Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Gretje - Seat Cordoba '95

Napisal/-a lisko Če nov 20, 2014 9:42 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:
Majand je napisal/-a:Za poleti ni problema, pozimi se pa vozis z neogretim motorjem, kar ni ravno ok za motor. Pa se gretje v avtu ti ne bo delalo. Najbols da menjas termostat, ga dobis za dobrih 10 evrov.

Glede vožnje z neogretim avtom pozimi. Če se mi avto na mestu ogreje na 90 stopinj (glede na to da moram strgati z njega led/sneg), se potem najbrž? ne bo več ohladil. Tudi če tega ne rabim storiti se motor najbrž normalno ogreje le temperatura na števcu je lažna? mar ne? Gretje pozimi.. Hja.. če nastavim na polno sem lahko v avtu tudi pozimi v kratkih hlačah. Toplo začne pihati že po desetih kilometrih..

ojnica je napisal/-a:Poraba je tud višja za kak litr / 100km.

poraba je višja zaradi tega? :shock: bom menjal čez vikend! lahko takšno delo opravim sam ali to spada med težja opravila?

Motor na mestu se ogreje , ker ni pretoka zraka skozi hladilnik. Kakor hitro začneš vozit se pojav pretok zraka in motor se ohladi, ker nič ne ovira pretoka vode skozi hladilnik ( voda je medij , ki prenaša temparaturo iz motorja v hladilnik). In ne samo da je poraba bencina večja tudi obraba motorja je večja, ker so tolerance in vse kar se premika zračunane na ogret motor. Zato se mrzlih motorjev ne sme priganjat.

Težja opravila...odvisno kaj je zate težje....za menjavo termostata rabiš par ključev , ki jih dobiš v šparu...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če nov 20, 2014 9:44 pm

Če ne veš, kje se nahaja potem pelji k mehaniku ;)

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ysrxdtczvgu Če nov 20, 2014 9:56 pm

lisko je napisal/-a:Motor na mestu se ogreje , ker ni pretoka zraka skozi hladilnik. Kakor hitro začneš vozit se pojav pretok zraka in motor se ohladi, ker nič ne ovira pretoka vode skozi hladilnik ( voda je medij , ki prenaša temparaturo iz motorja v hladilnik). In ne samo da je poraba bencina večja tudi obraba motorja je večja, ker so tolerance in vse kar se premika zračunane na ogret motor. Zato se mrzlih motorjev ne sme priganjat.

Težja opravila...odvisno kaj je zate težje....za menjavo termostata rabiš par ključev , ki jih dobiš v šparu...

Hvala za razlago dobro. Res se rad učim in zvem kaj novega :)

Ker sem sam začetnik v tem in nisem ravno mojster kot ste vi lisko (gledal teme ko razdrete celoten motor :bow (bi tudi sam če bi znal vkup nazaj sestavit :D )), me še zanima kje je termostat? Moram zato sprazniti hladilni sistem? Kar nebi niti bilo slabo pred zimo... In če ja, kaj priporočate za vlit nazaj noter ko je delo končano?
Programmers - an organism that turns coffee into software.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 21, 2014 12:39 am

Ni samo termostat, po menjavi le-tega je potrebno dobro odzračit sistem. Teh "točk" je ponavadi več.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Pe nov 21, 2014 9:01 am

*
Gre za zanimiv pojav, da termostat (povišana temperatura motorja) zakajla v področje z usedlinami (oksidi) in potem zaradi povečanega trenja ves čas ostane odprt kljub rahlo "napeti vzmeti", ki ga v hladnem stanju drži zaprtega.

Verjetno je pred tem dogodkom že dalj časa rahlo blokiral v zaprtem stanju... in je temperatura naraščala čez dovoljeno.

Lp.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So nov 22, 2014 1:34 pm

Ne vem kakšn je pravi mojstrski način za zmenjat, ampak sem ga že pri različnih avtih menjaval, sploh pa na obeh cordobah in polotu classic. Nahaja se pred teboj, ohišje termostata/prirobnica, kot prvajo v trgovini z avtodeli (to je kompletno ohišje), na tem ohišju bolj rečeno ohišju termostat sta dva vijaka, ki držita kot en pokrovček, to odviješ in notri je termostat.

Če daš sliko motorja iz googla sem pa ti mogoče kdo bolj natančno pove...jaz imam tega na 1.4 16v

to je ta pokrovček termostat, dva vijaka:
http://media.ruf-autoteile.de/Artikelbi ... 38_002.jpg

Pobrskaj:
https://www.google.si/search?q=termosta ... t&imgdii=_
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov