Nasveti in napotki ter povpraševanja...

avto_fun
Nov uporabnik

Samodejni prižig luči

Napisal/-a avto_fun So maj 14, 2011 8:41 pm

Pozdravljeni,

ker sem nekoliko pozabljiv voznik, bi rad na svojem Golfu III (96 letnik) uredil, da se luči ob vožnji samodejno prižgejo in po vožnji samodejno ugasnejo.
Rad bi uporabil kar najbolj preprosto in poceni rešitev. Razmišljam takole:
Ob kontaktu ključa se na nekaterih varovalkah pojavi napetost. Izbral bi si eno takšno varovalko in napeljal žico proti varovalkam za luči (osvetlitev tablic, pozicijske (spredaj in zadaj), kratke in dolge luči). Vmes bo stikalo, da se po potrebi vse skupaj izklopi in še vedno luči krmili preko stikala na armaturni plošči.

Ker nisem električar, bi potreboval strokovno mnenje. Če se izkaže, da ni večjih ovir, sledijo podvprašanja :). Če tak pristop ni primeren, pa prosim za konkreten nasvet, kako to preprosto rešiti.

Hvala!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Samodejni prižig luči

Napisal/-a lizard So maj 14, 2011 9:03 pm

Ne kompliciraš pa kupiš in vgradiš (max 30 min dela) tole - http://www.tpe-elektronika.com/avtomobi ... -lucko.php

Deluje pa tako, da daš kontakt in se ti po nekaj sekundah (cca. 10) prižgejo luči.

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun So maj 14, 2011 9:09 pm

Lizard, hvala za odgovor.

Ne vem, kaj je pri mojem predlogu kompliciranega. Meni se zdi takšna škatlica in njena vgraditev veliko bolj komplicirano :). Sicer, koliko pa stane?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So maj 14, 2011 10:48 pm

Ne moreš kar tako prevezat , ker so varovalke in inštalacija dimenzionirane za različne tokove....Torej če bi iz varovalke za (recimo na pamet) radio vzel tok in ga porabil za luči, bi preobremenil inštalacijo za radio itd....

V mes bi moral dodat rele, kar pa stvar nekoliko zakomplicira. Spet pa ne toliko, da ne bi mogel naredit....a če nisi vsaj malo električarja se tega ne lotevaj.

lizard: Nisem lih prepričan, da bi lahko tega Lučka kar tako vgradil....Saj stari avti nimajo predpripravljene inštalacije, da bi lahko kr sklopu konektorje in bi stvar delovala....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun So maj 14, 2011 11:30 pm

Lisko, se strinjam. To je bil moj glavni pomislek. A glede varovalk me ne skrbi, ker če bi vzel iz varovalke za radio, bi lahko priklopil pred varovalko in tako s preobremenitvijo radijske varovalke ne bi bilo težav. Glede instalacije pa se strinjam; sem razmišljal, da bi vzel tam, kjer je varovalka notranje osvetljave ter vžigalnika za cigarete - tega ne uporabljam, požre pa najbrž veliko toka, zato so tudi dimenzije temu primerne (predvidevam).
Ne vem pa, če to ne bo imelo kakšnih posledic na kontakt stikala na ključu - da ne bi tega preobremenil.

Rele bi te morebitne težave seveda rešil. Nisem električar, a nek rele bi pa že znal priklopiti, če mi le lahko kdo svetuje, kakšen mora biti in kje se ga dobi. Še vedno pa bo treba nekje vzeti elektriko. Ali je tam, kjer so varovalke kakšna žica, kjer je konstantno prisoten + iz akumulatorja?

Hvala!

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Ne maj 15, 2011 12:09 am

Pomojem so že kabli do varoalke za radio tanjši in mišljeni za manjši tok kot za luči, tak da nevem če bi blo to ok.

Ti pa povem kaj se ti bo pol zgodilo. Jaz sem mel isto probleme, zdaj ko mam da se mi avtomatsko prižigajo pa še brezveze jaz vedno prižigam zraven.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne maj 15, 2011 6:04 am

avto_fun je napisal/-a:Lisko, se strinjam. To je bil moj glavni pomislek. A glede varovalk me ne skrbi, ker če bi vzel iz varovalke za radio, bi lahko priklopil pred varovalko in tako s preobremenitvijo radijske varovalke ne bi bilo težav. Glede instalacije pa se strinjam; sem razmišljal, da bi vzel tam, kjer je varovalka notranje osvetljave ter vžigalnika za cigarete - tega ne uporabljam, požre pa najbrž veliko toka, zato so tudi dimenzije temu primerne (predvidevam).
Ne vem pa, če to ne bo imelo kakšnih posledic na kontakt stikala na ključu - da ne bi tega preobremenil.

Rele bi te morebitne težave seveda rešil. Nisem električar, a nek rele bi pa že znal priklopiti, če mi le lahko kdo svetuje, kakšen mora biti in kje se ga dobi. Še vedno pa bo treba nekje vzeti elektriko. Ali je tam, kjer so varovalke kakšna žica, kjer je konstantno prisoten + iz akumulatorja?

Hvala!

Ne vem kako ima golf....Mogoče ima celo že svoj rele za luči. In če ima svoj rele potem bi moral na njega (na tuljavo) samo pripeljat plus, ki se pojavi ob kontaktu...s tem bi rešil večino težav ampak potem stikalo za luči ne bi imelo funkcije....Oz. v mes nardiš stikalo in si rešil problem....Poglej če imaš slučajno rele za luči.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 Ne maj 15, 2011 8:28 am

Jaz se vedno vozim z ugasnjenimi lučmi, ker mi je škoda žarnic. Peljal sem se že mimo 100 policajev, noben nič naredil ( mogoče kakšen samo z dolgimi lučmi upozoril ). Zame je to zelo butast zakon, v Nemčiji tega zakona nimajo imajo pa manj nesreč kot v Sloveniji tako, da se ti nič ne sekirat če pozabiš prižgat luči :D

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Ne maj 15, 2011 9:08 am

gtr35 ti pa po mojem mnenju nisi za na cesto. Meni se zdi avto z prižganimi lučmi dosti bolj opazen, sploh črni in srebrni avti ko jih hitro zamenjaš z okoljem, sploh če je kako nepregledno križišče za ovinkom.

Da boš tak prišparal z žarnicami pa dvomim, lahko ti crkne po 1 tednu uporabe, lahko pa ti par let dela.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Ne maj 15, 2011 9:15 am

gtr35 je napisal/-a:Jaz se vedno vozim z ugasnjenimi lučmi, ker mi je škoda žarnic. Peljal sem se že mimo 100 policajev, noben nič naredil ( mogoče kakšen samo z dolgimi lučmi upozoril ). Zame je to zelo butast zakon, v Nemčiji tega zakona nimajo imajo pa manj nesreč kot v Sloveniji tako, da se ti nič ne sekirat če pozabiš prižgat luči :D

S takimi izjavami si zrel samo za v vrtec. :roll: :roll: :roll: Ko bi te vsaj en policaj ustavil in ti za luči napisal kazen. ;)

lp

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Ne maj 15, 2011 9:46 am

Pozdravljeni in hvala za odgovore!
Škoda, da debata zahaja v nekoliko nekonstruktivno smer ...

crxdelsol
Da, to smo že ugotovili, da če bi že od kje vzel elektriko, bi jo od tam, kjer so najdebelejši kabli. Sicer pa ne vidim nobene težave v tem, da se ti luči prižigajo avtomarsko, nato pa jih kdaj iz navade prižgeš še ročno. Lučke bodo gorele tako ali tako in namen je dosežen.

lisko
Super predlog, ki povsem reši problem. Je preprosta in praktično zastonj rešitev. Žal ne najdem tega releja (najbrž ga ni). Odlopil sem vseh 9, kolikor jih je, pa so lučke še vedno svetile :).
Morda bo v tem primeru res najbolje kupiti rele. Ima kdo kakšen nasvet točno kakšen mora biti in kje se ga dobi? Gotovo na eni strani reagira na 12 V, na drugi pa mora biti dovolj močen za priklop vseh, mislim da 8 žarnic (4 pozicijske, 2 kratki, 2 za tablico) - najbrž zadostuje če te moči seštejem in dam zraven še nekaj rezerve.

gtr35
Jaz bi rad imel prižgane luči zgolj zaradi sebe. Če bi jih prižigal zaradi policajev, bi se verjetno prižiganja kmalu naveličal in vozil kar z ugasnjenimi.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne maj 15, 2011 2:06 pm

Pozdravljeni

V koliko se ne motim, je rele za luči že vgrajen

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Ne maj 15, 2011 2:54 pm

Fan, zanimivo, kje pa naj bi se ta rele nahajal?
Kot sem napisal, sem izklopil vseh 9 relejev, ki se nahajajo pod volanom, pa so lučke še vedno svetile.
Torej, ali ta avto NIMA releja za lučke, ali pa se rele nahaja na nekem drugem mestu, ki meni ni znan. Kje se navadno ta rele nahaja?

Malo sem gledal preklopne releje; kaj takšnega bi znalo ustrezati:
http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _12VDC.pdf
Pri Conradu se dobi za 2,5 €. Če si prav razlagam, dela na 12 V, preklopi do 50 A, kar zadostuje za vse žarnice.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne maj 15, 2011 3:04 pm

gtr35 je napisal/-a:Jaz se vedno vozim z ugasnjenimi lučmi, ker mi je škoda žarnic. Peljal sem se že mimo 100 policajev, noben nič naredil ( mogoče kakšen samo z dolgimi lučmi upozoril ). Zame je to zelo butast zakon, v Nemčiji tega zakona nimajo imajo pa manj nesreč kot v Sloveniji tako, da se ti nič ne sekirat če pozabiš prižgat luči :D

V EU-ju pa velja od letos zakon, da morajo vsi proizvedeni avti imeti dnevne luči. Zadnjim pa ni potrebno da gorijo, ker je bolj varno če so ugasnjene.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne maj 15, 2011 3:06 pm

Pozdravljeni

@avto_fun
Pokličite me jutri dopoldan in bom v službi pogledal ( pri sebi imejte prometno dovoljenje )

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Ne maj 15, 2011 8:49 pm

Ampak vedi da morajo pozicijske luči še vedno delovati tudi takrat, ko nimaš ključa v ključavnici. :idea:
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Ne maj 15, 2011 9:36 pm

Fan:
Drži, bo najbolje najprej razčistiti kje se nahaja rele (če sploh kje) ter nato poiskati najboljšo rešitev. Se slišiva.

sebaveh:
Seveda, do sedaj predlagane rešitve ne posegajo v obstoječe delovanje avtomobila ...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po maj 16, 2011 9:30 pm

avto_fun je napisal/-a:Fan:
Drži, bo najbolje najprej razčistiti kje se nahaja rele (če sploh kje) ter nato poiskati najboljšo rešitev. Se slišiva.

sebaveh:
Seveda, do sedaj predlagane rešitve ne posegajo v obstoječe delovanje avtomobila ...

Poglej pod motorni pokrov...nekateri avti imajo tam "razdelilec" el. energije in imajo tam močnostne releje.
Slika

avto_fun
Nov uporabnik

Napisal/-a avto_fun Pe maj 20, 2011 7:36 am

Pozdravljeni,

spet se je našlo nekaj časa.

lisko:
Odličen nasvet. Klical sem tudi uporabnika Fan-a in sva ugotovila enako. Ta avto mora imeti poleg 9 relejev pod volanom nekje še tri releje. Ti so se nahajali pod pokrovom motorja, med amortizerjem in akumulatorjem. Zadeva je zgledala obetavna: 40 A releji, močni kabli, tri varovalke ... A žal nobeden izmed njih ni za luči.

Fan mi je predlagal še, naj preverim, če je mogoče izvesti avtomatski vklop luči preko računalnika, a izkaže se, da za ta avto to ne gre.

Iščem kakšno drugo idejo. Pomislil sem, da bi avtomatski priklop luči lahko izvedel preko stikala za luči, ki se nahaja levo od volana. Ob kontaktu ključa bi moral biti kontakt žic pri stikalu enak, kot če zavrtim stikalo. Ob priliki vzamem ven stikalo in pogledam, kaj je tam. Ideja je, da preko releja staknem tiste žice, rele pa dobi signal od ene izmed varovalk pod volanom, kjer se pojavi napetost ob kontaktu ključa. Ima kdo kakšen pomislek/nasvet glede tega?

Fan me je še prijazno opomnil, da je pri 'igranju' z elektriko potrebno biti zelo pazljiv. Primeri, ko zaradi raznoraznih posegov v elektriko pride do požarov seveda niso nemogoči. Ta zgodba pa ima seveda tudi drugo plat - glede na moje izkušnje se tudi na pooblaščenih servisih hitro naredi kakšna šlamparija. Če človek dela za sebe in za svojo varnost, bo vse večkrat preveril. Nek serviser pa lahko kljub velikemu strokovnemu znanju na tujemu avtomobilu nehote hitro kaj pozabi preveriti.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe maj 20, 2011 8:50 am

Kaj pa tovarniške rešitve? Recimo, ali so bili kateri Golfi 3 narejeni s samodejnimi lučmi, ali pa dnevnimi, in podobne rešitve? Recimo za kakšne tuje trge?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: McLaren in 8 gostov