Nasveti in napotki ter povpraševanja...

jeronimo
Novinec

Re: Visokotlačna črpalka

Napisal/-a jeronimo Če apr 21, 2016 6:25 am

TO da je biodizel bolj suh ni prava informacija. Biodiesel je bolj masten! Je pa dosti bolj agresiven do gumenih delov.
Pri petrolu takrat so mel skisan bio oz se jim je pokvaril in so kr zraven dal. Kaj je sledilo se ve ;)
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če apr 21, 2016 7:06 am

čare je napisal/-a:Bravo.Jaz ti kar čestitam. A si razmišljal da ga menjaš na vsak servis? Najbrž ne a ne.

Kolikor jaz vem se naftni filter po predpisu proizvajalca menja na 90kkm tako, da 60kkm se mi zdi čisto ok
Lp

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če apr 21, 2016 7:15 am

pskoda je napisal/-a:Odstranil sem povratni vod od črpalke do tanka in vmes dal lonček, da je višek nafte tekel v lonček. Nafta je bila čista brez opilkov :shock: zgleda, da je imela bencinska kakšne probleme ali kaj podobnega.
Upam, da se je vse ustavilo pri filtru tako, da se bo filter nafte menjal zelo pogosto.

ps.: še dobro, da imam rosstech-a za prisilni zagon pumpe

Čak mal...zakaj pa rosstech?
Povratni vod odstraniš in ga spelješ v lonček,motor zaženeš,da se VT pumpa obrne in pljune nafto v lonček.

Če v povratnem vodu ni opiljkov,pol so opiljki lahko od pumpe v tanku ali pa od rezervoarja,cisterne na črpalki,od pumpe v cisterni na črpalki,od črpalke na kaminski cisterni...vglavnem...od drugih dejavnikov in ne od VT pumpe v tvojem avtu.

Še nekaj...a ma tvoj avto klasični filter ali vložek?

BTW: Filter menjaj na 20kkm. Une fabrške predpise raje pusti pri miru.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če apr 21, 2016 4:59 pm

Ja pri tej metodi ne rabiš rosstecha, ampak pri menjavi filtra.
Po tem postopku sem v kozarec odtočlil cca 3dl nafte na povratnem vodu pri prižganem motorju. Nafta je bila čista tako, da bom to malo bolj spremljal.
Avto ima vložek v motornem prostoru na sovoznikovi strani.
Saj zdaj bom na cca 10kkm odprl in pogledal kakšen filter je. Če bo ok ga bom jaz na 20kkm menjal, ker serviserji so katastrofa pa čeprov so od vw-ja
Lp

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če apr 21, 2016 6:25 pm

Če prav razumem nekateri od vas menjate filter goriva 1x na servis zaradi opilkov v visokotlačni črpalki in ne zaradi umazanije v gorivu? No ja, ne rečem, če so nekateri motorji konstrukcijsko toliko dovzetni, da je to potrebno oz. že kar nujno..ampak za PSA 1.6 HDi motor (ki ga imam v mojem avtu) nisem slišal za take probleme, jih tudi sam nima tako, da..v kolikor jih bom pa imel, bi prej posumil v kakovost dizel goriva (preveč biodizla v njem) kot pa, da bi z menjavo filtra samo omilil posledice.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če apr 21, 2016 7:58 pm

Z menjavo filtra ne boš nič omili posledice. Če je pumpa zanič je pač zanič in je samo vprašanje kdaj bo motor crknil
Lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če apr 21, 2016 9:09 pm

Kaj a se bomo zdaj spet prepucaval kaj priporoča proizvajalec in kaj pravi praksa?? Na 90000 menjava filtra?? In potem zakaj zadeve crkujejo.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če apr 21, 2016 9:44 pm

Ne vem,Alfo sem servisiral kot je predvideno in o opilkih nimam pojma.Tudi pri tem bo tako,do velikih kilometrin niti ne pridem,saj ga prej prodam,pa še 5 let je v garanciji.8)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe apr 22, 2016 6:31 am

No, dejmo ločiti med različnimi filtri v vozilu!

Razumem, da so bile slabe izkušnje s podaljšanimi intervali menjave motornega olja, ampak ali je treba sedaj vse tovarniške intervale vsega potrošnega materiala kar povozit in najraje kar vse menjati vsak servis?

Opažam, da vas je vedno več bojazljivcev in kmalu boste predlagali še vmesni servise na 6 mesecev, pa menjati vse možno, ker je to kao edino pravilno..če se s tem pavšalno izogibate večjim okvaram in s tem povezanimi stroški, koliko bodo šele na tak način mehaniki služili, ko bodo nesmotrno pogosto menjali vse po spisku!

Dejte mi zaupat, katera so vsa ta "kvalitetna" vozila imajo to dovzetnost do opilkov v visokotlačni črpalki in do drugih hib, za katere bi bilo smotrno menjati filtre in tekočine v motorju 2x-3x pogosteje od tovarniško predpisane..ta spisek bi marsikomu pomagal!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe apr 22, 2016 7:28 am

@pskoda:

A tko pa bo :)
Dej še odstrani dovodno cev goriva iz VT pumpe in jo spelji v lonček,potem pa z rosstechom zaštartaj tandem pumpo in oprezaj za opiljki. Če ne bo nič opiljkov,se ne sekiraj,tankaj in vozi :)

@Firediver:
Nekateri menjamo filter goriva zelo pogosto,ker so nam znane posledice nemenjave filtra. Včasih je dovolj 15kkm in je filter zrel za v smeti,ker so tesnila problematična. Se spomenm primera, ko je na 1.8 tdci-ju preperelo tesnilo na čepu za izpust smeti iz filtra. Posledično je nafta stekla ven in avto je crknu in niti po bogu isusovem ne vžgat. Spomnem se primera filtra za gorivo,ki je bil v avtu cca. 25kkm. Znotraj je razpadel in zabil dovod goriva do te mere, da je avto izgubil moč,tester pa je pokazal napako na dovodu goriva (pa je bil filter original,kupljen na pooblaščencu).Po menjavi gre avto ko nov.
Morda smo res bojazljivci,ampak nekateri imamo raje mir in brezskrbno vožnjo od točke A do točke B in nazaj. Strošek ni visok,lahko pa prepreči marikateri sivi las na poti in lahko prepreči klicanje avtovleke in s tem povezane stroške.
In ni problem v "kvalitenih" vozilih. Problem je pri vseh vozilih,ki uporabljajo CR sistem in v CR sistemu je ta problem (Bosch,Denso,Siemens,Delphi,..). Nima nafta tulko veze z defekti in opiljki,kot si to predstavljaš...problem je v materialu in tolerancah sestavnih delov CR sistema. Če CR sistemu ni zagotovljeno ustrezno mazanje in hlajenje z nafto, bo kmalu začel odpovedovati sodelovanje. Da pa ni ustreznega mazanja in hlajenja je pa v veliko primerih kriv..ne boš verjel...ravno filter goriva, kateri lahko vleče fauš luft na tesnilih ali pa je znotraj že toliko ošvohnel na tesnilih,da prepušča smeti in vodo v CR sistem. Ni potrebno veliko zraka v sistemu ali smeti ali vode, pa imaš takoj za 2k€ stroška.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe apr 22, 2016 11:09 am

Firediver je napisal/-a:Opažam, da vas je vedno več bojazljivcev in kmalu boste predlagali še vmesni servise na 6 mesecev, pa menjati vse možno, ker je to kao edino pravilno..če se s tem pavšalno izogibate večjim okvaram in s tem povezanimi stroški, koliko bodo šele na tak način mehaniki služili, ko bodo nesmotrno pogosto menjali vse po spisku!

1. sedaj, če sem bojazlivec ali ne, tega ne vem. Vem pa, da menjam čistilec goriva vsako leto pri letnem servisu, pa nimam nobenih problemov ali večjih okvar.
2. lepo je videti, da vas skrbi za zaslužek mehanikov/mojstrov/popoldancev :D Kljub temu, da ste pozabili, da je ureditev motorja po večji okvari za mehanika/mojstra/popoldanca večji zaslužek. Osebno menim, da je bolje/ceneje vsako leto pri letnem servisu dodati 20€, kot pa imeti veje stroške popravil.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Pe apr 22, 2016 1:36 pm

@TrijoAdijo

Bom tudi to naredil, ko mi bo čas dopuščal
Lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po apr 25, 2016 12:35 pm

v navodilih od vag grupe piše da se v filtru lahko nahaja manjsa količina opilkov in je to povsem normalno!!!
potem pa tko
v tanku imaš eno pumpo pa pod pragom imaš še eno pumpo.
pri menjavi filtra je pri cr motorjih nujno pred zagonom aktivirati pumpo da se sistem napolni z nafto..če se to ne stori ,hitro pride do okvare črpalke, saj lauga na suho in ker so teolerance zelo male pa kvaliteta slaba se hitr zgodi da zadeva zariba.
kako ste vi menjali filter?
kako ste ugotovili da je pumpa dejanskov okvari? a samo zato ker so v filtru opilki?

opilki so lahko prišli tudi iz pumpe pod pragom ali iz pumpe v tanku.enkrat k pridejo v šobe pa itak nimaš več kaj narest,ker so potem povsod.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Po apr 25, 2016 5:21 pm

Na servisu so povedali, da so opilki v filtru goriva menjali so tudi filter goriva, ampak ne vem kako so to naredili oz ne vem če so prisilno zagnali črpalko ali ne. Po moje so jo, ker je uradni servis nikoli pa 100% ne veš.
Za slabo visokotlačno črpalko so sklepali samo po opilkih v filtru goriva (kolikor jaz vem). Motor drugače še vedno deluje bp.

Osebno sem potem doma na povratnem vodu odstranil cevko iz filtra jo nastavil v lonček zagnal motor, da je odvečna nafta tekla v njega in po parih sekundah je priteklo cca 3-4dl nafte, ki je bila brez sledi opilkov, tako da bom še poiskusil kot je rekel @TrioAdijo da vidim kaj bo.
Lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po apr 25, 2016 7:36 pm

@firediver 70€ me pride 5 litrov olja in vsi štirje filtri.Ja le kako naj za ta denar kakšnega NE zamenjam??Če pa vi vložke za 2.0 TDI-je kupujete za 70€ pa kdo vam je kriv.Za 30€ dobiš MANN,MAHLE in to je polna cena,vsi pa vemo da minimalno 10% popusta dobiš v vsaki trgovini z aqvtodeli,če pa je težko stegnit jezik pa plačujte polne cene.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po apr 25, 2016 9:50 pm

pskoda je napisal/-a:Na servisu so povedali, da so opilki v filtru goriva menjali so tudi filter goriva, ampak ne vem kako so to naredili oz ne vem če so prisilno zagnali črpalko ali ne. Po moje so jo, ker je uradni servis nikoli pa 100% ne veš.
Za slabo visokotlačno črpalko so sklepali samo po opilkih v filtru goriva (kolikor jaz vem). Motor drugače še vedno deluje bp.

Osebno sem potem doma na povratnem vodu odstranil cevko iz filtra jo nastavil v lonček zagnal motor, da je odvečna nafta tekla v njega in po parih sekundah je priteklo cca 3-4dl nafte, ki je bila brez sledi opilkov, tako da bom še poiskusil kot je rekel @TrioAdijo da vidim kaj bo.

ves to z povratkom je itak bedarija. ce je pumpa pridelala 100 opilkov v 10000 km itak da ti naus nbenga zj dobu v povratku v 1 minuti.
zapel se na en dizl servis da odsraubajo pokrov dol na pumpi pa pogledajo notr roler ce je kj oguljen pa bos tocno vedel na cem si
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To apr 26, 2016 5:41 am

To imaš prav, da pri tej metodi verjetno ne bom opazil nič.

Saj bi lahko odvijačil ventil na visokotlačni pumpi in pogledal če so notri opilki samo zelo nerad razdiram stvari za katere ne vem ali so dobre ali ne in še potrebna bi bila menjava o ringa, ki ga bo sigurno težko dobit.

Vse skupaj bom pustil in čez cca 5kkm pogledal kakšen je filter goriva.

Trenutno ima avto cca 500km po servisu in dela bp.
Lp

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To apr 26, 2016 5:53 am

čare je napisal/-a:@firediver 70€ me pride 5 litrov olja in vsi štirje filtri.Ja le kako naj za ta denar kakšnega NE zamenjam??Če pa vi vložke za 2.0 TDI-je kupujete za 70€ pa kdo vam je kriv.Za 30€ dobiš MANN,MAHLE in to je polna cena,vsi pa vemo da minimalno 10% popusta dobiš v vsaki trgovini z aqvtodeli,če pa je težko stegnit jezik pa plačujte polne cene.

Mene pride 5 litrov olja točno 0€, za isto ceno dobim tudi vse filtre original kakovosti, pa še vedno ne menjam zadev čisto vsakič, ko se mi dvigne. Nobene napake v delovanju, za oplike pa nisem gledal, ker mi ni treba - tudi motor ni dovzeten na take zadeve, čeprav je "večkrat popljuvani" francoz 1.6HDi.

2.0TDI-ja ali kakršnegakoli drugega "visokohvaljenega - must have" TDI-ja si nisem lastil in si ga najbrž tudi ne bom. Za take motorje pa je (sodeč po odzivu s foruma) najbolje, da se menja vse tekočine in filtre vedno, ko točiš gorivo do vrha. Da ne zariba.

Vse to me spominja na anekdoto, ko sem pred leti doma menjal regulator gospodinjskega plina na jeklenki. Prejšnji je odlično služil cca 25 let (pokvaril se je gumb za nastavljanje pritiska), na embalaži novega pa je pisalo " priporočena menjava regulatorja vsaki dve leti - ker je cena novega zanemarljiva v primerjavi s škodo, ki jo defekten regulator lahko povzroči". No, tile so si pa res zagotovili dober biznis! Še dobro, da niso napisali, da je priporočena menjava ob menjavi jeklenke (seveda z isto utemeljitvijo!) :lol: :lol:

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To apr 26, 2016 6:32 am

O super :) Če se že kurčiš,pol se dej v stilu:
Torej dej mi 5L Ford Formula F 5w-30 in filtre za nafto,olje,zrak in kabino za Focus Mk1 1.8 tdci 85kw po tvoji ceni 0€ :) Evo...pa te peljem na malco in pivo :)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To apr 26, 2016 8:07 am

Spet kreg :roll:
Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 9 gostov