Da v temo dodam nekaj pozitivnega.
Lastnik Kie Ceed 1,6 CRDI sem od leta 2017, letos teče 11 leto. Ker se je družina povečala, moramo avto menjati, na temo pa sem naletel, ko sem iskal približne podatke o stroških turbin.
Naj še omenim, da sem približno 10 let nazaj bil pogost obiskovalec foruma in da se nivo ni kaj veliko spremenil. Premalo kvalitetnih informacij je tu, premalo tistega, za kar ljudje pridejo sem.
Torej, nazaj na temo: res je, da so bili servisi na KMAG (pre)dragi, tudi 150.000 km je avto dosegel pri okoli štirih letih. Tako da vseh 7 let garancije nismo imeli. Tudi strokovnost servisa je po moje vprašljiva, sploh pa ne zaupam večjim servisom, kjer dela veliko število fantov brez nekega dobrega nadzora. Ampak kaj, tako pač je in tako je povsod. Dvomim, da so pri drugih znamkah toliko boljši.
Prva okvara je bila menjava stabilizatorjev v roku garancije. Potem so v garanciji menjali turbino, ki je žvižgala, vendar vsaj meni še ne moteče, to se je zgodilo pri 140.000 km, torej malo pred potekom garancije. Vmes so ves čas odpravljali manjše napake (rja pri zadnji lučki, "skakanje" motorja -zaradi odvzema goriva v prostem teku...). Kakorkoli, turbina me je takrat zelo osrečilo, ker sem nazaj dobil skorajda nov avto in prihranil cel kup denarja. Ali pa sem jim ga že dal, pa so mi ga takrat pošteno vrnili, ne vem
Potem sem pri okoli 160.000 zamenjal zadnja stabilizatorja, pri 200.000 še enkrat sprednja (in malo dražja, zato da je zdaj končno mir). Vmes se je začelo pri kakih 5 letih starosti utripanje lučk, samodejno ugašanje radia. Šel sem na KMAG, prosil za avtoelektričarja in ga vprašal za nasvet. Pokazal mi je kabel za -, ki je imel slab stik s karoserijo. Popravil sam. Potem pa smo vozili. In vozili. In še kar vozili. Vmes le redno servisiranje in preventivna menjava vodne črpalke, sam sem mnenja da je ceneje menjati takrat ko si še v prednosti s časom

Avto sicer v zadnjih treh letih ni več tako v uporabi, ker smo se preselili bližje službi in večino časa stoji, tudi po dva tedna skupaj.
Do sedaj ni bilo nobenih večjih težav. Decembra sem preventivno menjal prvi akumulator, ob 10 letih prevzema avta iz salona. Avto čez zimo redko uporabljamo, ko pa ga rabimo to pomeni da mora vžgati takoj in tudi pri minusu zunaj.
Pri 320.000 je bila menjana prva sklopka, potisna plošča ni več delovala pravilno in je zato bilo težko menjavati ali dobiti v prvo prestavo. Sama drsna plošča je bila povsem OK. Pač, starost. Nič, za kar bi morali kazati s prstom na Kio.
Potrditi moram, armaturka je zacvetela kot zvončki, karkoli sem skušal narediti, da jo umirim se ni izšlo kot bi se moralo. Tudi tapeta na voznikovih vratih ima tendenco po tem. Od prvega dne v voznikovih vratih nekaj škripa, če to koga moti enostavno nasloni nogo na tapeto. Ni pa moteče, če na to nisi pozoren. Jaz sem sicer bil pogosto, ampak nikoli se mi ni dalo tega odpravljati, čeprav rad razstavim karkoli.
Ampak, v teh desetih letih s tem avtom niti enkrat nismo stali nikjer zaradi okvare. Vsaka "okvara", ki je nastala je bila posledica obrabe, kar je za 10 let star avto povsem sprejemljivo. Nikoli pa ni bilo to tako, da bi za sabo vlekli črn dim ali vodo iz radiatorja.
Motor 1.6 CRDI je zelo zanesljiv, poceni za vzdrževanje. Vesel sem bil recimo pred kratkim, ko se ugotovil da nima dvojnega vztrajnika, kar bi podražilo servis za kakih 300 €. Redni servis pa okoli 50/60 €, če vse delam sam, tudi menjav filtra nafte. Nič ni pretirano težko.
Človeku, ki je dovolj, da se po AC vozi do 150 km/h vsak dan nudi zadostno količino udobja, tudi varnosti (čeprav tudi te nismo nikoli zares testirali) in ekonomičnosti.
Za to ceno dober nakup, res pa je, da so se cene precej zvišale in dandanes konkurira cenam drugih uveljavljenih znamk. Če bi s tem motorjem dobil Kiinega enoprostorca s tremi ločenimi sedeži zadaj, da lahko med dvema otroškima sedežema normalno sedi še odrasla oseba bi zagotovo kupil še eno Kio. Vendar ne z LED lučmi, očitno
Meni je v prvi vrsti pomembna zanesljivost, kar nam je ta avto res nudil. Sledi ekonomičnost in šele potem izgled. In pa tudi raje dam denar za ogled tujih dežel kot za avto.
Zato bi jo priporočil komurkoli, ki rabi iskreno priporočilo. Res se je izkazala za dobro vozilo in to je tudi njena naloga.