Napisal/-a nikemike So dec 24, 2011 11:39 pm
Pozdravljeni.
Doma imamo enega starega peugeota letnik 2001 (1.6 motor, 8 ventilov, 98HP) in ker praktično na trgu nima več vrednosti sem se odločil, da se dela lotim sam.
Torej obisk pri serviserju je za diagnozo postavil puščanje na glavi (rahlo je puščalo olje, voda ni puščala). Predvidena cena popravila je bila malo da ne smešna, seveda bi za tretinjo te cene naredil kar drug servis, ampak sem si rekel da se dela lotim sam.
Najprej sem naročil material pri Westu, in ugotovil, da se razen glavne tesnilke, semeringa in teflonov ostalo ne ujema. Tesnila izpušnega in ses kolkektorja se nista ujemala, zato sem zadevo vrnil in dobil original dele pri Peugeotu celo ceneje. Zanima pa me zakaj je original tesnilo glave sestavljeno iz treh plehnatih delov, medtem ko je neorigila iz enega kovinskega dela in je na straneh oblečen v gumo.
Na začetku sem izpustil olje in vodo (ker nisem našel vijaka za izpust vode, sem jo spihal z zrakom). Sledila je demontaža sesalnega in izpušnega kolektorja, injektorjev in tuljav svečk.
Nato sem odstranil vse jermene, zobnik odmične sem blokiral z 10mm vijakom, v zobniku glavne gredi pa ni luknje, zato sem si z alkoholnim flumastrom označil dotični zob. (me zanima kje se blokira glavno gred)
Pri snemanju glave sem upošteval navodila glede zaporedja odvijačenja.
Glavo sem nesel pobrusit na LPP, nato sem jo očistil z bencinom (posebej sesalne kanale) in prepihal z zrakom (upam da bencin ne škodi teflonom, ker jih zaradi težavnosti nisem menjal). Zamenjal sem semering na odmični gredi.
Nato sem z ročnim brusilnikom pobrusil blok motorja. Najprej z 150 nato 600 in nato 1000 papirjem.
Pri brušenju odprtin (cilindri in oljna kanala) nisem zaščitil, ker sem jih po koncu opral z malo bencina, in prepihal z zrakom (vodne kanale pa z vodo in zrakom).
Z čistilom vplinjača sem malo očistil sesalni kolektor in dušilno loputo, poskušal pa sem prešpricati tudi injektojr, a mi ni ratalo. Na injektor sem dal 12V, vendar se ni odprl, tako da sem ga samo potopil v bencin (upam da ni škodilo gumicam) in z zunanje strani spihal z zrakom. Gumic na injektorjih nisem menjal ker ena pride 3€.
Nato sem začel vso zadevo zlagati nazaj. Nisem vedel kako obrniti kovinsko tesnilo izpušnega kolektroja saj je gor pasal z obeh strani (izbočen del sem obrnil proti glavi), glavno tesnilo je šlo gor samo na en način. Pri vijačenju glave sem upošteval navodila glede zaporedja vijačenja, glede sile zategovanja pa so navodila čudna. Piše da jih zategneš z 20Nm nato pa še 240°. Jaz sem nastavil na 20Nm, nato sem račno prestavil na 60Nm, pri čemer nisem naredil 180° ko jo je spodneslo in sila 60Nm se mi je zdela že full preveč, zato nisem nadaljeval.
Ko je bila glava gor sem ugotovil, da sem pozabil dva mala obročka vstaviti med glavo in blok motorja (glede na to da vijaki ne centrirajo glave predvidevam, da je to njuna funkcija).
Zadevo sem podrl, vstavil obročka in vajo ponovil, pri čemer nisem imel rezervnega tesnila, zato sem uporabil istega. Nekaj težav sem imel pri montiranju injektorjev (gredo precej na trdo kljub temu da sem gumice namočil v bencinu), ter pri montiranju izpušnega kolektorja saj sem ugotovil, da je počen in se zato luknje niso čisto ujemale. Nazadnje sem dal nazaj zobat jermen, našponal sem ga do te mere da ga je na sredini moč obrniti za 90°. Glavno gred sem med šponanjem blokiral z ključem 22 na zobatem zobniku.
Ko sem nalil olje in vodo sem sprobal in motor je vžgal ter normalno tekel, pri čemer sem ugotovil žalostno dejstvo, da se voda in olje mešata, saj je bilo čez odprtino za dolivanje olja moč opaziti vodo. Ko sem odstranil pokrov ventilov sem opazil, da je v olju precej vode. Precej moker je bil tudi zadnji dušilni lonc. Prav tako je motor masten nekje okoli jermenov.
Glede na vodo v olju, bi rekel da ni tesnenja med blokom in glavo, saj se voda in olje nikjer drugje ne srečata (razen če bi bil počen blok motorja).
Kaj sedaj narediti. Ali je težava v tem, da sem uporabil isto tesnilo, nisem enakomerno pobrusil bloka motorja???
Ali je morda malo vode ostalo v karteju, ker ko sem spihoval vodo jo je nekaj prišlo tudi v odprtini za olje?
Zadnjič spremenil
nikemike, dne So dec 24, 2011 11:58 pm, skupaj popravljeno 1 krat.