Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Po apr 10, 2006 6:06 pm

fifi, pa verjetno ko se pelješ zaradi ostalih zvokov, nepozornosti, skoncentrirqnost na vožnjo itd... sploh ne slišiš da ropota, pa mogoče kljub temu?
Slika

janezek_85
Novinec

Napisal/-a janezek_85 Po apr 10, 2006 9:19 pm

Tiste naprave za balansiranje pnavmatik delujejo tako, da jih vpnejo v togo pesto, kolo pa se vrti in pri tem ugotovi, kje dodati maso (utež), da je masno središče feltne/kolesa v osi vrtenja/pestu. Če pa uporabljamo cenejše ali pa poškodovane gume, pa nam lahko mašina še kako u nulo zbalansira feltno z gumo, ampak nam bo tresla, ker pri tem nismo balansirali geometrije kotalne površine - trese lahko če le ta ni popolnoma okrogla kljub masnemu balansiranju.
Malo dnara malo muzke..... ;)

Yotaman
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Yotaman Po apr 10, 2006 9:42 pm

Sem mel isti problem - imel letne gume lansko sezono gor, vse ok. Jih letos gor namontira vulkanizer, je avto začel trest pri hitrosti nad 130 km/h, še največ pa pri 160km/h. In to ne mal trest, kar orenk, tako da je bila drža volana že utrujajoča na AC.

Grem nazaj do vulkanizerja, mi jih ponovno centrira. Naj bi bile povsem v redu centrirane že prvič, vendar so mi vseeno minimalno premaknili uteži. Avto mi še vedno trese, vendar komaj občutno.

Razlaga vulkanizerja je bila, da je to lahko edino napaka v strukturi gume. Predlagal mi je, naj se še vozim kak teden in če ne bo v redu, lahko probamo še zamenjati gume iz osi na os - Prednji dve nazaj in obratno.

Pred 2 leti sem želel prišparati in kupil letne gume Kormoran - treslo se je kot bi vozil traktor na njivi. Sem jih takoj naslednji dan peljal nazaj in jim povedal, naj kar imajo ta krš. Na gumah se ne splača varčevat.

Tako da so gotovo gume.

Uporabniški avatar
Clio_16V
Novinec

Kraj: No Adress

Napisal/-a Clio_16V Po apr 10, 2006 9:46 pm

To so moje druge barumke ze in nimam nic proti njim, ceprau so bile ugodne...je bila pa tezava pri meni ta kot sem jo ze napisal...se pravi slabo centrirane gume in luft med distnacnim obrockom in pestom. Zdaj je to odpravljeno in avto ne trese nic.

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek To apr 11, 2006 8:35 am

jp, tko ko je reku že yotaman, na gumah se pa res ne splača varčevat :) čeprav se nam učasih zdi, da je brezveze devat tolk enga keša za gume, sam se splača, pač daš mal več, pa maš mir. sicer so pa tud nekateri vulkanizerji vredni svojga dnarja :) večina jih je vredu, sam se jih najde tud neki takih, ko so mal površni.

aja, pa še neki. a pol pravte da Sava Intenza niso vredu gume???
Citroen C5 2.0 hdi Break :P

AS_
Novinec

Kraj: Vas na Gorenjskem:)

Napisal/-a AS_ To apr 11, 2006 4:34 pm

snoopek je napisal/-a:aja, pa še neki. a pol pravte da Sava Intenza niso vredu gume???

Jest jih mam gor pa se zlo fajn obnesejo. Samo sem pred kakim mesecem kupil nove pa so vozene ene 2000km pa tudi pri 200 ne trese volana :D
GTi rocks?!

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek To apr 11, 2006 5:25 pm

sj zato me je zanimal, kr jim mam js tud, pa nism še nikol opazu da bi karkol tresl, men so kul gume. :P

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi To apr 11, 2006 5:35 pm

Ne, med vožnjo sigurno zici ne vibrirajo, vsaj večino časa ne. :lol: Sicer pa to niso neke hude vibracije, samo mašina je malce manj mirna v prostem teku kot recimo pri Puntu 1.2 16v, mogoče zato, ker mam sam na Twingecu staro 8-ventilsko mašino. Recimo, ko avto stoji, se ponavadi vidno in občutno :D trese tudi prestavna ročica(tudi, če je v položaju za prvo prestavo in imam pritisnjeno sklopko). Itak moram zice popravt. Za vibracije pa lahko tudi vprašam ob rednem servisu avta, če je to kul. Mogoče bo po menjavi benz fitra pol bolj uglajena mašina oz. če se šobe mal prepuca. :D Vsekakor nič tako nujnega in motečega, da ne bi moglo počakat do servisa.
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek To apr 11, 2006 8:11 pm

to sm že js tud opazu recimo, da se avto v prostem teku mal bol trese, no, ne trese se zdj tko, da bi se ful čutl, sam tko enmal :) sam pr men je blo tud to, da je biu frgazer čist razštelan, pa je še zato enmal bol tresl vse skup, ko smo pa to porihtal je pa avto čist kul :)

zice pa le poprav ja :P 8)

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley Sr apr 12, 2006 9:19 am

Sem vozil cliota s 7000 km, pa je tudi pri 140 km/h treslo volan kljub temu da so gume bile centrirane - očitno gre za kakšno ekscentričnost na polosi.

GSIpower
Nov uporabnik

Napisal/-a GSIpower Sr apr 12, 2006 9:34 am

tako..mogoče pol os..ali pa majo gume kako napako. :roll:
OPEL je AVTO

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Sr apr 12, 2006 9:39 am

snoopek je napisal/-a:to sm že js tud opazu recimo, da se avto v prostem teku mal bol trese, no, ne trese se zdj tko, da bi se ful čutl, sam tko enmal :) sam pr men je blo tud to, da je biu frgazer čist razštelan, pa je še zato enmal bol tresl vse skup, ko smo pa to porihtal je pa avto čist kul :)

zice pa le poprav ja :P 8)

Zanimivo je to, da včasih, ko avto prižgem, ni nobenih vibracij. Pojavijo se šele, ko se nekaj časa vozim in ustavim pred kakšnim semaforjem recimo. Prej ali slej bom glede tega vprašal na servisu, just for the peace of mind :) še posebej zdaj, ko si omenil, da so bile pri tebi vibracije zaradi razštelanga uplinjača. Js mam sicer D7F mašino(multipoint einspritz) in ne vem kako sem tam štela, sam zihr se da kej. Al pa mogoče motorček prostega tega ni čist optimalno nastavljen. ;) Kakorkoli že, to je vprašanje bolj za na servis kot po forumih, ker je itak najbrž treba na računalnik priklopit zadevo. Lahko pa so te vibracije za D7F mašino tudi čist normalne, ne vem. :lol:
Don`t worry, be happy:)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 5 gostov