Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

dokaj velika poraba na polotu 6n

Napisal/-a myster Po jan 11, 2010 4:03 pm

imam rahel problem.ko se vozim z avtu na kratke ture mam porabo tam okol - 7.5 (dost mestne).ko imam pa dolgo turo, pa pije tut do 8.5- 9 litrov, pa ga ne teram ful v obrate.zdj v iskanju sm sam to našel, da mi vrjetno luftmesser zatajil.ampak kje na polotu je ta senzor (skos je govor o senzorju)?

edin kar še sumim je tista črna škatljica ki "meša" topel in mrzel zrak.namreč imam občutek, da je zaštekala in mi dovaja samo toplega (nisem še razdiral).za kratke ture torej prepričljivo, za dolge pa potrata goriva.

a nardim prej test, pa pred dolgo turo odklopim cev, ki dovaja topel zrak in poizkusim nardit eno dolgo turo, ali lahk pričakujem kaj druga?
če ima kdo kako slikovno gradivo, bi bil zelo vesel oz. bom vsakega odgovora vesel
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Re: dokaj velika poraba na polotu 6n

Napisal/-a WMB Po jan 11, 2010 5:29 pm

Poraba 7,5 je normalna, če je motor 1.4 ali 1.6 ( ne 16V).
9l pa ni več normalno.
Preden bi karkoli pomislil bi najprej rekel da je crknila lambda sonda. Boschovo dobiš dokaj poceni, univerzalno, s tem da moraš vedeti koliko priklučnih kablov je gor.
Vprašaj v trgovini in bodo vedeli povedat.

Kako pa je z izpušnimi plini? Če ne veš odpelji do koga ki ima tester, da preveri če je izpuh normalen ali ne...če niso izpuhi v mejah normale je sigurno lambda sonda...če ne drugje boš pa izvedel na tehničnem pregledu, kjer ti tudi dela meritve lambde

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Po jan 11, 2010 5:33 pm

sam mi lahk pojasniš, kako je možno, da imam mestno vožnjo (ki pretikam samo med 1 in 3 prestavo) manj porabe, kot pa relacijsko.

če bi bla lambda, bi moglo vedn kazat večjo porabo (vsaj tuk sm iz drugih tem razbral).
motor je 1.4 8V

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Po jan 11, 2010 5:38 pm

myster je napisal/-a:sam mi lahk pojasniš, kako je možno, da imam mestno vožnjo (ki pretikam samo med 1 in 3 prestavo) manj porabe, kot pa relacijsko.

če bi bla lambda, bi moglo vedn kazat večjo porabo (vsaj tuk sm iz drugih tem razbral).
motor je 1.4 8V

Tudi to je res. Jaz bi vseeno najprej preveril izpušne pline zaradi lambda sonde...na mojem Polotu 1.6 ( 75km) je bilo ravno to. Poraba je bila 10 litrov, namesto relacijske 6 do 6,5 in mestne max 7,5 - 8 litrov.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Po jan 11, 2010 5:44 pm

WMB je napisal/-a:
myster je napisal/-a:sam mi lahk pojasniš, kako je možno, da imam mestno vožnjo (ki pretikam samo med 1 in 3 prestavo) manj porabe, kot pa relacijsko.

motor je 1.4 8V

Tudi to je res. Jaz bi vseeno najprej preveril izpušne pline zaradi lambda sonde...na mojem Polotu 1.6 ( 75km) je bilo ravno to. Poraba je bila 10 litrov, namesto relacijske 6 do 6,5 in mestne max 7,5 - 8 litrov.

aja pa ima vezo, da v prostem teku dela skoz na 950 rpm, kkr vem je na 850rpm.res, da je bil vgrajen močnejš motor (iz. 1.0 na 1.4), lambda je od 1.0 motorja.

mene zanima, kako deluje tista loputa, ki meša topel ali mrzel zrak.sm prele gledu, pa mi je mehanik naredit takole: ena mala cevka gre iz filtra v tisto loputo. drugo cevko bi mogel nekam vezat, jo je pa enostavno odrezal in zapru.po mojem, bi moglo bit druga cevka na nakaj vezana.aja pa tudi ohišje filta je od 1.0 in ne od tistega motorja in ima malce drgač narejeno

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Po jan 11, 2010 5:51 pm

probaj dati lambdo od 1.4 motorja ,k loh da je lih to krivec ;) ...če ti je mehanik tisto cevko zaprl potem jo je zaprl z razlogom,katerega bi ti moral povedati ;) ..

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Po jan 11, 2010 6:00 pm

mr.ramo je napisal/-a:probaj dati lambdo od 1.4 motorja ,k loh da je lih to krivec ;) ...če ti je mehanik tisto cevko zaprl potem jo je zaprl z razlogom,katerega bi ti moral povedati ;) ..

ena cevka bi mogla bit od motorja vezana na ohišje filtra.ko odpreš filtr je "bula" ki je očitn nek regulator, potem pa iz istega vn do tiste loputice ki meša mrzel in topel zrak.mislim da takrat se ni hotel več ukvarjat s tem in preprosto poenostavil zadevo.ker to more nek tlak ali nadtlak ustvarjat, ko se motor ogreje, da potem obrne loputu in potem vleče samo mrzel zrak.

sam to me zanima, če je lahk zaradi te nedelujoče lopute taka razlika v porabi.ker jst si razlagam, da zarad kratkih relacij manj pije, ker še bolj ali manj jemle topel zrak. ko pa je motor ogret, pa bi mogu mrzu zrak vlečt...tak pa stalno topel zrak vleče in zato tudi večja poraba

.GT.
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a .GT. Po jan 11, 2010 6:10 pm

ja ker morešš ti stalno bol gas tiščat da kam prideš zapri tisto lpouto pač ko boš avto štartal bo na začetki več požr pa bo potem manj probaj tak ...
sdted

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Napisal/-a mr.ramo Po jan 11, 2010 6:11 pm

hm...probaj ročno premaknit oz. odpret omenjeno loputo ..če bo slo jo odpri in potem se zapelji (to naredi ko imas motor ze dobro ogret) ..drgač pa obisku pri drugem mehaniku se nebos izognil 8)

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Po jan 11, 2010 6:17 pm

ja pač tk se to men zdi. zdj če mi lahk en to potrdi da je lahk poraba zaradi dolge ture, ki vleče topel zrak toliko vpliva na porabo.

drgač sm že hotu na roko nekaj sukat, pa je na majhno vzmet pripeta (da vleče topel zrak).pa ugotovil sem, da se more nek tlak ali nadtlak ustvarjat, da se loputica obrne.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Po jan 11, 2010 7:56 pm

Je kdo pomislil na termostat, ki je zaštekal v odprtem položaju? Pri mestni vožnji se segreje ker očitno ves čas stojiš, pri relaciski vožnji pa je skos hlajen in ti dela pod "zauhom" (ki seveda dodaja dodaten benz).

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Napisal/-a mr.ramo Po jan 11, 2010 8:17 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Je kdo pomislil na termostat, ki je zaštekal v odprtem položaju? Pri mestni vožnji se segreje ker očitno ves čas stojiš, pri relaciski vožnji pa je skos hlajen in ti dela pod "zauhom" (ki seveda dodaja dodaten benz).

to je pa tud ena od opcij :tomidelej: katero sem pa čis pozabu :-P oops

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Po jan 11, 2010 9:14 pm

temperatura je vredu.pa to se mi je že enkrat dogajal, pa je bla razlika max. pol litra.pa je blo približn enako mrzlo in enake razmere (tudi relacije, kjer sm vozu).če ne prej v soboto ko grem na daljšo turo bom tankral na isti bencinski in probal čist enako vozit, kot prejšn tedn in bom poročal, kako je, če izklopim cevko, kjer zajema topel zrak.

pa res noben ne ve, če je lahk taka razlika, če motor jemle samo topel zrak?
ker enkrat je bil tuki govor, da je razlika, če se dovaja samo topel zrak.sam da je pa za 1.5-2.5 litra razlike, mi je pa že mal huda.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster To jan 12, 2010 8:06 pm

no zdle sm malce prekontroliral zadeve.najdu senzor za zrak na sesalnem kolektorju in je bil čist masten, ko sem ga odpru.sm ga spucal in bom vidu kako naprej.vzel sem dol še loputo zraka, ki dovaja zrak.bila je čist mastna oz. zažgana.
no nakar opazim, da je otrgan tale vijak (oz. je kar natakjen gor):
Slika
slika je sposojena.a lahk jst kr odprem in zrihtam (že mam drug vijak), al to more 100% tesnit in kupit nova tesnila?

pa še eno vprašanje imam. pri odušku oz. okol te škatle je malce mastno.kako bi se to lotil popravila.namreč je to zelo nedostopno mesto in se da sploh to popravit?

lp

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Sr jan 13, 2010 10:10 pm

a je tole normaln (poslušajte zvok ko odprem pokrovček za olje)?
http://www.shrani.si/?1s/hI/2gNUpctY/video0041.3gp

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Če jan 14, 2010 4:22 pm

myster je napisal/-a:a je tole normaln (poslušajte zvok ko odprem pokrovček za olje)?

Ta "čudn zvok", ko ga slišiš ko odpreš odprtino za dolivanje olja..to čuješ krmilni mehanizem za odpiranje ventilov..odmična gred, dročniki..ventili..
Brez problema, če je ta zvok ob odprti odprtini za olje..
Problem je, če bi rožlal ko je use zaprt...pač poglei. če maš olja dost..redna kontrola, pa gas..

Lp

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Če jan 14, 2010 4:29 pm

mITJA122 je napisal/-a:
myster je napisal/-a:a je tole normaln (poslušajte zvok ko odprem pokrovček za olje)?

Ta "čudn zvok", ko ga slišiš ko odpreš odprtino za dolivanje olja..to čuješ krmilni mehanizem za odpiranje ventilov..odmična gred, dročniki..ventili..
Problem je, če bi rožlal ko je use zaprt...pač poglei. če maš olja dost..redna kontrola, pa gas..

Lp

pa je normaln da malce vn piha-ko je odprto?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 14, 2010 4:32 pm

Dokler samo piha je vse OK. Ko ti bo začelo pa olje ven metati, je pa problem.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Če jan 14, 2010 4:47 pm

lancia hf je napisal/-a:Dokler samo piha je vse OK. Ko ti bo začelo pa olje ven metati, je pa problem.

Kje pa.
Ne sme tja belo-sivkasto kadit preveč, to da mal piha je normalno.
In če meće vn olja med delovanjem je tut povsem normalno,saj to pomen da dobr dela oljna črpalka.

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Če jan 14, 2010 4:47 pm

myster je napisal/-a:
mITJA122 je napisal/-a:

Lp

pa je normaln da malce vn piha-ko je odprto?

Normaln ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 8 gostov