Nasveti in napotki ter povpraševanja...

sbukovec
Nov uporabnik

Dezinfekcija klima naprave

Napisal/-a sbukovec Pe jun 20, 2008 4:32 pm

A bi mi lahko kdo pomagal glede servisa klimanaprave?

Mam namreč zapacan uparjevalnik in bi moral, da do njega pridem razkopati celo armaturo. Sedaj sem prišel na to, da bi bila najboljše ta varianta:
Dezinfekcija klimanaprave z ultrazvokom. To deluje tako, da zliješ čistilo v napravo in se čistilo z pomočjo ultrazvoka upari. Prezračevanje to posesa vseskupaj čez uparjevalnik in nevtralizira bakterije, ki so se razvile na uparjevalniku.

Zdaj me pa zanima, če kdo ve za kakšnega ponudnika takega servisa?

LINK ultrazvok naprave: http://www.airconservice.de/454.php?hir ... rigID=1223

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jun 20, 2008 4:51 pm

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec Pe jun 20, 2008 5:50 pm

Narobe ste me razumeli. Iščem tisto ultrazvočno varianto. Ti dezinfekcijski spreji ne dosežejo ni 3% od ultrazvoka. Z dezinfekcijskim sprejem v bistvu samo "naparfumiraš" bakterije, vendar jih ne nevtraliziraš. Čez nekaj časa (približno en teden) lahko spet zavohate neprijeten vonj.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jun 20, 2008 5:53 pm

sbukovec je napisal/-a:Narobe ste me razumeli. Iščem tisto ultrazvočno varianto. Ti dezinfekcijski spreji ne dosežejo ni 3% od ultrazvoka. Z dezinfekcijskim sprejem v bistvu samo "naparfumiraš" bakterije, vendar jih ne nevtraliziraš. Čez nekaj časa (približno en teden) lahko spet zavohate neprijeten vonj.

Nisem tako podbrobno informiran glede teh zadev. Samo predlagal sem nekaj enostavnejšega in cenejšega :) ter verjetno tudi manj učinkovitega.

Uporabniški avatar
zmeden
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a zmeden Pe jun 20, 2008 7:22 pm

če te zanima si poglej na www.servis-klima.si kjer majo to kar te zanima! ;) in stvar res deluje...preverjeno. 8) :lol: :lol:

lp Robi

Uporabniški avatar
zmeden
Novinec

Napisal/-a zmeden Pe jun 20, 2008 7:29 pm

aja,pa z temu refreshomatu ni kj dost dražje ko pa je on sprej... :P

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec Pe jun 20, 2008 8:07 pm

Sem gledal na njihovi spletni strani, pa nikjer ne piše da majo to varianto z ultrazvokom?

A ti si to dezinfekcijo z ultrazvokom pri njih delal?

Uporabniški avatar
zmeden
Novinec

Napisal/-a zmeden Pe jun 20, 2008 8:45 pm

majo jo.delal pri njih ja,svoj avto!sam še niso strani prenovil... ;) drugač je pa točno taka ko si dal ti link,tk da je ziher to to! :lol:

lp Robi

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Re: Dezinfekcija klima naprave

Napisal/-a JEREMIJA79 Pe jun 20, 2008 9:54 pm

sbukovec je napisal/-a:A bi mi lahko kdo pomagal glede servisa klimanaprave?

Mam namreč zapacan uparjevalnik in bi moral, da do njega pridem razkopati celo armaturo. Sedaj sem prišel na to, da bi bila najboljše ta varianta:
Dezinfekcija klimanaprave z ultrazvokom. To deluje tako, da zliješ čistilo v napravo in se čistilo z pomočjo ultrazvoka upari. Prezračevanje to posesa vseskupaj čez uparjevalnik in nevtralizira bakterije, ki so se razvile na uparjevalniku.

Tole se samo fino sliši"ultrazvočno"ker če bi si prevedel obrazložitev na temu linku ki si ga prilepil bi ugotovil da gre za isto stvar,ker poanta ultrazvoka pri tem aparatu je da razbije čistilo na 5 µm velike kapljice...Jaz osebno mislim da je tista zadeva od Frescure na enaA.com povsem zadovoljiva govorim iz izkušenj(sedaj pred sezono očistim vsaj tri na dan). :idea:

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So jun 21, 2008 9:14 am

ultrazvočni čistilec hmm

moraš razdret avto in "uparjevalnik" daš v tisto napravo ?

ali vodo naliješ v prezračevalni sistem in potem daš to napravo not , nisem namreč prepričan da je prezračevalni sistem tako "vodovaren".

Ni mi preveč jasno kako bi naj ta stvar funkcionirala, če bi hotel z ultrazvokom spucat "uparjevalnik"
Slika

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p So jun 21, 2008 9:41 am

Jaz sem ravno včeraj spraznil eno izmed tistih sprejev za dezinfekcijo v svoj avto. Klimo sem dal na max, vključil še kroženje zraka, zaprl okna in pustil okoli 20min. Ta sprej sem dobil zastonj in sem rekel potem pa že bom sprobal. Prvi vtis me navdušuje - prej je ob vklopu klime rahlo prismrdelo v kabino po vlagi. Zdaj tega vonja več ni. Kako bo po preteku nekaj časa ne vem, za zdaj sem navdušen. Zapravil pa sem 0€. :P
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So jun 21, 2008 10:47 am

uros_p je napisal/-a:Jaz sem ravno včeraj spraznil eno izmed tistih sprejev za dezinfekcijo....

.....bela pena? Jaz opdrem vrata in pri odprtih vratih mi laufa na full ene 10 minut, špricam pa skozi filter in ne na enkrat, ampak počasi in lepo se vidi kako "sistem srka vase"......če to narediš vsako spomlad, sproti tudi filter zamenjaš, ni razloga da le ta ne bi delovala dolgo, dolgo brez "primesi" in vonjav, ter alg v uparjalniku.........

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p So jun 21, 2008 12:02 pm

sašo5 je napisal/-a:.....bela pena? Jaz opdrem vrata in pri odprtih vratih mi laufa na full ene 10 minut, špricam pa skozi filter in ne na enkrat, ampak počasi in lepo se vidi kako "sistem srka vase"......če to narediš vsako spomlad, sproti tudi filter zamenjaš, ni razloga da le ta ne bi delovala dolgo, dolgo brez "primesi" in vonjav, ter alg v uparjalniku.........

Jaz sem imel običajen sprej, ne peno. Kot kakšen pips za žuželjke :) Imel pa je jeziček, katerega ko si enkrat stisnil je ostal stisnjen tako da se je na en mah cel izpraznil. Postavil pa sem ga v "cup-holder" na sredini avta. V navodilih pa je tudi pisalo, da mora biti vse zaprto, klimo na max, vključena cirkulacija in da je pločevinko potrebno v enem šusu spraznit. Efekt je zaenkrat opazen.
Filtra pa moj avto nima oz. stari američani po večini nimajo protiprašnega klima filtra.
Slika

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 So jun 21, 2008 12:19 pm

AndrejD je napisal/-a:ultrazvočni čistilec hmm

moraš razdret avto in "uparjevalnik" daš v tisto napravo ?

ali vodo naliješ v prezračevalni sistem in potem daš to napravo not , nisem namreč prepričan da je prezračevalni sistem tako "vodovaren".

Ni mi preveč jasno kako bi naj ta stvar funkcionirala, če bi hotel z ultrazvokom spucat "uparjevalnik"

Saj sem napisal ultrazvok naj bi služil za razbijanje kapljic na še manjše delce,velike 5 µm in od tu naprej bi delovalo isto kot te spreji... :idea:

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec So jun 21, 2008 6:19 pm

Da razložim kako deluje ultrazvočni uparjevalnik in dezinfekcija z njim:

1. Gretje avtomobila nastavimo na najvišjo temperaturo in pustimo približno 30 min na srednji stopnji delovati (vrata in okna so zaprta, klima izklopjena!), da se uparjevalnik popolnoma posuši (zelo pomembno!).

2. Demontiramo zračni filter

3. Na dno pred sovoznikovem sedežu postavimo ultrazvočni uparjevalnik in v njega nalijemo dezinfekcijsko sredstvo.

4. Nastavimo kroženje zraka in najnižjo stopnjo temperature, ki je možna. Jakost ventilacije damo na vse. Sedaj tudi vključimo ultrazvočni uparjevalnik. (klimanaprava mora biti izklopljena!!! Okna in vrata so tudi zaprta!)

5. Vse skupaj pustimo 20 min delovati: Ultrazvočni uparjevalnik razbije kapljice na še manjše dele, ki preko kroženja zraka pridejo do uparjevalnika (in tudi drugam v prezračevalni sistem). Na uparjevalniku se ti delci vežejo na bakterije, plesen in jih nevtralizirajo.

6. Po končani dezinfekciji avto pustimo 1 uro ugasnjenega in zaprtega stati.

7. Po približno eni uri avto odpremo in prezračimo.

8. Vklopimo avto in zaštartamo klimo (najnižja temperatura, najvišja jakost ventilacije) izklopimo kroženje zraka. Vse pustimo približno 10 min. S tem se vlaga, ki se je nabrala ob dezinfekciji na uparjevaniku, spere.

9. Ne pozabimo vstaviti nov zračni filter.

POZOR: Največjo napako, ki jo lahko ob dezinfekciji naredimo je ta, da imamo ves čas klimo vklopljeno!!! Klima mora biti izklopljena! Vklopi se jo čisto na koncu, ko je že vse končano!
Razlaga: Če je klima naprava ves čas vklopljena, se na njej nabere vlaga (beri:voda) in zaradi tega se uparjeno čistilo ne more vezati na bakterije oz. plesen ampak se veže na vodo! Zaradi tega je učinkovita dezinfekcija popolnoma nemogoča!

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 So jun 21, 2008 7:02 pm

sbukovec je napisal/-a:Da razložim kako deluje ultrazvočni uparjevalnik in dezinfekcija z njim:

1. Gretje avtomobila nastavimo na najvišjo temperaturo in pustimo približno 30 min na srednji stopnji delovati (vrata in okna so zaprta, klima izklopjena!), da se uparjevalnik popolnoma posuši (zelo pomembno!).

2. Demontiramo zračni filter

3. Na dno pred sovoznikovem sedežu postavimo ultrazvočni uparjevalnik in v njega nalijemo dezinfekcijsko sredstvo.

4. Nastavimo kroženje zraka in najnižjo stopnjo temperature, ki je možna. Jakost ventilacije damo na vse. Sedaj tudi vključimo ultrazvočni uparjevalnik. (klimanaprava mora biti izklopljena!!! Okna in vrata so tudi zaprta!)

5. Vse skupaj pustimo 20 min delovati: Ultrazvočni uparjevalnik razbije kapljice na še manjše dele, ki preko kroženja zraka pridejo do uparjevalnika (in tudi drugam v prezračevalni sistem). Na uparjevalniku se ti delci vežejo na bakterije, plesen in jih nevtralizirajo.

6. Po končani dezinfekciji avto pustimo 1 uro ugasnjenega in zaprtega stati.

7. Po približno eni uri avto odpremo in prezračimo.

8. Vklopimo avto in zaštartamo klimo (najnižja temperatura, najvišja jakost ventilacije) izklopimo kroženje zraka. Vse pustimo približno 10 min. S tem se vlaga, ki se je nabrala ob dezinfekciji na uparjevaniku, spere.

9. Ne pozabimo vstaviti nov zračni filter.

POZOR: Največjo napako, ki jo lahko ob dezinfekciji naredimo je ta, da imamo ves čas klimo vklopljeno!!! Klima mora biti izklopljena! Vklopi se jo čisto na koncu, ko je že vse končano!
Razlaga: Če je klima naprava ves čas vklopljena, se na njej nabere vlaga (beri:voda) in zaradi tega se uparjeno čistilo ne more vezati na bakterije oz. plesen ampak se veže na vodo! Zaradi tega je učinkovita dezinfekcija popolnoma nemogoča!

V čem je poanta te teme če veš več kot tisti ki vsak dan čistimo klima naprave... :idea:

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash So jun 21, 2008 7:43 pm

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 So jun 21, 2008 10:25 pm

Cash je napisal/-a:

Že že,samo zakaj razlaga na dolgo in široko... :idea:

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Ne jun 22, 2008 9:03 am

Hja no, jst nimam nič proti, sem vsaj nekaj novega izvedel :P

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec Ne jun 22, 2008 10:33 am

Če klimo dezinficiraš z navadnim sprejem, to ni tako učinkovito, kot dezinfekcija z ultrazvokom.

Zato iščem nekoga, ki ponuja ta servis.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov