Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne nov 28, 2004 11:16 pm

Dariooo je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:
Dariooo je napisal/-a:ce pa te zanasa v ovinku...pa je zaradi centrifugalne sile ki nastopi pri krozenju.....mozna resenja pa so ti ze odzgoraj nasteta....
ce sm se kej zmotu me prosim popravte......

Darioo

LLLLLLLOOOOOOOOOOOLLLLLLLLL tle me ja skoraj s stola odneslo LLLLLOOOOOLLLL :cry resnično vendar smešno :D

ful si neresen ej......samo zafrkaval bi rad....js pa folku povem...ti se pa smejis...ocitno drugega neves.....raje povej kak pameten nasvet zakaj mu odnasa rit..ne pa se smejat....... :ne

LOL dobrodošel na forumu..... kok je poprečna starost je že jerry prej povedu.Smešno mi je pa bil način s katerim si povedu zakaj mu avtek odnaša..... tko ono pune strokovno.... oki pustmo to.
Ko bo povedu pa mal bolj resen zakaj in na kak način in pa kje mu avtek odnaša bom pa še jaz bolj resen ratu....... btw petka ma zadnji celi most na štirih šravfih.... mogoč odtegjeni?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Ne nov 28, 2004 11:16 pm

lenivec je napisal/-a:
Stratus_ je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:jao LOL veš ti je že mogoče kdo povedu da skoz 90 stopinjski ovinek ne morš 100 pelet?

A? :ne

:lol:

ah pubeci pojma nimate :D poglejte top gear in bote vidli da se pri 100mph v oster ovnek ne zgodi nič, v bistvu se veselje pri taki hitrosti šele začne :D
to je govoril clarkson med vožnji mitsuja lancer evo 9

ja ja.....lancer evo 9...ki ima kakih 250 konjev po moznosti...in se 4x4....hume 250/18......itaq da se nic ne zgodi, ker ima dovolj moci da ga vn z ovinka povlece...pa se trenje med tlemi in gumami je veliko saj so gume siroke in je velika povrsina....pol pa itaq da se nic ne zgodi.....ampak ce mas ti avto na prvi pogon....in priletis v ovinek......in da nimas avta na obratih..tko da bos lahko dal gas.........te bo samo rit prehitela...in se bos hitro znasu v kakem jarku....

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Ne nov 28, 2004 11:19 pm

lisko je napisal/-a:
Dariooo je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:
Dariooo je napisal/-a:ce pa te zanasa v ovinku...pa je zaradi centrifugalne sile ki nastopi pri krozenju.....mozna resenja pa so ti ze odzgoraj nasteta....

Darioo

LLLLLLLOOOOOOOOOOOLLLLLLLLL tle me ja skoraj s stola odneslo LLLLLOOOOOLLLL :cry resnično vendar smešno :D

ful si neresen ej......samo zafrkaval bi rad....js pa folku povem...ti se pa smejis...ocitno drugega neves.....raje povej kak pameten nasvet zakaj mu odnasa rit..ne pa se smejat....... :ne

LOL dobrodošel na forumu..... kok je poprečna starost je že jerry prej povedu.Smešno mi je pa bil način s katerim si povedu zakaj mu avtek odnaša..... tko ono pune strokovno.... oki pustmo to.
Ko bo povedu pa mal bolj resen zakaj in na kak način in pa kje mu avtek odnaša bom pa še jaz bolj resen ratu....... btw petka ma zadnji celi most na štirih šravfih.... mogoč odtegjeni?

tudi to je mozno ja....je veliko stvari ki vpliva na odnasanje zadnjega dela....buu...pogledat je treba......samo pomojem ce bi bli vijaki ostisnjeni...in bi on recimo v ovink zletel bi vijake zvilo...in scasoma odlomlo...saj so preracunani glede na trenje med mostom in karoserijo.....vijaki pa so tam samo da jih stisnjejo skupaj.......ker ce tega trenja ni....pol pa se lahko kr vse odlomi...

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Ne nov 28, 2004 11:30 pm

lenivec je napisal/-a:
Dariooo je napisal/-a:
lenivec je napisal/-a:
Stratus_ je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:jao LOL veš ti je že mogoče kdo povedu da skoz 90 stopinjski ovinek ne morš 100 pelet?

A? :ne

:lol:

ah pubeci pojma nimate :D poglejte top gear in bote vidli da se pri 100mph v oster ovnek ne zgodi nič, v bistvu se veselje pri taki hitrosti šele začne :D
to je govoril clarkson med vožnji mitsuja lancer evo 9

ja ja.....lancer evo 9...ki ima kakih 250 konjev po moznosti...in se 4x4....hume 250/18......itaq da se nic ne zgodi, ker ima dovolj moci da ga vn z ovinka povlece...pa se trenje med tlemi in gumami je veliko saj so gume siroke in je velika povrsina....pol pa itaq da se nic ne zgodi.....ampak ce mas ti avto na prvi pogon....in priletis v ovinek......in da nimas avta na obratih..tko da bos lahko dal gas.........te bo samo rit prehitela...in se bos hitro znasu v kakem jarku....

pa tut če maš avto v obrratih neboš nardil nič če nima mašina moči. drugač pa ne mene napadat jaz sn se zajebaval z tistim o lancerju ;)

he he...sej te ne napadam...ampak samo povem moje misljenje....pac ce se motim me kr popravte....saj se celo zivljenje ucimo......ja ja...itaq...ce nimas moci...pa se kak tezek avto......tudi koncas v jarek ;)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne nov 28, 2004 11:41 pm

Dariooo je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:
Dariooo je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:

Darioo

tudi to je mozno ja....je veliko stvari ki vpliva na odnasanje zadnjega dela....buu...pogledat je treba......samo pomojem ce bi bli vijaki ostisnjeni...in bi on recimo v ovink zletel bi vijake zvilo...in scasoma odlomlo...saj so preracunani glede na trenje med mostom in karoserijo.....vijaki pa so tam samo da jih stisnjejo skupaj.......ker ce tega trenja ni....pol pa se lahko kr vse odlomi...

Res da so tam da stisnejo skupaj.... ampak če se zrahljajo zadnja prema plava.... kapiraš? po določenim časom jih res odlomi.... ampak spet smo tam ko avtor te teme ni podal nobenga podatka edin da ga odnaša.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
mloncar
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a mloncar Po nov 29, 2004 9:33 am

ce pa te zanasa v ovinku...pa je zaradi centrifugalne sile ki nastopi pri krozenju.....

sam de te popravim.. ..ni centrifugalna sila ampak centripetalna sila (seveda če je predmet opazovanja avto in ne voznik)! centrifugalna sila se pojavi, ko opazuješ npr. voznika, ki se je v ovinku naslonil na vrata avto in takrat na človeka deluje centrifugalna sila..

se pa strinjam, da je bilo prvotno vprašanje mal čudn zastavljeno (lahko bi še kej več napisu), tko de ni za pričakovat nekih pametnih odgovorou!

drugač so ti pa že povedal, preveri pritisk v gumah, zadnje amortizerje...

vR5GTT
Novinec

Napisal/-a vR5GTT Po nov 29, 2004 10:07 am

Jst pa preprost mislm da je petka prelahka v zadn konc in če imaš trdo vzmetenje ti avto preprost prestav v ovinku!!
R5 GTT

mbvito
Nov uporabnik

Napisal/-a mbvito Po nov 29, 2004 10:27 am

lep dan!

preidimo k napakam na avtu, v kolikor je voznik normalen.
možni vzroki so :
zadnji amortizerji ( na obeh straneh enaki, to pomeni ali oba nova, ki morata biti oba oljna ali oba plinska, nikoli samo en nov ali samo en plinski )

zadnja prema ( možen vzrok je zračnost v ležajih koles ali zračnost v sami premi ( tam sta dva valjčna ležaja ))

gume ( tlak, vrsta, znamka , obraba, vse to lahko vpliva na nestabilnost )

optika ( čeprav se vzadaj na tem vozilu ne da nastavljati je lahko napaka na optiki, v kolikor je bil avto karamboliran )

karoserija ( poglej , če ni na mestih, kjer je prema privijačena morda karoserija zaradi korozije uničena ?! )

načeloma pri teh avtih R-5 zadnji konec vozila ni bil problematičen, tudi če je bila vožnja malenkost prehitra.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po nov 29, 2004 11:38 am

Lahko je tudi optika spredaj! Če sta kolesi s sprednjim delom preveč skupaj recimo(toe-in), je avto bolj živčen in se hitreje odziva na volan, posledica je lahko da iz ravnotežja vrže zadek vozila, ki je pri R5 ob popuščanju plina v hitrem ovinku lahko že tako ali tako živahen. Ali pa kot so že rekli...mogoče je bil avto kdaj udarjen v zadnjo premo in je kolotek preveč odprt(toe-out) kar je spet lahko vzrok hitrega zadka...mogoče so samo gume slabe ali pa ima napolnjene z 0,3 bara zraka... :?
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po nov 29, 2004 3:12 pm

Stratus_ je napisal/-a:
Slide je napisal/-a:mogoče so samo gume slabe ali pa ima napolnjene z 0,3 bara zraka... :?

Al pa 3,0..

Samo potem vseeno nebi tko sunkovito...pomoje...
Če so pa gume praktično prazne, pol pa avto plava/pleše
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po nov 29, 2004 4:07 pm

Renault 5 GTE ima zadaj torzijo in ves sklop isti, kot R5 GTT.
Pod drugo 1.7i mašinca da ven 90KM z malo dodatkov tudi 110. Končna hitrost tega avta je kr nekej čez 200 in tut pospeški od 0 do 100km/h niso zanemarljivi. Za 775kg težak in 3.60m dolg avto je to kr dost močna konjenica, tko da, če preveč goni in ima zadaj zanič ali pa preozke gume, je lahko srečen, da je še živ. Na ta avto so dajali v originalu 185/55/13 gume in so priporočali da so zadaj gume z vsaj 6 do 7 mm profila, ker je vsa teža avta spredaj in je zadek cel od zadnjih sedežev nazaj skupaj s polnim tankom premo in rezervno gumo ter odbijačem težak vsega skupaj 105kg - smo vagal na meji, ker sem eno GTE baccara nekoč obnavljal in je bila zadaj totalka, pa sem šel na odpad u Italijo iskat cel zadnji del. dva sva ga lahko okol prenašala.
Če nima zanič ali preozkih gum je problem lahko torzija
- ali je avto preveč dvignjen - v tem primeru naj ga malo spusti - 25 minut dela doma pred hišo na ravni podlagi, če ima 2 enaki dvigalki in delata 2 komada.
- ali je vzmet v torziji popustila - popravt ali zamenjat - sam se nagibam bolj k zamenjavi - vzameš od petke turbo celo premo z diski in kleščami - imaš vsaj rezervne dele - diski in ležaji za zadnja kolesa + klešče.
Lahko je pa problem, da je bil avto zaleten in je kakšna roka zvita - ni nujno da zadaj - lahko je spredaj, vendar avtu vleče zadnji del v eno stran - to bo pa rešila optika, če je mogoče, drugače pa menjava poškodovanega dela.

Upam, da sem lahko kej pomagal. Za kej več pa pošlji PM.
Old subarus never die, they just get faster!

powerDm
Novinec

Napisal/-a powerDm Po nov 29, 2004 8:23 pm

Lisko HVALA ZA TAKA LEPA POJASNILA,res hvala,ful si mi pomagu :x
Za druge pa:optika nareta,gume so NOKIAN 195/50/15,pumpane na 2,2 bara,
ni blo nič ruknjeno,odnaša pa enakomerno tako da še skoraj ne čutiš ampak vidiš,
pa poleti ko je toplo se pa lahka pelaš zelo hiter in po ovinkih in po ravnini ;)
Ja se meni tud zdi kot bi biu prelahek ozadi.

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po nov 29, 2004 8:56 pm

Probaj pregledat torzijo, petka je kolkor vem dokaj v kajlo, mogoce bi blo ql ce bi ga spustil zadaj za en zob, vec ti lahko lisko pove, mislim da je lega bla po tistem dokaj boljsa.
lp

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po nov 29, 2004 9:26 pm

lisko je napisal/-a:vozi po omejitvah pa te ne bo odnašalo......
Jao fack no...... to je skor isto kot bi reku: pelu sem 200 skozi en faking ovinek pa sem avtek skantu. Koga lahk tožim?
Pa dejte zresnite se mal no :roll:

Tud po omejitvah je vcasih, se posebno pa na mokri cesti prehitro. S prjatlom smo se s skodo octavio cist lepo odpeljal iz ovinka (odneslo je zadek) pa je vozil po omejitvi 50 km/h pa ovinek niti priblizno ni zgledal, da je sploh mogoce da te ven odnese... Sploh pa ne tja, kamor je nas... po notranji strani. Tud sam sm mel nazalost tako izkusnjo... pelju po Krku 60 km/h, pred ovinkom mislim da sploh ni bilo table 60, pa mi je z Golfom IV in dobrimi gumami odneslo sprednji konec... koncalo se je ob cesti, avto pa kljub skoraj neposkodovanemu izgledu ocenjen totalka. :x
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po nov 29, 2004 10:29 pm

powerDm je napisal/-a:Lisko HVALA ZA TAKA LEPA POJASNILA,res hvala,ful si mi pomagu :x
Za druge pa:optika nareta,gume so NOKIAN 195/50/15,pumpane na 2,2 bara,
ni blo nič ruknjeno,odnaša pa enakomerno tako da še skoraj ne čutiš ampak vidiš,
pa poleti ko je toplo se pa lahka pelaš zelo hiter in po ovinkih in po ravnini ;)
Ja se meni tud zdi kot bi biu prelahek ozadi.

Ok se bom zadržu......
Ampak še zdej za vraga ne vem zakaj te odnaša?????
Je to na ravnini je to v ovinkih? Praviš da je zdej ko zima... zimske gume so pač mehkejše in te mogoč zarad tega mal odnaša.kao da avtek plava..... poznam primer ker je pri mojem enak ampak sem se navadu da pač z zimskimi gumami vozim počasnej.Je pa res da je petka vzad ful lahka..... in da jo pač zarad tega odnaša u ovinkih.Ampak se jo da z glavo tud lepo vozit.
Aja kaj to ti dela v ovinkih ravnini sam u enem ovinku... ddej povej mal bolj točno prosim..... rad pomagam sam ne pa tko da priletiš nekam in rečeš kr tko neki in pol pričakuješ pametne odgovore....
Slika

powerDm
Novinec

Napisal/-a powerDm Po nov 29, 2004 11:35 pm

Lisko naj ti bo :pivo
Kot sem že napisau mi odnaša zadnji konec avta v OVINKIH. Sprednji konec gre kakor more it,zednji del pa kakor bi gume namazau z oljem.Gume so nove vse 4.vse iste firme (nokian) in so 195/50/15 letne.Ko je topleje in suho se lahko lepo hitro voziš,če pa je mokra cesta pa začne odnašat zadnji konec.Če imam koga uzadi je nekoliko bolše,ampak proti jugecu ko sem ga meu prej je katastrofa.Vem da je ta 5ka ucpredi zelo teška proti zadnjemu delu,zato prosim da mi povete kaj naj naredim in ali je mogoče kaj narobe :idea:
LP ;)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po nov 29, 2004 11:50 pm

No lepo da sma se razumela... ;)
Kok so pa stare gume? Ker točno tak blem sem mel jaz na moji.... prejšno zimo.... več ko 80 enostavno nisem mogu pelet ker je avtek na ravnem zanašalo odzad (je pa psredaj ista teža če ne kje še celo bolj ker dizl motor ma le svojo težo). No in krive so ble gume oz. njihova starost.Drgač pa ostale fore so ti že drugi povedal....
Vem pa zato ker točno tko je blo pr mojem..... po suhem in malj bolj toplem vse vredu... kak je blo mokro je blo hujš kot da bi šajtrgo vozu....
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov