Nasveti in napotki ter povpraševanja...

blindekk
Nov uporabnik

Poliranje preskic

Napisal/-a blindekk Ne jul 05, 2009 8:23 pm

Pozdravljeni,

Imam črno metalno astro in ta ima nekaj povrhnjih praskic. Praskice so "tako" globoke da se spodaj vidi rahlo belo, se pravi da je zgornja plast črne barve postrgana bla. Tipo v stilu so praskice, kot da bi ti nekdo s ključi samo ne preveč globoko.

Zdaj me zanima je to možno samo s kakšnim polirnim kitom to popraviti? Mogoče kakšen predlog kakšno polirno pasto bi rabu uporabit in napravo?

Hvala za vse nasvete. Bom probal v kratkem še slikat če menite da je potrebno te praskice.

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Ne jul 05, 2009 8:27 pm

če se vidi beli špric kti spodaj nimaš več kaj s poliranjem reševat

blindekk
Nov uporabnik

Napisal/-a blindekk Ne jul 05, 2009 8:29 pm

aha ok to se mi je malo zdelo, samo spet se mi ne zdi tako globoko. Saj bom probal slikat pa tle pastat, da se še oceni.

Kaj pa ker imam na haubi "praskice" oziroma sledi avtopralnic ki ti pusti majhne lise, to pa bi se moralo?

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Ne jul 05, 2009 9:32 pm

tanek čopič, črno barvo pa sam tko zrihtaš da se nebo nič vidlo ;)

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Ne jul 05, 2009 10:03 pm

Še bolš je pa zobotrebec. 8)

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer Po jul 06, 2009 2:52 pm

Prilepi slikce da vidimo... To da je videti bele barve še ne pomeni, da je ne bo mogoče spolirat. Za dobro oceno je treba seveda zadevo pogledat v živo, pa še to se lahko nekoliko ušteješ, ampak če je res hudo se bo to dal že iz slike videt. Vsaj mislim. Slikaj pa bomo poizkusil kako pametno rečt.

Avto naj bo suh in čist, pa malo pod različnimi koti slikaj. Seveda od blizu.

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 Po jul 06, 2009 3:24 pm

Da se rešit tudi s poliranjem in z pastami ki vsebujejo filerje. Dejansko s pasto in postopkom poliranja zafilaš praske, nato pa čez rukneš vosek, 2 ali 3 sloje. Uporabno če je praska do laka in če je lak tanek 80 ali manj mikronov.

Ena opcija je tudi voščenka - podoben postopek, ali pa kot je nekdo napisal, najboljše pobarvat z čopičom/zobotrebcom z pravo barvo,potem pa to spolirat - rezultat bo tu najboljši in najbolj obstojen - in tudi najdaljši/najdražji...
C u O r E S p O r T i V o

gti85kw
Novinec

Napisal/-a gti85kw Po jul 06, 2009 4:17 pm

pa ve gdo za kakega licarja ki obvlada barvanje takih praskic..da ne prebarva cel blatnik ampak sam tisti del kjer je praska...

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po jul 06, 2009 5:51 pm

lenivec je napisal/-a:če se v prasko zahakla noht nimaš kaj polirat ker je pregloboka

Tui take smo že rešli :D

Odvisno od debeline laka, šmirgl papir pa polirpasta delata čudeže :)
Če le nene prebrusiš zadeve

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po jul 06, 2009 6:00 pm

@monster-d

Če probaš z nohti "počohat" preko risa in se ti noht "zahakla" v ta ris, ga ne moreš spolirat, ker je preprosto pretanek nanos laka in ga prepoliraš. Obrusiš pa lahko manjše rise.
lahko pa imaš srečo pa je bil tam avto že kdaj rihtan pa da je bil tam delan prehod potem pa imaš več laka na voljo :lol:

LP

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer Po jul 06, 2009 9:51 pm

Okej fantje s temi t.i. filerji pa že kar malo pretiravate. Zadeva ni čudežno zdravilo, ki bo skrilo vse praske saj je debelina nanosa le-tega komaj kak mikron, dva, tri,... nikakor pa ne deset ali več kolikor bi bilo potrebno, da zakriješ eno bolj globoko prasko.

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a grahovc Po jul 06, 2009 10:16 pm

lahko pa jo s poliranjem samo "stanjša" in potem akcija s fillerji?
vsekakor prej preveri z merilcem debeline laka kok imaš debel lak

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr jul 08, 2009 7:19 am

Če je kovinska barva noben filer ne bo pomagal. Prvič k boš opral avto bo vse šlo dol.

blindekk
Nov uporabnik

Napisal/-a blindekk Ne jul 12, 2009 6:15 pm

Evo nekaj mi je uspelo slikat. Sem čakal da dž neha in na lepo vreme :)

Čeprav mi ne uspe lepo slikat teh praskic ker preveč odbija svetlobo hauba.

Skratka tukaj je slikca kaj bi se js rad rešu: http://www.shrani.si/t/1A/pQ/2EysgK19/2/hpim2311.jpg

Bi šlo? Pa kolk kej to denarja pride stat za pulirno pasto oziroma pulirno sredstvo plus tista gobica za puliranje?

Js sem videl pri enem ličarju, ki mi je tudi nekaj enkrat spoliral na avtu, da nima on prav specialnega strojčka za puliranje ampak je kr to "gobico" okroglo namestil na bor mašino.

Uporabniški avatar
Scremer
Novinec

Napisal/-a Scremer Po jul 13, 2009 9:44 am

blindekk je napisal/-a:Evo nekaj mi je uspelo slikat. Sem čakal da dž neha in na lepo vreme :)

Čeprav mi ne uspe lepo slikat teh praskic ker preveč odbija svetlobo hauba.

Skratka tukaj je slikca kaj bi se js rad rešu: http://www.shrani.si/t/1A/pQ/2EysgK19/2/hpim2311.jpg

Bi šlo? Pa kolk kej to denarja pride stat za pulirno pasto oziroma pulirno sredstvo plus tista gobica za puliranje?

To bi načeloma lahko zelo omilil če ne celo povsem odstranil. Vsekakor je pa za dokončno oceno treba avto videt v živo. Koliko bi stalo? Povsem odvisno kako bi se zadeve lotil. Če bi rad odstranil zgolj nekaj prask nabaviš kako polirno pasto za ročno odstranjevanje prask (Meguiars ScratchX). Seveda rabiš poleg paste vsaj kako vato, še bolje pa namensko penco za poliranje. To bi ti bila najcenejša opcija. Druga dražja je, da si kupiš mašino, pence in paste... Lahko pa delo prepustiš nekomu, ki se s tem bavi.

blindekk je napisal/-a:Js sem videl pri enem ličarju, ki mi je tudi nekaj enkrat spoliral na avtu, da nima on prav specialnega strojčka za puliranje ampak je kr to "gobico" okroglo namestil na bor mašino.

Vrhunec "profesionalnega" pristopa, katerega rezultati so vedno porazni. Drugače pa polirne mašine izgledajo enako kot "fleksarce" le načini delovanja so drugačni, če si slučajno kaj podobnega videl.

lp

blindekk
Nov uporabnik

Napisal/-a blindekk Po sep 14, 2009 7:33 pm

Tak rabu sem zdaj nekaj cajta da sem končno dolgove poravnal zdaj pa imam nekaj viška denarja in bi to rad si zrihtal.

Verjetno bom to kakšnemu "profesinalncu" prepustil oziroma nekomu, ki se s tem bavi. Vem za trzic recimo, ki so tej Topfinish.

Mogoče pa kdo ve kje bi to kje na obali dobil kakšno firmo, ki se s tem ukvarja? Al pa posameznika? Sprejemam tudi ponudbe :P

blindekk
Nov uporabnik

Napisal/-a blindekk Po sep 21, 2009 4:44 pm

Da ne odpiram nove teme.

Dal sem polirat enemu avtu, ki mi je zdaj ful žal. Saj je kr dobro poliral, samo je površen in še na vrhu drag za delo v celoti. Namreč tudi na haubi kjer imam luknjice od kamnov (ni uspel spolirat) je zdaj v teh luknicah pustil sledi bele polirne paste.

Se pravi je hauba spredaj ful bela in te pikice še tolko bol iztopajo zaradi te bele barve na črni podlagi. Obup. In kako se da to pasto vn spucat? Probal sem malo z nitrom ma tudi ni šla :S

Kak nasvet kako to sčistit?

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 Po sep 21, 2009 4:55 pm

To da ti ni spoliral luknjic od kamenckov je popolnoma normalno ker jih ne mores... razen ce kak mesec prej zalijes vse luknjice, pa vodno zbrusis,ampak je kar nekaj dela s tem...

To da je belo, verjetno ni pasta ampak se pac tako vidi, kar je tudi normalno pri spoliranem avtu da butnejo nepravilnosti oz poskodbe se bolj na plan. Ce pa je notri polirna pasta,bo sla dol s pranjem ali dvema, ampak kot pravim zagotovo ni polirna pasta,ampak "sciscene" luknjice od kamenja...
C u O r E S p O r T i V o

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a grahovc Po sep 21, 2009 5:51 pm

tako kot je rekel miholl..
to so ti luknje od kamenčkov, na tistem mestu kjer je lukna od kamenčka ti je barvo "prebilo" in zato se vidi bela (primarna al kaj je) barva. to rešiš z ponovnim barvanjem oz takim popravilom kot je zgori omenjen. Tuki majstr ki ti je poliral ni popolnoma nič kriv
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov