Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Reia
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

R5 - kadi se iz mašine

Napisal/-a Reia To jul 21, 2009 11:25 am

Pozdravljeni,

Imam težavo in sicer z R5 campus, l.90. Včeraj sem se peljala iz Vrhnike do Ljubljani, nakar sem sredi Tržaške zasledila, da se mi spredaj kadi ( bel dim ), pa sm si rekla, ok, ne delaj panike. Se vozim dalje do faxa, avto funkcionira normalno, le da se mi je zdelo, da je sklopka postajala trša - kot, da bi hotela sama ven skočit. ( Tega sicer nisem povezovala z kajenjem ), vendar mogoče je kakšna zveza, glede na to, da se na avte ne spoznam.
Po parih urah na faxu, se peljem do BTC-ja, čakam prijatlco s prižganim avtom, spet opazim, da se spredaj kadi, ugasnem avto stopim ven, spredaj se sliši glasen ropot - kot bi imela 100 hrčkov zaprtih v haubi, pogledam pod avto in opazim rjavkasto tekočino, ki besno lije iz avta. Predvidevam, da je kaj v povezavi s hladilnikom ali kaj ? Haube nisem odpirala, zato ker sem raje šla stran od avta, da ne bi kej eksplodiral ;) hehe . . .
Prosim za kakršen koli nasvet. A je možno, da je samo posoda z vodo počla ? Če je šel hladilnik rakom žvižgat, do stane približno toliko, kot vrednost mojega celega avta ne ?

Hvala za odgovore že v naprej ;)

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic To jul 21, 2009 11:31 am

Rjavo je olje ponavadi pa še kadi se ko se zagreje polito po mašini. Maš mastno kaj?

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody To jul 21, 2009 11:32 am

pomoje ti je tekla voda ven iz ekspanzijske posode ker maš hin dihtungo na glavi...
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jul 21, 2009 11:35 am

im nobody je napisal/-a:pomoje ti je tekla voda ven iz ekspanzijske posode ker maš hin dihtungo na glavi...

točno to..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jul 21, 2009 11:40 am

Glede na to da je "vrelo" pod haubo bi tud sam rekel da je šlo tesnilo. Lahko pa je počla samo kaka cev in pušča vodo.

Technologic: v teh petkah ponavad noben ni menjaval hladilne......hladilna pa rata po parih letih gosta in rjava kot kako hudo staro olje.....od tu tudi da starim renojem ponavad zabaše pečko za gretje.

Vsekakor pa je potrebno avto preverit tudi pod haubo ne samo od daleč.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Reia
Nov uporabnik

Napisal/-a Reia To jul 21, 2009 11:53 am

Najprej hvala za odgovore :)

Če bi bilo samo tesnilo, bi bilo odlično, res se mi ne splača metat dnarja na tako staro gajbico.
Hladilna tekočina je bila menjana kakih 5 let nazaj, ko je bil avto še v lasti babice - ki je zanj prekleto bolje skrbela kot jaz.
A mislite, da se s takim avtom lahko zapeljem do servisa ( od BTC-ja do Bežigrada ) al raje ne ? Da ne bom slučajno naredila še večjega sranja.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody To jul 21, 2009 12:06 pm

eh pomoje nima kaj bit...preglej kolko ma vode notr nalij do maximuma pa gasa
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom To jul 21, 2009 12:31 pm

Kakšenga gasa, verjetno je že zdaj glava zvita. Mogoče je samo počena kakšna cev, če še ni vse poškodovano in se zamenja in dolije vodo in sproba. Tesnilo na glavi je najdražje popravilo pri R5 in ponavadi presega vrednost zjahanega avta. Rjava voda je od gusastega bloka motorja, tiste bradavice, ki jih vidiš, ko mokre puše ven potegneš, pa mašijo razne pečke.

Reia
Nov uporabnik

Napisal/-a Reia To jul 21, 2009 12:38 pm

Ajaa uuu a tesnila so draga....uppps....jst sm si to neko tako malo gumico predstavljala...khhmmm..pa res nimam pojma. Jst sm se bala samo da ni hladilnik, pa zdaj vidim, da tesnila očitno niso kaj dosti bolj poceni.
Jutri gre avto na servis, pa bom točno vidla kaj in kako.....upam pa, da mi ga še ne bo treba peljat v stiskalnico :( Babi mi je skos govorila....pa sam 70.000 prevoženih ma, pa redno serivisiran, pa garažiran, pa niti mal rje nima..oh in sploh fajn avto......ja ja ja, buuuuče.... sm v 5ih mescih skor več nanga zmetala kukr je ceu vredn, pred 5 meseci, pa v 19 letih, nobene težave z njim.

Skratka jutri javim, kaj so povedali na serivisu.

Pa hvala za pomoč fantje :D

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To jul 21, 2009 12:50 pm

Prvo peli do mehanika potem pa paničari.....Sicer pa za 50 evrov dobiš drugo popolnoma izpravno......lih danes pride en gledat eno izmed mojih...

Sicer pa.....za 19 let star avto in 70 tisoč prevoženih.....moraš vedet da tak avto je hin. Ni vse v kilometrih.....avto se mora vozit.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To jul 21, 2009 1:48 pm

Reia je napisal/-a:Ajaa uuu a tesnila so draga....uppps....jst sm si to neko tako malo gumico predstavljala...khhmmm..pa res nimam pojma. Jst sm se bala samo da ni hladilnik, pa zdaj vidim, da tesnila očitno niso kaj dosti bolj poceni.
Jutri gre avto na servis, pa bom točno vidla kaj in kako.....upam pa, da mi ga še ne bo treba peljat v stiskalnico :( Babi mi je skos govorila....pa sam 70.000 prevoženih ma, pa redno serivisiran, pa garažiran, pa niti mal rje nima..oh in sploh fajn avto......ja ja ja, buuuuče.... sm v 5ih mescih skor več nanga zmetala kukr je ceu vredn, pred 5 meseci, pa v 19 letih, nobene težave z njim.

Upam da pelješ na kak privat servis in ne k pooblaščencem. Ker na Renaultu te bodo sam za pregled odrli za pol vrednosti petke. Poišči raje kakšnega znanca, ki mu zaupaš in naj avto pregleda. Po vsej verjetnosti ker se je kadilo pa je motor dobro kuhal, posledično pa zmetal pol hladilne tekočine po motorju (od tu bel dim). Dokler ne doliješ vode avtomobila ne premikaj. Posledice bomo pa še videli. Upam da ni motor utrpel kakšne škode. Če je ti nakup druge petke ne uide. Popravilo bi presegalo večkratnik vrednosti avtomobila.

Pa še nekaj. Kako je bil avtomobil kaj utekan? Glede na to da je bila lastnica prej babica se je verjetno vozila z njim enkrat na teden do bližnje trgovine in pa v nedeljo k maši. Takšni avtomobili so potem zastani. Ko ga začneš "normalno" uporabljati zahteva utekanje kot pri novem, pa še kakšen izreden pregled da se odpravijo napake ki se kot po pravilu slej kot prej pojavijo.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To jul 21, 2009 1:56 pm

tristan01 je napisal/-a:
Reia je napisal/-a:Ajaa uuu a tesnila so draga....uppps....jst sm si to neko tako malo gumico predstavljala...khhmmm..pa res nimam pojma. Jst sm se bala samo da ni hladilnik, pa zdaj vidim, da tesnila očitno niso kaj dosti bolj poceni.

Upam da pelješ na kak privat servis in ne k pooblaščencem. Ker na Renaultu te bodo sam za pregled odrli za pol vrednosti petke. Poišči raje kakšnega znanca, ki mu zaupaš in naj avto pregleda. Po vsej verjetnosti ker se je kadilo pa je motor dobro kuhal, posledično pa zmetal pol hladilne tekočine po motorju (od tu bel dim). Dokler ne doliješ vode avtomobila ne premikaj. Posledice bomo pa še videli. Upam da ni motor utrpel kakšne škode. Če je ti nakup druge petke ne uide. Popravilo bi presegalo večkratnik vrednosti avtomobila.

Pa še nekaj. Kako je bil avtomobil kaj utekan? Glede na to da je bila lastnica prej babica se je verjetno vozila z njim enkrat na teden do bližnje trgovine in pa v nedeljo k maši. Takšni avtomobili so potem zastani. Ko ga začneš "normalno" uporabljati zahteva utekanje kot pri novem, pa še kakšen izreden pregled da se odpravijo napake ki se kot po pravilu slej kot prej pojavijo.

Lp Tristan01

Verjetno je tok pri pravi da ne bo uletela direkt na pooblaščen servis. Sicer bi se pa na servisu tko al tko smejali.....vsaj tako so se men ko sem bolj za hec klical za četrti redni servis za petko letnik 96 :)
Slika

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 To jul 21, 2009 2:38 pm

Kolegu sem menjal motor... Najceneje, najhitreje.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Reia
Nov uporabnik

Napisal/-a Reia To jul 21, 2009 3:02 pm

Avto je bil kar vožen do sedaj, babi ga je vozila vsak dan ampak kratke razdalje, od bežigrada do mesta, skratka sama mestnja vožnja, do Vrhnike, pa sem in tja, na kako daljšo furo. Je pa res, da se je avto vozil dokler ni zapadel sneg, ko je zapadel sneg, je avto vsako zimo počival v garaži dokler ni sneg skopnel. Skratka, babi je bila prepričana, da dobro čuva avto. Tako dela z vsemi naslednjimi novimi avti.

Seveda ga ne bom peljala na pooblaščenega - nism nora, in ja vem, da bi me odrli po dolgem in počes. Mamo enega stalnega mehankarja, ki ubistvu servisira avto, kakih 5 let, od kar smo babi zabičali, naj ga ne vozi na pooblaščenega. Avto kar dobro pozna, tako da mislm da bo vedu kako in kaj.
Če bodo stroši visoki, ga seveda ne bom popravljala, pa tudi nove petke nočem, ker bo z vsakim starim autom isto sranje...no vsaj take mam iskušnje.

LP :D

Uporabniški avatar
Godward
Uporabnik

Napisal/-a Godward To jul 21, 2009 3:12 pm

poglej če ti meša olje z vodo. odpri pokrovček za olje pa če je not taka smetana na pokrovčku. to jekr pogosto pri petkah
Renault 5 Campus 1.1/1.4 1992 - prodano
Renault Laguna 1.8 16V 2000 Fairway - prodano
Volvo S80 D5 2003 - prodano
Volvo S60 D5 2010 Summum avt.
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To jul 21, 2009 3:20 pm

Godward je napisal/-a:poglej če ti meša olje z vodo. odpri pokrovček za olje pa če je not taka smetana na pokrovčku. to jekr pogosto pri petkah

2x 8)

..drgač pa če imaš dobro ohranjeno karoserijo,potem zamenas komplet motor ;) kar mislm da bi prslo se najcenej ...sj @Godward ve kako gre to :P :D

lp

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone To jul 21, 2009 5:34 pm

A temperaturo motorja si opozavala med vožnjo ?

Je bil kazalec na sredini, oz. na 90 stopninj ? Če je bil veliko čez, potem ti je kuhal, potem menjava tesnila za glavo motorja ne odpade.
ČE ti je pa samo cev spuščala je pa še najmanjši problem.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To jul 21, 2009 5:40 pm

spaceone je napisal/-a:A temperaturo motorja si opozavala med vožnjo ?

Je bil kazalec na sredini, oz. na 90 stopninj ? Če je bil veliko čez, potem ti je kuhal, potem menjava tesnila za glavo motorja ne odpade.
ČE ti je pa samo cev spuščala je pa še najmanjši problem.

Petke razen GT in verziije s francosko armturko nimajo števca za temparaturo :) So predobri motorji in ne rabijo števcev....vse kar najdeš na armaturki petke je kazalec za gorivo in hitrost :)
Slika

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone To jul 21, 2009 5:57 pm

No, pol pa z roko. ;)

Čak, a niso imeli eno veliko uro s kazalci, nekje na levi strani volana ?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To jul 21, 2009 6:00 pm

spaceone je napisal/-a:No, pol pa z roko. ;)

Čak, a niso imeli eno veliko uro s kazalci, nekje na levi strani volana ?

Eni analogno eni celo digitalno :)

Pa dosti smo že Off :)
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov