Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Re: Zakaj klima zmanjša moč motorja

Napisal/-a FireSTORM Po jan 03, 2005 5:15 pm

fastfury je napisal/-a:Zanima me me če ve kdo točno (tehnična razlaga) zakaj klima pobira konje. Ok, vem da rabi eletriko in jo pač more od nekje dobit in to pol prispeva motor, ampak zakaj točno?

kompresor klime je gnan preko jermena, ki je povezan na ojnico motorja in to obremenjuje motor... :roll:

kaj je tu tak nerazumljivega?

Uporabniški avatar
darkdog24
Poznavalec foruma

Kraj: Velenje

Napisal/-a darkdog24 Po jan 03, 2005 5:20 pm

Če maš ti auto z 200KM te boli falus al klima laufa al ne ker se itak nč nepozna,če maš pa recimo Cliota kot js pa vklopiš klimo se pa pozna ko nebo in zemlja.Itak Clio negre nikamor pol še pa klimo vklopiš je pa fertik.

Kolega ma Matiza Daewo in vklopi klimo namestu zasuče volan do konca in auto crkne :D :D :D :D klima ga čist sfuka,da negovorim če je klima vklopljena pa da uato vidi kak hrib...........
UPOKOJENI STYLER (8 pokalov)Slika

Uporabniški avatar
AR_146
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a AR_146 Po jan 03, 2005 5:24 pm

pri kolegu na pronu da klimo na full pa mu avto crkne
Slika

danny
Novinec

Napisal/-a danny Ne jul 09, 2006 10:32 am

marsal_tito je napisal/-a:Zakaj pa je pozimi tudi potrebno na mesec vsaj pol ure uporabljati klimo?

Zato, ker za kompresor ni dobro, da dlje časa stoji.... pa tudi dobro je, da se sistem vsake toliko časa zažene.... Res je, da mora biti več kot 7 stopinj celzija, ampak so tudi taki dnevi....

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Ne jul 09, 2006 11:08 am

marsal_tito je napisal/-a:Zakaj pa je pozimi tudi potrebno na mesec vsaj pol ure uporabljati klimo?

Kolker sem jst seznanjen je priporočljivo klimo laufat tudi v zimskih dnevih predvsem zaradi teg,da se plin malo zmeša oz.da se sistem malo osveži pa tudi baje zaradi glivic,ki se nabirajo v sistemu ker potem marsikateri voznik vonja neprijetne vonjave iz same ventilacije.
Popravte me če sem se kaj zmotu.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
ShowDown
Novinec

Napisal/-a ShowDown Ne jul 09, 2006 11:39 am

V katerih avtih se klima izklopi ko naglo pospešuješ? Nešče je prej to omenil...

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Ne jul 09, 2006 12:09 pm

ShowDown je napisal/-a:V katerih avtih se klima izklopi ko naglo pospešuješ? Nešče je prej to omenil...

Naša 10 let stara toyota je imela tako. Za alfo nevem ker še nisem probal.
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

Uporabniški avatar
ShowDown
Novinec

Napisal/-a ShowDown Ne jul 09, 2006 1:12 pm

torej toyote, roverji,....še kaj? :D

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Ne jul 09, 2006 2:04 pm

dunker je napisal/-a:Ampak vseeno naj bi ta kompresor trošil nekje 2kW. Zakaj potem klima baje zmanjša moč motorja za nekje 8 - 12kW?

kje si pa to slišu
sploh pa ne vem kaj se tok obremenjujete, sej ja usak hoče met klimo zatorej ste usi k mate klimo tako rekoč prikarajšani za predpisano moč motorja. edino kar vam lohk pomaga da greste usi k jamrate zarad moči motorja na chiptuning in vm bojo še dodal nekej kw/KM. jst mam avto brez klime. ja vroče je švicam če u autu preveč vroče a konjou mam še zmer tok kokr mi piše :)
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Ne jul 09, 2006 5:23 pm

lexuss je napisal/-a:
dunker je napisal/-a:Ampak vseeno naj bi ta kompresor trošil nekje 2kW. Zakaj potem klima baje zmanjša moč motorja za nekje 8 - 12kW?

kje si pa to slišu
sploh pa ne vem kaj se tok obremenjujete, sej ja usak hoče met klimo zatorej ste usi k mate klimo tako rekoč prikarajšani za predpisano moč motorja. edino kar vam lohk pomaga da greste usi k jamrate zarad moči motorja na chiptuning in vm bojo še dodal nekej kw/KM. jst mam avto brez klime. ja vroče je švicam če u autu preveč vroče a konjou mam še zmer tok kokr mi piše :)

Pač gre se za debato, mislm da kdor bo nujno rabu tistih par konjev, bo že izklopu klimo za tok cajta. ;) Ampak ne ga srat sej ma še klima svojo težo pa ga upočasnjuje. :shock: :P

Sicer pa jst je tud nimam, sm ga piču skor do konca Istre pa nazaj pa mi ni hudga. :) Dobr zdj, enmu direktorju se verjetn ne spodob pridt zašvicanmu na sestank, ane? :)
Slika

yurchek
Poznavalec gnojmobilizma

Napisal/-a yurchek Ne jul 09, 2006 5:58 pm

za zadnja 2 ki sta postala: kaj je rekla lisica ki ni dosegla grozdja? Kiiiiislo jeeeee :lol: lažje je ugasnt klimo in met tok konjev k piše, če jih pa ne rabš pa se vozit na hladnem....

Drugač pa kokr mam jst občutek klima pobere dosti navora...več kot pa konjev...Jst mam avto s 163KM pa skor 400NM navora, pa se mi klima precej pozna v -, skor bolj kot čip v +.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Če maj 14, 2009 9:44 pm

mene samo zanima na kak princip deluje klima da se izklopi med prehitevanjem...a pol če pospešuješ skos gas do podna ti je skos vroče:D?prosim če nekdo to strokovno obrazloži
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Če maj 14, 2009 9:49 pm

darkdog24 je napisal/-a:Če maš ti auto z 200KM te boli falus al klima laufa al ne ker se itak nč nepozna,če maš pa recimo Cliota kot js pa vklopiš klimo se pa pozna ko nebo in zemlja.Itak Clio negre nikamor pol še pa klimo vklopiš je pa fertik.

Kolega ma Matiza Daewo in vklopi klimo namestu zasuče volan do konca in auto crkne :D :D :D :D klima ga čist sfuka,da negovorim če je klima vklopljena pa da uato vidi kak hrib...........

Isto je z opel astrami z prvo in drugo serijo. Avto v hrib komaj kaj vleče (75KM), pospešuješ kot da maš 40KM

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če maj 14, 2009 10:21 pm

im nobody je napisal/-a:mene samo zanima na kak princip deluje klima da se izklopi med prehitevanjem...a pol če pospešuješ skos gas do podna ti je skos vroče:D?prosim če nekdo to strokovno obrazloži

Motorni računalnik in računalnik klime (pri avtomatski klimi) sta med seboj povezana. In komunicirata naprimer preko CANBUS vodila. Ko je motorni računalnik prebral stanje da si do konca pritisnil pedal plina, pošlje injektorjem impulze naj se polno odprejo, do konca odpre kakšno zračno loputo, ob tem pa še ukaz klimatskemu računalniku naj začasno izklopi kompresor. Nekako tako.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če maj 14, 2009 11:03 pm

Mojmu avtu se tudi izključi ko rabim več konjev...ročno. :P

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če maj 14, 2009 11:21 pm

Technologic je napisal/-a:
darkdog24 je napisal/-a:Če maš ti auto z 200KM te boli falus al klima laufa al ne ker se itak nč nepozna,če maš pa recimo Cliota kot js pa vklopiš klimo se pa pozna ko nebo in zemlja.Itak Clio negre nikamor pol še pa klimo vklopiš je pa fertik.

Isto je z opel astrami z prvo in drugo serijo. Avto v hrib komaj kaj vleče (75KM), pospešuješ kot da maš 40KM

hehe, se spomnem ko sem imel še tako Astro...pa ko sem se pripravljal na prehitevanje pritisnil na gumb za ugasnit klimo...je bilo kot bi NOS pritisnil :P :lol:
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Če maj 14, 2009 11:43 pm

Še dobro, da ne rabim sklopit klimo ko prehitevam. Aja, prehitevam pa v 5. brzini, ker itak imam dovolj navora.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če maj 14, 2009 11:48 pm

Še bolj, kot konje rabiš navor! Nekaj moči zagotovo pobere ampak jaz še nikoli nisem občutil zmanjšano moč motorja zaradi klime ali česa drugega. Avto ma, da gre pa tudi, če imaš vse možne traparije prikljopljene!! Zakva sploh tlačjo vse živo na take avtomobile z motorjem, ki ne prenesejo vsega tega napora? :roll:
Drugač pa mimogrede, jaz klimo skoraj ne uporabljam.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Pe maj 15, 2009 7:32 am

e to je to. navora ful pobere. jst mam vectro 1.6 100konjev. že tko mi gre na falus ker nima navora v nizkih obratih, potem pa še klimo pržgem in se vozim po ljubljani. neverjetno kako postane v prvi in drugi prestavi lena. kot da bi furu traktor. neverjetno kok vpliva na navor. drugič bom prav zaradi tega kupil dizla, ker se tm nič ne opazi, oziroma minimalno.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov