Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To sep 20, 2005 12:39 pm

JohnyR je napisal/-a:
Nixxon je napisal/-a:Že, vendar to z leti ni nujno pravilo. Kot sem rekel sem lansko poletje (ko se je poletju še lahko tako reklo :D ) imel notri TXT 5W40. Avto mi ga je popil kar nekaj, zato sem dolil notri 15W40 in ga ni več skor nič. Vendar to olje pozimi ni bilo dobro, ker so bili dročniki glasni. Sedaj mam že drugič notri Mobil 10W40 in mi ga tudi ko je bila vročina ni spil skoraj nič. Tako da jaz glede na izklušnje dam not 10W40. Nič ne rečem, če bi motor bil bolj ohranjen in nebi olja pil bi tud dal not to kar hoče tovarna, tako pa imam s tem slabe izkušnje. Pa tud Mobil mi je enkrat cenejši (kar sicer ni botrovalo odločitvi).

Za nove pa definitvno to kar pravi tovarna.

Jst bi na tvojem mestu vseeno raje točil Castrol olje, ker kukr vem je Castrol posebnež med olji. Men so rekl da za 19-ko 16v sploh ne razmišljam o biločem drugem kot elf, ker je en od ležajev v mašini tako narejen, da ga druga olja enostavno ne podmazujejo dovolj dobro. Še posebej so me opozorili na Castrol, ker se ob njegovi uporabi ta posebnost zelo hitro opazi (lahko ga čuješ).

Castrol sploh ni kvalitetno olje, kot ga vsi hvalijo, na vseh avtomobilih kar sem jih imel, se ni dobro obneslo. Shell helix je recimo odlično olje, pa ga noben ne bo predlagal razen na subarujevih servisih. Motul tut vsi neki kritizirajo - pa ga na vseh daihatsujevih servisih uporabljajo in ni bilo še nobenih pripomb. Vsaka firma ima s kom pogodbo in potem reklamirajo tisto olje. V renaulta pa res ni dobro vlivat nič drugega kot elf - samo s tem oljem deluje normalno - pri menjalnikih je to še posebej opazno, ker če daš napačno olje not, bo menjalnik ratal trd in se bo težko prestavljalo.

Sam pa delam malo drugače. Poleti je v avti 20W-50 olje, ki je za visoke vročine in bolje maže ob teh temperaturah, pozimi pa imam 5W-50
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black To sep 20, 2005 12:47 pm

V mojmu tipotu castrol gtx3 10w-40 maže že kakšne 170k km.Menjavalo se ga je na 10k km in dela avto čist normalno.Olja je šlo včasih na 1000 km en liter,po menjavi vseh tesnil na ne ''pije'' nč več.

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR To sep 20, 2005 1:12 pm

Alfist je napisal/-a:to da moraš točiti v Renaulta Elf, Peugeota Total.....so zelo velike BUČEEEE!!!

LP

Če misliš da je olje pač olje, se hudo motiš. Olja različnih proizvajalcev imajo različne lastnosti, čeprav so iste gradacije in zgradbe.

Nikomur nisem rekel da mora točiti olje, ki je predpisano, saj je konc koncev avto njegov.

Tudi ne izključujem možnost da je kako drugo olje boljše za motor. Samo če je pa slabše, potem pa se mi zdi škoda nepotrebnega rizika, zato ker se drugo olje dobi za 2 jurja ceneje.
http://www.raceland.si

Alfist
Novinec

Napisal/-a Alfist To sep 20, 2005 1:19 pm

Doma vedno točili-točimo Castrola TXT v naslednje avomobile:

Citroen AX 1.1 , 160.000km
Subaru Legacy 1.8 ,140.000km
Hyundai Lantra 1.8 , 115.000km
Alfa romeo 145 1.6 boxer , 150.000km
Alfa romeo 33 1.5 boxer , 120.000km
Alfa romeo 145 2.0 TS , 80.000km
Renault Clio 1.4 , 80.000 km

In nikoli ni bilo nobenih problemov glede olja in nihče od zgoraj omenjenih avtomobilov ni pil olja - 0.5litra na 10.000km. Tako da imam namen še naprej uporabljati Castrola TXT, do sedaj že več kot 10 let...

LP

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Napisal/-a JohnyR To sep 20, 2005 1:32 pm

Nisi menda užaljen?! :jao:

Sej nism reku da je Castrol slabo olje. Tudi Motul, Mobil, TOTAL, elf, in ostala niso.

Priporočeno je dati tisto olje ki ga navaja proizvajalec, ker je mašina z njem razvita.

Verjamem da ti nisi imel problemov s Castrol-om, ampak men so ga odsvetoval za 1,8 16v mašino ki jo imam.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To sep 20, 2005 2:18 pm

Ko ste se tako razpisali,me pa zanima,a sploh poznate oz. uporabljate olje BP (british petrol) Jst dajem v vsa vozila to znamko motornega olja (nekateri od njih delajo tudi veliko kilometrov mesečno,pa še ni blo nobenih problemov bodisi z motorji,bodisi z pitjem olja (če je bil motor še kolikor toliko vredu,da ne bo pomote) .
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Napisal/-a JohnyR Sr sep 21, 2005 6:21 am

Kar se tiče vprašanj tipa a je BP dobro olje, ti bo težko kdo odgovoril tako kot bi ti hotu.

Uporabljaj gradacijo, ki je napisana v navodilih. Pa ne kupuj olje najnižjega cenovnega razreda, ker bi moral tako olje menjat dva krat bolj pogosto, pa prideš spet na isto ceno.

Primer so Petrolova (poceni) Proton olja. Sicer so poceni, ampak ko prideš na servis po 15k km, pa teče iz mašine kot voda.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr sep 21, 2005 10:04 am

Evo tkole delujejo olja. Na tejle slikci je lepo prikazano do katerih temperatur naj bi katero olje normalno delovalo. Meni v navodilih za avto piše da je odvisno od podnebja, kakšno olje točim v mašino in poleg je tale razpredelnica. Mislim da to pove vse.
Slika

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Napisal/-a JohnyR Sr sep 21, 2005 10:38 am

Jst bi še enkrat reku da ni fora dradacije olja samo v temperaturi okolice v kateri se uporablja.

Ko je enkrat motor na svoji delovni temperaturi, je tudi olje segreto, tko da se te tabele meni ne zdijo glih primerne za diskusijo o tem katero olje je dobro za določeno mašino

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr sep 21, 2005 10:56 am

JohnyR je napisal/-a:Jst bi še enkrat reku da ni fora dradacije olja samo v temperaturi okolice v kateri se uporablja.

Ko je enkrat motor na svoji delovni temperaturi, je tudi olje segreto, tko da se te tabele meni ne zdijo glih primerne za diskusijo o tem katero olje je dobro za določeno mašino

Nekako rabiš pravo gradacijo olja večinoma zaradi vžiga, ker vemo(in je bilo tut stestirano) da je en užig z napačnim oljem pri -30 stopinjah pomeni isto kot da bi se 20.000 kilometrov vozil s pravim oljem. Tok uniči mašino, ker olje postane pregosto in preden se segreje ti že narediš veliko škode na batih in cilindrih.

Tole je za mojo mašino specifikacija in je prov posebej tudi v tabeli napisano, da se v mašino daje olje, ki ustreza podnebju - torej če bi živel na aljaski v snegu in bi vozil tak avto bi moral dajat 5W-30, ker pa živim v državi z zmerno temperaturo naj bi uporabljal 10W ali pa celo 15W če bi bile mile zime.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus To okt 25, 2005 10:22 pm

Da pristavim še svoj lonček, na svojem avtu sem po 6k km po servisu (in nakupu) opazil, da je nivo olja kar padel. Safrane 2.5 (praktično enaka mašina kot volvo 2.5).

Je pa prodajalec (sva se zmenla da naredi on servis ker je blo glih na času za servis) naredil servis pri domačem maharju, ki je noter vlil (tako piše na listku) Castrol TXT, medtem ko so na rednem servisu vedno tankali noter Castrol RS. Na servisu so rekli da ga ni nikoli pil (poznajo avto, sem se šel to pozanimat ob nakupu).

Kakorkoli- a mislite, da je lahko krivo to da je noter TXT namesto RS (TXT je kot vem 10W40 in 5W40, RS pa 10W60)? Padel je pa po metru na armaturki (na palčko grem preverit jutri zjutraj) iz skoraj-polno na dobra-tretjina v 6.000km.

hermand
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a hermand Sr okt 26, 2005 5:30 am

Kaj pa pravite na to gradacijo olja?

FUCHS TITAN GT 1 SAE 0W-20

in ostala ponudba na strani:

http://www.olef-sp.si/opisifuchs.html#osebna

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Pe okt 28, 2005 6:10 pm

LP!
Ni vsa umetnost v viskoznosti olja oz v gradaciji SAE 5-30 W itd. Vsak proizvajalec razvija olje v laboratorijih na osnovi ki je sinteticna oz mineralna. K temu pa se še potem dodajajo dodatki, proti penjenju,..... itd, teh dodatkov je dosti. Koliko odstotkov pa je teh dodatkov notri oz v kaksnem razmerju pa je proizvajalčeva skrivnost.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov