Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Prevec olja v motorju

Napisal/-a abbe Sr jul 10, 2013 9:06 pm

evome je napisal/-a:Žijo vsem skupaj!

Imam volvota c30 2.0D, letnik 2007, 350.000km, motor si mislim da je od forda. Problem imam, ker imam konkretno preveč olja v motorju. Če je običajna količina 5,5l, sem ga danes nameril 7l. Da je stvar še bolj zanimiva, ta liter pa pol se je pričaral v pičlih 200km.
KAJ JE NAROBE?

Če pa objasnim celoten potek zadnjega meseca:
Vse je šlo normalno dokler mi ni v ljubelskem klancu zmanjkalo moči motorju, nato pa je motor znorel in čez avspuh naredil belo dimno zaveso in motor se mi ni ustavil tudi ko sem ključ potegnil ven, šele ko sem ga zamoril s prvo brzino, sem ga ustavil.
Na popravilu pri lokalnem mehaniku smo ugotovili da je olje porinilo čez turbino in menda ustvarilo kompresijo v motorju, kaj naj bi biu razlog, da je znorel. Turbino smo popravili, generalno servisirali avto, nakar smo pri izpustu olja našteli celih 10l olja.
Kasneje smo ugotovili, da so tudi šobe vbrizga (dize) zanič, ena je bila celo brez kapice, torej smo še dize zamenjali.
Avtomobilu je bil še nastavljen elektronski vbrizg.

sedaj pa imam tudi problem, ker elektronsko ustavi vrtljaje na 3000 in zmanjka moči. ko ga ugasnem in znova pohodim plin, grejo vrtljaji motorja do blokade kot normalno.

Kar sem se že do sedaj pozanimal in prebral po forumih, je po vsej verjetnosti narobe, ker se nafta meša z oljem v motorju. Kaj bi bil pa vzrok pa nikakor ne ugotovimo.
Prosim za pomoč.

Lep pozdrav!

kaj pa pravi tester?
pa ne mislim na napake ampak na parametre?
vzrok za toliko veliko goriva je lahko da šobe zelo ščijejo,ali pa da avto stalno opravlja regeneracijo....
ali pa kot je lisko napisal..
šobe so bile obnovljene pri bosch diesel servis burja?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr jul 10, 2013 10:00 pm

Če je bel dim potem gre za vodo oziroma pušča mu v motor hladilno tekočino in tudi zato ima več "olja" kot ga je dal v motor.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr jul 10, 2013 10:02 pm

INFINITI je napisal/-a:Če je bel dim potem gre za vodo oziroma pušča mu v motor hladilno tekočino in tudi zato ima več "olja" kot ga je dal v motor.

to že,samo nikjer ni omenil da mu zmankuje hladilne tekočine.že 0.3l bi bilo dovolj da se prižge opozorilna lučka za pomanjkanje hladilne tekočine.
njemu definitivno nafta teče v olje.sam treba ugotovit kje pa zakaj.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jul 11, 2013 6:44 am

Motor ni fordov ampak je plod skupnega razvoja med psa in ford. Je pa isti motor tudi pri psa-ju.
In kaj je narobe za preveč olja v motorju? Semering na visokotlačni črpalki. Klasika pri teh motorjih.Črpalka je gnana preko odmične gredi. Črpalko dol,jo predihtat,pa bo ok. No ja, upaj da bo ok,ker ti lahko nafta v olju sesuje ojnične ležaje.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če jul 11, 2013 9:04 pm

Men je enkrat pri golf 2 dizl isto naredil, zaprijel, nabilo gas do konca, pokadil zadaj, kot da bi razneslo dimno, avto sem ustavil in se je ugasnil, malo prekontroliral olje, ga je bilo še 3/4, nato pa vžig in dalje, avto je delal naprej, nobene generalne ni bilo potrebno je pa bila pred kakšnimi 100.000 na kakšnih 300 jurjev podlage.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe jul 12, 2013 2:15 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Motor ni fordov ampak je plod skupnega razvoja med psa in ford. Je pa isti motor tudi pri psa-ju.
In kaj je narobe za preveč olja v motorju? Semering na visokotlačni črpalki. Klasika pri teh motorjih.Črpalka je gnana preko odmične gredi. Črpalko dol,jo predihtat,pa bo ok. No ja, upaj da bo ok,ker ti lahko nafta v olju sesuje ojnične ležaje.

No potem je znan problem...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

evome
Nov uporabnik

Napisal/-a evome Ne jul 14, 2013 1:06 pm

Verjetno je res nekaj na črpalki, samo zanimivo mi je, da je kompresija uredu.
voda pa ne more biti vzrok, ker bi jo v ekspanzijski zmanjkalo, če bi jo liter pa pol požrlo...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne jul 14, 2013 1:27 pm

Pumpa nima veze s kompresijo...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
taubek
Nov uporabnik

Napisal/-a taubek So okt 12, 2013 1:06 pm

Pozdravljeni,

tudi meni na hyundaiu i20 1.2 šibka za olje kaže, da ga je kar kakšna 2cm preveč glede na max. nivo.. Se pa tudi vonja bencin ko odprem šibko tako da najverjetneje pride nekak bencin v olje.. A je pred odhodom na servis bolje pri odprtini za šibko izčrpati par dcl te mešanice bencin/olje ali se kar odpeljati do servisa (12km). Pri vžigu avta se kadi iz izpuha belomoder dim in na mestu kamor piha se pozna mastni madež. Morda kdo ve kaj je lahko vzrok za bencin v olju, kakšne so lahko posledice vožnje v takšnem stanju in kaj vse bi bilo potrebno zamenjati in prekontrolirati? Avto je bil vožen od prvega "dimnega" zagona skupno nekje 100km. Mu pa med 2500-3000 obrati tudi zmanjkuje moči, pravtako tudi pri speljevanju iz mesta...

Vsak nasvet bo dobrodošel. hvala. LP.

p.s. Na servisu so mi rekli da naj jim ga pripeljem, bodo razdrli masino in zamenjali ventile, ki bi lahko bili zapacani... Je to rešitev ali samo začasno izboljšanje?
Knightrider maker.... a.k.a. stromar ...... LED diode all inclusive!

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So okt 12, 2013 1:27 pm

Na volvu lahko pušča črpalka,ker to naj bi bil HDI motor not,kjer pa pumpa ni gnana z jermenom,se pravi jo goni nek zobnik na katerega je vezana...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov