Nasveti in napotki ter povpraševanja...

zana88
Nov uporabnik

Renault scenic 1.9 dci - Kateri jermen je utrgalo?

Napisal/-a zana88 Pe maj 24, 2013 9:24 am

Pozdravljeni!

Danes mi je na avtocesti crknil avto. Gre za Scenic II 1.9 dci

Avto moramo spravit še do mehanika, sumimo oz. vemo, da nam je utrgalo jermen. Ampak ali gre za pogonski jermen, mikro jeremen? Ali se ga vidi ko odprem havbo? Namreč vidi se odtrgan jermen na levi strani motorja. Prilagam sliko, ki pa žal ni od mojega avta ker čaka na odvoz k mehaniku. Kakšne stroške lahko pričakujem?

Hvala! Minka
Priponke
scenic.jpg

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Renault scenic 1.9 dci - Kateri jermen je utrgalo?

Napisal/-a abbe Pe maj 24, 2013 9:38 am

to je pogonski (zobati jermen)
stroške bo najbolje znal ocenit vaš mehanik,ko pregleda vozilo.
Ni vse res kar napišem

zana88
Nov uporabnik

Napisal/-a zana88 Pe maj 24, 2013 9:52 am

Hvala za odgovor!

Mogoče ve kdo vsaj okvirne stroške? 100€, 500€, 1000€,...?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe maj 24, 2013 11:54 am

Nevem kje spodaj mislite... na spodnji strani motorja, ali spodaj pod plastičnim pokrovom..
Zobati jermen je pod zaščitnim pokrovom, tako da ni nujno da je to to (razen če je plastika polomljena in je nekako pogledal skoz, ampak skoraj ne verjamem).
Če je res sluačajno zobati, je strošek lahko 100, 500, ali pa več €. Odvisno kaj je nastradalo. Lahko nič, lahko so poviti ventili, morda še stolčena glava, poškodba batov. Vidi se po pregledu.
Če pa to ni zobati jermen, se zaradi stroška ne sekiraj preveč, ker najbrž ne bo velik.

zana88
Nov uporabnik

Napisal/-a zana88 Pe maj 24, 2013 2:55 pm

Vidi se jermenica in ostanek jermena par cm pod nosilcem na levi strani motorja (kjer je puščica), seveda šele ko se odstrani zaščitni platični "pokrov" ki prekriva celoten motor.

LP! minka

zana88
Nov uporabnik

Napisal/-a zana88 Pe maj 24, 2013 2:59 pm

Še eno ne preveč strokovno vprašanje; ali gre zobati oz . pogonski jermen poganja tudi ostale stvari (vodno črpalko, alternator)? Ali gre samo preko ventilov? Kaj poganja t.i. mikro jermen in kje se nahaja?

Vem, da so to neke osnove, vendar res nimam pojma...

LP! Minka

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe maj 24, 2013 3:34 pm

Potem najbrž ni zobati jermen. Ponavadi poganja še vodno črpalko (ne v vseh primerih). Alternator, komresor klime, servo črpalko itd. poganjajo klinasti/mikro jermeni.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe maj 24, 2013 7:34 pm

zlica22 je napisal/-a:Potem najbrž ni zobati jermen. Ponavadi poganja še vodno črpalko (ne v vseh primerih). Alternator, komresor klime, servo črpalko itd. poganjajo klinasti/mikro jermeni.

Upam da se ne motis....pri renoju gre namrec tocno pod nosilcem motorja zobati jermen in pod nosilcem tud ni plastike. Mikro jermen je dosti nizje. Vodna pumpa je gnana z mikro jermenom, servo pa poganja el. Crpalka.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

exit
Nov uporabnik

Napisal/-a exit Pe maj 24, 2013 7:49 pm

definitivno zobati jermen, ob tem je najbrž nastalo kar nekaj škode...

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Pe maj 24, 2013 8:19 pm

nisi povedal če je glasno zaropotalo ali sploh kaj prikazalo na armaturi (kakšna lučka za akumulator)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe maj 24, 2013 9:57 pm

Pozdravljeni

Pri odtrganem micro jermenu vozilo ne ugasne, prižge se nekaj opozorilnih lučk na armaturi in volan postane trd. Ko pa se utrga pogonski jermen, se prekine povezava med motorjem in glavo motorja, hja, v takem stanju pa ni motorja, ki bi deloval naprej.
Kdaj je bil opravljen veliki servis, mislim koliko let ali prevoženih kilometrov je od tega. V koliko ste ga nameravali že menjati in ni bilo časa ..................... je sedaj potekel ves čas, vsaj motorju.
Je pa uporabnik @abbe, podal točen odgovor " stroške bo najbolje znal ocenit vaš mehanik,ko pregleda vozilo."

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So maj 25, 2013 8:22 am

Čisto možno pa je, da se mu je prvo strgal mikro jermen, le katerega je potegnilo pod jermenico glevne gredi oz. pod zobati jermen, pa je še tega urgalo.... jst bi rekel, da sta na žalost oba, le da zobati jermen potegne za sabo veliko stroškov ter dela
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

zana88
Nov uporabnik

Napisal/-a zana88 Ne maj 26, 2013 11:27 am

Dobila sem odgovor. Odtrgal se je zobati jermen. Mehanik je ocenil da bi stroški popravila stali 1000€, mogoče tudi več.

Problem je, ker je očitno motor sestavljen iz vseh vetrov. In niti ne vem kdaj je bil jermen zamenjan, koliko realnih km ima motor,...

Po nakupu pa je bil zamenjan (nov) EGR ventil, nova turbina, ležaji na ojnici - vse z garancijo...

Sedaj sem pa v dilemi. :? Dobila sem ponudbo od Avto Dušan iz Krškega. Za 1.200€ mi avto odšlepajo do krškega, zamenjajo moj motor za obnovljenega, z zamenjanimi ležaji, tefloni,.... z vsemi materiali, jermeni, šponarji, pregledajo in prečistijo "napeljavo".... Avto naj bi "spidenali" in na to dali leto garancije.

Ima kdo izkušnje z Avto Dušan? Se mi splača reskirat 1.200€ ali naj servisiram svoj stari motor?

HVALA! LP! Minka

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Ne maj 26, 2013 11:36 am

To moraš razmislit sama in potegnit črto.
Stroški tega avta naj bi bili 1200€....avto v voznem stanju tak kot je morda vreden 2.000€ pa še to vprašanje, ker renojevi dizli ravno ne cvetijo po zaupanju pri lastnikih.

Morda je tako kot je vreden 800€ do 1000€ in ga bo nekdo vzel za dele ali pa kak mehanik ki ga bo zase porihtal za manjši denar.

Zdej kolk se splača ne vem...morda razmislek za nakup novejšega senika....z 1.6 16V motorjem, ki nima težav z motorjem (morda kaka tuljava ampak to je tudi vse).
FOLCIKA - SCIROCCO

zana88
Nov uporabnik

Napisal/-a zana88 Ne maj 26, 2013 11:43 am

2000€? Delujoč? Letnik 2006? To pa skoraj ne vrjamem. Ali pač.. Problem je, ker za avto plačujem še leasing. In če ga takega kot je prodam za 1.000€ in dodam še 1.200€ ki bi jih namenila za popravilo, bom s tem denarjem ravno poplačala leasing, samo avta ne bom imela.... :(

Predvsem me zanima kater od opcij je boljša? Popravljat obstoječ motor ali menjat motor (obnovljen z garancijo) pri Avto Dušan, Krško. Ima kdo izkušnje z njim?

Hvala! Minka

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Ne maj 26, 2013 11:57 am

zana88 je napisal/-a:2000€? Delujoč? Letnik 2006? To pa skoraj ne vrjamem. Ali pač.. Problem je, ker za avto plačujem še leasing. In če ga takega kot je prodam za 1.000€ in dodam še 1.200€ ki bi jih namenila za popravilo, bom s tem denarjem ravno poplačala leasing, samo avta ne bom imela.... :(

Predvsem me zanima kater od opcij je boljša? Popravljat obstoječ motor ali menjat motor (obnovljen z garancijo) pri Avto Dušan, Krško. Ima kdo izkušnje z njim?

Hvala! Minka

Nikjer nisem zaznal da je 2006 letnik, namreč mislil sem da je letnik 2000-2003 z motorjem 1.9 dci in 75kw.....ker gre za mlajšega in verjetno z 130KM se ga potem splača porihtahti....če je vse res kar je rečeno, da je vse že bilo porihtano od turbine dalje.

Sam avto je cel-izpraven vreden med 3.500 in 4.000€...če bi ga pustila v avtohiši morda niti 3.000€.
FOLCIKA - SCIROCCO

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne maj 26, 2013 12:15 pm

zana88 je napisal/-a:Dobila sem odgovor. Odtrgal se je zobati jermen. Mehanik je ocenil da bi stroški popravila stali 1000€, mogoče tudi več.

Problem je, ker je očitno motor sestavljen iz vseh vetrov. In niti ne vem kdaj je bil jermen zamenjan, koliko realnih km ima motor,...

Po nakupu pa je bil zamenjan (nov) EGR ventil, nova turbina, ležaji na ojnici - vse z garancijo...

Sedaj sem pa v dilemi. :? Dobila sem ponudbo od Avto Dušan iz Krškega. Za 1.200€ mi avto odšlepajo do krškega, zamenjajo moj motor za obnovljenega, z zamenjanimi ležaji, tefloni,.... z vsemi materiali, jermeni, šponarji, pregledajo in prečistijo "napeljavo".... Avto naj bi "spidenali" in na to dali leto garancije.

Ima kdo izkušnje z Avto Dušan? Se mi splača reskirat 1.200€ ali naj servisiram svoj stari motor?

HVALA! LP! Minka

Predvidevam, da je ta Avto Dušan, Euroservis v Krškem. Potemtakem si brez skrbi, je najugodnejši v sloveniji za te renaultove motorje.

P.S.
Peljal že večkrat kakšnega renoja, direktno iz renault servisa, v krško na Euroservis za obnovo motorja.
Na servisih pravijo, da za takšno popravilo, ki ga on opravi, oni nikakor ne pridejo skozi s to ceno.

Namig:

Če imaš zavarovano asistenco, uporabi asisteno za prevoz vozila, do tja in tako še malo prihraniš. Seveda si najprej preberi pogoje asistence pri svoji zavarovalnici. ;)

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Ne maj 26, 2013 12:22 pm

pa ne me zezat. rabljen motor za tak avto že ne pride 1200€

jaz sem za mojega dal 200 nekoč, ampak zdaj imam že drug avto

v glavnem poišči enak, delujoč motor, potem pa še mehanika ki bo izvedel menjavo. to je po mojem mnenju najceneje

lahko še potrdim da je pri renaultu možno da ob stganem mikro jermenu lahko vse skup uniči še zobati jermen

pa srečno pri pogajanjih. vztrajaj z čim nižjo ceno. rabljenih je na trgu ogromno, prodaja pa zelo slaba

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne maj 26, 2013 12:31 pm

To imaš ta model ali novejšega?
Priponke
scenic.JPG
Lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne maj 26, 2013 1:53 pm

Pozdravljeni

@zana88
V koliko je bilo res vse že prej zamenjano................. je ceneje popraviti obstoječi motor. Kaj veliko ne more biti, glavo dol in preveriti kaj pravijo ventili, postaviti motor v "fazo", vgraditi nov pogonski jermen, naliti nove tekočine in bi moralo to delovati. Je pa res, da z obnovljenim motorjem za takšno ceno........................
Se bo potrebno kar sama odločiti, s pametnim mehanikom, se lahko vaše vozilo uredi za cca 800€.

@ a4
- Ja nekoč, nekoč pred 30 leti sem imel jaz 20 let :)
Pa tudi če bi dobila drugi motor za 200€ ( hipotetično ), demontaža obstoječega motorja, veliki servis na novem motorju, montaža novega motorja in je spet na 1000€. Vendar ne ve na čem je :(
Predvidevam, da se pri vas ni drugi motor pred vgradnjo servisiralo ( komplet servis ) in po možnosti vam ga je notri vgradil znanec za sindikalno ceno :)

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov