Nasveti in napotki ter povpraševanja...

gti85kw
Novinec

veliki servis

Napisal/-a gti85kw Ne jan 18, 2009 6:47 pm

kmalu pride na vrsto veliki servis za golfa 4 tdi 84 kw...pame zanima kaj vse moram nabavit...kaere znamke zobatega jermena..par kritik sem slisal cez goodyear-ovega...pa glede vodne pumpe..eni pravijo da jo niso zamenjali...kaj pravite vi?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 18, 2009 7:31 pm

Menjaš vse kar se vrti z zobatim jermenom se pravi šponar,rolce,pumpa .Obvezno preveri stanje šponarja mikro jermena ker dobi luft ali pa ga postrani špona in ga je zelo priporočljivo zamenjat (da nimaš 2 X dela).Garniture jaz dajem gor Gates ali SKF odvisno kaj imajo na zalogi Good year pa zna bit glasen.Pumpe marsikdo ne menja problem pa nastane ker zaradi togosti novega jermena in napetosti le tega pumpa lahko dobi luftin spusti ali pa jo celo utrga in ti grejo ventili čau čau,zato ne šparat.Glih včeraj sem delal eno Škodo 66 Kw za material sem pada 300€ z popustom tako da te pride polna cena nekje 400€ (vsi filtri,grt. zobatega jermena,pumpa,šponar mikro jermena,antifriz + 30€ za olje z interneta (TXT))

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Ne jan 18, 2009 7:32 pm

to nima veze. lej en jermen na 1000 jermenov se pač strga sam od sebe. če imaš nesrečo, se ti strga že po par tisoč km (mojemu bratu se je po 10k km)

znamka ni važna...dosti se daje Gates maš veliko kopij, lahko daš tudi originalnega.

se pa na velikem servisu menja več stvari, zato je veliki :)

jermeni,olje,filtri-olje,zrak,kabina, vodna pumpa,šponar,preveri vse tekočine,...

pumpe za vodo ni nujno menjat, je pa zelo priporočljivo, ker glede na to da je par €, se ne splača čez 1000km, spet vse podirat pa snemat zobatga dol, lahko samo crkne, lahko pa jo odtrga, ker je nov jermen le drugačne prožnosti...

aja, fajn je tut naftni filter mal pogledat po kakih 70000km

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 18, 2009 7:37 pm

Pumpo je nujno menjat!!Menjajo je ne samo nateguni ki ti jo računajo dvojno in si mislijo saj en let bo tastara še zdržala potem pa itak ni več garancije....Jaz jo menjam vsakemu kateri ima pogon le te na zobati jermen,če jo poganja mikro jermen je ne rabiš menjat dokler dela.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne jan 18, 2009 9:25 pm

čare je napisal/-a:Pumpo je nujno menjat!!Menjajo je ne samo nateguni ki ti jo računajo dvojno in si mislijo saj en let bo tastara še zdržala potem pa itak ni več garancije....Jaz jo menjam vsakemu kateri ima pogon le te na zobati jermen,če jo poganja mikro jermen je ne rabiš menjat dokler dela.

Pozdravljeni

V celoti podpiram napisano!

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
zvoncek
Nov uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a zvoncek Po jan 19, 2009 8:59 am

Če nočeš meti težav menjaj vse kar je že napisano!
Da ne menjaj tega ali pa tega jih ne poslušaj ker ko boš imel prlanirano pot ali pa dopust je znano da takrat zna kej zaj..... tako nikar jih ne poslušaj ti menjaj pa imaš mer pa še per
Noben Stroj Mi Ne Uide Na ZS Me Dobiš

Uporabniški avatar
Skalaš
Nov uporabnik

Kraj: Savinjsko-šaleška

Napisal/-a Skalaš Po feb 02, 2009 8:07 pm

Mene pa tole zanima, malce trivialno vprašanje ampak... pri koliko kilometrih je treba menjati jermene? Golf IV dizl, cca. 140 tisoč prevoženih.
Hvala,
Lp
Slika
Samo hrabri imajo srečo;

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Po feb 02, 2009 8:29 pm

Tu nekje se dela že drugi veliki servis.

lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po feb 02, 2009 8:33 pm

Skalaš je napisal/-a:Mene pa tole zanima, malce trivialno vprašanje ampak... pri koliko kilometrih je treba menjati jermene? Golf IV dizl, cca. 140 tisoč prevoženih.
Hvala,
Lp

na 90.000 se menja zobati...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Po feb 02, 2009 9:22 pm

Še eno vprašanje. Imam dva renaulta, pa sem slišal, da vodno pumpo žene mikro jermen. Ali jo je potrebno zamenjat? Kaj se zgodi, če spusti (je kakšna huda škoda)?
Doma imama dva cliota, ki sta stara šest (29tk) let in pet (87tk)let. Ali je smiselno menjati jermene (ne vozimo se po AC)?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po feb 02, 2009 9:25 pm

kiki13 je napisal/-a:Še eno vprašanje. Imam dva renaulta, pa sem slišal, da vodno pumpo žene mikro jermen. Ali jo je potrebno zamenjat? Kaj se zgodi, če spusti (je kakšna huda škoda)?
Doma imama dva cliota, ki sta stara šest (29tk) let in pet (87tk)let. Ali je smiselno menjati jermene (ne vozimo se po AC)?

ce sta gnana prek mikro jermena menjava ni potrebna dokler se pumpa ne pokvari.ce se pokvari stece lahko vn voda pa motor lahko zakuha.
am jermeni zobati se menjajo an doilocene prevozene kilometre ali na dolocena leta.mislm da na 5 let.nima pa veze kje se vozis,odtrga ga lahko povsod..
Ni vse res kar napišem

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Po feb 02, 2009 9:39 pm

Jermen se menja na 5 let ali 120 000 km, odvisno. Jaz bi menjal na 90 000 - 100 000 km.
Če bi bila vodna črpalka gnana preko zobatega jermena se jo menja zato, ker če zariba nam ni treba opravljati istega dela še enkrat (v primeru, da zariba).
Če je gnana preko mikro jermena jo ni potrebno menjat. Menjaš jo kadar zariba.

LP

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To feb 03, 2009 4:01 pm

ti kr menjaj vodno pumpo. pred leti nam je izdihnila dobrih 5k km po velikem servisu. je blo veselja :evil:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
bigturbo
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a bigturbo To feb 03, 2009 6:06 pm

Daj vse original pa boš miren ;)
biturbo SKN Project CT3 50

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To feb 03, 2009 8:06 pm

bigturbo je napisal/-a:Daj vse original pa boš miren ;)

Ni nujno original. Nekateri deli se izdelujejo v isti tovarni, samo eni imajo štempelj eni pa ne in se potem prodaja kot kopija.

lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To feb 03, 2009 8:32 pm

chevy je napisal/-a:Jermen se menja na 5 let ali 120 000 km, odvisno. Jaz bi menjal na 90 000 - 100 000 km.
Če bi bila vodna črpalka gnana preko zobatega jermena se jo menja zato, ker če zariba nam ni treba opravljati istega dela še enkrat (v primeru, da zariba).
Če je gnana preko mikro jermena jo ni potrebno menjat. Menjaš jo kadar zariba.

LP

Vodna pumpa se ne menja zato da nimaš še enkrat dela če zariba ampak zato ker zaradi togosti in napetosti novega jermena zna hitro dobit luft oz. jo lahko odtrga in grejo vsaj ventili čau čau.
Drugače pa garnitura jermen in šponarjev GATES ali SKF in vodna pumpa KWP ali GRAF.
izogibaj se vodnih črpalk AIRTEX osebno nimam dobrih izkušenj-montiral 2 ena je puščala druga je cvilila.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So feb 14, 2009 9:20 am

Sem premišljeval, ali naj servis naredim pri lokalnem mehaniku in sam kupim dele, ali pa naj grem na renault servis. Ker sem pred par tedni povozil srno, sem šel na renault vprašat ali tudi popravljajo karoserijo (haubo). Ker so mi pritrdili sem se pozanimal, ali mi lahko zamenjajo samo pogonski jermen, napenjalce, vodno črpalko, mikro jermen, antifriz in zavorno olje (ostalo sem menjal sam). Imam tudi 10% popust na dele in delo pri zamenjavi jermena. Javim, koliko sem plačal (clio dci 60 kw).

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne feb 15, 2009 11:37 am

kiki13 je napisal/-a:Sem premišljeval, ali naj servis naredim pri lokalnem mehaniku in sam kupim dele, ali pa naj grem na renault servis. Ker sem pred par tedni povozil srno, sem šel na renault vprašat ali tudi popravljajo karoserijo (haubo). Ker so mi pritrdili sem se pozanimal, ali mi lahko zamenjajo samo pogonski jermen, napenjalce, vodno črpalko, mikro jermen, antifriz in zavorno olje (ostalo sem menjal sam). Imam tudi 10% popust na dele in delo pri zamenjavi jermena. Javim, koliko sem plačal (clio dci 60 kw).

Servis te bo stal cca 500EUR, morda še malce več če bo treba menjati še kakšno grelno svečko.... Stroški kleparja niso všteti. Konec koncev bi lahko strošek servisa zvedel že prej, saj so to popravila ki so normirana, po tipu motorja pa tudi vejo koliko stanejo deli, zato ti lahko izdelajo pred popravilom predračun, ki lahko od dejanskega odstopa zelo malo.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Pe feb 20, 2009 3:31 pm

Ravnokar pripeljal avto domov. Menjali so mi naslednje:
- garnitura zobati jermen
- garnitura mikro jermen
- črpalka vode
- vodna črpalka
- hladilno tekočino

Plačal astronomskih 450 € z dodatnim 10 odstotnim popustom. Nikoli več na uradni servis.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden To mar 03, 2009 1:52 pm

da ne odpiram nove teme, ali mi lahko kdo pove na koliko km se menjajo jermeni na 1.9 tdi 77kw (2005). škoda octavia.

eni pravjo na 90, drugi na 120 000km. pa če ma kdo mogoče kako knjigico al pa kak uraden podatek.

hvala lepa
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov