Nasveti in napotki ter povpraševanja...

čare
Mojster foruma

Re: Zadnje zavore

Napisal/-a čare Če okt 17, 2013 1:36 pm

Pa cilinder dela,se oba batka premikata?Kajla za nastavitev se premika?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če okt 17, 2013 3:05 pm

se premikata

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če okt 17, 2013 5:02 pm

Najprej razdri in spucaj svinjarijo posvsod okoli. Še posebej očisti tisto kajlico, ki nastavlja zavore. Morda je zarustana, sama vzmet pa ni dovolj močna.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Če okt 17, 2013 5:22 pm

Sem našprical, zdrgnil s krtačko (zobno ;) , tko da tam okol je zdej čisto.
Ker kajlica misliš to.
Prej je mela ročna mal lufta v kabini zdej ga ni.
Vse sem že dal nazaj, ker me je sam zanimal, če so slučajno obloge čist na koncu.

Me pa zdej še zanima ABS te zobniki k so tam vidm da jih je mal požrl.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če okt 17, 2013 5:36 pm

Če ne gori ABS lučka jih še ni dovolj požrlo.Kajlica pa je tista ki je s fedrom pripeta v eno izmed paken.Ta kajla služi samonastavlanju in če je zaribana se ne premakne oz,če je do konca dol in imaš nizek pedal in švoh ročno je boben prenucan.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Če okt 17, 2013 5:54 pm

Včasih se prižge pa ugasne, pri zaviranju pa včasih ... na pedalu čustim vsak zobnik k bi res preskakoval, pri manjši hitrosti, nekaj metrov pred popolnim zaustavljanjem avta.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Če okt 17, 2013 6:58 pm

ojnica je napisal/-a:Ker kajlica misliš to..

brk003-1.jpg

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Če okt 17, 2013 7:23 pm

Hvala za tvoj trud.
Ampak, če še bolj prvijem, razširim obloge potem tud bobn ne bo šu gor al pa se motim, ker ko sem ga dal gor je bilo vse tako kot mora bit, ne drgne, le mal se sliši in vrti se kolo. Ker pred tem je pa res nekaj blokiral :(
Sam kukr sem bral se vse samo nastavlja ;)

Lahk bi bil res bobn, ker tele pakne so mogle že enkrat bit menjane, bobn pa lahk sam pobrušen rob.
Prezraču sem.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če okt 17, 2013 7:25 pm

ojnica je napisal/-a:Včasih se prižge pa ugasne, pri zaviranju pa včasih ... na pedalu čustim vsak zobnik k bi res preskakoval, pri manjši hitrosti, nekaj metrov pred popolnim zaustavljanjem avta.

Pozdravljeni

Aha, in svizec je zavil čokolado.
Zamenjajte obloge, zavorne cilindre, vzmeti ...................... in bo nekaj tišoč km spet mir. Pri oblogah je vseeno koliko so debele, važno je koliko so pregrete..................

Preden se privije zavorni boben, je "kajla" čisto zgoraj. Ko je boben fiksiran, se pritisne nekajkrat nožno zavoro, "kajla" se sama spusti in nastavi nožno in parkirno zavoro. V koliko se ne, pomeni da ni bilo sestavljeno čisto in je potrebno nastavljati ročno, skozi luknjo od vijaka platišča, tukaj pa pazite, v koliko tega niste počeli ..................... raje ne nastavljajte.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Ne okt 20, 2013 7:06 pm

Sem danes dal dol boben še na levi strani, na tej strani je šlo dol brez problema, sam nekajkrat sem udaru s kladivom, pakne imajo maso, ampak na tej strani prime kolo, na desni ne preveč dobro in pojma nimam zakaj ne.
Kaj je s to kajlo, sem jo videl, na desni strani spodaj feder zgoraj kajla, se to naj bi z lahkoto premikal in kam gor-dol, dol-gor.
Kaj pa bobn ima nekaj malega robu.
A cilindrček je težko zamenjat.
Vrjetno pa tle ne smem uporabljat kakšn sprej, da bi prodru in razlahljal mehanizem.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne okt 20, 2013 7:40 pm

če mene uprašaš ti je cilinder šteknu na eni strani....
Lahk špricaš...
Cilinder ni težk ni menjat.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Po okt 21, 2013 11:22 am

Sem šel na tehnični, brezplačni in mi nožna prime vredu, sam ročna je precej razlike.
Je pol kajla zarustala, ker bobn gre dol BP.
Na podvozju ni sledi o kakšni rji, zarustanosti zajle.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Po okt 21, 2013 12:13 pm

Če nožna prime smo že bliže. Treba je preverit kaj šteka (ali pa ni nastavljeno kot mora bit). Težko je takole prek foruma popravljat zadevo, če se ne vidi. Lahko so obloge zažgane lahko šteka žica, lahko so zarustane pri vpetju, lahko je zarustan vzvod ročne zavore. Nevem, kaj pametnejšega povedat. Stvar je treba podret, postavit nas ponk in preverit kaj šteka in zadevo uredit. In ne samo bezat v tisto kajlico. Še prej preveriš, če ročna zavora vrača nazaj v začetni položaj. Ko je zajla sneta poizkusiš če se lepo giblje itd. Če pa so zanič pa enostavno zamenjati (ne stanejo več kot 25€). Rekel, si da ti solzi cilinder, če je tako, se menja še oba cilindra.

Žico ročne zavore do konca popustiš. Odstrani zatiča z vzmetmi pri straneh (porineš in zavrtiš). S kleščami spodnjo stran oblog povleci čez rob in odklopi žico. Sedaj imaš pakne v rokah in še vedno sestavljene, če nisi preveč hitel. Postaviš na mizo in vse lepo po časi s pametjo podreš. Drugo stran pusti sestavljeno, če gre slučajno kaj narobe imaš tam za vzorec. Ko so podrte vse očistiš, premažeš in "pregoniš" vzvod ročne zavore itd. Če so slabe pa jih enostavno zamenjaš z novimi. Ob montaži kajlico postaviš v najvišji položaj- če bo vse sestavljeno kot mora biti se bo ob parih pritiskih na zavoro nastavilo samo. Približaš še žico zavore in je to to. Še prej zamenjaš oba cilindra (z občutkom, čene boš menjal še cevi). Navsezadnje pa še prezračiš sistem. In pa seveda odstraniš rob na bobnih.

To je v grobem to. Če pa tega nisi še nikdar počel ali vsaj gledal, ti priporočam da imaš poleg sebe nekoga, ki to zna, da ne nastanejo težave in avto v kakšnem hrastu ali na avtovleki. Ne sliši se komplicirano, vendar že malenkost lahko pomeni odpoved...

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Po okt 21, 2013 12:43 pm

Hvala
Čez zimo bo pa spet vse zrustalo, bo šlo v menjavo, sol, voda, železni detajli naredi svoje.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po okt 21, 2013 12:55 pm

Sej dobiš cel kit komplet, sestavljene obloge komplet s cilindri in fedri. Stare dol, nove gor pa je.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Po okt 21, 2013 12:59 pm

A da tud to že dobiš, menda se ti ukavarjaš s tem.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Po okt 21, 2013 2:30 pm

Sem zamenjal cilindr, je rahlo puščal, star odlomu za zračt, kajlc pa se je tud začela mal premikat, sem zadevo mal pregonu, zdaj pa bi se mogl to samo naštelat. V trgovin nism bil čist prepričan, če bo pravi, zato sem sam enga menjal, čeprav bi blo najbolje oba ali komplet zavore, pa sej zgledajo fedri, pakne še vredu.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po okt 21, 2013 5:06 pm

ojnica je napisal/-a:A da tud to že dobiš, menda se ti ukavarjaš s tem.

Ja, imata ATE pa TRW, pa še kakšen se najde.
Zgleda pa tkole (brez cilindrov): http://art.rexbo.net/ate/bmp/500/691517.jpg
Ali pa s cilindri: http://art.rexbo.net/trw/jpg/500/gsk1404.jpg

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po okt 21, 2013 8:17 pm

Sam ti pa si en as. Par 10€ materiala, maš polovico novih bremz, ti pa zarustano starino razguncavaš in gor tlačiš. Pa k bi rekel, da si vsaj na ravnem doma, ne, kamor se obrneš 20% klanec in ti veselo na tehnični, če bremze kej primejo.

A si zavežeš un bel trak okoli glave in tuliš: BANZAIIII!!!, ko se spuščaš v dolino?
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica To okt 22, 2013 7:59 am

Nimaš drugega za počet kot svinjat po moji temi. :roll:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 23 gostov