Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Re: Tresenje volana - Seat Altea Freetrack

Napisal/-a chan Po maj 06, 2013 8:15 pm

INFINITI je napisal/-a:Fantje bilo bi res dobro, da se skupaj najdete, napišete izkušnje za medije in skupaj nastopite proti firmi.
Ko bo zadeva splošno znana in odvrnila marsikoga od nakupa se bo kaj premaknilo.

Morda bi bilo resnično zelo smiselno, da skupaj nastopimo in zopet sprožimo to problematiko. Načeloma nimam s strani matične tovarne nobenega dopisa, da gre za normalen pojav - zgolj s strani uvoznika ...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po maj 06, 2013 10:38 pm

Osebno bi raje stopil do dobrega advokata in s skupno tožbo dosegel (skoraj gotovo?) polno vračilo denarja - ker niso sposobni menjat za netresočega novega. Hkrati bi jim uturil še stroške za advokata, za sitnosti, za izgubljen čas, za neuporabo avta in za laganje kupcu (češ da je to normalno) oz neposlovnost, kjer je na škodi kupec. Mislim, da bi dobro pripravljena skupinska tožba to dosegla, pa magari čez 5 let. Predvsem pa bi dosegla - ker bi gotovo bila medijsko podprta - da se zaradi hudih stroškov in delno antireklame ne bi nihče več v Slo upal tako ignorirat garancijo in lagat dobronamernim in dobro plačujočim kupcem.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To maj 07, 2013 7:26 am

esem je napisal/-a:Osebno bi raje stopil do dobrega advokata in s skupno tožbo dosegel (skoraj gotovo?) polno vračilo denarja - ker niso sposobni menjat za netresočega novega. Hkrati bi jim uturil še stroške za advokata, za sitnosti, za izgubljen čas, za neuporabo avta in za laganje kupcu (češ da je to normalno) oz neposlovnost, kjer je na škodi kupec. Mislim, da bi dobro pripravljena skupinska tožba to dosegla, pa magari čez 5 let. Predvsem pa bi dosegla - ker bi gotovo bila medijsko podprta - da se zaradi hudih stroškov in delno antireklame ne bi nihče več v Slo upal tako ignorirat garancijo in lagat dobronamernim in dobro plačujočim kupcem.

Problem je v tem, da gre za dokaj "krajen" primer, pri katerem bi šlo za dolgotrajen poskus dokazovanja ali gre za dejansko napako ali ne. Ker uvoznik (po predvidenem pričanju tovarne) trdi, da gre "pri tovrstnem vozilu za povsem normalen pojav", bi bil najverjetneje cel postopek podoben butanju z glavo v steno. Nenazadnje so pri omenjenem primeru "kapitulirale" že pristojne inštitucije, kar zgolj kaže na to, da je pri nas potrošnik toliko zaščiten, kot Nube v Sudanu!

Rešitev? Niti sam ne vem več. Morda zgolj množičen pritisk nezadovoljnih potrošnikov ...

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To maj 07, 2013 7:30 am

chan je napisal/-a:
Rešitev? Niti sam ne vem več. Morda zgolj množičen pritisk nezadovoljnih potrošnikov ...

Temo sem redno bral in pomoje je problem, ker vas je lastnikov zgolj peščica.... Če bi se to dogajalo npr; Cliu bi vas bila množica. S tem pa bi že kaj dosegli ja....Pa ne me narobe razumet. Seveda ti oz. vam dam prav. Sem prepričan, da če bi imel kdo izmed vas VELIKO evričev bi se upal spustiti v ta boj. Tko pa je to verjetno kot pljunek v morje proti takom gigantom.... Pa upam, da uspešno rešite.... kakorkoli. ;)

lp

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To maj 07, 2013 7:53 am

King1 je napisal/-a:
chan je napisal/-a:

Temo sem redno bral in pomoje je problem, ker vas je lastnikov zgolj peščica.... Če bi se to dogajalo npr; Cliu bi vas bila množica. S tem pa bi že kaj dosegli ja....Pa ne me narobe razumet. Seveda ti oz. vam dam prav. Sem prepričan, da če bi imel kdo izmed vas VELIKO evričev bi se upal spustiti v ta boj. Tko pa je to verjetno kot pljunek v morje proti takom gigantom.... Pa upam, da uspešno rešite.... kakorkoli. ;)

lp

Hvala za želje!

A vendarle nas procentualno, lastnikov tresočih Freetrackov niti najmanj ni malo! Po zadnjih podatkih je bilo v zadnjih dobrih 4 letih (od 1.1.2009 do 31.3.2013) pri nas registriranih zgolj 91 Freetrackov. Ker pa že sam poznam 5 znanih primerov (3 sem sam peljal ter 2 sedaj znana na forumu) to pomeni kar 5,5% znanih primerov!!! To pa je podatek, ki bi moral biti zaskrbljujoč VSAKI tovarni! Pri tem je potrebno všteti tudi marsikaterega lastnika, ki tovrstne težave niti ne opazi. Zakaj? Marsikateri starejši lastnik Freetracka (povprečna starost fizičnih kupcev je 49 let, najstarejši 72) je prešel s kakšne stare Vitare, ipd (lovci, ipd.) in se mu sedaj zdi, da se vozi z avionom :twisted:

Problem nastane v naši deželici, ker boš uspešen zgolj z renomiranim ter zelo dragim odvetnikom (pa še v tem primeru to ni predpogoj - vprašajte Hildo in Zidarja =P ), končni izplen pa je lahko zelo, zelo minoren (po navadi se konča s kakšnim izvensodnim pobotom, s katerim ni nihče pretirano zadovoljen :roll: ). Zatorej je skorajda nemogoče pričakovati vračilo kupnine ...

Zaenkrat me rahlo tolaži zgolj to, da imam uradno izjavo uvoznika, da naj ne bi bila zadeva nevarna in naj ne bi vplivala na ostale komponente (?!?). Mislim pa si seveda svoje ...

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To maj 07, 2013 9:45 am

Jaz vam vseeno priporočam da se ne date. Kaj pa varstvo potrošnikov in podobni?

Nenazadnje the power of FAcebook :) -Lahko narediš stran, ki je recimo temu anit ljubiteljsko obarvana in tam lepo nabiraš takšne zgodbe in jih deliš naokoli preko socialnega omrežja.

Recimo fan page za FREETRACK SHAKE zajebancijo na harlem shake :)

Po možnosti v angleščini, da jih je tudi čim več tujcev - potem pa naj Seat ignorira težave ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 To maj 07, 2013 4:49 pm

chan je napisal/-a:
King1 je napisal/-a:
chan je napisal/-a:

lp

Hvala za želje!

A vendarle nas procentualno, lastnikov tresočih Freetrackov niti najmanj ni malo! Po zadnjih podatkih je bilo v zadnjih dobrih 4 letih (od 1.1.2009 do 31.3.2013) pri nas registriranih zgolj 91 Freetrackov. Ker pa že sam poznam 5 znanih primerov (3 sem sam peljal ter 2 sedaj znana na forumu) to pomeni kar 5,5% znanih primerov!!! To pa je podatek, ki bi moral biti zaskrbljujoč VSAKI tovarni! Pri tem je potrebno všteti tudi marsikaterega lastnika, ki tovrstne težave niti ne opazi. Zakaj? Marsikateri starejši lastnik Freetracka (povprečna starost fizičnih kupcev je 49 let, najstarejši 72) je prešel s kakšne stare Vitare, ipd (lovci, ipd.) in se mu sedaj zdi, da se vozi z avionom :twisted:

Problem nastane v naši deželici, ker boš uspešen zgolj z renomiranim ter zelo dragim odvetnikom (pa še v tem primeru to ni predpogoj - vprašajte Hildo in Zidarja =P ), končni izplen pa je lahko zelo, zelo minoren (po navadi se konča s kakšnim izvensodnim pobotom, s katerim ni nihče pretirano zadovoljen :roll: ). Zatorej je skorajda nemogoče pričakovati vračilo kupnine ...

Zaenkrat me rahlo tolaži zgolj to, da imam uradno izjavo uvoznika, da naj ne bi bila zadeva nevarna in naj ne bi vplivala na ostale komponente (?!?). Mislim pa si seveda svoje ...

Razumem... kakorkoli upam, da uredite. ;)

lp

Seatmiha
Nov uporabnik

Napisal/-a Seatmiha Sr maj 08, 2013 7:31 pm

No, na sevisu naredili redni servis in centrirali gume. Po testni vožnji so ugotovili da še vedno trese. Se zmenili za nov termin, kjer bodo izmerili platišča "natančno".
Drugače pa vse korektno!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če maj 09, 2013 7:43 am

Seatmiha je napisal/-a:No, na sevisu naredili redni servis in centrirali gume. Po testni vožnji so ugotovili da še vedno trese. Se zmenili za nov termin, kjer bodo izmerili platišča "natančno".
Drugače pa vse korektno!

Moja predikcija pravi, da bo najverjetneje tudi kasneje, po meritvi platišč, še naprej treslo :? Na servisu bodo pričeli z detajlnejšim pregledovanjem ostalih sklopov podvozja, za mnenje pa vprašali še tehnično službo pri uvozniku, ki bodo še isti dan poslali spodnje obvestilo:

"Po informacijah, ki smo jih prejeli s strani proizvajalca vozil Seat S.A., stanje vašega vozila ustreza stanju serijskega vozil tega tipa. Vozilo je brez napak in tehničnih pomanjkljivosti.
Omenjena izvedenka vozila ima štirikolesni pogon in podvozje prilagojeno terenski vožnji, ki je dvignjeno in ojačano. V tej kombinaciji šasije, motorja, menjalnika in podvozja, se pri vožnji pod določenimi pogoji lahko pojavljajo manjše vibracije, ki jih bolj pozorna stranka v specifičnih pogojih uporabe vozila lahko zazna na volanskem obroču. Vibracije, ki se pojavijo pod določenimi pogoji, tako nikakor ne predstavljajo napake ali tehnične pomanjkljivosti in ne presegajo kakršnihkoli zakonsko ali drugače predpisanih standardov."

Moje (povsem laično!) mnenje: popolna nekompatibilnost te motorizacije (140 konjske) in menjalnika s podvozjem Freetracka, kar se pri nekaterih modelih občuti kot tresenje volana (podobno, ko pri necentriranih kolesih) - sam preizkusil na 3 vozilih!!!, pri nekaterih pa zgolj, če si resnično ZELO ZELO pozoren, ko avto preide v določeno resonanco pri 130 km/h (vendar pri slednjih NIKAKOR ni moteča) - sam preizkusil na 2 vozilih!!!. Kar pa poraja veliko vprašanje o kredibilnosti tovarne SEAT ter njihovem preizkusu kvalitete novoizdelanih vozil!!! Saj ne bom NIKDAR pozabil, kako je tresel povsem nov avto na poti proti domu!

BTW: na katerem servisu popravljajo tvoje vozilo?

freetrack je napisal/-a: V glavnem za mene je to zadnji Seat pri hiši, poleg tresenja sem imel namreč še kar nekaj okvar in napak na vozilu, katera so mi sicer odpravili v garanciji (sem bil v dveh letih s Freetrackom večkrat na servisu kot s prejšnjim Seatom v desetih letih).

@freetrack: katere okvare si še imel na avtu?

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 Če maj 09, 2013 8:31 am

Pozdravljeni,
zanima me če se te vibracije pojavljajo tudi ko je avto polno naložen(štiri osebe v avtu).

Seatmiha
Nov uporabnik

Napisal/-a Seatmiha Če maj 09, 2013 8:53 am

chan je napisal/-a:
Seatmiha je napisal/-a:No, na sevisu naredili redni servis in centrirali gume. Po testni vožnji so ugotovili da še vedno trese. Se zmenili za nov termin, kjer bodo izmerili platišča "natančno".
Drugače pa vse korektno!

Moja predikcija pravi, da bo najverjetneje tudi kasneje, po meritvi platišč, še naprej treslo :? Na servisu bodo pričeli z detajlnejšim pregledovanjem ostalih sklopov podvozja, za mnenje pa vprašali še tehnično službo pri uvozniku, ki bodo še isti dan poslali spodnje obvestilo:

"Po informacijah, ki smo jih prejeli s strani proizvajalca vozil Seat S.A., stanje vašega vozila ustreza stanju serijskega vozil tega tipa. Vozilo je brez napak in tehničnih pomanjkljivosti.
Omenjena izvedenka vozila ima štirikolesni pogon in podvozje prilagojeno terenski vožnji, ki je dvignjeno in ojačano. V tej kombinaciji šasije, motorja, menjalnika in podvozja, se pri vožnji pod določenimi pogoji lahko pojavljajo manjše vibracije, ki jih bolj pozorna stranka v specifičnih pogojih uporabe vozila lahko zazna na volanskem obroču. Vibracije, ki se pojavijo pod določenimi pogoji, tako nikakor ne predstavljajo napake ali tehnične pomanjkljivosti in ne presegajo kakršnihkoli zakonsko ali drugače predpisanih standardov."

Moje (povsem laično!) mnenje: popolna nekompatibilnost te motorizacije (140 konjske) in menjalnika s podvozjem Freetracka, kar se pri nekaterih modelih občuti kot tresenje volana (podobno, ko pri necentriranih kolesih) - sam preizkusil na 3 vozilih!!!, pri nekaterih pa zgolj, če si resnično ZELO ZELO pozoren, ko avto preide v določeno resonanco pri 130 km/h (vendar pri slednjih NIKAKOR ni moteča) - sam preizkusil na 2 vozilih!!!. Kar pa poraja veliko vprašanje o kredibilnosti tovarne SEAT ter njihovem preizkusu kvalitete novoizdelanih vozil!!! Saj ne bom NIKDAR pozabil, kako je tresel povsem nov avto na poti proti domu!

freetrack je napisal/-a: V glavnem za mene je to zadnji Seat pri hiši, poleg tresenja sem imel namreč še kar nekaj okvar in napak na vozilu, katera so mi sicer odpravili v garanciji (sem bil v dveh letih s Freetrackom večkrat na servisu kot s prejšnjim Seatom v desetih letih).

Ja, bomo videli kaj sledi drug teden. Peljel sem pa na Verovškovo, kjer sem ga tudi kupil.

Seatmiha
Nov uporabnik

Napisal/-a Seatmiha Če maj 09, 2013 8:54 am

rs5 je napisal/-a:Pozdravljeni,
zanima me če se te vibracije pojavljajo tudi ko je avto polno naložen(štiri osebe v avtu).

Ni nobene razlike prazen ali obtežen na polno.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če maj 09, 2013 8:55 am

Seatmiha je napisal/-a:
rs5 je napisal/-a:Pozdravljeni,

Ni nobene razlike prazen ali obtežen na polno.

Tako je.

freetrack
Nov uporabnik

Napisal/-a freetrack Če maj 09, 2013 5:45 pm

Seatmiha je napisal/-a:
chan je napisal/-a:
Drugače pa vse korektno!

Ja, bomo videli kaj sledi drug teden. Peljel sem pa na Verovškovo, kjer sem ga tudi kupil.

Poleg že omenjenega tresenja, ki še ni in verjetno nikoli ne bo odpravljeno sem imel še naslednje posege na vozilu: menjava podvozja šoferškega sedeža, kasneje še menjava sovoznikovega podvozja sedeža, kasneje še enkrat menjava podvozja sovoznikovega sedeža (sedež ni držal nastavljenega položaja niti en dan), menjava pogona stekla prednjih levih vrat, menjava zračne lopute motorja, menjava plastične obloge prednjega levega koloteka (je odstopilo lepilo s katerim so prilepljene plastične obloge, tudi ostale obloge niso ravno vzorno pritrjene), barvanje plastičnih oblog zadnjih kolotekov (zaradi luščenja barve - nastajanje mehurjev), menjava kljuke zadnjih vrat (luščenje krom prevleke na logotipu Seat), pritrjevanje plastičnih oblog pragov na levi in desni strani vozila (zadnji del oblog ni bil zataknjen v za to namenjene jezičke in so pragovi praktično viseli v zraku), zaradi tresenja vozila pa se mi pojavlja zmeraj več čričkov, kar pa niti ne mislim reklamirati, ker itak ne bom nič dosegel. Vse to se je dogajalo v prvem letu starosti vozila, upam pa, da se ne bo nadaljevalo s tem tempom.
Avto sem servisiral na Porshe Verovškova, kjer sem ga tudi kupil. Samo v informacijo, v obdobju enega leta (2011-2012) sem od osebja prodajnega salona dobil informacijo, da imajo že drugo testno vozilo, ki prav tako trese kot moje. Ko sem to omenil vodji servisa Porsche Verovškova, mi je le ta zatrdil, da so problem rešili z zamenjavo pnevmatik (tresenja teh vozil pa ni zanikal), v kar pa ne verjamem, ker so med drugim pnevmatike menjali tudi na mojem vozilu, pa problem tresenja ni bil odpravljen.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če maj 09, 2013 6:48 pm

To temo bi bilo treba sem zalimati:

https://www.facebook.com/SEATSlovenija?fref=ts
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Seatmiha
Nov uporabnik

Napisal/-a Seatmiha Če maj 09, 2013 7:11 pm

INFINITI je napisal/-a:To temo bi bilo treba sem zalimati:

Kar se mene tiče bi počakal. Sem na začetku reklamacije. Če si še niso pogledali na tej strani, jim trenutno še nebi dajal pod nos.
Moje dejanje III se nadaljuje v ponedeljek. Obveščam o napredku.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če maj 09, 2013 9:03 pm

Seatmiha je napisal/-a:
INFINITI je napisal/-a:To temo bi bilo treba sem zalimati:

Kar se mene tiče bi počakal. Sem na začetku reklamacije. Če si še niso pogledali na tej strani, jim trenutno še nebi dajal pod nos.
Moje dejanje III se nadaljuje v ponedeljek. Obveščam o napredku.

Čeravno so o tej temi še kako obveščeni! Sam sem sedel na to temo že pred meseci na več kot dvournem sestanku z direktorico znamke SEAT v Sloveniji, pred tem še z direktorjem tehnične službe pri uvozniku ter dosegel - nič! Konec koncev mi je tudi znano, da se je z omenjeno problematiko tresenja volana pri Freetracku ubadal tudi generalni direktor. V končni fazi nam mečejo pesek v oči, da gre za "normalen pojav", na nas - kupcih pa je, da dokazujemo napako (!?!?!). Magari tudi s sodnim cenilcem, strošek pa seveda pade na kupca!

Morda zgolj vprašanje vsem, ki berejo to temo: kako bi se počutili, da vam nekaj mesecev popravljajo neko stvar (ne le avto), predmet skladno z zakonom zamenjajo z istim, a se žal zgodi, da ima novi predmet isto hibo, po parih mesecih pa enostavno zaključijo, da gre za povsem normalen pojav???? Zgolj za zanimivost - pri tovrstnem omenjenem primeru Tržni inšpektorat Republike Slovenije NE NAJDE, da bi šlo za kršenje zakona oziroma meni, da NE GRE za zavajanje potrošnika! In to je njihova URADNA izjava! Kako so prišli do le te, pa si lahko vsak po svoje interpretira ... A na koncu dobiš sliko, koliko je potrošnik zaščiten v tej naši deželici, ki bo kmalu postala svetovni prvak v dvigovanju davkov ...

@Seatmiha in @freetrack: Zgolj kot ideja - če bi se zadnji primer (@Seatmiha) zopet pričel vleči kot jara kača (beri: kot moj), do odprave hibe pa ne bi prišlo, bi bilo morda smiselno, da vsi trije skupaj skličemo sestanek pri generalnemu direktorju Porsche Slovenija (zgolj z njim še nisem bil na sestanku ;) ) ter zahtevamo, da vse tri dotične problematične avtomobile končno pregledajo strokovnjaki iz matične tovarne SEAT. Ker me dejansko zanima, če je komu od njih tovrstno tresenje povsem normalno! Če bi vama bil tovrstni sklic sestanka zanimiv, me kontaktirajta preko zasebnega sporočila oz. e-maila.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če maj 09, 2013 10:19 pm

chan je napisal/-a:@Seatmiha in @freetrack: Zgolj kot ideja - če bi se zadnji primer (@Seatmiha) zopet pričel vleči kot jara kača (beri: kot moj), do odprave hibe pa ne bi prišlo, bi bilo morda smiselno, da vsi trije skupaj skličemo sestanek pri generalnemu direktorju Porsche Slovenija (zgolj z njim še nisem bil na sestanku ;) ) ter zahtevamo, da vse tri dotične problematične avtomobile končno pregledajo strokovnjaki iz matične tovarne SEAT. Ker me dejansko zanima, če je komu od njih tovrstno tresenje povsem normalno! Če bi vama bil tovrstni sklic sestanka zanimiv, me kontaktirajta preko zasebnega sporočila oz. e-maila.

Sicer spremljam temo od samega začetka in glede na opis napake in glede na angažiranost uvoznika, da napako odpravi, se mi zdi to najboljša rešitev. Pa fajn bi bilo "seat-ovce" povprašat, če že freetracki tresejo in se jim iz onega odgovora to zdi normmalno (povišano in ojačano vzmetenje namenjeno terenski vožnji, zakaj potem razni štirikolesno gnani SUV-i in ostali wnb terenci ne tresejo.Je morda freetrack edini,ki doseže takšno hitrost, pri kateri začne trest? :mrgreen:
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Pe maj 10, 2013 6:31 am

Kriza tole. Ocitno kupec res nima nikakrsne zascite. In se pol odgovor-da je to normalen pojav. Sej niso resni. Pri taksnih "felerjih" bi morali vrniti kupnino nazaj. Potlej bi se pa nehal zafrkavat.
Upam, da uspesno resite!
Slika

Seatmiha
Nov uporabnik

Napisal/-a Seatmiha Pe maj 10, 2013 6:39 am

Mislim, da bom začel na cesti ustavljati vse voznike Freetrackov in jih začel spraševati, če se jim kaj roke tresejo :arrow: Resno!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov