008 6:01 am

jaz sem za mojga placal velik za moje razmere pa sem ga kupil zato da se vozim z njim vec kot 50% narejenih kilometrov naredim cisto po nepotrebnem ker ga je pac uzitek vozit :) moje mnenje je da ce kupis avto je potem smotrno da ga pac izkoristis ane ;)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To jan 29, 2008 7:57 am

phoebus je napisal/-a:Avto je zato da se ga uporablja. To ne pomeni da moraš z njim grdo delat, ampak enostavno ga "lepo" uporabljaš. Torej ne tiščiš mrzlega in podobno.

Točno tako....Ne razumem pa ljudi, ki si kupjo avto za cca. 8-9k€ (pač čist neki obični avto), pol pa ti prbijajo, da rajš vidjo, da jim avto na parkingu doma stoji, kot pa da se ga uporablja (kot naprimer za vsak dan za na šiht), ker jim je škoda, da se deli obrabljajo, pa škoda je goriva,pa bla bla bla.... :roll: :roll: Ko se pa vsede v avto..pa hop...hladnga gas do daske, pa kulk gre.... :roll: :roll:

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik To jan 29, 2008 9:52 am

Torej odgovor na vprašanje: Ne. Avto je najbolje voziti normalno, brez pretiravanj, ne pa da ti stoji 10 let v garaži. S časoma pričnejo gumijasti deli avtomobila propadati (cevi, tesnila....). Torej je potrebno prej menjat te zadeve, kot če bi ga vozil normalno. Z ekonomskega stališča se torej ne splača menjat recimo kakšno cev hladilnega sistema pri npr. 25kkm ali pa če bi jo menjal pri normalni uporabi avta na npr. 150kkm. Bolje je uporabljati avto vsak dan, brez pretiravanja, kot da ti stoji v garaži. Ceno izgublja tako ali tako....
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

leoCar
Poznavalec foruma

Kraj: prekmurje

Napisal/-a leoCar To jan 29, 2008 10:17 am

Avto je za vozit in nič drugega, ceno tako ali tako zgublja, pa če ga prodajaš z malo kilometri je pa spet sumljivo, da si zgonil kilometre ;)
BMW E46
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov