Nasveti in napotki ter povpraševanja...

bluedot
Novinec

Re: 2.2 JTDm dizelski motor - menjava olja na 10K km?

Napisal/-a bluedot Sr avg 13, 2025 3:53 pm

slemarko je napisal/-a:Tudi, če zanemarimo prostornino motorja (s čimer se ne strinjam) in ostanemo samo pri številu valjev, je 6 valjev : 4 valji in pa 9,5 l olja : 4 l olja v tem primeru jasno, da 4 l olja v 4 valjniku potegne kratko in se veliko prej "utrudi". Kar sem hotel povedati je to, da je 4 l olja v tem 2.2 štirivaljniku dokaj malo in je krajši interval menjave še toliko bolj dobrodošel. Imaš pa tudi primer motorja istega proizvajalca in iste zasnove (MB/OM642), kjer je na voljo 9,5l karter olja ali pa 13 l, slednji samo za gospodarska vozila - ta je bil neprimerno bolj trpežen, je več "rezerve" v olju.

Zanimiv info. Vedel sem, da te motorje uporabljajo tudi v gospodarskem Fiatu, nisem pa vedel, da imajo toliko več olja. Zanimive so te tehnične podrobnosti.

Uporabniški avatar
slemarko
Novinec

Napisal/-a slemarko Sr avg 13, 2025 6:22 pm

No malo nejasno sem napisal, podal sem primer motorja, ki ga poznam (imam), MB/OM642 pomeni Mercedes Benz Oel Motor 642 (3.0 litrski V6 diesel od cca 2005-2018). Za osebna vozila Mercedes, Chrysler, Jeep pa še kaj je imel 9.5l olja, za Sprinterje (tudi Dodge Sprinter) pa 13l. Nisem mislil Fiatovega motorja. So bili veliki problemi zaradi servisov na 20 ali celo 30kkm, ker so se verige zaradi razredčenega in kontaminiranega olja predčasno raztegovale, a je to manj prizadelo Sprinterje, ker so imeli več olja v karterju.
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V, 2012 MB CLS 350.

bluedot
Novinec

Napisal/-a bluedot Sr avg 13, 2025 6:30 pm

Hvala za pojasnilo. Me prav zanima, če se recimo MB zavestno odloči za takšno potezo (večji rezervoar za višjo zanesljivost), drugi pa mogoče imajo cenejši servis (manj olja), ampak je večje tveganje za okvare.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Pe avg 15, 2025 6:10 pm

To je nekaj običajnega (večina znamk), da imajo kombiji večje karterje. Recimo pri VW 2.0TDI v osebnem ima slabih 5 litrov, v kombiju pa 7,4.
Kombiji v povprečju delajo daljše ture, že prazni so težji in še tovor dodatno, večji zračni upor, ...

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac To nov 18, 2025 7:16 am

Tudi sam sem tik pred nakupom Stelvia 2.2 diesel, dobil informacije pri uradnem prodajalcu Alf,naj raje ne kupujem diesla ker se zelo kvarijo. So mi raje priporocili bencinca. Pravijo da nekje do 100000 kilometrov bo ok, potem pa se zacnejo problemi. Zdaj pa sem v dilemi kaj narediti, ker ima ta ki sem jo gledal prvozenih malo manj kot 50000km? In tudi na mobile.de se jih ogromno prodaja z malo prevozenimi kilometri.

bluedot
Novinec

Napisal/-a bluedot To nov 18, 2025 8:00 am

Dizla kupi samo, če večinoma voziš na daljše relacije in če si ga pripravljen nadgraditi s tistima dvema komponentama, ki sta omenjeni bolj na začetku teme ("divider" za olje in izboljšano tesnilo za oljno črpalko - tisto je potem doživljenjska rešitev). Jaz imam oboje že doma, po 15.000 km od zadnjega servisa pa bom dal oboje vgraditi.

Dizel ima, pri mestni vožnji, tudi zelo nizke obrate. Na uradnem servisu sem dobil priporočilo, da ga naj raje vozim v D načinu ali pa z ročnim prestavljanjem in prestavo nižje, kot bi bila v avtomatskem načinu. Pa stop/start raje ne uporabljaj.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To nov 18, 2025 7:01 pm

Kaj pa mislijo rešit z večjimi obrati?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko To nov 18, 2025 9:18 pm

mah ...kr neki.... in to pri uradnem prodajalcu??? ziher je navijal za "leva" z 1,2 mlinčkom :huh:

nič ni problem z dizlom - motor kot tak , razen butaste zasnove zajema oljne črpalke in sparanje z slabim materialom tesnila

Na žalost, pa ta "malenkost", če je ne odpraviš pravočasno lahko povzroči hude okvare motorja.

če to zamenjaš pravočasno, si bolj kot ne "rešen" problemov

če ne zamenjaš, bodo slej ko prej vitalni deli motorja ostali oz bodo stradali olja, kar ima za posledico uničen motor (ojnični ležaji...) .... fakin o ring, ki ne tesni in pumpa vleče zrak...

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Sr nov 19, 2025 5:48 am

Povedal mi je kakšne so njihove izkušnje na servisu. Priporočal mi je raje bencinca 2.0 280KM. Če zdaj kupim rabljenega dizla ki ima kar ceno nad 40000 eur in že moram takoj odpirat motor da rešim te probleme. Ne vem če je to dober nakup, ker vozim drugo znamko in vem da bo motor šel še vsaj 200000 brez problemov. Je težka odločitev.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr nov 19, 2025 6:15 am

Blinder je napisal/-a:Kaj pa mislijo rešit z večjimi obrati?

Boljše mazanje motorja - večji pritisk olja
Slika

bluedot
Novinec

Napisal/-a bluedot Sr nov 19, 2025 9:06 am

To je to, ja. Pa manj nalaganja saj, EGR in sesalni kolektor se manj umažeta (pri meni sta bila precej zapacana, so morali očistiti, ampak tudi pri veliko drugih lastnikih je bilo isto), manj oblog je v motorju zaradi boljšega izgorevanja, itd. Razlika v obrtljajih (v D proti N načinu) je samo nekaj 100 obrtljajev, se ne pozna veliko na porabi, je pa boljše za motor. Sicer je meni v D načinu malo preveč "agresiven", zato imam raje v N in ročno menjavam (samo pri mestni vožnji, na avtocesti obrtljaji niso problem).

Mi avto kar veliko vozimo in dizel prav pride, ampak ja... Izpopolnjeno tesnilo in separator sta me prišla ene 120 EUR s poštnino, "popravilo" pa bo še vsaj 400 EUR.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr nov 19, 2025 9:22 am

Kaj ne pomeni N neutral?

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr nov 19, 2025 9:33 am

Kukec je napisal/-a:Pa še to...če si do sedaj uporabljal 0w20, obvezno menjaj na 0w30 ali celo 5w30. Dokazano na večih primerih, da motor zvočno lepše deluje, oz. celo dokazano z parametri tlaka olja. (ravno pri jtd-performance)

Kaj pa bi svetovali za mojo Hondo Civic desete generacije z 1.5 litrskim bencinskim motorjem? Tovarniško priporočilo je tudi 0W-20, če se uporablja 0W-20 naj se baje le original, če pa tega ni na voljo, pa se lahko uporabi 0W-30 ali 5W-30. Bi bilo smiselno preiti na enega od slednjih dveh, ali je Hondino original olje 0W-20 dovolj dobro in Hondina vozila dovolj dobro zasnovana za to viskoznost? Navsezadnje je enako olje predpisano tudi za Civic Type R, torej bi za mojega moglo biti več kot dobro?!

bluedot
Novinec

Napisal/-a bluedot Sr nov 19, 2025 9:55 am

Poglej ta video od Engineering Explained - masterclass video glede uporabe olij v motorjih: https://www.youtube.com/watch?v=i0VoEhW2I-E

Toyota je dejansko delala študije na to temo. :) Ena od pomembnejših stvari, ki jih omenja - zadnjo številko lahko spreminjaš, sprednje raje ne.

Recimo, motor v mojem Stelviu ima priporočilo 0W-20, ampak bom od sedaj naprej uporabljal 0W-30. 5W-30 bi že bilo rizično. Dobro je tudi ostati pri proizvajalcu olja, ki ga znamka priporoča. To je cela znanost - ni hec s temi olji. V videu je vse lepo razloženo.

EDIT: Aja, vprašal si za N - Alfa ima svojo oznako za različne vozne lastnosti. D = Dynamic, N = Normal, A = Advanced Efficiency / All Weather.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Sr nov 19, 2025 10:03 am

Mazda2 je napisal/-a:Kaj ne pomeni N neutral?

Mišljeno je bilo kot izbirnik režima vožnje, Alfa ima D-dynamic- N-natural in A- advanced effienciy

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr nov 19, 2025 12:50 pm

bluedot je napisal/-a:To je to, ja. Pa manj nalaganja saj, EGR in sesalni kolektor se manj umažeta (pri meni sta bila precej zapacana, so morali očistiti, ampak tudi pri veliko drugih lastnikih je bilo isto), manj oblog je v motorju zaradi boljšega izgorevanja, itd. Razlika v obrtljajih (v D proti N načinu) je samo nekaj 100 obrtljajev, se ne pozna veliko na porabi, je pa boljše za motor..

bi moralo bit res, večji obrati in v isti meri manjši load, da je na koncu enaka moč, pomeni manjše temperature izgorevanja, zaradi tega manj NOx in manj potrebe po recirkuliranih izpušnih plinih
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr nov 19, 2025 7:22 pm

0-20 je narejeno bolj ko ne za mhev in phev.....Toyota ma 0-8 videl na servisu innkr debelo pogledal....

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd Če nov 20, 2025 6:03 am

0w-20 je narejen za emisije in čisto nič drugega, vsak, ki bi avto rad imel še izven garancije gre na gostejša olja, ki imajo boljšo zaščito.
0w-20 ima vag grupa v 2.0 dizlih ;) haha bog pomagaj

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če nov 20, 2025 8:32 am

Gricko je napisal/-a:mah ...kr neki.... in to pri uradnem prodajalcu??? ziher je navijal za "leva" z 1,2 mlinčkom :huh:

nič ni problem z dizlom - motor kot tak , razen butaste zasnove zajema oljne črpalke in sparanje z slabim materialom tesnila

Na žalost, pa ta "malenkost", če je ne odpraviš pravočasno lahko povzroči hude okvare motorja.

če ne zamenjaš, bodo slej ko prej vitalni deli motorja ostali oz bodo stradali olja, kar ima za posledico uničen motor (ojnični ležaji...) .... fakin o ring, ki ne tesni in pumpa vleče zrak...

In tale butasta zasnova se vleče že od 2.0 JTDm / Cdti. In je proizvajalec tole gladko odjebal. Od recimo 10ih 2.0 Cdti motorjev jih je 12 zaribalo, pri jtdm je ta cifra malo nižja.
Pri 2.2 motorju pa so še "dodali" slabo skup zašraufano oljno pumpo.

Skratka...AR je bila, je in vedno bo....pač od krševega krša krš.

legendarac je napisal/-a:Povedal mi je kakšne so njihove izkušnje na servisu. Priporočal mi je raje bencinca 2.0 280KM. Če zdaj kupim rabljenega dizla ki ima kar ceno nad 40000 eur in že moram takoj odpirat motor da rešim te probleme. Ne vem če je to dober nakup, ker vozim drugo znamko in vem da bo motor šel še vsaj 200000 brez problemov. Je težka odločitev.

Ni nobena težka odločitev to. Ta italijinski sekret pustiš tam kjer je in nanj niti ne pomisliš.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Če nov 20, 2025 8:57 am

TrijoAdijo je napisal/-a:
Gricko je napisal/-a:mah ...kr neki.... in to pri uradnem prodajalcu??? ziher je navijal za "leva" z 1,2 mlinčkom :huh:

In tale butasta zasnova se vleče že od 2.0 JTDm / Cdti. In je proizvajalec tole gladko odjebal. Od recimo 10ih 2.0 Cdti motorjev jih je 12 zaribalo, pri jtdm je ta cifra malo nižja.
Pri 2.2 motorju pa so še "dodali" slabo skup zašraufano oljno pumpo.

Skratka...AR je bila, je in vedno bo....pač od krševega krša krš.

legendarac je napisal/-a:Povedal mi je kakšne so njihove izkušnje na servisu. Priporočal mi je raje bencinca 2.0 280KM. Če zdaj kupim rabljenega dizla ki ima kar ceno nad 40000 eur in že moram takoj odpirat motor da rešim te probleme. Ne vem če je to dober nakup, ker vozim drugo znamko in vem da bo motor šel še vsaj 200000 brez problemov. Je težka odločitev.

Edit: šele sedaj ko sem oddal prispevek sem videl tvoj podpis, tako da niti ne rabiš odgovorit.....

Ni nobena težka odločitev to. Ta italijinski sekret pustiš tam kjer je in nanj niti ne pomisliš.

Edit: šele ko sem oddal svoj post sem videl tvoj podpis, tako da ne rabiš niti odgovorit...

Skoraj vse se da porihtat in preprečit preventivno, tako da krš od krša krševega ravno ni, je pa res malo smotano, če kupiš tak avto in misliš da si za 5 let miren in samo tankaj vozi... je precej več cvetk tudi pri drugih bolj "premium" vozilih.
Kaj pa potem se sploh lahko kupi da si miren v tem razredu oz. približni nabavni ceni?
Vag, da boš olje dolival vsakih 1000km, par let starega bmw, ki bo z n47/57 motorjem kot tempirana bomba kdaj bo zaribal ali utrgalo ketno, ali kaj iz stelantis grupe z jermeni v olju?

@legendarac razmisli o bencinarju, cca 2- 3L razlike v porabi, boš hitro pozabil, ko ne bo problemov z ad-blue, oljno pumpo itd..
Tudi sam imam Giulio 2.0 280 Q4, ter poznam jih kar nekaj, in večjih problemov z bencinarjem ni imel še noben. Ja če greš malo brat po tujih forumih, najdeš da komu zariba, gre intercooler, kakšna cev na hlajenju popusti itd, ampak to se dogaja pri vseh znamkah....
Mogoče se sliši čudno ampak če mi sedaj po 5ih letih lastništva zariba, ji ne bom nič zameril, ker ostalega izrednega servisiranja ni bilo nič.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov