Nasveti in napotki ter povpraševanja...

čare
Mojster foruma

Re: P308: Problemi pri vžigu

Napisal/-a čare Sr feb 25, 2015 4:53 pm

Vžiganje:

Počakaš da ob kontaktu pogasnejo vse lučke?

Avto ne spelje-glasno poči in potem spelje:

Ali avto takrat visi na rit??Če ja ima ta avto po vsej verjetnosti Hill holder ki ga drži da avto ne zleze po klancu navzdol-Če visi na gobec potem hill holder ne drži.To govori mzato,ker me je en pacient eno leto yebal da odkar sem mu popravil pedal za sklopko na 5008 on včasih ne more speljat no in ko sem končno popyzdil in šel probat kaj ga zayebava sem videl v čem je fora in modelu komaj dopovedal kaj se dogaja in kako zadeva dela pa čeprav ima tako lepo deblo knjižico z navodili v barvah.

simonjz1
Nov uporabnik

Napisal/-a simonjz1 Sr feb 25, 2015 4:59 pm

David92 je napisal/-a:@simonjz1: Glede na to da ste imeli podobne okvare na vašem pežoju, je verjetno podobna situacija pri meni. Nameravam ga itak peljat k mehaniku ta vikend, če bo le sreča.
Za vašo vprašanje, pa moram narediti test, kajti ponavadi sam vstopam v avto, ali pa se tega noben ni spomnil da bi pogledal kako se kadi z auspuha. Bom preveril, takoj ko bom lahko.
Čeprav mislim, da bo pritrdilen odgovor. Kajti ko sem opisal tisto "pokanje" ko se avto "muči" da avto ne crkne, zveni kot da bi auspuh take zvoke pokajoče zvoke spuščal.

Za okvaro 2, pa vam bom verjel, ker vem da ko sem bil na tehničnem so mi nekaj takga komentirali za zadnjo levo bremzo, vendar je takrat gospod rekel, da to še ni nič narobe, ampak pač ni 10/10. To se tudi zgodi samo po prvem štartu po noči (torej zjutraj). Kasneje čez dan ne blokirajo več.

Hvala za nasvete !

upam, da je ta senzor temperature motorja (v GMT-ju stane 19 €) pa 5 € za menjavo...mislim pa da je lahko tudi kaka bencinska pumpa... ampak najboljše bo na tester priklopit pa videt kaj je.... pri okvari dva pa je prav gotovo bremza ja ... LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr feb 25, 2015 6:01 pm

alexwell je napisal/-a:prej ko boš odšel k mehaniku boljše bo za avto in tud za tvojo denarnico.

X2

David92 je napisal/-a:@alexwell: Ta vikend bom poskusil urediti. Ne bi rad sel na pooblascen servis, ker mi bodo nabili ceno, pa se vsega ne bodo popravili pomoje, češ da pridem še kdaj.

Težka bedarija :(
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr feb 25, 2015 6:21 pm

@Fan: Verjamem, da verjetno pri vas tega ne počnete. Ne bi pa rad začel z izkušnjami prekmurskega (Murska Sobota) pooblaščenca za Peugeot (tam sem dobil kupil avto). Ampak to je druga stran medalje, ker se je slo za nakup in ne servis in morda je res nesramno od mene ocenit servis na podlagi izkušnje pri nakupu vozila.

@Čare: Ja, po nasvetu iz tega foruma, pa sem zdaj tudi čakal še malce dlje kot pa ko ugasnejo vse lučke. Edino oranžna luč,na kateri je narisan motor sveti (sem preveril da gre za neki self-test emisij, in da je vredu če ob vklopu avta izgine). Ampak ta izgine le, ko se enkrat avto prižge.
Najbolj lahko tak opisem: Pac davam na gas in spuscam sklopko ker bi rad speljal, ker se mi rit začne dvigovat (kota da bi bila ročna zategnjena), pritisnem bolj na glas, nato se sliši tisti pok in avto spelje. Res pa je, da nimam tukaj navodil za avto, bom preveril če ima Hill Holder, bi bila novost zame, noben mi ni tega rekel.

@simonjz1: Hvala za ta podatek! Sem ze hotel vprašat za okvirno ceno navedenih MOŽNIH okvar za opisano težavo. Saj ga odpeljem na servis, ampak če imam lahko tako srečo, da pač izvem neko okvirno ceno za popravilo - mi je lažje se finančno orientirati pred servisom, kakšne cene pričakovat, imet približno vsoto s sabo, se pripravit na reakcijo. Še posebej je super, če denimo da bo okvara izmed naštetih tukaj v tej temi, in če bi mi kak mehanik povedal koliko bi to stalo pri njih (PRIBLIŽNO), bi vedel tudi, če mi "moj" mehanik da realno ceno za to. Vem da cene niso iste vsepovsod, ampak le kot neka začetna točka, potem pa že vem kolko se mi zdi še vredu odstopanja v + € :)

EDIT: Ah, nič ne bo. V sobotah od 8-12h dela samo prodajalna. Servis je ob sobotah in nedeljah zaprt. Bom se znašel drugje.

1. To sem našel z brskanjem po spletu: http://www.peugeotcentral.co.uk/peugeot-308-problems.html - na kratko: omenja težave z akumulatorjem oz. svečkami / tuljavami.
2. Na enem izmed YT videov, ki prikazuje podoben primer, pa je napisal da je zamenjal "Solenoid valves", nisem našel prevoda v slovenščino. Verjetno gre za kak ventil (valve).

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr feb 25, 2015 8:35 pm

Aha no če tako očitno slišiš tisti pok potem se ti res ploščice zalomajo na disk ampak taka stvar se ponavadi dogaja ko zunaj dežuje in imaš mokre zavore...

Če imaš Hill holder pa probaj na enem klancu da bo avto visel nazaj,imej v prvi ali leru in pritisni zavoro.Ko zavoro spustiš ta še 2 sekundi drži,če se avto takoj po spustu zavore odpelje nazaj ga nimaš.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr feb 25, 2015 8:37 pm

Glede vžiga bi pa jaz svečke izključil,ker če bi srale svečke bi srale tudi med vožnjo.

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr feb 25, 2015 9:07 pm

Komaj čakam da grem k mehaniku da ugotovim kaj je narobe. Mehaniku bo ta test / diagnoza pokazala tudi napako z zavorami ? Ali moram posebej omenit?

Imam še eno bolj hecno vprašanje:
- Ali lahko ko gres na servis k mehaniku, prvic samo poizves za okvaro in nato se šele odločiš popravit avto ? (npr da izveš koliko bi stalo popravilo in premisliš če lahko v tem trenutku tolko posežeš v žep)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr feb 25, 2015 9:26 pm

Kar se zavor tiče ti bo težko pomagal,ker kot sem rekel ti to naredi najbrž samo ko avto dlje časa stoji (čez noč),kar pa se diagnoze tiče pa boš v najslabšem primeru avto pustit tam da bi popolnoma ohlajen (edino če so težave tudi ko je topel) pa da bojo videli,vsekakor pa mora najprej postavit diagnozo in te seznanit s stroški.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr feb 25, 2015 9:34 pm

David92 je napisal/-a:Komaj čakam da grem k mehaniku da ugotovim kaj je narobe. Mehaniku bo ta test / diagnoza pokazala tudi napako z zavorami ? Ali moram posebej omenit?

Imam še eno bolj hecno vprašanje:
- Ali lahko ko gres na servis k mehaniku, prvic samo poizves za okvaro in nato se šele odločiš popravit avto ? (npr da izveš koliko bi stalo popravilo in premisliš če lahko v tem trenutku tolko posežeš v žep)

Za zavore bo potrebno posebej naročiti pregled.
Lahko, vendar mehanika/mojstra/popoldanca predhodno obvestite o tem, da potrebujete samo diagnozo okvare in strošek popravila. Preverite tudi, koliko bo strošek diagnosticiranja napake in sestavljanja predračuna - da ne bo kasneje hude krvi.

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr feb 25, 2015 9:51 pm

Fan je napisal/-a:
Za zavore bo potrebno posebej naročiti pregled.
Lahko, vendar mehanika/mojstra/popoldanca predhodno obvestite o tem, da potrebujete samo diagnozo okvare in strošek popravila. Preverite tudi, koliko bo strošek diagnosticiranja napake in sestavljanja predračuna - da ne bo kasneje hude krvi.

Kaj bi mi lahko mogoče vi povedali okvirno ceno takih popravkov ? Vem da bom izvedel ob pregledu, ampak kot sem zgoraj omenil, da vem približno kje se gibamo. Če bi vas lepo prosil, za te morebitne okvare ki smo jih tukaj omenili v tej temi. Lahko mi tudi na Zasebno sporočilo napišete. Zdi se mi, da ste verjetno mehanik, ker ste mi prej ponudili diagnozo.

Zelo bi bil hvaležen.

----
Kar se pa lova na moznost okvare tiče, sem naletel malo prej na forumih od peugeota, da jih je imeli veliko tak problem na 308ki, in da so rešili za Software / Firmware upgrade-om. In baje da jim je delovalo, tak so se vsaj odzvali.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr feb 25, 2015 10:08 pm

Evo vidiš.Se pravi na pooblaščenca in naj naložijo nov SW.

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr feb 25, 2015 10:12 pm

@Čare: Bom jim pisal jutri ce se da kako zmenit da v soboto pripeljem. Če na pa šefu težit za predhodnji "izlaz" :D . Drugače pa je to možna rešitev ? Kaj bi lahko blo Softwarsko narobe, da bi povzročale take mehanske napake...hm. Zanimivo, če kdo ve!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr feb 25, 2015 10:13 pm

Govoriti nekaj na pamet o strošku popravila, bi bilo lahko zavajajoče. "Lepo po vrsti, kot hiše v Trsti" Najprej pregled, nato obseg dela in strošek.................

Komu pa boste peljali v soboto, če se je napisalo, da ne delajo? Menda ne pričakujete, da bo mehanik/diagnostik prišel v službo samo za to priložnost?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr feb 25, 2015 10:15 pm

Kaj bi bilo narobe?'Yebi ga zdaj.Nov SW je napisan tako da avto dela in to je to.

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr feb 25, 2015 10:22 pm

@Čare: Razumem. Samo za update bo treba verjetno plačat. Kar je malo tak-tak če pomisliš, da je vbistvu tovarniška napaka v SW. V to se malo razumem, kajti sem programer in mi SW ni tuj, zato sem hotel malo razmisljat kako bi SW lahko rešil to zadevo. Če je res to problem, potem je razumno edino, da obstoječ SW deluje napačno. Nisem pa ekspert za avtomobilski software seveda. Ampak zelo zanimivo se mi zdi, kako lahko software vpliva na tako (za laika) mehansko napako in na vpliv temperature. Saj avto prižge ko je topel, a ko je mrzel pa noce (temperatura je tudi neki posredni dejavnik pri tej težavi). V elektroniki bi kvečjemu komponente nastradale / cutile vpliv temperature, a ne sama koda.

Drugače pa nič slabega nisem mislil.

@Fan: Nimam še ideje. Jutri jih kontaktiram kako lahko zadevamo rešimo (morda podatki na spletu niso posodobljeni in morda delajo enako kot poslovalnica. Če nič drugo, pa prej iz službe in na servis, pravtako predhodno najavljen.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr feb 25, 2015 11:01 pm

Nič ni tovarniška napaka, od kje take ideje?
Motorna elektronika je napisana za optimalno delovanje motorja, če v tovarni odkrijejo, da bi lahko prihajalo do težav, naredijo popravek. Pri rednem servisu vam naložijo popravek ( brezplačno ) in vi tega ne boste vedeli. Če se to zamudi ............. se pač plačuje. Tudi servisi morajo kasneje plačati "mapce", brezplačno je samo nekje 12 mesecev od izdaje popravka. Sedaj v koliko je bilo vozilo servisirano malo tu malo tam ..................... pa nima tovarna s tem nič.
Dovolj bi bilo, če bi imeli vaši serviserji dostop do baze podatkov in bi že videli, če so zunaj popravki. :)

David92
Nov uporabnik

Napisal/-a David92 Sr feb 25, 2015 11:08 pm

@Fan: Kaj pa se potem šteje kot redni servis? In kako pogosto naj peljem avto na redni servis? (sem samo uposteval servis na določeno število kilometrov).

Sem poslal email pooblascenim serviserjem, in jih vprašal glede tega če imajo sploh ta Sofware update in okvirno ceno ce bodo mi zaupali vnaprej. Vsekakor pa bom javil, kaj se bo zgodilo in ČE rešimo težavo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če feb 26, 2015 12:55 am

Redni servis = letni servis ( 12 mesecev ) - menjava motornrga olja + čistilcev.
Redno vzdrževanje vozila = opravljen servis na določeno število kilometrov ali čas ( 24/36 mesecev ), kar je prej doseženo
popravila vozila = če se kaj pokvari/obrabi in je potrebno popraviti/menjati

Kot sem vam že napisal, je v bazi samo določen čas na razpolago popravek, ko ga tovarna umakne, je dostopen samo po naročilu in plačljiv.
Nekatere delavnice plačujejo letno za dostop v bazo podatkov in svojim strankam to omogočajo, res pa je, da je za takšen poseg potrebno imeti originalni tester ali vsaj orodja za preprogramiranje ( winols, galeto in podobne .......... ) - spreminjanje map motorne elektronike.
Pooblaščeni servisi imajo vsi to možnost! Strošek nadgradnje za zamudnike je vrti od 25€ + delo naprej .................. vse je odvisno od servisa do servisa, cene so različne. Imate pa tudi posebneže, ki se jim ne da kregati s strankami za plačilo, pa enostavno povedo, ni dobavljivo! Prav zarad slednjih, je potrebno preveriti pri več pooblaščencih, da se lahko primerja odgovor :(

lep pozdrav

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell Če feb 26, 2015 5:47 pm

popravilo bo vsekakor cenejše od tvoje avstrijske plače :)

sipr
Nov uporabnik

Napisal/-a sipr Pe feb 27, 2015 10:27 pm

Jaz sem imel na Audi A4 podoben problem.

Krive so bile počene cevke na kolektorju zraka in je vleklo t.i falšluft. Preveri delovanje senzorja zraka-senzorja, ki hladnemu motorju zapre dovod zraka. Pri Peugeotu naj bi ta senzor bil poleg termostata.

Link: viewtopic.php?f=6&t=101754
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov