Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

VW Polo 9N3 1.4 izgublja moč pri višjih hitrostih in obratih

Napisal/-a LeQuack Sr jul 18, 2012 10:30 am

Avto je VW Polo 9N3, letnik 2005, bencinski motor BKY 55kW 16V, 4-st. avtomatski menjalnik, prevoženih ~85.000 km in do sedaj redno servisiran.

Kakšen mesec nazaj se je začel čudno obnašati, in sicer sem opazil da na avtocesti ne morem več tam nad 110 km/h oziroma tam do 4000 obratov, če je klanec pa sploh nikamor ne gre, tam do 80 km/h gre komaj, tako da me dejansko že tovornjaki prehitevajo tam pri klancu čez predor Golovec. :?

Ko pohodim gas do konca motor rata bolj glasen, kar bi pričakoval, samo moči pa nič ne da od sebe, na klancu se zna zgoditi, da obrati celo padejo pri polnem gasu. Pri nižjih hitrostih recimo po mestu dela še kar normalno, ampak tudi tam ni pravega pospeška in predvsem pri višjih obratih ni nič od njega. Pa recimo zjutraj ko prvič speljem iz parkirišča in je celo noč stal, je prvih nekaj metrov čisto zamorjen motor, kakor da bi ravno crknil, pa je potem po nekaj metrih v redu.

Ima kdo kako idejo kaj bi bila lahka težava? :?:

Pa še ena stvar je, kot napisano sem do sedaj uporabljal pooblaščene servise, ampak enostavno ne zaupam več nobenim od teh zaradi slabih izkušenj, tako da diagnoze te napake nočem zaupati pooblaščencem, ker me bodo olupili in na koncu sploh ni nujno, da bo kaj rešeno, si raje sam kupim tester in pregledam kaj piše gor. Zanima me torej še, če kdo pozna kakšnega dobrega ali vsaj zadovoljivega privatnika za VW-je oz. nemce v LJ, predvsem bi bilo idealno v okolici Tehnološkega parka na Brdu, se pravi Vič, Vižmarje, Brdo, tisti predel, ali pa alternativno okolica Štepanjskega, se pravi Moste, BTC, tam naokoli. Slišal sem samo za dva, mislim da Zdenko Redek tam pri Lesnini na Brdu ter Zore na Viču, ampak z nobenim nimam izkušenj, tako da vsaj nasvet je dobrodošel.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: VW Polo 9N3 1.4 izgublja moč pri višjih hitrostih in obr

Napisal/-a Fan Sr jul 18, 2012 10:24 pm

Pozdravljeni

Najprej na tester........................
Lahko bi nagajal program menjalnika, to se vidi po resetu, če je razlika, je napaka v tej smeri.
Reset menjalnika se opravi:
Kontakt prižgan ( motor ne obratuje ), stopalko plina pritisnite do kraja, držite pritisnjeno 30 sekund, spustite stopalko in prižgite motor

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če jul 19, 2012 7:15 am

Ok, bom probal. Sicer pa je to navaden avtomatik (ne-DSG) brez kakega sports načina in podobno.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Če jul 19, 2012 10:03 am

Mogoče bencinska pumpa, da ne sfolga pri večijih obremenitvah?

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če jul 19, 2012 10:52 am

Možno je najbrž več stvari, samo se mi čudno zdi, zakaj bi potem motor postal glasnejši, ko stisnem gas do konca, če ne bi dobil dovolj goriva.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če jul 19, 2012 12:19 pm

Ob podobnih simptomih so bili pri meni krivi kabli, saj jih je prebijalo.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če jul 19, 2012 1:43 pm

Olje v menjalniku je bilo že kdaj zamenjano? Upaj da ni odpovedal menjalnik...

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če jul 19, 2012 2:08 pm

Ne olje še ni blo menjano, VW sicer pravi da ga ni potrebno, ampak nikol ne veš. Čeprav pri toliko malo kilometrih bi bilo čudno, da bi zaradi nemenjave olja v menjalniku crknil. Sicer pa prestavlja v redu, edino kar bi si mislil, da bi lahko pri menjalniku šlo, je kakšen pretvornik navora. Vprašanje je seveda, če je pretvornik moč posebej zaemnjati, le bi se izkazalo da je to.

Pa še ena podrobnost, če prižgem klimo je rezultat še dosti slabši in avto ima še dosti manj moči, kar je sicer za pričakovati, ampak tu je zelo izrazito.

Kaj pa tisti drugi del, o kakšnem pametnem mehaniku v LJ, ima kdo kako priporočilo? :|

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če jul 19, 2012 4:31 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Najprej na tester........................
Lahko bi nagajal program menjalnika, to se vidi po resetu, če je razlika, je napaka v tej smeri.
Reset menjalnika se opravi:
Kontakt prižgan ( motor ne obratuje ), stopalko plina pritisnite do kraja, držite pritisnjeno 30 sekund, spustite stopalko in prižgite motor

Lep pozdrav

Sem probal sedaj po službi in brez kakšnega učinka, tako da to očitno ni rešilo težav.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jul 19, 2012 10:27 pm

Pozdravljeni

Torej ostane priklop na tester................

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jul 20, 2012 8:48 am

Odvisno od uporabljenega sistema merjenja podtlakov in pretoka je lahko LMM ali MAP senzor, še posebej če hladen trmari, torej nimaš ustrezne regulacije bencin:zrak. VW toliko ne poznam, ampak tipični simptom je to. Tega nobena diagnostika ne pokaže, ker dokler ne crkne, daje sicer podatke, pa ne ta prave. Sploh pa ni hecno, ker očitno dovaja premalo bencina in to lahko kaj hitro prebije dihtungo na glavi zaradi pretiranih temperatur pri vžigu, takoj ukrepaj!

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Pe jul 20, 2012 12:04 pm

joztom je napisal/-a:Odvisno od uporabljenega sistema merjenja podtlakov in pretoka je lahko LMM ali MAP senzor, še posebej če hladen trmari, torej nimaš ustrezne regulacije bencin:zrak. VW toliko ne poznam, ampak tipični simptom je to. Tega nobena diagnostika ne pokaže, ker dokler ne crkne, daje sicer podatke, pa ne ta prave. Sploh pa ni hecno, ker očitno dovaja premalo bencina in to lahko kaj hitro prebije dihtungo na glavi zaradi pretiranih temperatur pri vžigu, takoj ukrepaj!

Kaj pa tisti senzorji pred katalizatorjem, ne bi znaznal, da mešanica ni prava, se pravi preveč ali premalo goriva?
Drugače pa em se zmenil za ponedeljek za diagnostiko (bom še redni servis in menjavo olja naredil, ker je ravno interval), potem pa upam da bom zvedel kaj je, pa se potem odločiti kje zadevo popraviti.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To avg 07, 2012 11:13 am

Torej da malo napišem update. Težava je bila, da je katalizator (glavni oz. drugi) več ali manj razpadel in zamašil še celoten izpuh, tako da je bilo potem menjan celoten izpuh s katalizatorjem, lonci, cevmi. Ker bi originalni deli dosegli že polovico vrednosti avta (2000+ €) :shock: , je bil izpušni sistem menjan pri Lauš za nekje slabih 400€. Menjan ni bil edino prvi katalizator, ki je takoj za motorjem, ker naj bi bil v redu.

Avto sedaj dela normalno, zvok je sicer malo drugačen ampak nič večjega. Je pa sedaj težava, da se je zopet pojavila lučka za motor, tester pa pravi da je napaka P0420, se pravi premajhen izkoristek katalizatorja. Ker je katalizator nov in izpušni plini v redu, je seveda napaka čudna, sem pa bral da naj bi bila ta napaka dostikrat prisotna, če gor montiraš aftermarket katalizator.

Zdaj kot rešitev sem našel na tujih forumih, da se na lambda sondo, ki je za katalizatorjem monitra podaljšek oz. adapter in da se v večini primerov napaka potem ne pojavlja. To zgleda nekako takole:
Slika

Pri Lauš sicer predlagajo eno bolj radikalno rešitev, in sicer da bi še iz prvega katalizatorja pobrali ven satje in naj bi potem ne metalo napake več, izpušni sistemi pa naj bi bili vseeno v redu ker bi drugi katalizator bil dovolj učinkovit? Je kdo že poskusil kaj podobnega, sam bi se sicer raje izogni temu, če je katalizator delujoč in se mi zdi bljša rešitev z adaptorjem? :ue

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To avg 07, 2012 12:40 pm

Moj današnji problem pri 1.4 16v Seat, avto je lanfal, ampak več kot 1500 obratov ni šlo, po iztaknjenem konektorju an EGR ventilu je spet normalno deloval, doma sem potem sčistil EGR ventil + cev....
Član od leta 2004 :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To avg 07, 2012 8:03 pm

Pozdravljeni

@LeQuack:

Pri ponaredkih je lahko več odstopanja, kar pa zmoti motorno elektroniko. Po podatkih od vgrajenega katalizatorja, spremenite obseg branja ( + - 20% ) kisikove sonde v motorni elektroniki.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To avg 07, 2012 8:21 pm

@LeQuack:

Pri ponaredkih je lahko več odstopanja, kar pa zmoti motorno elektroniko. Po podatkih od vgrajenega katalizatorja, spremenite obseg branja ( + - 20% ) kisikove sonde v motorni elektroniki.

Lep pozdrav

Ja tudi meni se tako zdi, da je računalnik nastavljen na zelo ozko območje, tako da to bo druga stvar, če slučajno tale distačnik za lambdo ne bo deloval. Imaš kako idejo kako se sploh lotiti tega, z navadnim Vag-com ali rabiš še kaj bolj naprednega?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To avg 07, 2012 9:10 pm

Pozdravljeni

Lahko z novo verzijo VAG-COMa ali kakšnim drugim diagnostičnim orodjem. Predvsem je važno, da tisti ki bo to delal, ve kaj dela! Me čudi, da vam to niso naredili pri vgradnji katalizatorjev.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr avg 08, 2012 7:17 am

Lahko z novo verzijo VAG-COMa ali kakšnim drugim diagnostičnim orodjem. Predvsem je važno, da tisti ki bo to delal, ve kaj dela! Me čudi, da vam to niso naredili pri vgradnji katalizatorjev.

Lep pozdrav

Ok, hvala, zgleda bo treba najti kakega mojstra za to nastavit. Tam pri montaži izpušnega sistema pa dvomim da imajo za vsak avto posebej programator, glede na to da so univerzalni, na pooblaščenem servisu pa njihov računalnik najbrž tega sploh ne omogoča, da bi reprogramiral občutljivost.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr avg 08, 2012 7:33 pm

Pozdravljeni

Brez skrbi, pa še kako omogoča.......................

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če avg 09, 2012 12:06 pm

Brez skrbi, pa še kako omogoča.......................

Lep pozdrav

Zanimivo, sem bil zmeraj prepričan da je tisti tester bolj zaklenjen kot kak Vag-com. Vprašanje je samo kako jih pripravit, da kaj takega naredijo. :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov