Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Škoda superb Hladila tekočina.. Pomoč prosim!

Napisal/-a Fan Če feb 06, 2014 9:34 pm

Pozdravljeni

Osebno bi preveril pred podiranjem, kaj pomeni za denarnico, da ne bo na kraju kakšne hude krvi glede cene, ko se bo odprlo in menjalo "kot se šika". Kakor tudi, kaj pomeni, če pride do loma motorja, ali bo garancija na vse kar so na servisu vgradili, ali tudi na že vgrajene dele!
Saj veste o čem govorim: "pa še to je bilo potrebno menjati....................."

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So feb 08, 2014 1:32 pm

Navajaš bolane cene mnejave hladilnika olja pod kolektorjem, ki je 100€ original na VAG. Kaj to potem tebi vse menjajo, razen 2l čistilca in novega antifriza. Imel sem problem od sinovega Passata AWT, pa se je v eni uri vse rešilo. Seveda doma, brez zlatarjev.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 So feb 08, 2014 9:02 pm

Ja seveda (Fan) te razumem zato sem pa tudi dau narediti predračun katerega točno ceno izvem jutri. Pa saj se ne bo menjalo hladilnik olja!!!! menja se tesnilo glave, za katerega pa material in delo ne staneta 100€!.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So feb 08, 2014 9:56 pm

power19 je napisal/-a:Ja seveda (Fan) te razumem zato sem pa tudi dau narediti predračun katerega točno ceno izvem jutri. Pa saj se ne bo menjalo hladilnik olja!!!! menja se tesnilo glave, za katerega pa material in delo ne staneta 100€!.

Pozdravljeni

Da vas ne bo zavedlo, za 100€ vam to lahko naredi zadnji pocar pod hruško, normalen mehanik pa ne!!
Naj naštejem material, ki bo potreben:
- tesnilo glave
- vijaki glave
- tesnilo izpuha/sesalne cevi
- tesnilo pokrova ventilov
- motorno olje
- hladilna tekočina
- ravnanje motorne glave, menjava teflonov, pregled sedežev ventilov
- delo mehanika
Pa še kakšna drobnarija se nabere ...........................
Torej kdo oporeka menjavo naštetih delov, je navaden polovičar, ki mu je kvaliteta storitve tuja!!
Po vseh pravilih, bi se moralo menjati še pogonski jermen in napenjalec ...........................

Vse je preverljivo, pokliče se v prvo avto trgovino, preveri cene omenjenega materiala .................... če dodamo temu še, da so originalni deli dražji .................... pridemo do tega, da nekaj ne bo OK

Lep pozdrav

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Ne feb 09, 2014 2:31 pm

Z servisom sem dogovorjen da olje, filter , hladilno tekočino prinesem jaz.. ravnati glavo dam tudi jaz , tesnila in delo + vijaki in pregled glave imajo oni čez.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne feb 09, 2014 2:58 pm

Potem bojo pa ta tesnila in vijaki + demontaža in montaža glave precej dragi.Če boš že pol sam naredil je vseen drek če daš nekemu nepooblaščencu to zrihtat pa bo ceneje.

FuriousG
Novinec

Napisal/-a FuriousG Ne feb 09, 2014 5:05 pm

Jaz sem se zgleda prezgodaj hvalil, da smo rešili problem. Ni mi pa čisto nič več jasno glede tega avta. Motor je TDI AVF. Včeraj sem šel na 700km dolgo vožnjo. Prejšnji dan sem hladilno nalil na MAX. Po 350km sem nivo preveril in videl, da je nekaj manjka. Po kaki uri mirovanja sem hladilno spet dolil do max. Po cca 100km mi je potem požrlo tekočino globoko pod MIN. Naslednjih 350km mi ni spilo niti kapljice hladilne. :shock: Zmetalo mi jo je pa čez oddušek na ekspanzijski.

Izpuha v ekspanzijski ni. Pokrovček olja od menjave hladilnika olja ni več smetanast. Kadi se za mano ne. Kaj hudiča potem povzroča, da mi tkole v intervalih ven pomeče hladilno tekočino? Naj omenim, v armaturi se sliši pretakanje vode. Jutri imamo v planu zvakumirati sistem, potem bomo pa videli kaj bo.

Bo res treba glavo podret, a ima slučajno kdo še kako drugo idejo? Ni mi jasno zakaj se to pojavlja v takih intervalih.

Kupi kdo Passata? :-P Takoj ko saniramo tale problem se ga znebim in kupim bencinarja! :)

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Ne feb 09, 2014 7:53 pm

HEHE ja res bi blo dobro če bi sam... ampak nimam časa da bi to naredil ker avto rabim vsakodnevno že za tale dva dni bo kriza ampak ok bojo dal pa nadomestno vozilo :D hja možno da je tesnilo glave tudi pri tebi.. jaz sem probal odzračit sistem pa nisem nič naredil ker je itak takoj spet zrak v njem... naredi test co2 tako kot jaz pa bote ugotovili kaj je. če se ti v sistemu ustvarja preveč pritiska pol je to to.. druga že ne more bit razn kakšna vodna pumpa .. poglej če kje pušča. ali če se ti avto pregreva potem maš lahko na sumu vodno pumpo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne feb 09, 2014 8:12 pm

Pozdravljeni

No saj počasi se bo zgodba začela odvijati, v koliko vi prinesete polovico materiala, v svoji režiji uredite motorno glavo, na vašo zahtevo vgradijo nazaj star pogonski jermen .......................... hahahahahahahahaha .................... kot je že uporabnik @čare napisal, bo to zelo drago! Kar se tiče GARANCIJE, se lahko obrišete pod nosom! Ni tega mojstra, ki vam jo bo dal pod temi pogoji! :)
Vseeno če si naredite sami ali pa lokalni mehanik/mojster/popoldanec, bo cena enaka za veliko več kvalitetne storitve.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne feb 09, 2014 9:23 pm

FuriousG je napisal/-a:Jaz sem se zgleda prezgodaj hvalil, da smo rešili problem. Ni mi pa čisto nič več jasno glede tega avta. Motor je TDI AVF. Včeraj sem šel na 700km dolgo vožnjo. Prejšnji dan sem hladilno nalil na MAX. Po 350km sem nivo preveril in videl, da je nekaj manjka. Po kaki uri mirovanja sem hladilno spet dolil do max. Po cca 100km mi je potem požrlo tekočino globoko pod MIN. Naslednjih 350km mi ni spilo niti kapljice hladilne. :shock: Zmetalo mi jo je pa čez oddušek na ekspanzijski.

Izpuha v ekspanzijski ni. Pokrovček olja od menjave hladilnika olja ni več smetanast. Kadi se za mano ne. Kaj hudiča potem povzroča, da mi tkole v intervalih ven pomeče hladilno tekočino? Naj omenim, v armaturi se sliši pretakanje vode. Jutri imamo v planu zvakumirati sistem, potem bomo pa videli kaj bo.

Bo res treba glavo podret, a ima slučajno kdo še kako drugo idejo? Ni mi jasno zakaj se to pojavlja v takih intervalih.

Kupi kdo Passata? :-P Takoj ko saniramo tale problem se ga znebim in kupim bencinarja! :)

Kupim sedaj takega kot je :P Da ne bom potem popravljal za šalabajzerji, raje zrihtam kot se zagre.

Fan sej bodo počas začeli mislit tud s svojo glavo ne samo z denarnico :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

FuriousG
Novinec

Napisal/-a FuriousG Ne feb 09, 2014 9:38 pm

lisko je napisal/-a:
FuriousG je napisal/-a:Jaz sem se zgleda prezgodaj hvalil, da smo rešili problem. Ni mi pa čisto nič več jasno glede tega avta. Motor je TDI AVF. Včeraj sem šel na 700km dolgo vožnjo. Prejšnji dan sem hladilno nalil na MAX. Po 350km sem nivo preveril in videl, da je nekaj manjka. Po kaki uri mirovanja sem hladilno spet dolil do max. Po cca 100km mi je potem požrlo tekočino globoko pod MIN. Naslednjih 350km mi ni spilo niti kapljice hladilne. :shock: Zmetalo mi jo je pa čez oddušek na ekspanzijski.

Kupim sedaj takega kot je :P Da ne bom potem popravljal za šalabajzerji, raje zrihtam kot se zagre.

Fan sej bodo počas začeli mislit tud s svojo glavo ne samo z denarnico :D

Jutri še vakum, pol bomo pa vidl. Daj mi na PM ponudbo. :)

Je pa 03, karavan 130KM, 280k kilometrov. Tja do 200k štemplana knjižica in vsi računi (Vrtač Kranj). Takrat enkrat tud že menjan turbo na pooblaščencu. Oprema je exclusive s xenonom. Nove gume, nove ploščice, EGR star 2 leti, zobati jermen menjan lani januarja. Imam ga pomoje že 5. leto. Drugače super ohranjen, sam tole mi ga svira.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Ne feb 09, 2014 11:03 pm

uporabnik "fan" da ti nekaj razložim sicer sem temo odprl zato da dobim razne odgovore kaj bi lahko bilo... to sem zvedel na pooblaščencu in na forum samo še poročam koliko bo zadela koštala in pa kako se bo napaka odpravila. pomagam tudi drugim z istim težavam , kako bo pa stvar narejena je pa čisto odvisno od posameznika. vrjemi da bodo dali garancijo saj dele katere sem prinesel so original za ta avtomobil od olja, hladilne itd.. glavo bom dal sam poravnat zakaj.. ker enostavno ne zaupam servisu da mi jo bodo... pa tud raj sam ščistim kanale in komplet glavo ker vem da se ne bojo oni ubadali s tem.. k večjem jo bojo poravnali in sestavli skup odstranjevanje saj in umazanije se pa ne bo oni lotli.. POUDARJAM VSE BI LAHKO SAM NAREDIL IMAM ZNANJE ITD AMPAK NIMAM ČASA"! tako da ne bi palamudit s takimi da je vseeno al nardim sam al ga pa komu peljem .. in stvar bo narejna u piko to sam vem + na servisu je reku da če olje ,hladilno prnesem in dam glavo poravnat to pri njih ne vpliva na garancijo kaj so oni naredili.. tud nobeden mi ni rekel da naj menjam jermen... bi te pa prosil če si tako izobražen okoli tega zakaj bi ti dal nov jermen po 20.000 in vse rolce? kaj bi lahko šlo narobe če bi isti jermen nataknil nazaj... Večina nekaj govori pa sploh z tem nima izkušenj samo nekje sem to prebral aha zdej pa to tud vem in lahko informacije dalje širim .. ni pa to sam nikoli doživel. Jermen kot sam če ni razpokan če ni prestar in če ni dal preveč km skozi ne po počil.. rolce ne bodo odpovedale šponer pa tud ne.. Uglavnem tema se lahko čist na enostavno zapre.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Ne feb 09, 2014 11:13 pm

aha pa še nekaj cena na servisu 400-500 eu je bil okrivrni strošek brez mojega olja hladilne in ravnanja glave.. tako so mi rekli za vse da dajo oni.. rekel sem mu za predračun naj mi naredijo in da olje,hladilno prinesem sam tesnila itd pa oni .. tako da jutri avto peljem da ga porihtajo in izvem točen predračun in vse.. tko da lahko da še toliko ne bo. prosim pa če je kdo že tole menjal vsa tesnila itd koliko ga je prišlo. se pravim koliko okvirno stanejo vsa tesnila+ vijaki brez dela.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po feb 10, 2014 2:21 am

Pozdravljeni

Osebno me veseli, da ste se vse dogovorili. Veste dokler ne gre kaj po zlu, je vse OK in smo vsi veseli. Ko pa ima enkrat hudič mlade, jih ima veliko.
V koliko me spomin ni zapusti, ni bilo nikjer napisano/omenjeno ( iz moje strani ), da se menjajo rolce ali črpalka, kjerkoli sem pisal, je pisalo: pogonski jermen + napenjalec. Oboje je strošek cca 80€, torej se prihrani omenjen strošek in igra loterijo. To je enako, kot bi ščistili stare vijake, jih namazali in privili nazaj - mogoče pa ne bo počil :( v 90% res ne poči, vendar je ostalih 10% preveč draga loterija - kakor je meni znano, jih veliko mehanikov ne menja.

Pri pogonskem jermenu je točno določeno, kako naj bi se vrtel ( smer vrtenja ), koliko naj bi bil napet ..................... Pri dinamičnih obremenitvah, se v jermenu napnejo vezi, sicer mu to ne škoduje, dokler je enakomerno napet, se ga ne premika in se vrti v isto smer
Slika
Ko pa se to enkrat podre, je samo vprašanje časa, kdaj bo počil: Slika

Pri snemanju in ponovnem zatezanju ( ki ni nikoli več enak ) se lahko poškodujejo notranje nosilne vezi in s tem jermen oslabi. Zaradi tega se skrajša doba trajanja jermena, hkrati pa postane občutljiv na dinamične spremembe obremenitve, katerih jih pri motorju ne manjka. Ali je bil jermen peveč upognjen, se lahko ugotovi šele pri pretrganju; v tem primeru je namreč raztrganina ravna, sicer pa je nazobčana, kar je prikazano na sliki. Zadnja slika prikazuje razliko v sili, ki je potrebna za pretrganje jermena v primeru, ko je bil prepognjen, in tistim, ki ni bil prepognjen – razlika v sili je dobrih 2000 N!
Slika
Vzdrževanje zobatega jermena za pogon odmičnih gredi je izjemnega pomena, saj v primeru, da se poškoduje ali pretrga, zvečine to povzroči precejšne poškodbe motorja. Pri novejših vozilih, je sicer termin menjave zelo dolg, vendar se ga mora pregledovati vsake 40 tisoč KM ( pri enih znamkah pogosteje, pri drugih kasneje ) - po potrebi menjava.
Preventivna menjava zobatega jermena razmeroma majhnih stroškov je zato na vsak način priporočljiva!
V koliko pa je kaj nerazumljivega, me lahko mirno pokličete na tel.: 031-797-021 in vam bom skušal razložiti.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Po feb 10, 2014 8:43 am

power19 je napisal/-a:aha pa še nekaj cena na servisu 400-500 eu je bil okrivrni strošek brez mojega olja hladilne in ravnanja glave.. tako so mi rekli za vse da dajo oni.. rekel sem mu za predračun naj mi naredijo in da olje,hladilno prinesem sam tesnila itd pa oni .. tako da jutri avto peljem da ga porihtajo in izvem točen predračun in vse.. tko da lahko da še toliko ne bo. prosim pa če je kdo že tole menjal vsa tesnila itd koliko ga je prišlo. se pravim koliko okvirno stanejo vsa tesnila+ vijaki brez dela.

upam, da ti nisem prepozno pisal ZS.. po prebranem sem imel identične znake kot ti. enako 130km motor, 2002 passat. nikoli penice v olju itd.. ko se je preverilo kompresijo in celoten hladilni sistem je ostalo le tesnilo. kot so že zapisali za ta motor je nemogoče da poči glava. tesnilo sem menjal- kot sem ti napisal v sklopu velikega servis. zato točne cene ne vem, vem pa da mojster katerega kontakte sem ti dal dela transparentno in se spozna na točno te motorje. stroški teh popravil so bili pri njemu vedno precej nižji kot pri pooblaščancu. kot drugo pa je vsako napako hitro odkril in saniral. odvozil sem 300.000km s tistim pasatom in nikoli obstal na cesti. avto ni bil brez tezav, ampak nikoli me ni pustil na cedilu. malo se zamislite tisti, ki pravite da bi prodali avto, ker se vam ena težava ne reši. zdej, če se vam ne reši, ker je sanacija predraga to razumem. če pa je vaš mehanik še diagnosticirati ne zna je pa malo bolj žalostno...

ps: svaka čast FAN. dolgo je že tega ko si mi obnovil zadnje zavore.. pohvale za strokovnost pri delu in nasploh pisanju tukaj na forumu. res človek na mestu

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po feb 10, 2014 8:53 am

Res bi rad videl mehanika, ki ti bi dal garancijo na sestavo s starim jermenom. Na njem namreč ne piše, kdaj je bil nazadnje zamenjan, pa tudi tako grozno drag ni.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Po feb 10, 2014 3:27 pm

ekola fantje! škodilac je na servisu pooblaščenem... stvar je taka predračun 375eu menjava vseh tesonil na glavi + menjava olja ki sem ga jaz prinesel + hladilna. avto bo do konca tedna porihtan glavo bodo pobrusili oni je to všteto v ceno z mehanikom ki bi ga bo popravljal sem se dogovoril da ga zrihta u piko prepuca vse kanale v glavi itd in naj raje počasa dela pa dobro kot hitro in slabo. menjali se bodo tudi vijaki na glavi in je tudi to všteto v ceno. Omenil sem mu zobati jermen da je bil menjan pred 20.000km in je rekel da ga bo snel dol in ponovno namestil gor da ne bi smelo biti nič narobe po njegovih izkušenj ni strgalo nobenega po ponovni namestitvi , pa je mehankar vsaj 30 let na tem pooblaščencu. Tudi v pisarni sem striktno vprašal ali mi velja garancija na to kar mi menjajo če pride do loma motorja itd.. je rekel to kar ti naredimo in vse v zvezi s tem imaš krito če bi bilo bilokaj narobe z avtom pripelji nazaj ti zastonj porihtamo tko da fantje NI SKRBI! .. za tak denar se mi zdi smiselno odpelat na pooblaščenca pa še garancijo imam+ račun kaj je bilo delano in vpis v servisno. tko da bo avto spet v tip top stanju ;) hvala še enkrat in vsem še veliko kilometrov brez okvar! aja pa še nekaj (fan) glede na to kar si napisal in prikazal z slikami vse ok fino fajn.. ampak moraš upoštevati tudi starost jermena.. po letih le ta dobi mikro razpoke ki vodijo do tega kar mi opisuješ.. moj pa je bil pred 1 letom nov in oddelav 20.000.... sem pa tak da vrjemi mi ne bom čakal tistih 90.000km za menjavo in da se bo to izvedlo prej. pri 240.000 je bil menjan pri 300.000 se bo pa še enkrat pa bo mir :D

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po feb 10, 2014 3:35 pm

Važno da si se ti dogovril z mehanikom ki si ga po vsej verjetnosti prvič videl,da bo narejeno v piko in ja tvojega bo delal počasneje in bolj ziher kot druge.Aha bo qrac on je plačan po normi...

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Po feb 10, 2014 3:48 pm

Qurac je on plačan po normi.. kaj praviš več narejenih ur več denarja za servis!! in ne nisem ga prvič videl mi je že servisiral avto. Ne men se o zadevah k sploh ne veš kako pa kaj je.. jst sm lepo razložu da se bo avto porihtu in to je to.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Po feb 10, 2014 3:52 pm

Zdej pa če so te info. komu kej pomagale pa da bo odkril lažje vzrok puščanja hladilne ob teh simpomih hvala bogu! in z tem sm jst to temu zaključu..
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov