Je to škodljivo za sklopko? To izvajam brez medgasa. Se pravi se peljem in pri 50 km/h dam v 2. in spuščam sklopko, potem pa avto sam zavira z motorjem. Zdej eni pravjo, da mi bo sklopka šla hitr. Avto je Punto mk2 60km, če ma kej veze.
Saj imaš občutek za avto... Jaz pri 1500rpm prestavljam dol in ponavadi ne uporabljam samo bremze ampak bremzam tudi z motorjem. Pa vedno spusti sklopko z občutkom - počasi.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)
Pri 50 km/h daj v tretjo, počakaj da hitrost pade do nekje 35 pa daj v drugo. Pri 50 so obrati v 2. previsoki. Sicer pa Punto z majhnim motorjem kaj dosti ne zavira in takšno početje ni ravno najbolj smiselno. Recimo pri kakšnem 3.0 motorju je zgodba čisto drugačna.
Jaz dajam po občutku in ne gledam števec, ko prestavljam, pa ni važno ali gor prestavljam ali dol in zmeraj imam uporabno območje vrtljajev.
Boste doktorirali iz teh tem in brzinami... enkrat sprašujete o porabi, potem nekateri tlačite gor prevelike feltne in vozite 50 v 5. brzini, ker mislite, da boste prišparali par deci bencina. Če mislite tako, si kupite kolo ali pojdite peš! Sam vozim kakor mi zapaše, vem koliko mi porabi avto in ne gledam na bencin - pač tankam, ko se prižge lučka.
Brez zamere, s tem mojim postom, samo ste že tečni ratali s takšnimi temami.