Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: MANN filtri - servis avto

Napisal/-a Fan Sr feb 19, 2014 11:29 pm

čare je napisal/-a:So isti na oko potem pa je treba še vedt kaka je kvaliteta papirja da ne razpade in kako prepustnost ma,ker na oko majo vsi isto.Za tekočine Filtrona sigurno ne bi dal

X2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če feb 20, 2014 1:27 am

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če feb 20, 2014 7:11 am

čare je napisal/-a:So isti na oko potem pa je treba še vedt kaka je kvaliteta papirja da ne razpade in kako prepustnost ma,ker na oko majo vsi isto.Za tekočine Filtrona sigurno ne bi dal

x2

Pa še fora je v tem, da je tudi razlika v dimenzijah priključkov,kamor pridejo nasajene hitre spojke pri filtrih goriva. Na oko izgleda vse OK,ampak ko pa jih daš skupaj, pa imajo ponavadi poceni filtri malenkost manjši fi.Sicer goriva ne bo prepuščalo,ampak se pa zna zgodit, da pa bo zrak notri vleklo.

Pa pri filtrih olja (vložki) za nemška vozila je pripročljiv MANN. Filtron ipd. rado kr skupi potegne, medtem ko MANN ostane cel.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če feb 20, 2014 8:28 am

ma ta mann je tut tko, pred kratkim narejen oljni servis z mann filtrom in lučka za olje ni ugasnila tut tri sekunde po zagonu motorja, zamenjal z donitom več kot pol ceneje se ugasne v sekundi po zagonu motorja, pa imam stara j***a od fiat tipo...........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Če feb 20, 2014 9:39 am

O kaksni lucki govoris to?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če feb 20, 2014 10:27 am

Lučki na armaturki za oljni pritisk.......
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če feb 20, 2014 11:48 am

A niso bili DONIT filtri včasih znani kot dobri filtri. Nisem vedel, da še obstajajo

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če feb 20, 2014 12:57 pm

Drugega ne bom napisal kot to, da odkar sem na lastno pest, mimo pooblaščenca vrgel ven original olji filter in ga menjal za mannovega w 712/91 ketna ob hladnem zagonu manj ropota. Pojma nimam v čem je finta imam pa stari original še na zalogi in ga bom dan pred rednim servisom namestil nazaj, po servisu pa oba doma odpru z dremelom, da vidim razliko v drobovini.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če feb 20, 2014 1:03 pm

Razlika je v nepovratnem ventilu! Njegov namen je, da olje iz kanalov ne steče nazaj v karter. To pomeni, da ko motor prižgeš, je olje motorju takoj na razpolago.
Seveda ima verjetno tudi original tisti ventil, ampak verjetno ne tesni dobro. Odvisno seveda od kvalitete diafragme in gladkosti naležne površine. To so detajli, ki razlikujejo kvalitetnejše filtre od navadnih.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 20, 2014 1:27 pm

yashica je napisal/-a:imam pa stari original še na zalogi in ga bom dan pred rednim servisom namestil nazaj

Zakaj bi to počel in imel dodatne stroške? Prineseš svoj filter in rečeš, da želiš da le-tega vgradijo. Isto kot lastno olje. ;)

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Če feb 20, 2014 2:47 pm

yashica je napisal/-a:Drugega ne bom napisal kot to, da odkar sem na lastno pest, mimo pooblaščenca vrgel ven original olji filter in ga menjal za mannovega w 712/91 ketna ob hladnem zagonu manj ropota. Pojma nimam v čem je finta imam pa stari original še na zalogi in ga bom dan pred rednim servisom namestil nazaj, po servisu pa oba doma odpru z dremelom, da vidim razliko v drobovini.

To bi te pa prosil da objavis ;)

sem slisal od veliko majstrov da je Mann top, sploh pri kamijinih je to kar redna izbira.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če feb 20, 2014 3:57 pm

zzitop je napisal/-a:Razlika je v nepovratnem ventilu! Njegov namen je, da olje iz kanalov ne steče nazaj v karter. To pomeni, da ko motor prižgeš, je olje motorju takoj na razpolago.
Seveda ima verjetno tudi original tisti ventil, ampak verjetno ne tesni dobro. Odvisno seveda od kvalitete diafragme in gladkosti naležne površine. To so detajli, ki razlikujejo kvalitetnejše filtre od navadnih.

To mi je povsem jasno kako funkcionira oljni filter ni mi pa jasno kaj vejo več pri mannu od tovarne pri kateri so za moj motor sredi poletja 2010 spreminjali oljni filter in še to brez uspeha. Sicer pa v samo kvaliteto originala ne dvomim s pripombo, da s tem motorjem sprememba v zasnovi nima efekta, ki so ga pričakovali.

peroRS je napisal/-a:Zakaj bi to počel in imel dodatne stroške? Prineseš svoj filter in rečeš, da želiš da le-tega vgradijo. Isto kot lastno olje.

Sploh ni problem v tem. Olji filter za ta avto sem vedno kupoval na servisu kjer pride original mislim da okrog 14,5€. V sam filter sem se spotaknil ob zadnjem servisu lani septembra, ko sem jim že ne vem kolikokrat reklamiral ropot verige in so rekli, da je rešitev v novem oljnem filtru, ki je spremenjen... Seveda po navodilih tovarne, ki očitno išče pa ne najde rešitve.

Levo je stari filter, desno novi z zadnjo črko D in razlika je navzven očitna:
Slika

Ker mi ni dalo miru okrog filtra, odgovora s strani vw-ja pa nobenega, sem za hec kupil mannovega z oznako W 712/91, ki izgleda navzven tako:
Slika
Slika

Cena tega filtra je bila okrog 11€ in sem ga doma probno zamenjal. Ropota je začuda manj, še zdaleč pa ni izginil tako, da sledi ob servisu ponovna reklamacija in takrat bo original filter na motorju, da se slučajno kakšen kekec ne spotakne ob filter. V primeru, da ketna preskoči bodo iskali tisoč in en razloga, da zavrnejo reklamacijo težko okroglih 7000€ kolikor pride nov motor.

thaking je napisal/-a:To bi te pa prosil da objavis

Sledi v jeseni, točneje v drugi polovici septembra.
1992 Fiat Uno 60 SX

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 20, 2014 4:14 pm

yashica je napisal/-a:sem za hec kupil mannovega z oznako W 712/91, ki izgleda navzven tako

Kako pa si "prišel" do tega filtra? Je tudi mišljen za 1.4TSI?

yashica je napisal/-a:Ropota je začuda manj, še zdaleč pa ni izginil tako, da sledi ob servisu ponovna reklamacija

yashica je napisal/-a:Sledi v jeseni, točneje v drugi polovici septembra.

Ne vem kaj čakaš, potek garancije? Takoj pelji reklamirat!

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če feb 20, 2014 4:54 pm

@peroRS filter je bil izbran po katalogu in je za obe verziji 122 in 160KM. Pred junijem 2010 ima zadnjo cifro 90. Obstaja še verzija z oznako w 712/93 in 94, spet odvisno kdaj je bil avto narejen.

Sama napaka na motorju in reklamacija je v tej temi smetenje zato bom kratek. Reklamiram že od vsega zaćetka, večkrat pa ni željenega uspeha, ker ropota ni, ko je motor topel. Motor je bil podrt dvakrat v drugo menjana napenjalec in celo oljna črpalka, ki je krepko čez 1000€, verige pa nikakor nočejo menjati. V bistvu na nek način čakam in upam, da motor zaropota. Ne bi bil pa prvi, ki bi se mu to zgodilo. Vem za dva primera pri nas, enega celo osebno poznam, ki sta dobila nov motor gratis izven garancije. Če se meni to zgodi jih dam na tv pa, da vidimo kakšne izgovore se bo šel slovenski zastopnik, teh. služba in servis.
1992 Fiat Uno 60 SX

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Če feb 20, 2014 5:06 pm

zzitop je napisal/-a:Razlika je v nepovratnem ventilu! Njegov namen je, da olje iz kanalov ne steče nazaj v karter. To pomeni, da ko motor prižgeš, je olje motorju takoj na razpolago.

A to govoriš iz izkušenj in je preverjeno ali si slišal ? :shock:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če feb 20, 2014 7:13 pm

thaking je napisal/-a:

A to govoriš iz izkušenj in je preverjeno ali si slišal ? :shock:

Pozdravljeni

Jaz vam to lahko potrdim iz izkušenj. Prav zaradi teh navedb, ki jih je predstavil @zzitop se pri nas vgrajuje samo MAN ali originalne čistilce. Vsi MANovi čistilci imajo že serijsko nepovraten ventil. To se lepo sliši na Fordu, ko se zjutraj prižge motor. Z originalnim in Manovim čistilcem ne raglja.
Kot je že predstavil @čare, je razlika med čistilci v papirju in raznih dodatkih ( nepovratni ventil, silikonska guma ............... ). S tem ne trdim, da so ostale firme zanič/slabe, je še kar nekaj kvalitete tudi na drugih znamkah čistilcev ( mahle ................. ).

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Če feb 20, 2014 7:43 pm

Koliko olja pa gre v ta "nepovratni ventil" ? A je možno, da npr. v avtomobil gre 5.2 litra olja (do črtice "max), z enim filtrom, z mannovim ali mahle, kateri imajo nepovratni ventil pa 5.5l ?

A to servisirate Forde? Kje pa dobite filtre MANN iz Slo trgovin oz. kdo je uvoznik ?

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če feb 20, 2014 7:49 pm

Nepovratni ventil kot tak ne vzame dodatnega volumna, kvečjemu ga zmanjša. Dodatni volumen pa seveda lahko zahteva večji filter (beri daljši).

EDIT: Ja, imam eno izkušnjo. Odprl sem rabljna filtra istega tipa, ki sta bila na istem vozilu. Fram in Mann. Pri Framu je bila tista diafragma zelo trda, takoj mi je bilo jasno, da ne more dihtat. Mann je bila mehka, takoj si videl, da ko pritisne na ploskev, bo tesnilo. Razlog zato pa je pravkar povedal @Fan, katerega do sedaj nisem poznal. Silikonska diafragma pri Mann-u.

Filtrirnega papirja nisem pregledoval, saj je bilo vse zapacano. Če bi bila fitra nova in odprta pa bi verjetno opazil tudi to.

@Fan, želel bi Vas vprašati, če ste že kdaj naredili primerjavo Mann vs. Mahle? Vsaj kakšen komentar ali Vaše mnenje bi rad slišal.

LP
Zadnjič spremenil zzitop, dne Če feb 20, 2014 7:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Če feb 20, 2014 7:55 pm

thaking je napisal/-a:A to servisirate Forde? Kje pa dobite filtre MANN iz Slo trgovin oz. kdo je uvoznik ?

Google ?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če feb 20, 2014 8:57 pm

Pozdravljeni

MAN čistilce imajo v vseh večjih avto trgovinah, uvoznik je AC - autocommerce - osebno jih nabavljam v Salzburg-u ( večje količine ), kaj na hitro ( v koliko potrebujem samo 1 kos in sem časovno omejen ) pa skočim na AC.
Ne, nikoli nisem delal kakšnih večjih primerjav, doma je to skoraj nemogoče, za odkrivanje kvalitete in prepustnost papirja, bi potreboval kaj več kot avtomehanično orodje.
Je pa zanimivo videti odprt čistilec:
- po 15 tisoč prevoženih km
- po 30 tisoč prevoženih km
Pri slednjemu je čudež, da je še opravljal svojo funkcijo - mogoče jo pa ni :(
Mahle je prvo vgradnja kar v nekaj znamkah vozil, sedaj koliko je razlike med prvo vgradnjo in rezervnim delom, pa ne bi komentiral.

Lep pozdrav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov