Nasveti in napotki ter povpraševanja...

svadreb
Uporabnik

Klima čudno/glasno deluje

Napisal/-a svadreb Po jul 07, 2008 12:14 pm

Pozdravljeni!
Imam Almero 1.5 letnik 2001 z ročno klimo. Ta je sicer normalno delovala, le hladila je bolj slabo. Zato sem jo dal to soboto poservisirat - dopolnit oz. zamenjat plin. Od tedaj naprej klima zelo dobro hladi, vendar čudno dela. Zelo se sliši delovanje kompresorja, ki kar nekako tuli. Pred posegom je tekel zelo tiho in enakomerno. Sedaj pa na momente prav tuli, pa neha, pa spet tuli, pa spet neha. To se med vožnjo konstantno dogaja, na vsakih nekaj minut. Opažam, da kadar tuli, zelo dobro hladi, ko pa neha tulit tudi hlajenje oslabi. Pri nizkih obratih (npr. med vožnjo po naseljih) je vzporedno s tuljenjem čutiti tudi pojemanje moči motorja. Skratka, vse skupaj mi deluje, kot da se kompresor ful matra in se med delovanjem motorja celo sam vklaplja oz. izklaplja. Ali je to možno? Ali so na servisu (Avtoline Krško) morda napolnili preveč plina? Na nekem drugem forumu je nek uporabnik imel podobne simptome, pa so ugotovili, da ima preveč plina v sistemu.
Za vaša mnenja in nasvete se vam vnaprej zahvaljujem.
LP
Svadreb

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Po jul 07, 2008 1:28 pm

To da se kompresor vklaplja in isklaplja je normalno! To da ti tuli pa nevem kaj bi lahko blo, mogoče res preveč plina??? Kaj tisti izpisek od mašine so ti dali zraven? Če so ti dali poglej kolko plina so dali noter.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jul 07, 2008 1:43 pm

Ni normalno, da se kompresor vklaplja in izklaplja. Če je klima popolnoma ročna, tako kot pri meni, mora kompresor laufat non-stop dokler je klima vključena.

Mene zanima, če se morda izklaplja zaradi preobremenjenosti ali podobno.

Izpiska o polnjenju klime nisem dobil nobenega.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jul 07, 2008 1:54 pm

svadreb je napisal/-a:Izpiska o polnjenju klime nisem dobil nobenega.

cakaj na uradnem servisu nisi dobil izpiska iz aparata za polnjenje oz. recikliranje plina + olja
zanimivo... kajti pri vsakem taksnem (ma tudi pri prijateljih) ti ta aparat sam izpise
koliko je bilo recikliranega materiala (torej koliko je bilo se plina + olja) in nakoncu
izpisek se koliko je novega materiala (plina + olja v cl) ...kaj pa na racunu pise kaj?
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jul 07, 2008 2:04 pm

Nisem bil na pooblascenem servisu za Nissane, ampak na servisu Avtoline v Krškem, ki je pooblaščen za Škode in Citroene. Izpiska nisem dobil nobenega, tudi na računu nič ne piše. Plačal pa sem 40 EUR.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po jul 07, 2008 2:15 pm

Ker je preveč plina, zmrzuje in meče ven.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jul 07, 2008 2:18 pm

Ali lahko malo plina na ventilčkih za polnjenje sam spustim ven? Če da, na kateri cevi: debelejši ali tanjši?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jul 07, 2008 2:19 pm

svadreb: torej ce nisi dobil izpiska so logicno prekrili svojo lastno napako torej nihce
ni pogledal po pokrov kjer imas napisano kolik mg plina gre lahko notr (ponavadi je napisano
na kovinski ploscici ob sasijski) npr: 750 + 50 in oznaka katerega plina (R134a) stari plin je R32
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jul 07, 2008 2:25 pm

Videl sem, da je mojster, ki je to delal, gledal po neki knjižici od proizvajalca naprave za polnjenje plina, koliko plina mora načrpati v sistem. Na sami napravi pa nisem videl nekega tiskalnika ali kaj podobnega, ki bi lahko natiskal "poročilo".

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Napisal/-a HOLLAND Po jul 07, 2008 7:20 pm

svadreb je napisal/-a:Ni normalno, da se kompresor vklaplja in izklaplja. Če je klima popolnoma ročna, tako kot pri meni, mora kompresor laufat non-stop dokler je klima vključena.

Ni res da ni normalno! Tudi pri ročni klimi se kompresor ustavlja. Izklaplja ga presostat ventil.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Po jul 07, 2008 7:53 pm

Reklamiraj storitev, pa naj ugotovijo če so kaj zašuštrali. Si prepričan da tuli kompresor, da slučajno ne slišiš zunanjega ventilatorja, ki hladi kondenzator? To bi bilo bolj slišati kot tuljenje, kompresor bi bol grodil, če bi mu kaj falilo.

Uporabniški avatar
Gregamax
Stalni uporabnik

Kraj: Metlika

Napisal/-a Gregamax Po jul 07, 2008 10:20 pm

to se tudi meni dogaja sedaj ko so mi napolnili sistem s plinom! Ko vklopim klimo se mi pojavijo vibracije v motorne prostoru in avto kot da nima moči! Včasim se mi to pojavi včasih pa ne!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To jul 08, 2008 6:31 am

Strokovnjak je napisal/-a:Reklamiraj storitev, pa naj ugotovijo če so kaj zašuštrali. Si prepričan da tuli kompresor, da slučajno ne slišiš zunanjega ventilatorja, ki hladi kondenzator? To bi bilo bolj slišati kot tuljenje, kompresor bi bol grodil, če bi mu kaj falilo.

Prepričan sem, da tuli kompresor. Takoj ko vklopim klimo začne kompresor tulit, z višanjem vrtljajev motorja pa je tudi tuljenje močnejše.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To jul 08, 2008 7:50 am

Zdaj sem klical na servis. Rekli so, da je možno, da je bil prej kompresor bolj malo obremenjen, ker je bilo premalo plina not. Zdaj, ko je plin dofilan, pa je kompresor bolj obremenjen in lahko da tulijo ležaji v njem ali sklopka. Ali je to res možno?

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To jul 08, 2008 9:01 pm

Če so dali točno plina v sistem, jim nimaš kaj očitat in bo težava verjetno res v kompresorju. Pri meni se je pojavilo, da je ob vklopu klime nekaj kar precej "civkalo", k sreči je bil to le mikro jermen.

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Če jul 10, 2008 6:25 pm

HOLLAND je napisal/-a:
svadreb je napisal/-a:Ni normalno, da se kompresor vklaplja in izklaplja. Če je klima popolnoma ročna, tako kot pri meni, mora kompresor laufat non-stop dokler je klima vključena.

Ni res da ni normalno! Tudi pri ročni klimi se kompresor ustavlja. Izklaplja ga presostat ventil.

Presostat ga izklaplja samo ob res mejnem pritisku drugače pa za izkop skrbi sonda na uparjalniku(thermistor),ki preprečuje zmrzovanje uparjalnika... :idea:

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- Če jul 10, 2008 8:30 pm

MacTron je napisal/-a:
svadreb je napisal/-a:Izpiska o polnjenju klime nisem dobil nobenega.

cakaj na uradnem servisu nisi dobil izpiska iz aparata za polnjenje oz. recikliranje plina + olja
zanimivo... kajti pri vsakem taksnem (ma tudi pri prijateljih) ti ta aparat sam izpise
koliko je bilo recikliranega materiala (torej koliko je bilo se plina + olja) in nakoncu
izpisek se koliko je novega materiala (plina + olja v cl) ...kaj pa na racunu pise kaj?

To ni res,nekatere naprave (popolnoma ročne) ne izpisujejo tega. Je pa res da bi lahko to navedli v računu, samo spet ne bi mogel vedeti ali je to res.

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Napisal/-a HOLLAND Če jul 10, 2008 8:57 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:
HOLLAND je napisal/-a:

Presostat ga izklaplja samo ob res mejnem pritisku drugače pa za izkop skrbi sonda na uparjalniku(thermistor),ki preprečuje zmrzovanje uparjalnika... :idea:

Ja hvala za popravek, saj nisem bil čisto prepričan, v bistvu sem samo hotu rečt, da je normalno, da se izklaplja. :)

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jul 14, 2008 7:04 am

Dobro jutro!
V soboto sem bil na servisu. Pravijo, da zvok ni nenormalen za klimo in da ne kaže na kakšno napako ali kaj podobnega. Sej mal so me potolažli, samo meni še vedno ni jasno, zakaj tega zvoka pred polnjenjem klime ni bilo.

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Po jul 14, 2008 3:44 pm

svadreb je napisal/-a:Dobro jutro!
V soboto sem bil na servisu. Pravijo, da zvok ni nenormalen za klimo in da ne kaže na kakšno napako ali kaj podobnega. Sej mal so me potolažli, samo meni še vedno ni jasno, zakaj tega zvoka pred polnjenjem klime ni bilo.

Najbrž zato ker sedaj dejansko ima obremenitev(plin)... :idea:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov