Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Če nov 04, 2004 7:56 pm

Gricko je napisal/-a:
lublancan je napisal/-a:
Zlatan_ je napisal/-a:Če ga boš menju na 120k ne bo nobenga problema
k praviloma se menja na 60k sm jest ga skoz menjam na 120 pa nkol ni blo nbenga problema

ko se ti bo strgu, ti bo uniču motor + še vse okol motorja

točno tko!!
folk nehte šparat na teh stvareh!!!
Raje šparaj , pa pel kakemu mehaniku, ki ti bo za delo + oba jermena + napenjalce zamenjal za 20ksit!!
pa maš za 100k km mer!!!
če se ti bo strgal, boš pa pri "šalabajzerju" dal za popravilo 200 k sit, za uradni servis pa bolje da ne veš cene!!!

Ja enmu mojmu prijatle se je srgal na istem avtu pri nekaj čez 100k km in je dal za popravilo več ku 200k sit ;) bol blizu 300
Slika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če nov 04, 2004 7:57 pm

kaWsk je napisal/-a:u izi poba :roll: jz sm sam vprašal, tko da ne bit preveč pamtn :? mislm, kak folk se tle gor spet sprehaja

he he sej jst si to čist u iz vzamem brez skrbi ;)
sam ne zastopm folka, ko da malo premoženje za avto, pa za bent, pol pa špara na takih stvareh!
To je skor tko, kot da bi se ti bremze zrable, ampak bi še malo prijele, pa bi pač odlašal z zamenjavo, ker stane. Ja kaj pa tvoje življenje??
isto je pri motorju! Zakaj olje redno menjaš??Ker skrbiš za mašino.Zakaj pol folk špara na jermenih, saj je strošek podoben, samo da ti jermana ni treba vsak let menjat, posledice so pa lohk velik hujše!!
kakor sem že napisal. Odločitev je vaša!!!
lp

Uporabniški avatar
kaWsk
Uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a kaWsk Če nov 04, 2004 7:59 pm

Gricko je napisal/-a:
kaWsk je napisal/-a:u izi poba :roll: jz sm sam vprašal, tko da ne bit preveč pamtn :? mislm, kak folk se tle gor spet sprehaja

he he sej jst si to čist u iz vzamem brez skrbi ;)
sam ne zastopm folka, ko da malo premoženje za avto, pa za bent, pol pa špara na takih stvareh!
To je skor tko, kot da bi se ti bremze zrable, ampak bi še malo prijele, pa bi pač odlašal z zamenjavo, ker stane. Ja kaj pa tvoje življenje??
isto je pri motorju! Zakaj olje redno menjaš??Ker skrbiš za mašino.Zakaj pol folk špara na jermenih, saj je strošek podoben, samo da ti jermana ni treba vsak let menjat, posledice so pa lohk velik hujše!!
kakor sem že napisal. Odločitev je vaša!!!
lp

sej zato sm pa uprašal, ker me skrbi ;)
EJ6

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Če nov 04, 2004 8:04 pm

kaWsk je napisal/-a:
monster_d je napisal/-a:Brez kreganja prosim!

hehe, ni panike :-P

aja, kolko prbližn sploh pride ta jermen+napenjalec?

saj sem napisal
Evo bom povedal za TIPOta
en jermen cca2-3 ksit
zobat jermen cca 4ksit
napenjalca(obadva) cca 8k sit
delo ??
-----------------
skupno me je prišlo pod 20 k sit ( pa to ni pooblaščen servis)!

pri punci na puntotu so menjal še neke zobnike??? :shock: in je prišlo krepko več!!
aja to je blo pa na pooblaščenem servisu ;)

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Če nov 04, 2004 8:05 pm

kaWsk je napisal/-a:aja, kolko prbližn sploh pride ta jermen+napenjalec?

Odvisno od avta. Ko sem spraševal za Hondo Civic 1.6 16V je blo 16k, za Audi 80 pa 8k. Cena je za oboje skupaj in za neoriginal.

Lp!
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Če nov 04, 2004 8:07 pm

aja še to . materjal sem sam kupu!!
seveda pri najbolšem ponudniku :D

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Če nov 04, 2004 8:15 pm

Bo treba menjat, ker renault ma časovno omejitev, mislim da 5 ali 6 let.

Drugače pa se pri VAG koncernu menjavajo jermeni:

SDI/TDI 90kkm (nekateri starejši D-ji tudi na 60kkm)
1.8 125KM vsakih 180 kkm (ne vem če je zraven tudi 1.8T)
ostali bencinarji 120 kkm.
časovne omejitve pa ni!

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Če nov 04, 2004 8:21 pm

časovna omejitev je, ker s starostjo jermen napoka, to pa skrajšuje življensko dobo in se jermen lahko strga prej
podpis

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Če nov 04, 2004 8:22 pm

Pri mojmu Tipotu je bil prvič menan pri 150000 km,pa ni še prou nč kritično zgledal. :?

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Če nov 04, 2004 8:31 pm

Fantje če niste ziher kdaj je bilo menjano, se to zamenja takoj ko kupiš avto. Prav tako redni servis. J**i ga nikol ne veš a je un klepec pred tabo to menjal al ne, razen če ga poznaš seveda. Tudi tukaj velja preventiva pred kurativo. ;)
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Če nov 04, 2004 8:31 pm

black je napisal/-a:Pri mojmu Tipotu je bil prvič menan pri 150000 km,pa ni še prou nč kritično zgledal. :?

kaj pa veš?? lahko je prejšni lastnik menjal že pri 60 k km??
Drgač pa lohk da je tok zdržal, lohko da bi celo več, ampak a se splača reskirat???
Zadnjič spremenil Gricko, dne Če nov 04, 2004 10:06 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Če nov 04, 2004 8:32 pm

zuneking je napisal/-a:Fantje če niste ziher kdaj je bilo menjano, se to zamenja takoj ko kupiš avto. Prav tako redni servis. J**i ga nikol ne veš a je un klepec pred tabo to menjal al ne, razen če ga poznaš seveda. Tudi tukaj velja preventiva pred kurativo. ;)

RES JE!!!

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 Če nov 04, 2004 8:37 pm

Nakratko vse o ''velikih servisih'':

-jermen se menja glede na kilometre oziroma na čas, ki ga predpiše tovorna (različno od proizvajalca in avta). Priporočljivo zamenjati prej kot je predpisano.
-obvezno se menja tut šponar oziroma napenjalec
-prevri se stanje vodne pumpe (če pušča ali ima luft) in se po potrebi zamenja tudi pumpo (pri oplu obvezno, ker sta pumpa in šponar iz istega dela)
-preveri se stanje vodilnih in pogonskih jermenic ter se po potrebi zamenjajo
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če nov 04, 2004 8:57 pm

Mene pride zobati jermen 1000sit, tak da niti nisem kaj premisljeval ce bi ga menjal al ne :lol:
CE pa gonis avto v pm... pa je zlo fajn menjat :D

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če nov 04, 2004 9:00 pm

kaWsk je napisal/-a:jaz sem kupil mazdo z 160k km, pa nimam nikjer napisan če je bil ta jermen menjan. A mehanik bi vedu, če je potrebno to menjati? a so kaki znaki, da bo kmalu odslužil svoje?

ja itak se vidi v kakšnem stanju je jermen....vsak boljši mehankar bo vedu (vidiš po obrabi...itd...) tko da če nisi ziher le pelji pa ti bo tolk razdru oz. vzel plastiko proč da pregleda...
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če nov 04, 2004 9:12 pm

Gricko je napisal/-a:
kaWsk je napisal/-a:
monster_d je napisal/-a:Brez kreganja prosim!

hehe, ni panike :-P

aja, kolko prbližn sploh pride ta jermen+napenjalec?

saj sem napisal
Evo bom povedal za TIPOta
en jermen cca2-3 ksit
zobat jermen cca 4ksit
napenjalca(obadva) cca 8k sit
delo ??
-----------------
skupno me je prišlo pod 20 k sit ( pa to ni pooblaščen servis)!

pri punci na puntotu so menjal še neke zobnike??? :shock: in je prišlo krepko več!!
aja to je blo pa na pooblaščenem servisu ;)

sam folk dajte rajš kakšnega tisočaka več kot pa da kupite Good year-ov jermen...ker je PODN!
priporočam GATES jermene!! za šponar ter rolce pa LUK ali pa SKF!

aja pri vsakem avtu je mal drugač predpisan,na kolko km se menja...nekateri VW odvisn od oznake motorja se menja na 60k pa do 130k tko da se rajš posvetujte z mehankarjem,kot pa da čakate kdaj vam bo usekal...pa nekdo je napisal da časovne omejitve ni...to drži le delno oz. tko tko...naj nebi bil starejši od enih 6 let.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

_Jerry_
Uporabnik

Napisal/-a _Jerry_ Če nov 04, 2004 9:36 pm

Previdnost velja predvsem, ce ste kupili rabljen avto, pa zraven niste dobili nobene dokumentacije o vzdrzevanje (servisna knjiga? To sm pa zgubu.press :roll: ). V tem primeru je najbolje, da takoj zamenjate jermen, pa ne samo jermen, tudi ostale stvari, naprimer tekocine (olja, hladilno tekocino, itd.) na avtu. Sploh ce ga mislite imeti dalj casa. Avto vam bo hvalezen ;)

Nekateri prodajalci zbijejo kilometre, "izgubijo" servisno knjigo, potem ti pa pri 100.000 km (po stevcu) utrga jermen, ker jih ima ze 150.000 realnih... :(

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če nov 04, 2004 9:39 pm

PAr dni nazaj smo na siht dobli en motor ko je zaribu na avtobanu, cisto brez olja.
Motor so nam poleg avta prinesli v 5kosih :shock: :shock: :shock:Sploh nisem mogo verjet da se lahko to zgodi

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Če nov 04, 2004 10:01 pm

Gricko je napisal/-a:
black je napisal/-a:Pri mojmu Tipotu je bil prvič menan pri 150000 km,pa ni še prou nč kritično zgledal. :?

kaj pa veš?? lahko je prejšni lastnik menjal že pri 60 k km??
Drgač pa lohk da je tok zdržal, lohko da bi celo ve, ampak a se splača reskirat???

Prejšnji lastnik je bil moj foter tko da sem bil zmer na tekočem kaj se je z avtom dogajal.

_Jerry_
Uporabnik

Napisal/-a _Jerry_ Če nov 04, 2004 10:04 pm

?[? ter_d"]PAr dni nazaj smo na siht dobli en motor ko je zaribu na avtobanu, cisto brez olja.
Motor so nam poleg avta prinesli v 5kosih :shock: :shock: :shock:Sploh nisem mogo verjet da se lahko to zgodi[/quote]

Kje pa delas? Na Surovini? :EE

Sala :P

Jap, vcasih nekdo kupi avto, ki kuri olje (sploh pod visokimi obrati), ni pozoren in ga prav hitro zmanjka :roll: Edini motor, za katerega pravijo, da dalj casa zdrzi voznjo brez olja, je dobri stari Fordov V4 motor iz zacetka 70.ih let ;) Baje, da dela 400 km brez mazanja... :shock: So pa tudi drugi ekstremi, ki zaribajo se preden se sploh dobro prizge lucka za olje :( Najbolj tipicen primer je prav gotovo BMW :|

Ko kupite avto, nekaj casa zelo pogosto kontrolirajte olje, pri raznih Fiatih in Audijih naprimer (ce prevozite po vec 100 km in ga dobro "ozemate") najbolje kar vsak dan :lol: Po toci zvoniti je prepozno ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov