Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
T-Man
Novinec

Kraj: Ljubljana

Menjava gum z leve na desno stran

Napisal/-a T-Man Pe maj 30, 2008 4:21 pm

Pred časom, ko sem zamenjal zimske gume za letne so mi pri vulkanizerju spredaj očitno pomotoma zamenjali levo in desno gumo. Vse so bile scentrirane, mi pa kljub temu nad dobrih 80 km/h rahlo trese volan.
Je možno, da je to tresenje zaradi zamenjave gum levo-desno? Šel bom nazaj k vulkanizerju, pa ne bi rad izpadel preveč 'pameten' :)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe maj 30, 2008 4:23 pm

ce ma guma smer vrtenja potem je mozno.ce ma pa samo napis outside potem pa nima to veze.naj ti se enkrat scentrirajo gume,lahko da so se razcentrirale.ce si v ksno lukno prbiu al pa na ksn robnik lezu malo hitreje...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
T-Man
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a T-Man Pe maj 30, 2008 4:27 pm

Ne ne, nimajo smeri vrtenja, v tem primeru bi takoj peljal nazaj. Imajo samo napis 'outside'.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe maj 30, 2008 4:31 pm

T-Man je napisal/-a:Ne ne, nimajo smeri vrtenja, v tem primeru bi takoj peljal nazaj. Imajo samo napis 'outside'.

potem nebi smelo met veze.
seveda vedno obstaja ce.
ar razlogou je blo prj napisanih,mozno je da nimas optike nastimane in ti se je guma neenakomerno obrabila sedaj ko si jo pa dau na drugo stran pa lahko da se rabi na drugem mestu in zaradi tega prihaja do tresenja.
pojdi lepo se enkrat na centriranje,pa pod prste mu glej k bo delau.pa ce ma s na keri feltni velik utezi naj spusti zrak iz gume pa nj ja obrne na feltni za ksnih100-180 stopinj.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Pe maj 30, 2008 8:58 pm

Seveda ma vezo. Tam,kjer je bla prej guma,mora bit ista nazaj. PL,PD,ZL,ZD.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Pe maj 30, 2008 9:54 pm

primozek69 je napisal/-a:Seveda ma vezo. Tam,kjer je bla prej guma,mora bit ista nazaj. PL,PD,ZL,ZD.

jaz nikoli nisem gledal na to kje je bla katera guma prej,pač tiste ki so mele več profila sem dal spred,tiste z manj profila pa nazaj,pa nisem nikdar imel kakšnih težav!
če mi je pa kaj treslo,mi je pa zato,ker je bilo slabo centrirano,al pa sem izgubil kakšno utež dol s felgne

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus So maj 31, 2008 9:32 am

primozek69 je napisal/-a:Seveda ma vezo. Tam,kjer je bla prej guma,mora bit ista nazaj. PL,PD,ZL,ZD.

Zakaj že? :?:

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black So maj 31, 2008 11:37 am

Jaz jih menjujem PL na ZD in PD na ZL pa ni nobenega problema.Imajo pa smer vrtenja.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So maj 31, 2008 11:39 am

black je napisal/-a:Jaz jih menjujem PL na ZD in PD na ZL pa ni nobenega problema.Imajo pa smer vrtenja.

ti si stari car.

not :bonk
Ni vse res kar napišem

suhokranjec
Novinec

Napisal/-a suhokranjec So maj 31, 2008 11:41 am

To se zelo rado zgodi če menjaš gume iz spredaj na nazaj.
Meni je tudi začelo trest ko sem dal zadnje gume naprej. Pa so bile centrirane vse 4 na enkrat- (že nekaj časa nazaj)

Nič drugega ti ne preostane kot da greš centrirat, plačaš in voziš. Ni ti on kriv če nimaš gum centriranih.
Lahko pa sam premenjuješ gume in mogoče zadaneš kombinacijo ki ne bo tresla.
Spredej daj boljše feltne, slabše zadaj, pa mogoče ne bo treslo. Drgač pa kot sem rekel, centrirat pa bo. Lahko pa še optiko delaš če se neenakomerno obrabljajo.
L.P.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P So maj 31, 2008 11:55 am

Če se menja naprej nazaj, je treba to pogosto delat, da razlike v obrabi niso prevelike.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black So maj 31, 2008 11:56 am

abbe je napisal/-a:
black je napisal/-a:Jaz jih menjujem PL na ZD in PD na ZL pa ni nobenega problema.Imajo pa smer vrtenja.

ti si stari car.

In lahko poveš kaj je narobe s tem če si že toliko pameten? :roll:

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Kraj: Toti Cjele

Napisal/-a Black_Racer® So maj 31, 2008 11:58 am

Če ti piše outside niti ne smeš menjat niti levo z desno,ker če imaš prej na levi obrnjeno outside pa če daš pol na desno stran avta je dlih kontra profil obrnen tako da pregledi profil d res nbo kontra obrnen ;)
Ker če oznake outside pa inside pol že ni to kr tko napisano gor se mora upoštevat...
Ker imaš pol outside za levo in za desno posebej,no odvisno od gum pač,pregledaj malo prifil leva in desna stran pa boš vido kako so kj obrnjene drugače pa volan malo obrni d bojo gume ven gledale pa pol več lohk povemo če prav al ne ko se profil vidi...
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So maj 31, 2008 11:59 am

black je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:

ti si stari car.

am smer vrtenja.mislis da je proizvajalec brez pomena vtisnil v gumo smer vrtenja?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So maj 31, 2008 12:01 pm

Black_Racer® je napisal/-a:Če ti piše outside niti ne smeš menjat niti levo z desno,ker če imaš prej na levi obrnjeno outside pa če daš pol na desno stran avta je dlih kontra profil obrnen tako da pregledi profil d res nbo kontra obrnen ;)
Ker če oznake outside pa inside pol že ni to kr tko napisano gor se mora upoštevat...
Ker imaš pol outside za levo in za desno posebej,no odvisno od gum pač,pregledaj malo prifil leva in desna stran pa boš vido kako so kj obrnjene drugače pa volan malo obrni d bojo gume ven gledale pa pol več lohk povemo če prav al ne ko se profil vidi...

no no.dj se enkrat premisli?ce pise outside pa jo das na drugo stran bo spet pisal outside :!:
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® So maj 31, 2008 12:02 pm

No glede oznak SL,ZL,SD,ZD tu je pa tak d gledaš samo levo pa desno,spredaj pa zadaj pa daš gor kot piše razen ko je na pogonumalo več obrabljena se menjajo pol spredaj zadaj da se enakomerno obrabi...
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® So maj 31, 2008 12:04 pm

abbe je napisal/-a:
Black_Racer® je napisal/-a:Če ti piše outside niti ne smeš menjat niti levo z desno,ker če imaš prej na levi obrnjeno outside pa če daš pol na desno stran avta je dlih kontra profil obrnen tako da pregledi profil d res nbo kontra obrnen ;)

no no.dj se enkrat premisli?ce pise outside pa jo das na drugo stran bo spet pisal outside :!:

ja bo pisalo :lol:
Sam če tak gledaš že ni vseen outside pa inside,outside je zarad dežnih kanalov d so pač na zunanji strani al pa pač profil gume narjen za zunanjo stran...
Pogledat je pa treba tudi profil,ker če menjapš levo in desno se profil potem kontra obrne če je profil namenjen za vrtenje samo v eno stran...
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So maj 31, 2008 12:05 pm

Black_Racer® je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:

ja bo pisalo :lol:
Sam če tak gledaš že ni vseen outside pa inside,outside je zarad dežnih kanalov d so pač na zunanji strani...
Pogledat je pa treba tudi profil,ker če menjapš levo in desno se profil potem kontra obrne če je profil namenjen za vrtenje samo v eno stran...

potem kar si napisau sodec,ko gres kupt 4 nove gume dobis dve leve pa dve desne.ja da nau kj.
mi poves katere gume imas na avtu?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black So maj 31, 2008 12:07 pm

abbe je napisal/-a:
black je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:

ti si stari car.

am smer vrtenja.mislis da je proizvajalec brez pomena vtisnil v gumo smer vrtenja?

Kaj ni jasno tukaj.Saj ohranijo prvilno smer vrtenja.Seveda tudi gume obrnem na feltnah,ne prešraufam komplet koles.

suhokranjec
Novinec

Napisal/-a suhokranjec So maj 31, 2008 12:07 pm

Ko imaš gume enkrat na feltnah, pa piše na gumi outside, ti je čist vseeno kam jo našraufaš! Povsod bo zunanji rob zunaj.
Fantje, kokr se obrnete je rit odzad. Je tako?

Če imaš pa smer vrtenja označeno, pol pa morš gledat da se bo guma vrtela pravilno.
Torej ko imaš gume na feltnah imaš en par za desno stran, en pa za levo. Lahko pa menjaš kokr ti paše naprej nazaj.

Sem že videl take paciente ki so z gumami na smrekco imel... :lol: :lol: :lol: spredne gume naprej, zadnje nazaj. Pač mogoč če v rikverc bremzaš... Kdo bi vedu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
L.P.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov