Nasveti in napotki ter povpraševanja...

lotko
Novinec

Pištola za obnovo originalnega izgleda pragov

Napisal/-a lotko So jun 09, 2012 12:02 pm

Na avtu imam poškodovan prag, ki sem ga pokital in pripravil za barvanje. Imam pištolo za nanos zaščite, vendar je nanos v primerjavi z originalnim preveč hrapav. Avto namreč nima po celem pragu enako izrazit nanos tega sloja in zato bi rabil pištolo, ki bi imela možnost regulacije brizganja.

Zanima me, če se kdo ukvarja s tem in morda ve kje bi dobil tako pištolo?

Hvala ;)

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Kraj: Toti Cjele

Re: Pištola za obnovo originalnega izgleda pragov

Napisal/-a Black_Racer® So jun 09, 2012 2:12 pm

Vbrizg reguliraš z pritiskom zraka lahko pa tudi če ti rata z pritiskom petelina na pištoli ampak ne bo tako enakomerno če nisi navajen tako da zreguliraj si in stestiraj na enem kartonu če pa imaš na pragu kje linijo do kje pride ta bodi špricnjen pa abdekaj z abdektrakom in boš imel linijo.

LP
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® So jun 09, 2012 2:14 pm

Aja pozabil napisati pištolo pa dobiš večkje kjer imajo barve recimo silco,mavrica,merkur tudi,...
1 3 5
2 4 6 R

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko So jun 09, 2012 2:44 pm

Saj, če bi popravljal na obeh straneh bi bla ta pištola, ki jo imam vredu, ker potem bi bilo na obeh straneh enako, sedaj pa popravljam samo na eni strani in je preveliko odstopanje napram drugi.

malo sem brskal po netu in našel http://www.foerch.si/product.aspx?p=2ce4b17c-9d87-4a45-b5ad-903888e83b9d&g=06777ab1-78cf-4be7-9610-5b7ace6a723b&js=1 tole zadevo. Tole bi blo prav za to...

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R So jun 09, 2012 2:54 pm

S tem pištolam je ful zajebano delat, če nisi vajen. Jaz tud nisem dosegel pravega rezultata na svojih pragih. Drugače dobiš ta body tud že v sprejih, kar je dosti bolj prijazno za nanašanje - se da lepo enakomerno nardit.

Drugač pa špricaj z malo večjim pritiskom in bolj od daleč. Gre lepše.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So jun 09, 2012 3:00 pm

Lej kot je že bilo napisano.....Ne bodi nor. Lahko kupiš pištolo za par tisoč evrov pa brez prakse ne boš dosegel učinka!
Lahko prideš pogledat mojga (prag originalo hrapav, spodnji del vrat gladek). Uporabljena enaka pištola in enaka zaščita.
Finte so samo v pritisku zraka, odprtosti šobe ( kjer reguliraš pretok brave), kota nanosa (kjer nastavljaš ali pištola brizga točkovno ali prši) in pa v gostoti barve/zaščite. Nekje daš gosto (skoraj neredčeno bravo/zaščito in brizgaš z nizkim tlakom in počasi enakomerno v več slojih.....drugje z večjim tlakom in redkejšo barvo.....
Da bi pa zadel enako strokturo kot je original, je pa brez več letnih izkušenj skoraj misija nemogoče.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica So jun 09, 2012 4:37 pm

lotko je napisal/-a:.

malo sem brskal po netu in našel http://www.foerch.si/product.aspx?p=2ce4b17c-9d87-4a45-b5ad-903888e83b9d&g=06777ab1-78cf-4be7-9610-5b7ace6a723b&js=1 tole zadevo. Tole bi blo prav za to...

Točno tako pištolo imam sam. Pred dobrimi tremi leti sem jo kupil za zaščito podvozja in votlih delov, takrat sem zanjo odštel okrog 200€. Za enkraten nanos bodyja se ti jo ne splača kupiti.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko So jun 09, 2012 5:12 pm

Kako je s temi spreji, a se da res vsaj mal pribljižat originalnem izgledu? Do sedaj sem mel vedno tiste litrske, na katere potem zašravfaš pištolco in špricaš...

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® So jun 09, 2012 6:42 pm

Sj takšno nabavi in je, samo če hočeš imeti v nulo daj raje kakšnemu majstru ker boš zjebal ker ne boš enakomerno špricnil in bo groza
1 3 5
2 4 6 R

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko Ne jun 10, 2012 1:08 pm

Evo, včeraj izoliral, pištolo sem uporabil kar to, ki sem jo imel do sedaj, ampak sem delal iz večje razdalije in morm rečt, da sem kar zadel. Sedaj pa en problemček. Imam barvo, ki je baza (siva metalik) in pa lak, lak je v spreju (400ml), zanima me koliko časa naj počakam preden nanesem lak? Bo 10-15 min dovolj? Študiram, da bi v sprej naredu lukno in nalil lak v pištolo, ker se mi zdi, da bi blo lažje. Do sedaj sem vedno imel izkušnje z barva + trdilec in ne bi rad za*ebu.. Kakšen pritisk naj bo, ker nekje sem bral, da za bazo je boljš, če je manjši?

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® Ne jun 10, 2012 1:32 pm

Lahko bi nanos bodija špricnil pred barvanjem in ti nebi bilo potrebno sedaj matirat ampak sj malo zmatiraš zdaj z gobico in bo.
To je vse dvisno od pogojev kako suši tako da počakaj tolko da baza pika, nekje na papirju ko si abdekal pošlataj kjer je malo baze da ko se z prstom dotakneš da se narahlo prst nalepi na bazo potem greš z nanašanjem laka,predolgo pa spet ne puščaj da se ne bo lak luščil...
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Ne jun 10, 2012 3:13 pm

Ok, nekaj mi vseeno ni jasno. Toliko pozornosti nanosu podlage, pa modrovanja glede pištol, potem boš pa finiš naredil z enokomponentnim lakom iz spreja? :roll:

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko Ne jun 10, 2012 5:30 pm

lak je isti, kot če bi ga kupil 1 l, vendar ga ne rabim toliko, pa sem vzel isti lak, samo da je v spreju. Takšnega sem dobil, baje da je ok?

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko Ne jun 10, 2012 5:51 pm

Black_Racer® je napisal/-a:Lahko bi nanos bodija špricnil pred barvanjem in ti nebi bilo potrebno sedaj matirat ampak sj malo zmatiraš zdaj z gobico in bo.
To je vse dvisno od pogojev kako suši tako da počakaj tolko da baza pika, nekje na papirju ko si abdekal pošlataj kjer je malo baze da ko se z prstom dotakneš da se narahlo prst nalepi na bazo potem greš z nanašanjem laka,predolgo pa spet ne puščaj da se ne bo lak luščil...

kako to misliš, zakaj moram sedaj matirat? Zato, ker sem body nanesel včeraj, danes bi pa barval? Kaj se pa zgodi, če nebi zmatiral? Se ne prime in, ali lahko baza postane "drugačne barve"?

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® Ne jun 10, 2012 6:41 pm

Da se ti ne bo luščilo
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Ne jun 10, 2012 7:47 pm

lotko je napisal/-a:lak je isti, kot če bi ga kupil 1 l, vendar ga ne rabim toliko, pa sem vzel isti lak, samo da je v spreju. Takšnega sem dobil, baje da je ok?

Lak uporabi 2 komponentni ... pa dobiš ga pol litra. Redčilo za lak, boš pa tak rabil pri redčenju baze, če uporabljaš iste firme barv in lakov.

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Napisal/-a Black_Racer® Po jun 11, 2012 9:44 am

lotko je napisal/-a:lak je isti, kot če bi ga kupil 1 l, vendar ga ne rabim toliko, pa sem vzel isti lak, samo da je v spreju. Takšnega sem dobil, baje da je ok?

Js osebno nebi barval z lakom v spreju ker boš na koncu razočaran bo izpadlo full grdo ;)
Kupi tiste 2,3 dcl laka ali kolko ga pač potrebuješ in pihni z pištolo bo kvalitetno špricnjen ne pa z sprejem kjer nimaš nobenega pravega pritiska in bo na koncu poraz ti bo meglilo tako da brezveze z njem ne boš mogel zaliti kot je treba ali pa ti bo zateklo pa še kvalitete ni taprave.
Lak v spreju se uporablja samo za kakšne male površince kako flikco da nardiš in to je to...
1 3 5
2 4 6 R

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko Po jun 25, 2012 1:54 pm

Evo prag je zrihtan, morm rečt, da mi je ratalo skoraj v nulo :vrum

Sedaj imam pa še eno vprašanje.. Pri brušenju praga sem po nesreči z mašino za brušenje potegnu po vratih in se je poznala praskica, katero sem se potem spravu polirat, ker je bilo zlo površinsko sem se lotil čisto enostavno s krpo in polirno pasto Sonax http://www.autogeek.net/sonax-nano-liquid-wax.html. No, praskico sem spravu dol, ampak sem verjetno mal preveč drgnil (nehote!!) po spodnjem robu vrat in se mi zdi, da sem v dolžini pribljižno 3-5 mm po robu spravil dol barvo!! Sedaj me muči, da nebi tam začelo rjaveti, ker ni barve? Površina je minimalna, a vendar?? Sploh, ker gre za rob vrat se bojim, ali je skrb odveč? Gre pa za 6 let star avto, ki je pomoje vendarle kvalitetneje zaščiten, kakor kakšna stara škatla...

Sprašujem se, če lahko tam zarjavi, potem bi na mestih kjer nastanejo veliko bolj "nevarne" praske od udarcev kamenčkov in udarcev na parkirplacih že zdavno moralo zarjaveti, pa ni...

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po jun 25, 2012 3:10 pm

Produkt iz tega linka je končna zaščita in ne polirna pasta. Abrazivnost končnih voskov je enaka 0 zato s tem izdelkom zagotovo nisi poliral še manj pa prepoliral lak oz. bazo.
Iz opisa sklepam, da na mestu kjer praviš, da si prepoliral sploh ni barve. Če je temu tako je ta poškodba nastala kvečjemu pri brušenju praga.
Če je do pleha obvezno temelj + retuširanje z barvo (metalik-baza+lak+trdilec, navadna dvoslojna-akril+trdilec).

Zanašanje se na to, da so novejši avtomobili bistveno bolje zaščiteni od "starih škatel" je naivno. Zakaj :?: Ker niso ;) Tudi 20 mikronski sloj cinka ni garant, da ne bo rjavelo, če je prišlo do napake pri postopku zaščite ali, če je pločevina slabe kakovosti, slabo razmaščena i.t.d.

Ali si zaščitil votli del praga na mestu poškodbe :?:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

lotko
Novinec

Napisal/-a lotko Po jun 25, 2012 4:32 pm

opa, moja napaka.. oops

gre za tole zadevo http://www.mimovrste.com/artikel/3420256022/politura-vosek-sonax-xtreme-nanopro-2-500-ml

tudi sam sem presenečen, da bi lahko s tem spravil barvo dol, ampak očitno mi je ratalo...

votli del sem zaščitil ja.. notr sem našibal neko zaščito črne barve, dobil sem jo v spreju in potem odstranil tiste zamaške z notranje strani praga, ter notr našibal to zadevo. Glede praga me sploh ne skrbi, bolj me moti tisto sedaj na spodnjem robu vrat... Saj v bistvu moraš kar ornk pogledat, da sploh vidiš, ker je res minimalno, ampak vidi se, da po robu nekje od 3 do 5 mm po dolžini ni barve. zaradi izgleda me ne moti, ker se ne vidi drugače, kot da se skloniš k vratom in pogledaš rob, skrbi me morebitno rjavenje
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov