Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Zobati jermen razlike med znamkami

Napisal/-a abbe Po nov 02, 2020 9:45 am

vsi sam o jermenih kle govorite.
ko da je to najbolj pogosta okvara.
vse ostlo prej iodpove kot da s jermne strga, če se pa že ta strga se pa zaradi čeda drugega kot napake na jermenu.
jst ugrajujem tut veliko INA (predvsem mi je boljša od SKF-ja, ker vsj vse vijake dobiš zraven)
konc konceu z noben od renomirnih znamk ne moreš falit. jst š z nobeno nisem imel nikoli težav ali reklamacij.
Ni vse res kar napišem

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 Po nov 02, 2020 10:01 am

To omenjam ze od zacetka pa vsi trdijo da so jermeni krivi. Kot sem rekel mozno pa je. Tudi pri skf in gates garniturah dobis vijake

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Po nov 02, 2020 1:23 pm

pri skf ne dobis kompleta vijakov.pri ini jih dobiš.
toj dejstvo.sploh če govorimo o 1.6 tdi in o 2.0 tdi nivejših cr motorjih.
sploh pa nevem kaj kompliciraš.pelješ h mehaniku in bo že on dal notri materjal ki mu zaupa.
nevem kaj se s tem ti ukvarjaš razen če boš sam menjal.
Ni vse res kar napišem

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 Po nov 02, 2020 2:25 pm

Dejstvo? Potem imam pa privide saj sem 2 tedna nazaj delal b8.5 audija 2.0tdi 150konjski in dober mesec nazaj golf vi 1.6tdi 90konjski pa sta imela oba komplete vijakov zraven v skf kompletih.

V dokazilo ce imam privide https://www.google.com/search?q=skf+2.0 ... _tpQJTC3CM

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Po nov 02, 2020 4:23 pm

Ali je res to, da VW Touran 2.0 TDI nima intervala na 120 Mm ampak na 210 Mm?

https://garage.wiki/volkswagen/touran/s ... rvals.html

Temu kar težko verjamem.

Ve kdo mogoče kakšen interval ima VW Touran 2.0 TDI 150KM?

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 Po nov 02, 2020 5:19 pm

Mislim da je 210k ali 8 let

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po nov 02, 2020 5:44 pm

wildbliw je napisal/-a:Ali je res to, da VW Touran 2.0 TDI nima intervala na 120 Mm ampak na 210 Mm?

https://garage.wiki/volkswagen/touran/s ... rvals.html

Temu kar težko verjamem.

Ve kdo mogoče kakšen interval ima VW Touran 2.0 TDI 150KM?

Ne samo touran, vsi novejši 2.0 TDI (za 1.6 ne vem) imajo interval 210 kkm... s tem da ni rečeno, da bo pumpa dočakala interval...

jaz sem na yetiju menjal na 212 kkm, pa je pumpa rosila (v bistvu je bila še dobra, ker dosti jih ne vidi teh km), zobati jermen je pa tudi že bil napokan

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Po nov 02, 2020 6:07 pm

abbe je napisal/-a:vsi sam o jermenih kle govorite.
vse ostlo prej iodpove kot da s jermne strga, če se pa že ta strga se pa zaradi čeda drugega kot napake na jermenu.

Če mikro jermen zelo napoka v enem letu, potem pa menjaš izključno jermen z drugo znamko in zdrži 10x več potem ne more biti druga kot slaba kvaliteta jermena...V mojem primeru se je takrat delal komplet velik servis in je bilo zamenjano vse potrebno in nameščen gates jermen, pa kot pravim je bil po enem letu zelo zdelan in smo ga raje menjali preden bi ga vtrgalo...

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po nov 02, 2020 6:53 pm

Enako pri meni. Menjano vse (napenjalec, jermenica alternatorja, jermenica glavne gredi), stara je bila samo jermenica kompresorja klime. Ampak če bi bilo krivo to, bi tudi contitech-a utrgalo.

Sem pa kasneje zasledil, da je gates nekaj eksperimentiral z jermeni in so na veliko crkovali - mikro jermeni z modrimi vlakni. Saj verjetno se zdajšnji gates-i čisto OK...

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 Po nov 02, 2020 10:01 pm

nejc1 je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:vsi sam o jermenih kle govorite.

Če mikro jermen zelo napoka v enem letu, potem pa menjaš izključno jermen z drugo znamko in zdrži 10x več potem ne more biti druga kot slaba kvaliteta jermena...V mojem primeru se je takrat delal komplet velik servis in je bilo zamenjano vse potrebno in nameščen gates jermen, pa kot pravim je bil po enem letu zelo zdelan in smo ga raje menjali preden bi ga vtrgalo...

Potem res ni drugega kot jermen drzi. Ocitno so uporabili polimer ki mu ne odgovarjajo visoke temperature (sodec po slikah kot da se je skrhal). Ocitno je bila potem res neka slaba serija jermenov vendar ocitno samo z mikro jermeni. Se mogoce spomnis so bili kosi ki so padali z jermena strjeni ali se vedno mehki? Zelo zanimivo pa jih montiram ze vsaj 7 let pa se nisem imel primera (hvalabogu) da bi se kaj takega zgodilo.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe To nov 03, 2020 10:15 am

reli92 je napisal/-a:Dejstvo? Potem imam pa privide saj sem 2 tedna nazaj delal b8.5 audija 2.0tdi 150konjski in dober mesec nazaj golf vi 1.6tdi 90konjski pa sta imela oba komplete vijakov zraven v skf kompletih.

V dokazilo ce imam privide https://www.google.com/search?q=skf+2.0 ... _tpQJTC3CM

seveda imas privide
samo pri ini so vključeni vijaki za jermneico odmične gredi in jermenico visokotlačne črpalke
prio skfju tega ni.
se mi ne da zdj v police it pa škatle odpirat pa slikat.mi lahko na besedo vrjameš.
p.s. vid si pa le pjt pogledat v kakšno bližnjo optiko

lp
Ni vse res kar napišem

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 To nov 03, 2020 10:45 am

Ja za jermenico vijakov pa ni, to pa nisem razumel da te mislis. Tudi jih nisem menjal pa so se vedno lepo na moment nazaj privili.

Ps: hvala za nasvet sem ze bil, na zalost imam na dalec dioptrijo, bi raje videl da na blizu da spregledam take odgovore (sicer pricakovano za ta forum)

Ps2: skf, gates in triscan imajo tudi ze novo revizijo sponerja brez zatica, medtem ko ga pri ini se nisem zasledil

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul To nov 03, 2020 11:05 am

Reli, iz katerega konca si? Si avtomehanik? Lahko tudi na privat. Hvala

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 To nov 03, 2020 11:42 am

Imas zs

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe To nov 03, 2020 1:56 pm

reli92 je napisal/-a:Ja za jermenico vijakov pa ni, to pa nisem razumel da te mislis. Tudi jih nisem menjal pa so se vedno lepo na moment nazaj privili.

Ps: hvala za nasvet sem ze bil, na zalost imam na dalec dioptrijo, bi raje videl da na blizu da spregledam take odgovore (sicer pricakovano za ta forum)

Ps2: skf, gates in triscan imajo tudi ze novo revizijo sponerja brez zatica, medtem ko ga pri ini se nisem zasledil

odgovor je popolnoma na nivojo tvojega.sm moral na tak nivo da boš zastopu.
jasno če si na prejšnji strani govoril pa spraševal o odvijanju vijakov na jermenicah.. pa o pravilnem posotpku.potem tudi veš da pravilni postopek je menjava vijakov (taka so navodila proizvajalcev) in če si že tolk zlo spraševal kateri jermen oz kateri proizvajalec set in tako naprej je pač treba pogledat tut vsebino seta. in pač vijaki pri skfju manjkajo.
proizvajalez (vag) pa veleva da jih je potrebno zamenjati v kolikor se odtegnejo.
če se že gremo neke doslednosti..
Ni vse res kar napišem

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 To nov 03, 2020 2:22 pm

Jaz sem spraseval? Kaj ko bi malo bolje prebral odgovore. Avtorju sem objasnil zakaj se jermenice odvijajo ter kdaj se in kdaj ne. Malo bolj preberi poste pa potem modruj. Ce gremo po PSu je tako potrebno zamenjati vsak vijak, tudi ob menjavi sklopke in kaksnih globjih posegih kot je zobat jermen, pa mocno dvomim da se tudi tega drzis (razen seveda pri vijakih glave upam).

Resno mislim da si moras se enkrat od zacerka temo prebrat post po post ker mislim da si se napacnega lotil. Kako bo zdaj avtorju teme jasno kaj naj kupi ko vsak ko nekaj rece, dobi nazaj postov ces ne, ta roba je ku**c. Sam sem rekel da nimam nobene reklamacije avtor naj se pa sam odloci kaj bo gor dal, nevem zakaj moram se tukaj prerekat zaradi 6ih vijakov (ki jih mimogrede dobis na uradnem za banalen denar). Sem pa res narobe razumel da s kompletom vijakov mislis tudi tiste na jermenicah, zato pa sem trdil da pri skfu dobis komplet (navojni vlozki, matice in vijaki za rolce in sponerje).

Tako da se ti opravicujem za prvoten aroganten odgovor iz nesporazuma in upam da zakljuciva ta prepir.

Avtorju teme: jaz montiram kot sem napisal, skf, gates in continental (ce se le stranka strinja- ker je obicajno malo drazji), abbe prisega na INA garniture. Karkoli bos dal gor nimas kaj zafrknit, je pa res ce hoces perfektno menjavo kot je priporocena po tehnicnih navodilih je potrebna tudi menjava vijakov na odmicni gredi in visokotlacni crpalki kot je abbe omenil. Sam pa preveri cene kompletov in vijakov posebej in na koncu vzemi kar se ti najbolj splaca.

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Sr nov 04, 2020 7:17 am

Ko je ravno govora o zobatih jermenih :) bi nekaj vprasal. Osebno zagovarjam in sem se tega vedno drzal da se "velik" servis z menjavo jermenov, crpalke naredi neglede na st prevozenih ko doseze predpisan cas za menjavo 5, 10 let odvisno od proizvajalca... Zakaj to sprasujem? Zadnjic je bila debata ko mi je sorodnik( moz od zenine tete) zatrjeval da so zadnjo menjavo zobatega jermena na 1.5 dci naredili dalnjega leta 2009 in da se ni potrebe po menjavi ker je avto v zadnjih 12 letih odkar je prevzel vlogo drugega avta pri hisi dela samo 4k kilometrov na leto. Se pravi je v 11 letih naredil dobrih 40k z 11 let starim jermenom in crpalko. Meni je padla celjust potleh ;) in bolj kot sem mu dopovedoval da starost ima vpliv in da je velika verjetnost da bo "utrgalo" in bo dober motor z malo kilometri unicilm. Bolj mi je tupil da 1x letno pri menjavi olja vizuelno mehanik pogleda jermen in pravi da se nima kaj sekirat.Njegov argument je da naj bi enkrat na enemu ford eskortu letnik 97 pred par leti ki je imel dejansko samo 17k kilometrov menjali jermen in je bil "kot iz skatle nov". Sem potem opustil misijo prepricevanja in mu zazelel sreco.. Glede na to da sta zamenjala ze kar nekaj te robe kaksne so vase izkusnje s stanjem jermenov ki nimajo za sabo neke kilometrine so pa zelo stari. Moje osebno mnenje je da je to "tempirana bomba" ce malo pretiravam.

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 Sr nov 04, 2020 8:05 am

Naceloma ti bom tako povedal, sem videl garazirane avte z malo kilometri in tudi 10 let stqrimi jermeni ki zgledajo kot novi. Kar pa ne pomeni da je struktura jermena kot nova. Zato proizvajalci (zaradi zunanjih vplivov kot so npr temperatura predvidijo casovni interval zamenjave. Seveda to ne pomeni da bo jermen sedaj na licu mesta pocil, ampak tako se nekako zavarujejo. Naceloma mehanik ne mora kar na uc vidt kako se je jermen postaral (oziroma lahko ampak to ni zadostno opravicilo da se ne drzi iz strani proizvajalca dolocenih intervalov, tudi polimeri v jermenih se po dolocenem casu zacnejo na molekularni ravni razpadat).

Rekel bom da se sam nebi posluzeval taksnega zavlacevanja z menjavo tudi ce jermen zgleda kot nov. Ceneje je menjati jermen, kot popravljati posledice, ki jih prinese ce le ta poci

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr nov 04, 2020 8:34 am

Pri tako starem avtu je že ekonomska totalka, če utrga zobati jermen.

Tudi sam sem imel primer znanca, ki je pri 50kkm menjal zobati jermen, ker je bil avto že 10 let star.

Je pa zanimivo, če se sprehajam po autodati, kdaj je bila predvidena menjava zobatega jermena pri avtomobilih pred 20-30 leti in sedaj. Opel je imel že pri 60kkm (in to pri neinterferenčnimi motorjih), večina takrat pri 100-120kkm. Vsi pa na 10 let, nekateri tudi na manj, pa se ne spomnim kateri..

In na drugem ekstremu smo prišli npr. pri PSA na 160 kkm in celo 240 kkm. Zanimivo, da ketne ne zdržijo toliko, pa so jeklene...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

reli92
Novinec

Napisal/-a reli92 Sr nov 04, 2020 8:44 am

Res je ceprav pri ketnah so najveckrat tezava napenjalci, da potem sama ketna opleta pa se stegne itd. Ja zanimivo da je na neinterferencnih motorjih tak interval. Naceloma ko ga utrga ga zamenjaj pa nobene skode... sedaj se grejo pa neke nenormalne intervale, ko ti ze logika pove da so na meji...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov