Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Nekonstatna temperatura motorja

Napisal/-a DePalmo Pe dec 18, 2015 4:17 pm

abbe je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Če imaš višek denarja menjaj, jaz ga nebi.

Za predstavo, včeraj na AC sem šel največ 100km/h, temperatura vode je bila okoli 80°C, olje nevem ker nisem bil tako pozoren, nato sem se ustavil in se je avto skoraj čisto ohladil in sem nato naredil še okoli 15 do 20km, nisem šel hitreje od 70km/h, voda je bila okoli 70°C oz. še malo manj, olje okoli 50°C, zunaj je bilo -2°C. Imam pa bencinarja.

Če pa grem po AC okoli 110 ali več, se pa kar hitro ogreje na delovne stopinje (voda 90°C, olje okoli 100°C).

lej ne piši bedarij. čist lepo povedan kle zavajaš folk.
kazalec mora bit pri mb na 80 stopinjah in ne sme dol padat neglede na režim vožnje.enostavno ne sme,drugače nekaj ne deluje ok.
enako velja za tvoje vozilo.
zato pa imajo vozila delavno temperaturo, in zato so notr termostati.

ti lah kle nabijaš kar hočeš sam si v zmoti definitivno in vsak k se zastop ti bo to znal povedat...seveda si ti lahko misliš svoje..

Ti pa ne trdi da je vsako odstopanje točno določenih stopinj že okvara vsega živega. Priznam, nisem mehanik, sem pa že dal nekaj avtov skozi in sem videl da je to normalno delovanje. Ker če bi poslušal tebe, bi zmetal že lep kupček denarja za diagnostike in menjavanje lepo delujočih termostatov.

Mene neboš prepričal v menjavo, drugi se naj pa sami odločijo.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 18, 2015 4:37 pm

Pri cca 107 stopinj se vklopi ventilator potem pade temp. in tudi nikoli ne sme pasti na 80 stopinj ko je enkrat segreta voda na delovno temp. razen če motor ugasneš seveda.
Pri mojem ki je nov se poleti dvigne vse do 107, 108 stopinj, če stojiš v koloni nato se zažene ventilator in tudi pozimi ne pade pod 88 stopinj nikoli ko je enkrat ogret motor ne glede na režim vožnje in zunanjo temp.
Lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe dec 18, 2015 10:33 pm

DePalmo je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Če imaš višek denarja menjaj, jaz ga nebi.

Za predstavo, včeraj na AC sem šel največ 100km/h, temperatura vode je bila okoli 80°C, olje nevem ker nisem bil tako pozoren, nato sem se ustavil in se je avto skoraj čisto ohladil in sem nato naredil še okoli 15 do 20km, nisem šel hitreje od 70km/h, voda je bila okoli 70°C oz. še malo manj, olje okoli 50°C, zunaj je bilo -2°C. Imam pa bencinarja.

Če pa grem po AC okoli 110 ali več, se pa kar hitro ogreje na delovne stopinje (voda 90°C, olje okoli 100°C).

lej ne piši bedarij. čist lepo povedan kle zavajaš folk.
kazalec mora bit pri mb na 80 stopinjah in ne sme dol padat neglede na režim vožnje.enostavno ne sme,drugače nekaj ne deluje ok.
enako velja za tvoje vozilo.
zato pa imajo vozila delavno temperaturo, in zato so notr termostati.

ti lah kle nabijaš kar hočeš sam si v zmoti definitivno in vsak k se zastop ti bo to znal povedat...seveda si ti lahko misliš svoje..

Ti pa ne trdi da je vsako odstopanje točno določenih stopinj že okvara vsega živega. Priznam, nisem mehanik, sem pa že dal nekaj avtov skozi in sem videl da je to normalno delovanje. Ker če bi poslušal tebe, bi zmetal že lep kupček denarja za diagnostike in menjavanje lepo delujočih termostatov.

Mene neboš prepričal v menjavo, drugi se naj pa sami odločijo.

jst tebe nočem prepričat v menjavo.
lahko ti pa povem da ni normalno da voda niha med 90 pa 60 stopinjami.nevem kakšne avte si ti to vozil.
sicer nima nobenega pomena ti govorit ker si očitno trmas pa maš svoje teorije da je normalno da temperatura hladilne vode niha za cca 30 stopinj.razloži mi zakaj se tebi to zdi normalno?
nevem poj čemu služi termostat ker tko kot se on začne odpirat pri določenih stopinjah se pri istih stopinjah tudi zapira ce temperatura pada, oz kako bi
to razložu.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Pe dec 18, 2015 11:33 pm

Čist simpl si jaz to razlagam. Če avta ne priganjaš (kar 70 km/h v peti prestavi ravno ni), se ne ustvarja zadosti toplote da bi obdržal delovno temperaturo sploh pa ker so temperature zunaj dovolj nizke da ga sproti ohlajajo. Ko se pelješ v hladnejšem ozračju, gre pa okoli motorja dovolj hladnega zraka da ga sproti ohladi.
Če bi avto zalaufal in ga pustil laufat na mestu (govorim na pamet, nisem še testiral) 15-20 minut, sem prepričan da bi prilezel na 90 brez problema, tudi če bi bilo zunaj -10.

Je res da 60 stopinj nisem nikoli videl, sem pa 70 pa vse tja do 100 (po števčku, realno vem da kažejo cca. 10 stopinj manj kot jih ima voda, verjetno tudi odvisno od proizvajalca) in vsakič je pozimi bila delovna temperatura manjša razen če nisem vozil penzionistično.

Hkrati pa, vem kdaj je v okvari: ko avto rabi res zelo dolgo da se ogreje ali pa če ti zakuha. Ker če je termostat na polno odprt, voda skos kroži in se hladna voda sproti še hladi, če je pa zaprt bo pa del vode bil hladen, del bo pa zavrel. Sicer za to zadnjo še nisem slišal da se bi zgodilo, možno pa je.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Pe dec 18, 2015 11:35 pm

pskoda je napisal/-a:Pri cca 107 stopinj se vklopi ventilator potem pade temp. in tudi nikoli ne sme pasti na 80 stopinj ko je enkrat segreta voda na delovno temp. razen če motor ugasneš seveda.
Pri mojem ki je nov se poleti dvigne vse do 107, 108 stopinj, če stojiš v koloni nato se zažene ventilator in tudi pozimi ne pade pod 88 stopinj nikoli ko je enkrat ogret motor ne glede na režim vožnje in zunanjo temp.

Pusti ti poletje, govorimo za sedajšnje razmere ko je zunaj minus :) Če avto poleti ne drži delovnih stopinj, potem je res nekaj narobe.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe dec 18, 2015 11:50 pm

V koliko je motor segret na delovno temperaturo, je vseeno koliko stopinj je zunaj. Motor deluje v svojem območju temperature, med 88 in 105 stopinjami, razlika med poletjem in zimo je samo v pogostosti prižiganja ventilatorja. Delovno temperaturo motorja ne vzdržuje zunanja temperature, temveč termostat.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So dec 19, 2015 12:01 am

DePalmo je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Pri cca 107 stopinj se vklopi ventilator potem pade temp. in tudi nikoli ne sme pasti na 80 stopinj ko je enkrat segreta voda na delovno temp. razen če motor ugasneš seveda.

Pusti ti poletje, govorimo za sedajšnje razmere ko je zunaj minus :) Če avto poleti ne drži delovnih stopinj, potem je res nekaj narobe.

Sem ti podčrtal, da mi ne bo treba še 1x pisat

Tukaj pri teli temi si malo zafrknil pa če priznaš ali pa ne ;)

ps.: noben ni popolen
Lp

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo So dec 19, 2015 12:25 am

Dopuščam možnost da druge znamke drugače delujejo, vozil sem samo Peugeote in je bilo pri vseh kot sem napisal, pa sem imel dizle in bencinarje. In sem tudi imel na eni 206ki okvarjen termostat, avto se zaboga ni segrel, po menjavi je spet delal normalno (oz. kot prej opisano).

Torej, bi po tvoje moral menjat termostat ker se mi ob počasni vožnji bencinar pozimi ne segreje v 20km na 90 stopinj? Kaj pa če bi naprimer ga zamenjal in bi delal spet isto? Kaj pa potem? Boš ti priznal svojo zmoto ali bo treba motor dat v prafaktorje ker se ne odziva po v naprej določenih parametrih?

Tukaj očitno ne bomo prišli na skupno točko :) Tako da se odmikam od debate, svoje sem že napisal, ravno tako opažanja stopinj olja in vode med vožnjo.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So dec 19, 2015 10:58 am

čisto po nepotrebnem se odmikaš od debate.
kat prvi si šele sedaj povedal kateri avto imaš. pri pežojih je delovna temperatura malo nižja kot pri drugih avtih.
mislim da nekje pri 82 stopinjah bi to blo.
seprau če ti kazalec kaže 80 je ok.
nikakok pa ni normalno da enkrat ko se avto segreje na 80 da potem temperatura pada če se voziš počasi.
kako si sicer ti razlagaš svoje stanje je mani malo čudno.
bencinski motorji ustvarjajo veliko več toplote kot dizelski (zato majo slabši izkoristek) in res ni ok da se ne segreje na delovno temperaturo med počasno vožnjo.
je pa dejstvo ki ti očitno ni glih jasno da se avto na mestu VELIKO težje ogreje na delovno temperaturo kot med vožnjo.če bi poznal delovanje vozila bi to lahko vedel.(če se tvoje vozilo na mestu segreje na 80 med vožnjo pa ne potem imaš napako na hladilnem sistemu)
zrak ki pa piha pod motorjem v karter pa tut skoraj da nima nekega vpliva na hlajenje med vožnjo.
skos masko kar piha je itak brezveze:
prvič ker je termostat zaprt
drugič ker ti piha v izpušni kolektor in ohlaj le njega...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 So dec 19, 2015 2:15 pm

Torej, če se avto segreje na delovno temperaturo ko stoji na mestu oziroma se ne segreje med vožjo, je v okvari termostat?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So dec 19, 2015 2:41 pm

luxxx7 je napisal/-a:Torej, če se avto segreje na delovno temperaturo ko stoji na mestu oziroma se ne segreje med vožjo, je v okvari termostat?

če se držimo točn tega kar si napisal potem da.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
zetor6911
Nov uporabnik

Napisal/-a zetor6911 Ne dec 20, 2015 9:15 pm

kak znate eni komplicirat :D jaz si to tak razlagam: (najprej se opravičujem za svojo neslovnico, drugače ne znam govorit) Ko avto stoji na mestu se okolica motorja segreva veliko bolj kot pa če se avto pelje, zato se vklaplja ventilator. Ko se voda segreje se vklopi termostat, ki v ohišje motorja dovede svežo vodo iz hladilnika. Ker je poleti bolj toplo kot pozimi se ventilator pogosteje vklaplja. Posledično je nemogoče da ti na poti temperatura padla. To velja ne glede na prevozno sredstvo in vrsto motorja (avtobus, tovornjak, traktor, bencinar, dizel)...
Teorija brez prakse je tak ko koula brez akse

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Po dec 21, 2015 12:05 am

S termostati se ni za hecati ... na 5 let potrebno preventivno zamenjati da se ne pregreje motor, ker sledijo potem večji stroški.

Lp.

gogy7
Nov uporabnik

Napisal/-a gogy7 Sr dec 23, 2015 2:27 pm

Abbe imel si čisto prav DSG ima dva termostat in ko sem zamenjal še drugi termostat, ki je cevni je sedaj temperatura OK. Je pa očitno bil prvi termostat čisto OK, vendar sedaj imam vse zamenjano :).

Hvala ti za nasvet.

shamar
Nov uporabnik

Napisal/-a shamar To jan 12, 2016 12:00 am

shamar je napisal/-a:Meni tudi zelo niha. Na avtocesti komaj do 80°C, ko pridem nekam bolj umirjeno pade na 60°C, lahko tudi manj. Po vaših postih to ni normalno, ali naj menjam termostat? Imam MB C-class c200 cdi, 2002 letnik.

Sem menjal termostat in je sedaj v redu.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 4 gostov