Nasveti in napotki ter povpraševanja...

bmwm5p
Nov uporabnik

naredil sem veliko neumnost

Napisal/-a bmwm5p Pe sep 23, 2011 1:31 pm

včeraj sem peljal dobrih 25t nekih žaklov s kamionom, bilo je ene 5 kilometrov hudega klanca tako, da se mi je segrel na 110°C ampak se nisem ustavil, ker sem bil že skoraj gor, prilezem na vrh pa b****r takoj ugasnsem in nesem papirje v pisarno, pridem po 5min nazaj pa je nekaj čudno smrdelo, dojamem k****n kaj sem naredil in takoj prižgem kamion še vedno je bil na okoli 110°C po parih minutah se je lepo ohladil...zdej me zanima kakšno škoda sem naredil in kako lahko to vpliva na nadaljno delovanje motorja? je pa stralis 480 :?:

čare
Mojster foruma

Re: naredil sem veliko neumnost

Napisal/-a čare Pe sep 23, 2011 1:40 pm

Že to da se je na 110 segrel je mal čudno,operi hladilnike potem pa vozi dalje.V skrajni sili si ga lahko pregrel samo če normalno gre in ostalo potem samo teraj.Termostati in sklopka ventilatorja pravilno delujejo??

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Pe sep 23, 2011 1:44 pm

na vrhu bi ga mogu pustit lavfat, bi se lepše- enakomerno ohladu

bmwm5p
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwm5p Pe sep 23, 2011 1:51 pm

ja vem, da bi ga mogu, sej to je edini problem, zdej se bo verjetno ob podobnih obremenitvah še hitreje segrel :(

sicer pa to ni nič čudno da se segreje, ker v hud klanec in z veliko težo to pokuri preko 100l kar je pa nemogoče shladiti.

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Pe sep 23, 2011 1:52 pm

zakaj se sekiraš, saj je službeni. Če bi ga sam kupil, verjemi da nebi pozabil kako se ravna s svojo lastnino.
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Pe sep 23, 2011 2:02 pm

Laufat ga bi mogu pustit, da se lepo ohladi. Pred enim tednom smo imeli doma enak problem, ko se je pri spravilu koruze na Jaguarju pregrel mercedesov V8 motor. Strojnik si je vzel cajt za malco, pol pa gas naprej. Itak da ga ni ugasnil, to bi bla napaka!

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Pe sep 23, 2011 2:57 pm

Naslov pa tak kot, da bi pobil polovico vasi :lol:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe sep 23, 2011 4:29 pm

Če mu je počla glava, bo moral dat 12.000€ za novo. Za kamjone so deli dražji, sej tut nov kamjon te stane za 10 novih avtov.
Če se je blok motorja deformiral in bo motor ribnil, in če motor od avta stane za 1/3 vrednosti novega, pol bo šlo 60.000€ za nov motor :)
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe sep 23, 2011 8:55 pm

Za Ivecota glava košta približno toliko kot za en osebni avto.Ja tud jaz nisem mogel verjet.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe sep 23, 2011 9:22 pm

čare je napisal/-a:Za Ivecota glava košta približno toliko kot za en osebni avto.Ja tud jaz nisem mogel verjet.

Sej tisto ko sm pisal sm se hecal. Nebi pa tok čudno če bi bile take cene. Kamjone imajo podjetja, ki itak imajo keš.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Pe sep 23, 2011 9:24 pm

Motor se v teh dneh ne more pregret tudi če si mel polno tonažo-ni neke hude zunanje temperature.Najverjetneje je vzrok umazan hladilnik vode,ki ga je treba oprati.Treba ga je demontirati, ker ga sicer ni moč v redu oprati-pred njim je še hladilnik klime in intercooler.Če se v hujši in dolg klanec začne dvigat temperatura vode, moraš znižat gas,oz. obrate pa se ne bo pregrel. Napako si naredil,ker si ga na vrhu takoj vgasil-če bi to naredu pri zračno hlajenem motorju Tatre, motorja ne bi več obrnil,dokler se ne bi shladil-posledice bi bile počene glave, povečana poraba olja, izguba moči, itd. lp Bizgec

bmwm5p
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwm5p So sep 24, 2011 12:37 pm

bizgec s hladilnikom je vse v redu, sicer pa poglej na rebernicah večina jih komaj s 50kmh gor prileze, pa imajo moči zadosti 8)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 So sep 24, 2011 1:13 pm

bmwm5p je napisal/-a:bizgec s hladilnikom je vse v redu, sicer pa poglej na rebernicah večina jih komaj s 50kmh gor prileze, pa imajo moči zadosti 8)

No ja Rebernice niso ravno običajen klanec na AC. Je naklon klanca precej večji kot v večini ostalih klancev. Pa tudi 400+KM pri 40tonah in tako dolgem klancu slej kot prej opeša. Dober pokazatelj kako so tovornjaški motorji obremenjeni, pa je vzpon od Kopra do Razdrtega. Klanci so precej manj strmi, so pa precej daljši in ni redek pojav, da na zadnjem klancu marsikateri sodoben kamion zakuha. Ravno zato, ker nekateri vozniki brezglavo tiščijo v tiste klance kolikor pač gre.

Glede tvojega primera, verjetno večje škode nisi naredil. Vsekakor večje neumnosti kot motor ugasnit potem ko ga nekaj časa max obremenjuješ nebi mogel narediti. Preventivno preveri stanje. okrog motorja in samo delovanje, ter redno spremljaj porabo olja. Če motor ni zakual in vrgel vode iz hladilnega sistema, potem verjetno še ni bilo tako kritično.

Smrad pa je tipičen pri močno pregretih motorjih, je pa lahko posledica pregrevanja kakih plastičnih delov v okolici motorja ali pregrete svinjarije ki se je nabrala na motorju. Vsekakor pa kot so že svetovali: preventiven pregled hladilnega sistema in čiščenje lahko prepreči take primere v prihodnje. Največ pa pomaga pamet v glavi ko si za volanom.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

bmwm5p
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwm5p So sep 24, 2011 5:32 pm

kaj hočem povedati je to, z motorjem in hladilnim sistemom je bilo vse vredu, kolikor sem se pozanimal naj bi bilo tudi sedaj, to da se je v klanec pregrel ni nič čudno, ker se vsi, s primerom rebernicami poskušam povedati, da bi se marsikateri tovornjak gor peljal 90, ker ima zadosti moči, ampak se ne ker se začne pregrevati.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So sep 24, 2011 5:46 pm

Praviš da voziš neke žakle?'sepravi pesek ali podobno a ne.Kjer to nalagaš je polno prahu najbrž in ja kiler že zgleda ok mogoče,ko ga boš pa z WAP-om opral bo pa črno teklo od njega,sam moraš oprat tud intercooler in kondenzator klime ker če sta tadva zabita spet ne pride nič zraka čdo vodnega,sicer pa ja močan klanec in precej kil na hrbtu ga bo zyebalo v vsakem primeru

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec So sep 24, 2011 7:51 pm

bmwm5p je napisal/-a:bizgec s hladilnikom je vse v redu, sicer pa poglej na rebernicah večina jih komaj s 50kmh gor prileze, pa imajo moči zadosti 8)

Praviš,da si imel hujši klanec,ene 5 km. Rebernice so dosti daljše,od tam,kjer se začne cesta dvigat pa do vrha rabiš cca 15 minut z polnim šleparjem.Se pravi,da pod polnim gasom in v hud klanec motorju ne daš dihat-če je vse v redu z hladilnim sistemom ti motor NE BO pregrel. Upravljam še ne 2 leti star šlepar z 430 km,180000km,dnevno 2 krat omenjena relacija-vedno poln v klanc-pa ni pregrevanja-temp. vode se giblje med 94 in 97 stopinjami. Ko je bilo najbolj vroče mi je eno popoldne zrasla temp do 101 stopinje,tako,da sem malo popustil gas in je takoj padla temperatura.Je pa defenitivno vzrok zapacan hladilnik-pri našem delu je precej praha,zato ga bom drugo leto pred poletjem opral.Ko je bila stara cesta čez Rebernice,je malo kateri motor zakuhal,ker si moral po ovinkih popuščat gas,zdaj pa je konstantno tiščanje in če ni vse ok,pride do pregrevanja.Hotel sem ti povedat,da tistih 5 km klanca ni bil problem,da se ti je motor pregrel.
Še to-praviš,da so motorji tako močni,da bi čez Rebernice gor prletu 90 na uro.Polno naložen šlepar pa naj ima 600 km tega ni sposoben-ne zaradi pregrevanja ampak zaradi ekstremno hudega vzpona.

bmwm5p
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwm5p So sep 24, 2011 8:32 pm

lej ne pravim, da gre vsak v klanec 90 pač pa da bi vsi šli hitreje, če bi imel avto 5x večji hladilnik recimo..možno da pri tvojem avtomatsko popušča gas glede na temperaturo, ker vse kar sem jaz vozil se je čez rebernice začelo pregrevat če samo pustiš na tempomatu, kar je tudi logično ker ti avto kuri +100l/100km, motorji imajo izkoristek cca 30% vse ostalo gre v toploto.

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec So sep 24, 2011 8:56 pm

bmwm5p je napisal/-a:lej ne pravim, da gre vsak v klanec 90 pač pa da bi vsi šli hitreje, če bi imel avto 5x večji hladilnik recimo..možno da pri tvojem avtomatsko popušča gas glede na temperaturo, ker vse kar sem jaz vozil se je čez rebernice začelo pregrevat če samo pustiš na tempomatu, kar je tudi logično ker ti avto kuri +100l/100km, motorji imajo izkoristek cca 30% vse ostalo gre v toploto.

Stalno-po AC vozim na tempomat-do konca,se pravi 90km na uro-isto imam nastavljeno tudi čez Rebernice-normalno, da hitrost pada v klanec,ampak tempomata ne spreminjam. Ne glede,ali prestavljam ročno ali pustim na avtomatiki,gre v klanec isto,le avtomatsko ponavadi kasneje prestavi kot ročno.Hočem povedati,da nič ne popušča gasa če se greje-moraš sam popustit gas. V glavnem-če je vse kot mora biti,se ti ne sme pregrevat.

bmwm5p
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwm5p So sep 24, 2011 9:00 pm

zakaj jih potem toliko vozi 20kmh gor? pa vsi sos placi so polni :lol:

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec So sep 24, 2011 9:18 pm

bmwm5p je napisal/-a:zakaj jih potem toliko vozi 20kmh gor? pa vsi sos placi so polni :lol:

20 ne gre skor noben-od 45 naprej pa več ali manj vsi. Ja maš prav-tist ki gre manj je ali romun ali bugar z kašnim starim actrosom ali man f 2000 z prrevoženimi 2000000km in usranimi hladilniki,da se pregreva.SOS placi so polni takih vozil,ki sem jih ravno omenil.Pred tem avtom,ki ga vozim zdaj,sem mel f2000 z skor 1,5 mio km pa nobenih težav z temperaturo-i še danes laufa.Je pa res,da so bli pobrani dol vsi hladilniki in oprani-na 3-4 leta in gre kot po maslu.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov