Nasveti in napotki ter povpraševanja...

hahehihoh
Uporabnik

Nivo goriva - ena osmina nižje kar takoj

Napisal/-a hahehihoh Ne dec 30, 2012 3:40 pm

Imam eno vprašanje. Danes grem na pumpo, avto je bil že na rezervi in tankam 46 litrov (dokler ne neha tankat). Ko sem vžgal avto, mi je kazalo 8/8 rezervarja (poln rezervar). Odpeljem se 3 km stran, ugasnem avto, čez par minutk ga zopet vžgem in začudnje: tank kaže eno črtico manj (to je 7/8 rezervarja). Se odpeljem domov nekaj kilometrov in naprej ni nič upadalo. Kaj bi lahko bilo? Morda pušča rezervar (žal ne morem vedet, ker avto ni stal na mestu in bi bila lužica, pač pa sem se vozil)? Po tem mi se ni več nič spustil nivo goriva. Če ima mogoče kaj veze: avto je ves čas bil na ravnem, brez višinskih razlik.
Avto pa je peugeot 206 1.4 HDI, 2002.

peroRS
Mojster foruma

Re: Nivo goriva - ena osmina nižje kar takoj

Napisal/-a peroRS Ne dec 30, 2012 3:57 pm

Najverjetneje ni nič narobe.
Prazen tank (še posebej če je razgret avto) pomeni, da se pri tankanju gorivo precej peni. Oz. z drugimi besedami, natankaš dejansko manj kot plačaš :mrgreen:

Če imaš čas in ni gužva za tabo, lahko po malo tankaš, da se sproti sprošča zrak, dokler ne pride nivo do čepa.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne dec 30, 2012 4:03 pm

Hvala. Se mi je zdelo, da mora bit neka fora. Gužve pa zaradi dveh ali treh litrov raje ne bi delal. :D

Uporabniški avatar
sparcoVRS
Nov uporabnik

Napisal/-a sparcoVRS Ne dec 30, 2012 4:07 pm

Gorivo se peni v avtomobilskem rezervoarju ne pa na poti od podzemnega rezervoarja do izhoda točilne pipe. Tako, da plačaš toliko kolikor si natankal.

Avtor spremljaj število prevoženih kilometrov s tankom in padanje števca za nivo goriva. Mogoče je kaj s plovcem narobe ali pa s samim prikazom.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne dec 30, 2012 4:10 pm

sparcoVRS je napisal/-a:Gorivo se peni v avtomobilskem rezervoarju ne pa na poti od podzemnega rezervoarja do izhoda točilne pipe. Tako, da plačaš toliko kolikor si natankal.

Un smeško na koncu je tam z razlogom ;)

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Po dec 31, 2012 5:28 pm

Meni se je 100 let nazaj pri AXu zataknil plovec in mi je kazalo malo pod 0 bencina. S takim veseljem kot sem takrat pobiral štoparje/ke, jih verjetno ne bom nikoli več v življenju: Vsem sem povedal, da ponavadi sicer ne pobiram štoparjev, a sem njo/njega danes izjemoma pobral ker nimam denarja niti bencina in mi bojo lahko pomagali porivat ko bo crknilo :lol:

Na žalost sem nekaj skakal z avtom in mi je potem cagar spet delal :(

Drugače pa se dostim dogaja da jim po tankanju kaže več do prvega postanka.

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis To jan 01, 2013 3:18 pm

Sicer ugibam da ima 206-ka 50 litrški rezervoar. Natankal si pa 46. Kar ni ravno povsem polno pomoje.
-----------------------
Romzis

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To jan 01, 2013 3:22 pm

Romzis je napisal/-a:Sicer ugibam da ima 206-ka 50 litrški rezervoar. Natankal si pa 46. Kar ni ravno povsem polno pomoje.

Res je. Rezerva verjetno ni vključena v teh 50l? Predvidevam, da je rezerva vsaj 4-5 litrov (v servisni piše za vsaj 70 km). Verjetno je rezervar 50l + rezerva. Sicer pa menim, da ima peroRS prav. Gorivo se je penilo, zato je prišlo toliko manj goriva. Sicer me pa ne moti, itak je šparovček, en tank imam vsaj 2 tedna. :)

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Napisal/-a Mister Twister To jan 01, 2013 6:01 pm

Če maš tank 50litrov je max 50litrov, nobene rezerve. In če si tankal 46 je to čist normalno saj se nisi z 0 litri pripreljal na bencinsko verjetno. Tista "rezerva" pa ni rezerva ampak ti pač lučka posveti ko nivo bencina pade na določen nivo. Nevem kok ampak sigurno ga je še več kot 5 litrov.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To jan 01, 2013 6:07 pm

Mister Twister je napisal/-a:Če maš tank 50litrov je max 50litrov, nobene rezerve. In če si tankal 46 je to čist normalno saj se nisi z 0 litri pripreljal na bencinsko verjetno. Tista "rezerva" pa ni rezerva ampak ti pač lučka posveti ko nivo bencina pade na določen nivo. Nevem kok ampak sigurno ga je še več kot 5 litrov.

Hmm, ne bi rekel, ker moraš vedeti, da če bi počasneje tankal, da bi v avto šlo še najmanj 5litrov goriva (še ena osmina rezervarja), ker mi je praktično takoj po tankanju padla ena črtica dol.

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Napisal/-a Mister Twister To jan 01, 2013 9:50 pm

To kar sm napisu so dejstva. Zakaj je teb kazal eno črtico manj nevem. Lahko da se je zataknil plovec ali pa zatajil senzor (nevem kakšen rezervoar maš sploh)
Kako misliš, da bi lahko dotočil še vsaj 5 litrov? Če si natankal 46litrov v 50literski rezervoar ti matematka pove da ali je še 4 litre prostora ali pa si se s 4imi litri pripeljal na bencinsko. Logika ti pa pove, da ga je bilo nekaj že prej v rezervoarju, kakšen liter bi pa še šel notr če bi ga dejansko hotu 100% napolnit. Tudi ko pištola na bencinski prekine se ga še vedno nekaj da natočit.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To jan 01, 2013 10:08 pm

Če si natankal 46litrov v 50literski rezervoar ti matematka pove da ali je še 4 litre prostora

Ja seveda. Vsak rezervoar ima vsaj še 10 % rezerve volumna, določen del goriva je tudi v cevi, ki ni zajeta v prostornino. Tako, da lahko v 50 litrski tank naliješ tudi 60L goriva.

Kaj pa zdej?
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Napisal/-a Mister Twister To jan 01, 2013 10:54 pm

In kako zgleda 10% rezerve volumna v rezervoarju? Potem to ni 50litrski ampak je 55litrski ane? Cevi do motorja imajo notranji fi od 5 do 8mm pri večini avtomobilov kar pa sploh ni pomembno, ker so itak že od prej polne, cev za tankanje pa je zelo kratka. Uglavnem, če bi avto izpraznil čisto do konca, da bi ti zamnjkalo bencina na cesti, bi verjetno v 50litrski tank nalil 51 ali pa mogoče 52 litrov, pou velik več pa ne. Ker pa je normalno da se gre mal prej tankat pa je v rezervoarju še vedno nekaj bencin in od tu ta razlika.

Uporabniški avatar
sparcoVRS
Nov uporabnik

Napisal/-a sparcoVRS To jan 01, 2013 11:17 pm

Vsak rezervoar ima večjo prostornino kot je deklarirana zaradi raztezanja goriva predvsem poleti. Fabia ima 45 litrski rezervoar od tega je 7 litrov rezerve. Ponavadi grem tankat takoj ko posveti lučka in res natočim 38 litrov preden točilna pipa prekine točenje. Vendar lahko s spuščanjem zraka iz rezervoarja natočim še dodatnih 12 litrov.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr jan 02, 2013 3:03 am

sparcoVRS je napisal/-a:
Vendar lahko s spuščanjem zraka iz rezervoarja natočim še dodatnih 12 litrov.

hočeš povedat, da se potem deklariran 38 litrski tank prelevi v 50 litrskega :?: :shock:

esem je napisal/-a: 1-2 ?

to bi še zastopil, ampak 12...

Uporabniški avatar
sparcoVRS
Nov uporabnik

Napisal/-a sparcoVRS Sr jan 02, 2013 9:33 am

12 litrov ja. Na koncu rezervoarja ima ventil, ki spusti zrak ven. Nekateri avti tega nimajo zato se tudi ne da natočiti več kot je deklarirano. Imajo pa vsi večji volumen kot napisano.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr jan 02, 2013 11:30 am

za 12 litrou nevem.
sam jst v svojga natankam 63 litrou pa v deklaraciji piše da ma tank prostornino 55 litrou.tut jaz mam ta ventil za izpuščanje oddvečnega zraka iz rezervoarja..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr jan 02, 2013 12:18 pm

Priporočam branje tega članka.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr jan 02, 2013 2:43 pm

Energetik81 je napisal/-a:Priporočam branje tega članka.

Hvala!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 14 gostov